Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 02, 2021
- Tip til lettere at holde dine
nytårsforsætter
- Julemaden hober sig op på
sidebenene år for år - og det kan blive til mange kilo
- Du kan gøre dine madvaner mere
klimavenlige
- Usund kost forbundet med øget
risiko for alvorlig øjensygdom
- Børn skal ikke lokkes til at
spise bacon
|
UGENS CITAT
"Fejr enhver
fremgang. Vent ikke på at blive perfekt.”
— Ann McGee Cooper
Tip til lettere at holde dine nytårsforsætter
I stedet for at fortælle dig selv, at du vil stoppe med eller undgå
at gøre noget, er det bedre at fortælle dig selv, hvad du vil gøre i
stedet for det, du ønsker at komme væk fra.
Det viser et studie med 1.066 deltagere, der blev fulgt over 12
måneder.
En af forskerne bag undersøgelsen, psykolog Per Carlbring fra
Stockholm Universitet i Sverige, nævner et eksempel med, at det virker
bedre, at sige/tænke "jeg vil spise frugt flere gange dagligt, i stedet
for slik".
Du erstatter altså slikket med noget andet, du gerne må, frem for
blot at sige til dig selv, at du vil holde op med at spise slik.
”Du kan ikke slette en adfærd, men du kan erstatte den med noget
andet,” udtaler Carlbring.
Kilder:
How to succeed in keeping your New Year’s resolution
PLOS One
Slanketip i 28 dage via e-mail
NYT forløb med gratis slanketip!
Du kan betragte de daglige slanketip som en trinvis indføring i sunde
vaner, der hjælper dig med at komme ned i vægt, og gør det lettere at
fastholde de vægttab, du opnår.
Du kan med fordel deltage i dette reviderede forløb med slanketip,
selv om du eventuelt tidligere har modtaget slanketip. Du vil nikke
genkendende til de fleste slanketip, men der er også vigtige
opdateringer
Tilmeldingen er gratis og uforpligtende. Du kan når som helst
framelde dig.
Tilmelding her via dette link
Dagen efter, du hat tilmeldt dig, begynder du at modtage et dagligt
slanketip i 28 dage.
Julemaden hober sig op på sidebenene år for år - og det kan blive
til mange kilo
Ordsproget »det vigtige er ikke, hvad du spiser mellem jul og nytår,
men hvad du spiser mellem nytår og jul« er en myte. Det viser et nyt
stort studie.
Studiet fulgte over 1.600 menneskers vægttab over 18 måneder på tværs
af Danmark, Storbritannien og Portugal.
Efter jul og nytår var vægten i gennemsnit steget blandt
forsøgspersonerne.
De havde i gennemsnit taget omkring halvandet kilo på fra begyndelsen
af december og til starten af januar, men efterfølgende kun tabt et
kilo.
»Vi kan se, at det at give los i højtiderne kan have konsekvenser.
Hvis tendensen med vægtforøgning fortsætter i flere år, bliver det
ekstra halve kilo til en del kilo, som, vi nu kan se, er svære at komme
af med igen,« udtaler en af forskerne bag undersøgelsen, Berit
Lilienthal Heitmann, ifølge videnskab.dk.
Det, at vi har en tendens til at slippe tøjlerne i højtider, er en
betegnelse, som i forskningsverdenen kaldes ‘holiday weight gain’. Helt
konkret vil det sige, at vi ved højtider kan have en tendens til at
spise mere frit, hvilket til sidst ender på sidebenene.
Læs
mere på videnskab.dk
Du kan gøre dine madvaner mere klimavenlige
Færre røde bøffer og flere bælgfrugter, nødder, frø og mørkegrønne
grøntsager på tallerkenen. Det er en af de væsentligste konklusioner,
hvis man som forbruger har lyst til at gøre sine madvaner mere
klimavenlige.
Læs
mere på altomkost.dk
Usund kost forbundet med øget risiko for alvorlig øjensygdom
Deltagere i en undersøgelse, der spiste en kost rig på rødt og
forarbejdet kød, stegt mad, raffinerede kornprodukter og mejeriprodukter
med højt fedtindhold var hele tre gange mere tilbøjelige til at udvikle
aldersrelateret makuladegeneration (AMD). AMD er en tilstand hvor skader
i nethinden påvirker det centrale syn, og er den væsentligste årsag til
synstab blandt ældre.
"Vores arbejde giver yderligere bevis for, at kosten betyder noget,"
udtaler seniorforfatter Amy Millen. ”Fra et folkesundhedsmæssigt
synspunkt kan vi fortælle folk, at hvis du har tidligt AMD, er det
sandsynligvis i din bedste interesse at begrænse dit indtag af
forarbejdet kød, stegt mad, raffineret korn og fedtrige mejeriprodukter
for at bevare dit syn over tid."
Kilde: University at Buffalo. "Poor diet linked to age-related
macular degeneration." ScienceDaily. ScienceDaily, 11 December 2019. <www.sciencedaily.com/releases/2019/12/191211115627.htm>.
Børn skal ikke lokkes til at spise bacon
Siden slutningen af 1990’erne har flere og flere unge fravalgt
svinekødet på menuen. Det har skabt uro hos lobbyisterne i Landbrug &
Fødevarer. Det er ellers et fornuftigt valg både med hensyn til sundhed
og klima at fravælge flæsket, fordi forekomsten af overvægt i Danmark
ifølge Sundhedsstyrelsen (2018) er steget markant inden for de seneste
årtier, især i de yngste aldersgrupper.
Men nej – de unge bør og skal spise mere flæsk, mener landbrugets
lobbyister.
Læs
mere på gylle.dk