Sundhedsmæssige fordele ved at skifte animalske
proteiner ud med planteproteiner
Hvis du dagligt erstatter en til to portioner animalske proteiner med
planteproteiner kan det føre til en reduktion på ca. 5 % i de tre
vigtigste kolesterolmarkører til forebyggelse af hjerte-kar-sygdomme.
Forskerne gennemførte en
systematisk gennemgang og meta-analyse af 112 randomiserede
kontrolforsøg, hvor folk erstattede nogle af de animalske kilder til
proteiner med planteproteiner i mindst tre uger. Resultaterne blev
offentliggjort online i Journal of the American Heart Association.
De sundhedsmæssige fordele kan være endnu større, hvis indtagelse af
planteproteiner kombineres med andre kolesterolsænkende fødevarer.
Kilde: John L. Sievenpiper m.fl. Effect of Plant Protein on Blood
Lipids: A Systematic Review and Meta‐Analysis of Randomized Controlled
Trials.
https://doi.org/10.1161/JAHA.117.006659
Journal of the American Heart Association. 2017;6:e006659. Originally
published December 20, 2017
Tomater og frugt gavner lungerne
En undersøgelse fra
Johns Hopkins Bloomberg Folkesundhedsskole fandt, at det naturlige
fald i lungfunktionen i løbet af en 10-årig periode forekom langsommere
blandt tidligere rygere med en kost rig på tomater og frugter (især
æbler), hvilket tyder på, at visse komponenter i disse fødevarer, kan
hjælpe med at genoprette lungeskader forårsaget af rygning.
Forskerne fandt, at voksne, der gennemsnitligt spiste mere end to
tomater eller mere end tre portioner frisk frugt om dagen, havde et
langsommere fald i lungefunktionen sammenlignet med dem, der spiste
mindre end en tomat eller mindre end en portion frugt om dagen. Den
positive virkning blev kun observeret ved friske frugt og grøntsager og
altså ikke ved indtagelse af fx tomatsovs o.l.
"Vores undersøgelse tyder på, at regelmæssig indtagelse af mere frugt
kan hjælpe med at mindske fald i lungefunktion, når folk bliver ældre,
og kan endda hjælpe med at reparere skader forårsaget af rygning. Kosten
kan blive en måde at bekæmpe stigende KOL-diagnoser ("rygelunger") over
hele verden." udtaler undersøgelsen ledende forsker Vanessa
Garcia-Larsen.
Nødder beskytter mod overvægt og gavner helbredet
Det skriver blandt andet
hepla.no.
Ifølge en større gennemgang af 49 studier, har det mange gavnlige
virkninger på vores helbred at spise nødder og jordnødder.
Forskerne konkluderer blandt andet, at nødder og jordnødder har
ernæringsmæssige egenskaber, der kan gavne menneskers sundhed, især med
hensyn til forebyggelse og behandling af sygdomme.
På grund af den høje energitæthed af nødder og frø, blev det antaget,
at nødder ville få vægten til at stige, men det skete ikke. Faktisk
kunne indtagelse af nødder hjælpe med at give mæthed og øget
termogenese.
Indførelsen af nødder og jordnødder øger kostens kvalitet, fordi
nødder er rige på gavnlige fedtstoffer, proteiner, fibre, vitaminer,
mineraler og bioaktive forbindelser, der kan virke som antioxidanter. De
kan også være med til at regulere blodsukkeret og begrænse inflammation.
Hele
undersøgelsen kan læses her
Lidt af hvert
Dårlig kost er forbundet med 80% af tyktarmskræft
En undersøgelse viser, at en fedtrig vestlig type kost øger væksten
af kræftceller i tyktarmen.
https://www.sciencedaily.com/releases/2017/07/170706121221.htm
Almindelig blodtryksmedicin atter i søgelyset for øget kræftrisiko
Netop offentliggjort forskning viser en sammenhæng mellem et af de
hyppigst brugte midler mod forhøjet blodtryk og kræft i huden. Forskerne
har tidligere vist, at midlet også kan øge risikoen for læbekræft.
I Danmark bruger ca. en kvart million personer hydrochlorthiazid.
Bivirkningerne berører derfor mange, og forskerne vurderer, at omkring
10 pct. af alle tilfælde af hudkræft i Danmark er forårsaget af
hydrochlorthiazid.
Det er alene lægemidler, der indeholder stoffet hydrochlorthiazid,
som er fundet at øge risikoen for kræft. Visse andre lægemidler
indeholder ”hydrochlor”, som ikke er kemisk beslægtet med
hydrochlorthiazid og ikke øger risikoen for kræft.
Læs
mere på cancer.dk
Simpel styrketræning mindsker risiko for tidlig død
Styrketræning har helt unikke helbredsmæssige fordele, og træningen
behøver ikke nødvendigvis at foregå i et fitnesscenter.
Styrketræning mindske risiko for for tidlig død, og det er nok med
kropsvægtbærende øvelser som mavebøjninger og armbøjninger.
Træningssessioner i enten fitnesscenteret eller i form af
kropsvægtbærende øvelser reducerede risikoen for tidlig død med omkring
20 %.
Kræftrelaterede dødsfald faldt med 24-27 %.
De forsøgsdeltagere, der udelukkende opfyldte anbefalingerne om 2
styrkefremmende (anaerobe) motionssessioner om ugen, havde 31 % lavere
risiko for at dø af kræft. Der var ingen reduktion i risikoen for
kræftdød blandt de forsøgsdeltagere, der udelukkende opfyldte
anbefalingerne om aerob fysisk aktivitet.
Reduktion af risikoen for at dø af hjertesygdom var derimod
udelukkende associeret med aerob fysisk aktivitet (21 % reduktion).
Læs
mere på videnskab.dk
Hjertekarsygdomme fra biler og brændeovne dræber 1400 danskere
årligt
Ved at samle kendt viden, har forskere fra Institut for Folkesundhed på
Københavns Universitet fastslået, at cirka 2.140 danskere hvert år dør
for tidligt af hjertekarsygdomme på grund af luftforurening. En stor del
af dødsfaldene skyldes brændeovne og biler.
Læs
mere på ing.dk