Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 02, 2013


  1. Sammenhæng mellem betændelse og depression
  2. Sid mindre ned og forebyg nyresygdom
 

Den eneste sikker måde at undgå fejltagelser på er at undgå at have nye ideer.

— Albert Einstein


Sammenhæng mellem betændelse og depression

Mange tænker kun på betændelse som noget, der er forårsaget af bakterier eller fx øjenbetændelse, halsbetændelse osv.

Men det har vist sig at betændelsestilstande inde i kroppen kan spille en rolle ved en lang række sygdomme — fx hjerte- og kredsløbssygdomme, diabetes, kræft, ledbetændelse, slidgigt, andre gigtformer, depression, demens og overvægt.

Et omfattende dansk studie, der involverer 73.131 danskere, har konstateret en sammenhæng mellem betændelse i kroppen og depression. Det skyldes måske, at betændelsesmolekylerne påvirker nogle af de signalstoffer og receptorer i hjernen, der bestemmer vores sindstilstand og regulerer vores humør. (1)

Tidligere undersøgelser kom frem til et lignende resultatet samt, at deprimerede kvinder havde svagere knogler, og forskerne konkluderede, at depression bør føjes til de tilstande, der fører til knogleskørhed hos kvinder.

Forskerne sammenlignede knoglemineraltæthed og flere målinger af hormonel aktivitet og knogledannende faktorer i 89 præmenopausale kvinder med aktuel eller nylig depression og i 44 raske kvinder uden tidligere depression, og fandt, at lav knoglemineraltæthed var mere udbredt blandt kvinder med moderat til svær depression.

Faktisk kunne den øgede risiko sammenlignes med den øget risiko, der opstår pga. rygning eller nedsat indtagelse af kalk.

Forskerne fandt også en "slående forskel" i niveauet af betændelses-fremmende proteiner, som var meget højere i de deprimerede kvinder, og de deprimerede kvinder havde i gennemsnit signifikant lavere niveauer af betændelses-bekæmpende proteiner end kontrolgruppen. (2)

Faktisk er depression forbundet med en højere risiko for dødsfald fra en række sygdomme, hvoraf nogle også er sat i forbindelse med øget forekomst af betændelse.

I en undersøgelse af 61.349 norske kvinder og mænd havde 2866 væsentlige symptomer på depression ved starten af undersøgelsen mellem august 1995 og juni 1997. Ved en opfølgning i januar 2001 viste det sig, at deprimerede mænd og kvinder generelt havde større risiko for at miste livet fra de fleste almindelig dødsårsager, herunder hjertesygdomme, slagtilfælde, luftvejssygdomme (såsom lungebetændelse og influenza) og sygdomme i nervesystemet (såsom Parkinsons sygdom og dissemineret sklerose). (3)

Vi ved allerede, at stress og depression øger tendensen til usund kost, for lidt motion og dårlige søvnvaner/dårlig døgnrytme.

Også usunde vaner som rygning, for meget alkohol, for mange stimulanser, et overforbrug af raffinerede kulhydrater, et højere forbrug af medicin er mere udpræget ved depressioner.

Vi ved også, at usund livsstil fremmer betændelsestilstande i kroppen.

Uanset hvilken rolle betændelse og livsstilsfaktorer spiller ved depression er det på høje tid, at vi holder op med at tro, at problemerne løses ved at ordinere piller til deprimerede, selv om det naturligvis i sjældne tilfælde kan være del af behandlingen.

I en fantastisk kronik i Berlingske skriver professor Peter C. Gøtzsche om, hvor dybt skadelig vores lykkepille-epidemi er.

Han kommer bl.a. ind på, hvor ringe antidepressiv medicin egentlig virker i forhold til placebo, at lykkepiller har mange bivirkninger, at vi ikke kender langtidsbivirkningerne, selv om mange behandles i mange år, og at omkring halvdelen, der tager pillerne, udvikler afhængighedssymptomer.

Og så giver han medicinindustrien en velfortjent lussing, når han blandt andet skriver:

'Det er derfor ikke betryggende, at da den amerikanske psykiaterforening skulle beslutte, hvilke kriterier, de ville benytte for at stille diagnosen depression, var samtlige læger på medicinindustriens lønningsliste.'

'Når industrien laver forsøg med psykofarmaka, er det kun de mest positive resultater, der publiceres, og der manipuleres meget med resultaterne, undertiden i en sådan grad, at der er tale om svindel.' (4)

Det er ikke kun i USA, der er tætte økonomiske forbindelser mellem medicinindustrien og de læger, som laver reglerne for, hvornår medicinen skal bruges.

En artikel i Ekstra Bladet — som også konstaterer, at mere end en million danskere er i behandling med ADHD-medicin, kolesterolmedicin eller lykkepiller(!) — beskriver, at 13 af de 21 læger, der har lavet retningslinjerne for behandling af ADHD, depression og forhøjet kolesterol er lønnet af de firmaer, der laver pillerne. (5)

Kritikken af sammenkoblingen af økonomiske interesser mellem læger og medicinindustrien er yderst relevant, eftersom en revidering af de officielle retningslinjer for brugen af antidepressiv medicin snart bliver vedtaget i USA, og disse regelændringer i høj grad blev udviklet af folk, som havde forbindelser til medicinalindustrien.

