KOST ...
Forarbejdede fødevarer øger risiko for autoimmune sygdomme
Forskere fra Israel og Tyskland har dokumenteret, at forarbejdede
fødevarer svækker tarmens modstandsdygtighed over for bakterier,
toksiner og andre skadelige stoffer, hvilket igen øger sandsynligheden
for at udvikle autoimmune sygdomme.
Forskerholdet undersøgte virkningerne af forarbejdede fødevarer på
tarmene, og på udviklingen af autoimmune sygdomme.
Det er forarbejdede fødevarers indehold af bestemte
tilsætningsstoffer, der bruges af fødevareindustrien til at forbedre
smag, lugt, konsistens og holdbarhed, der ser ud til at kunne give endog
meget alvorlige problemer. Forskerne fandt: "... en betydelig indirekte
sammenhæng mellem den øgede anvendelse af forarbejdede fødevarer og
stigning i forekomsten af autoimmune sygdomme."
Der er tale om mindst syv tilsætningsstoffer i forarbejdede
fødevarer, som sandsynligvis medvirker til at svække tarmens
modstandsdygtighed over for bakterier og toksiner ved at medvirke til
såkaldt utæt tarm. Det gælder:
- Sukker
- Salt
- Emulgatorer, som bruges til at
opløse fedt (bruges fx i bagværk, mejeriprodukter, fedtstoffer og
olier, saucer, smør og margarine, is, fløde likør, kød, kaffe,
drikkevarer og chokolade). Emulgatorer bruges i de fleste
forarbejdede fødevarer for at give en bestemt konsistens og forlænge
holdbarheden
- Organiske syrer
- Gluten
- Mikrobiel transglutaminase (et
særligt enzym, der bruges til at ændre konsistensen af fx kød, fisk,
mejeriprodukter og bagværk)
- Nanometriske partikler (anvendes
til at give smag, farve, ensartethed og konsistens af fødevarer.
Kilde: Aaron Lernera, Torsten Matthias. Changes in intestinal tight
junction permeability associated with industrial food additives explain
the rising incidence of autoimmune disease. Autoimmunity Reviews. Volume
14, Issue 6, June 2015, Pages 479–489. doi:10.1016/j.autrev.2015.01.009
Kommentar:
Autoimmune sygdomme er på mange måder en gåde for forskerne -- ikke
mindst, hvorfor vi i den vestlige verden ser en så stor stigning i denne
type sygdomme.
Autoimmune sygdomme er sygdomme, der opstår, fordi kroppen angriber
og skader sit eget væv.
Der findes mere end 100 autoimmune sygdomme -- inkl. type 1 diabetes,
cøliaki (glutenallergi), lupus, multipel sklerose, autoimmun hepatitis
og Crohns sygdom.
En tidligere undersøgelse har vist en sammenhæng mellem indtagelse af
emulgatorer og overvægt, fedme og sygdomme. Det er fordi emulgatorer kan
ændre tarmfloraens sammensætning, at de ser ud til at fremme udviklingen
af inflammatorisk tarmsygdom og metabolisk syndrom.
Læs evt. artiklen:
Udbredt tilsætningsstof øger måske risikoen for tarmsygdomme og fedme
Mange autoimmune sygdomme opstår pga. skader på de såkaldte "tight
junctions" i tarmens vægge, der beskytter tarmslimhinden. "Tight
junctions" lukker rummet mellem tilstødende celler, og forhindrer på den
måde ukontrolleret passage af stoffer over det indre cellelag (epithelet)
i tarmene. De fungerer normalt som en barriere, der hindrer at
bakterier, toksiner, allergener og kræftfremkaldende stoffer i tarmen
trænger ud i kroppen. Skades de, kan der opstå "utæt tarm" eller "leaky
gut", som kan føre til udvikling af autoimmune sygdomme (og
sandsynligvis andre sygdomme).
Fuldkorn ser ud til at gavne immunforsvaret
Fuldkorn indeholder ikke kun vitaminer og kostfibre, men også en
række stoffer, kaldet benzoxazinoider eller BX, som ifølge et nyt studie
ser ud til at gavne immunforsvaret, og derved gøre kroppen mere
modstandsdygtig.
Der er tidligere udført forskning, som viser sammenhæng mellem
fuldkornsspisere og et stærkt immunforsvar, men det nye studie giver en
sandsynlig forklaring på, hvorfor fuldkorn gavner immunforsvaret, og det
ser altså ud til at skyldes BX stofferne.
I laboratorieforsøg hæmmer BX væksten af forskellige
sygdomsfremkaldende bakterier.
Læs mere på videnskab.dk
Kommentar:
Det er ganske let at få mere fuldkorn ind i din kost. Du behøver
sandsynligvis blot at erstatte nogle af de kornprodukter, du allerede
spiser, med fuldkorns-varianter.
Læs evt. mere på
fuldkornsprodukter.dk
Ulrich Thomsen er færdig med kød og mælk
Han udtaler ifølge artiklen: - "Hele kødindustrien er usund, de
putter skidt og lort i maden og bruger så mange ressourcer, at det er
begyndt at ødelægge vores klode. Derudover er det regulært dyrplageri,
den måde vi behandler fabriksdyrene på,"
Læs mere
Sæt dog prisen op på kød
Hvis det er sandt, at vores kødforbrug og dets konsekvenser er
verdens største udfordring, så forstår jeg ikke, hvorfor der bliver
gjort så lidt ved det problem.
Læs mere
SUNDHED & LIVSSTIL ...
Fem gode råd til at undgå en vinterdepression
Mange danskere bliver ramt hårdt på psyken, når de ikke længere
bliver ramt af solens stråler.
Læs mere
Læs også mere på
depressioner.dk
Danskere på nytårskur får løbeskader
Fysioterapeuter får travlt med at behandle motionister i årets første
måneder. Det er nemlig højsæson for løbeskader.
Læs mere
10 råd om styrketræning du ikke skal lytte til
Ingen træningsform er omgærdet af så mange myter som styrketræning. Her
får du de mest udbredte misforståelser.
Læs mere
Daglig høj indtagelse af sukker kan øge risikoen for brystkræft
I et nyt eksperiment med mus fandt forskerne, at de mus, som fik en
sukkerholdig kost, der svarer til en normal vestlig diet, havde
væsentlig større risiko for at udvikle tumorer i brystet end de mus, der
fik en sukkerfri kost. Læs mere på engelsk på
Medical Daily
Fedme giver væsentlig øget risiko for infektioner
En ny undersøgelse viser, at svært overvægtige har langt større
risiko for at få infektioner.
Men der er heldigvis flere ting, som svært overvægtige kan gøre for
at forebygge infektioner og mindske inflammation.
Læs
mere