Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 03, 2007

 1. Kød og andre animalske kilder til jern øger risiko for diabetes

 2. Indeklima, helbred og økonomi hænger sammen (2)

 3. Flest vælger zoneterapi

 4. Mail: Tilbage til livet

 5. Mail: Tilsatte vitaminer i levertran?

 6. P-pillen er farlig for fede kvinder

 7. Læsertip


Kære læser

Du er velkommen til at indsende spørgsmål, kommentarer eller opskrifter/tips til nyhedsbrevet.

God weekend!

Med venlig hilsen
John Buhl


”Du behøver kun at gøre ganske få ting rigtigt i dit liv, så længe du ikke gør for mange ting forkert.”

– Warren Buffett, amerikansk forretningsmand/filantrop


1) Kød og andre animalske kilder til jern øger risiko for diabetes

I en undersøgelse at kvinder med diabetes viste det sig, at de kvinder, som indtog mest kød eller andre animalske fødevarer der er rige på jern, var 50 % mere tilbøjelige til at udvikle hjertesygdomme, sammenlignet med de kvinder der havde den laveste indtagelse.

Forskerne fulgte 6.161 kvinder med diabetes fra den store Nurses’ Health Study.

(Kilde: Diabetes Care 30:101-106, 2007. DOI: 10.2337/dc06-1686)
http://care.diabetesjournals.org/cgi/content/full/30/1/101


2) Indeklima, helbred og økonomi hænger sammen (2)

Læs første del af artiklen i sidste uges nyhedsbrev:
http://www.nomedica.dk/ugeskrift02_2007.htm

Mindst 1,3 millioner danskere lider af astma eller allergi.

Overfølsomhedssygdomme rammer mange børn. Op mod 10 pct. har astma og mindst 20 pct. har børneeksem.

Indeklimaet i vore boliger er én af de væsentlige årsager.

Teknologisk Institut anslår, at nedsat effektivitet og sygefravær på arbejdet på grund af dårligt indeklima, årligt koster det danske samfund 10 til 30 mia. kr.

Tætte boliger og fugt

Generelt er nutidens ofte meget tætte og velisolerede huse gode for varmeregningen, men bestemt ikke altid for helbredet.

Problemet er udskiftningen af husets luft.

Et hus skal ’kunne ånde’ siger vi. Med dampspærre i vægge og lofter og tætte vinduer og døre er der generelt bremset godt og grundigt op for tidligere tiders naturlige ventilation gennem almindelig utæthed.

I dag er ventilationen i et gennemsnitligt enfamiliehus søgt sikret med ventilationskanaler og friskluftventiler. Men ventilationen og udluftningen er i mange boliger ikke dimensioneret og indrettet, så den reelt dækker husets og beboernes konkrete behov og adfærd.

For høj luftfugtighed bli’r ofte et af symptomerne. De første tegn på for høj luftfugtighed i bygninger som bruges til beboelse, er som regel dug eller dråber på den indvendige side af termoruder. Eller badeværelsesspejle, der altid dugger til, når man bader. Resultatet af fugten kan hurtigt blive flere forkølelser, mere hovedpine og forværrede luftvejsproblemer.

Mere end 2 cm. fugt på indersiden af termoruder er tegn på, at den indendørs luftfugtighed er for høj.

Store mængder fugt skal væk hver dag

En gennemsnitsfamilie producerer hver dag mellem 12 og 15 liter vanddamp gennem badning, sved, madlavning, udånding, vask og tørring af tøj. Dén vanddampsophobning skal fjernes – effektivt. For ellers vil den nemt sætte sig og danne råd og svamp på vægge, møbler og træværk.

Da råd og svamp giver gode betingelser for støvmider, og da støvmider er en kendt kilde til astma- og allergilidelser, er der god grund til at tage problemet alvorligt. For forekomsten af astma og allergi er stærkt stigende i Danmark og det øvrige Europa.

Hver tredje dansker oplever i løbet af sit liv at have allergiske symptomer.