De nye regler vil åbne døren for, at endnu flere kan blive behandlet med antidepressiv medicin, og måske ikke mindst fordi industrien har dybe økonomiske forbindelser til de læger, eksperter og foreninger, der har været med til at vedtage eller som bliver berørte af de nye regler. (6)

En naturlig løsning

Deprimerede kan gøre meget for at komme på fode igen uden brug af medicin — eller i nødstilfælde kun bruge medicin i en kortere periode — men det kræver en omfattende ændring i vores holdning til, hvordan vi behandler depressioner.

Vi må i større udstrækning se på depression som en tilstand, der er tæt forbundet med, hvordan patienten har det rent fysisk.

Vi skal også indse i hvor stor udstrækning forbedringer i livsstil og livsbetingelser kan:

  • hæmme betændelse og mindske risikoen for mange af de fysiske sygdomme, der ofte forekommer i forbindelse med depression
  • lindre på depression og/eller hjælpe personen til hurtigere at komme igennem depressionen
  • være med til at sikre at personen kommer igennem en depression uden brug af antidepressiv medicin — og derfor uden de bivirkninger og afhængighed, medicinen kan medføre.

Læs mere på hjemmesiden depressioner.dk og i bogen Depressioner — er der en naturlig løsning? (bogen kan også lånes på biblioteket eller hentes gratis som e-bog via e-reolen.

Kilder

(1) Marie Kim Wium-Andersen m.fl. Elevated C-Reactive Protein Levels, Psychological Distress, and Depression in 73 131 Individuals. Arch Gen Psychiatry. Online December 24, 2012. 2012;():1-9. doi:10.1001/2013.jamapsychiatry.102. Læs omfattende artikel om undersøgelsen på videnskab.dk 25.12. 2012

(2) Farideh Eskandari m.fl. Low Bone Mass in Premenopausal Women With Depression. Arch Intern Med. 2007;167(21):2329-2336. doi:10.1001/archinte.167.21.2329.

(3) Arnstein Mykletun m.fl. Anxiety, Depression, and Cause-Specific Mortality: The HUNT Study. Psychosom Med May 2007 69:323-331; published ahead of print April 30, 2007, doi:10.1097/PSY.0b013e31803cb862

(4) Vores lykkepille-epidemi er dybt skadelig. Berlingske 16.12.2012

(5) De laver regler for din medicin. Ekstra bladet 30.12.2012

(6) Markant skifte i brugen af antidepressiva i USA. medwatch.dk 29.12.2012)


Sid mindre ned og forebyg nyresygdom

Kronisk nyresygdom udgør et betydeligt og voksende problem.

Livsstilsfaktorer, som for lidt fysisk aktivitet og at sidde for meget ned, er forbundet med kronisk nyresygdom.

I en undersøgelse, der inkluderede 6.379 personer, viste det sig, at jo mindre tid deltagerne brugte på at sidde ned, desto lavere var risikoen for kronisk nyresygdom.

Det gjaldt især for kvinder.

Personer, der sidder for meget ned, kan opnå ca. 30 % mindre risiko for nyresygdom ved at sidde mindre ned.

Kilde: Nilesh Bharakhada, Kamlesh Khunti m.fl. Association of Sitting Time and Physical Activity With CKD: A Cross-sectional Study in Family Practices. American Journal of Kidney Diseases Volume 60, Issue 4 , Pages 583-590, October 2012. Abstract.

Kommentar:

Vær seriøs med at gøre nok bevægelse og motion til en vane — til en naturlig del af din livsstil.

Det er ikke så svært endda.

Du kan også gøre meget for at gøre den tid, du bruger på motion, så effektiv som muligt.

Udsendelsen Sandheden om motion på DR kommer ind på de problemer, der kan være forbundet med at sidde for meget ned, og giver flere gode tips til, hvordan du mest effektivt indfører mere motion og bevægelse i din hverdag.

Svært overvægtige har allerede øget risiko for kronisk nyresygdom. En meget overvægtig person, som både sidder meget ned, får rørt sig for lidt og er på en proteinkur, har væsentlig øget risikoen for at udvikle en kronisk nyresygdom.

Flere ting kan være med til at forebygge nyresygdomme blandt andet:

1) Tab dig på en fornuftig måde, hvis du vil ned i vægt, og hold dig fra skøre proteinkure. Læs evt. mere på proteinkur.dk

2) Sid mindre ned, bevæg dig mere.

3) Indfør sunde kostvaner.

Læs evt. også artiklerne:

Vegetarkost er bedre for nyrepatienter

Nyt studie advarer mod risiko for nyreskader på proteinkure


Alt liv er et eksperiment. Jo flere eksperimenter, du foretager, desto bedre.

— Ralph Waldo Emerson


Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.