I en undersøgelse foretaget af Dansk Institut for Klinisk Epidemologi (DIKE) i 1994, spurgte man 5000 repræsentativt udvalgte danskere, om deres oplevelse af egne allergiske symptomer. 25 procent af de adspurgte havde oplevet én eller flere overfølsomhedslidelser indenfor det seneste år. Ved en tilsvarende undersøgelse fra 1987 havde godt 18 procent haft samme oplevelse.

10 gode råd til ’almindelig husfornuft’ for et bedre indeklima

 1. Undgå rygning indendørs.

 2. Luft ud dagligt 3 gange med gennemtræk i 5 – 10 minutter.

 3. Luft ud efter madlavning og andre fugtgivende aktiviteter.

 4. Luft ekstra ud, hvis du bruger brændeovn eller stearinlys.

 5. Luk døre til badeværelset, når der bades, og tør op og luft ud.

 6. Læg låg på gryderne og tænd for emhætten.

 7. Gør grundigt rent i hele boligen 1 gang om ugen.

 8. Tilstræb ca. 20 grader C i alle rum.

 9. Undgå at hænge tøj til tørre indendørs.

 10. Undgå at bruge duftfriskere.

Jakob Sand, journalist

(sidste del af Jakobs artikel om indeklima i næste uge).

Kommentar:

Bemærk, at du som abonnent af dette nyhedsbrev har mulighed for at blive udvalgt til at få opsat et luftsolfangeranlæg til halv pris! Endog helt uden risiko, da du får pengene retur, hvis du ikke er tilfreds med resultatet.

Til brugerundersøgelse søger SolarVenti mennesker, som på den ene eller anden måde døjer med indeklima-problemer i hus eller lejlighed.

Læs mere nederst i artiklen her:
http://www.nomedica.dk/solfangerpanel.htm 

Er du interesseret i at deltage i brugerundersøgelsen, så kontakt Jakob Sand hør nærmere: [email protected]


3) Flest vælger zoneterapi

Mere end hver femte dansker (22,7 %) oplyser, at de på et eller andet tidspunkt i deres liv har brugt zoneterapi. Zoneterapi er dermed danskernes foretrukne alternative behandlingsform.

Rapporten ”Zoneterapeuters klienter – Danmark” viser også, at langt de fleste brugere, der henvender sig til de danske zoneterapeuter henvender sig med smerter i muskler og led (44 %). Andre helbredsproblemer, som zoneterapeuter konsulteres for, udgør bl.a. mavesmerter/fordøjelse (22 %), hovedpine/migræne (19 %), træthed (16 %, astma/bronkitis/allergi (15 %) og hormonelle problemer (13 %).

Læs evt. mere her:
http://www.fdz.dk/fdzweb/default.asp?page=2&aktShow=163 

Kommentar:

Zoneterapi er en populær metode, der giver velvære og ofte lindrer på skavanker og sygdomme, og så er det overraskende let at lære zoneterapi til ”husbehov”, så du kan give dig selv og dine nærmeste zoneterapi.
http://www.nomedica.dk/zoneterapi.htm


 "Det du er, er det du har været. Det du bliver, er det du gør."

- Buddha


4) Mail: Tilbage til livet

Efter at have fået konstateret epilepsi i 14-15 års alderen i 1958-59, udviklede jeg oven i Epilepsi også angst for anfald, som jeg led af i mange år. Efter en lægelig undersøgelse på Odense sygehus skulle jeg indtage (Fenemali og senere phenetoini) 2 ½ pille morgen og aften og 1 Stesolid 5 mg. Da jeg efter flere år udviklede overfølsomhed for medicinen, skulle jeg også til at tage medicin for overfølsomhed (jeg lignede en bokser der havde bokset 40 omgange og gennemhævet i ansigt, arme og fødder som var lige så hævede som en elefant).

Overalt på kroppen slog jeg kraftigt ud. Efter en lang undersøgelsesperiode på Dermato - venelogiks afd. på hospitalet skulle jeg nu også have medicin, for overfølsomhed.

Samtidigt med, at jeg skulle indtage medicin for epilepsi skulle jeg nu også tage medicin, for overfølsomhed (Peraksitin). Jeg kunne bare ikke tåle spegepølse (nitrit/nitrat) præfabrikerede fødevarer, hvori der var farvestoffer og tilsætningsstoffer. Så i mange år spiste jeg Epilepsi- og Peraksitin og nervemedicin og vitaminpille. For det ikke skulle være løgn, måtte jeg kun spise økologisk kalvekød og økologiske kogte kartofler.

Denne cocktail af medicin og økologisk føde holdt i mange år. Man havde jo blind tiltro til lægerne, som var de kloge. Jeg blev gift i 1964 og indtil jeg blev skilt i 1975 var jeg afhængig af medicinen. På et tidspunkt efter skilsmissen, hvor jeg boede alene i Voldsmose, var jeg ligeglad med alt og alle og udskiftede medicinen med Whisky og efter at have drukket tæt i tre uger ikke havde fået andet en vand og whisky og hvor jeg til min undren ikke havde haft anfald og eller slog ud, fandt jeg ud af - da jeg var blevet ædru og fornuftigere, og lånte en bog på biblioteket 'Nervekontrol over Selvkontrol', hvorved jeg efter en uges tid følte at jeg fik mere selvtillid.

Ved selvsuggestion og gentagelser af positiv oplevelser fik jeg styrket mit selvværd så meget, at jeg blev så overbevist om, at det jeg fejlede (og forstod) var fremkaldt af oplevelser (Metafysiske årsager) både fra barndommens skilsmisse fra far og mor og skilsmissen og savnet fra mine tre børn og kone i 1975.

Efter at have vågnet op over de nye ord, jeg fandt passede på min tilstand, holdt jeg også op med at ryge (10. september 1984). Jeg trappede min medicin gradvis ned til nul alt imens jeg også læste meget om hvidløgets gavnlige betydning for organismen. I starten købte jeg Cikulin (hvidløgs præfabrikeret sukkerindkapslet granulat i bitte små piller) som ikke engang smagte rigtigt af hvidløg og fandt hurtigt ud af, at friske hvidløg smager og virker bedst (og er nemme at dyrke) hvorfor jeg begyndte at dyrke mine egne store fed i 1985.

Jeg har for længst lagt læger og medicin på hylden.

Jeg er en lykkelig mand på snart 63, som kun kan takke mig selv for helbredelse af Epilepsi, allergisk overfølsomhed, nervøsitet, svedeture, søvnløshed og humørforladthed ... og jeg rører aldrig andet medicin end den naturlige.

I dag bor jeg alene og har mine to mindste - pige 13 og dreng 16 år - på skift en gang om ugen. Jeg spiser hvidløg så godt som hver dag, ligesom grøntsager er den stor del af vores fødekæde. Jeg bager for det meste selv (surdej). Det føles skønt, at være så 'selvforsynende' som muligt. Der står altid frisk frugt - eller så frisk det nu kan være - i en stor skål. Livet er lykkeligt og smukt hver morgen jeg står op. ...

Mit råd til alle der vil sig selv og sit liv det bedste - lev så tæt på og af naturen som overhovedet muligt ... tak for nu... :o)

Godt Nytår!
Og mange hilsner (og tak for god læsning i Nomedica)

Keld Eliasen


Køb bøger på helseonline:

To bøger der gør det lettere at gå over til mere vegetarkost: Vegetar Light og Kunsten at ændre vaner. Køb online: 269,00 (normalpris kr. 307,00)

Lær Zoneterapi, på en hurtig og enkel måde. Lær samtidig kunsten at ændre vaner. Køb online: 228,00 (nomalpris: 268,00)

Sikker Slank & Kunsten at ændre vaner
Med disse to bøger lærer du både hvordan du taber dig på en sund måde, og hvordan du effektivt tilegner dig nye vaner. Køb online: 299,00 (normalpris 338,00)

Kunsten at ændre vaner + Fat for life?
To bøger som gør det muligt for dig, som enten er meget overvægtig eller har særlig svært ved at tabe dig, at tilegne dig de vaner, der vil give dig succes med at nå og fastholde den vægt, du ønsker. Køb online: 325,75 (normalpris 368,00)

Kunsten at ændre vaner + Hvordan Rask?
To bøger der sammen gør det lettere at gennemføre radikale forbedringer i kost og livsstil, og derved forebygge eller måske endda helbrede sygdomme. Køb online: 274,75 (normalpris: 317,00)

Spar også penge ved at købe andre bøger og helseprodukter online.
Læs mere på www.helseonline.dk


5) Mail: Tilsatte vitaminer i levertran?

Hej John!

Du skriver i et nyhedsbrev, at:
Fiskeolie i kapsler er renset for tungmetaller. Til gengæld får du så heller ikke andre af de næringsstoffer, der findes i fisk.

Dette gælder så formodentlig også fx flydende levertran som fx Møllers Tran. Jeg mener at have hørt, at hr. Møller så bare putter "kunstige" D-vitaminer og andet "godt" i Møllers Tran.

Det vil sige, at hvis jeg tror, at jeg gør noget godt for mig selv ved at hælde den ulækkert smagende tran i mig, så er det en illusion, fordi der faktisk er tilsat "kunstige" vitaminer, idet de oprindelige (som jeg jo mener er de sunde), er renset ud sammen med tungmetallerne (barnet er hældt ud med badevandet?).

I mit tilfælde skal nævnes, at jeg er vegetar, som dog godt kan spise lidt fisk. Men vegetarer får jo - ud over solen - næppe D-vitaminer i kosten. Hvad angår omega-3, er jeg formodentlig godt dækkes ind med 3 spsk. fint kværnet øko hørfrø på min havregrød. Jeg sluger så alligevel for skams skyld min levertran og håber på det bedste!

Akkeja! og med venlig hilsen
Grethe


Hej Grethe

For nogle år siden havde jeg en snak med en råvare-leverandør om netop levertran og fiskeolie (han leverede råvarer til producenter af vitaminer og andre kosttilskud). Han sagde at fiskeolie og levertran er renset for vitaminer mv., undtagen omega-3, og derefter (i nogle produkter) tilsat vitaminerne igen i de ”rigtige” mængder (fx en anbefalet dagsdosis af A- og D-vitaminer). Om han har ret, eller der er undtagelser, ved jeg ikke.

Hvis A-vitamin og D-vitamin står på listen over ingredienser, er de tilsat (og ikke en naturlig del af din levertran).

Den bedste og mest naturlige kilde til D-vitamin er solen.
http://www.nomedica.dk/sol.htm

Mange får for lidt sol, og næsten alle får for lidt sol (og D-vitamin) om vinteren. Det er derfor klogt for de fleste at tage et tilskud af D-vitamin på denne årstid.

Jeg tror, at du vil klare dig bedre uden levertran. 3 spsk. knust hørfrø, og hvad der ellers er i din mad, er nok.

Problemet med omega-3 i vegetarkosten er måske slet ikke et problem. Der er givetvis nok omega-3 i en sund vegetarkost, hvis blot du ikke får for meget omega-6 (som hæmmer optagelsen af omega-3) fra for meget olie i maden.

Læs evt. mere om omega-3 her:
http://www.nomedica.dk/ugeskrift18_2006.htm

Med venlig hilsen
John Buhl


6) P-pillen er farlig for fede kvinder

En større undersøgelser blandt europæiske kvinder i syv lande har vist, at risikoen for blodpropper og andre kendte risici ved P-piller er fem gange større for svært overvægtige kvinder, der tager P-piller.

Kilde: Journal of Family Planning and Reproductive Health Care.
http://www.ffprhc.org.uk/

Kommentar:

Overvægtige kvinder, der vælger at bruge p-piller, kan mindske problemer forårsaget af deres overvægt ved at spise sundt og dyrke motion.
De kan også vælge at gøre noget effektivt for at komme ned i vægt.
http://www.nomedica.dk/hvordan_slank.htm


7) Læsertip

Et lille tip til at få de sunde spirer ned:

Rist et stykke groft brød, smør med pesto, og put løgskiver, spirer, ovnbagte tomater fra lage og ost ovenpå. Varm det i ovnen til osten er smeltet.
Nemt og lækkert!!

Mvh. Maria

Indsend gerne tips og opskrifter til nyhedsbrevet!


Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.