Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 03, 2008
-
Mindre risiko for kræft med sund kost uden akrylamid
- Mail: Mejeriprodukter og kræft
- Mail: En bekymret mor
- Lidt af hvert
Kære læser
Du er velkommen til at indsende spørgsmål, kommentarer e.l. til
nyhedsbrevet. Send til
[email protected]
God weekend!
Med venlig hilsen
John Buhl
”Tanke er den
skulptør der skaber den person, du ønsker at være.”
-- Henry
David Thoreau, 1817-1862, amerikansk forfatter
Ny forskning viser, at der kan være en sammenhæng mellem brystkræft
og opvarmede fødevarer med stivelse -- fx kartofler og kornprodukter.
Opvarmning kan nemlig danne stoffet akrylamid.
I dyreforsøg har akrylamid vist sig at være kræftfremkaldende, og nu
viser ny forskning fra DTU Fødevareinstituttet og Kræftens Bekæmpelse,
at det sandsynligvis også øger risikoen for brystkræft hos mennesker.
Stoffet er velkendt i industrien og anvendes bl.a. i vand- og
spildevandsanlæg. En svensk undersøgelse i 2002 gjorde for første gang
opmærksom på, at akrylamid også findes i maden.
Den nye undersøgelse viser, at akrylamid sandsynligvis øger risikoen
for brystkræft i de mængder, som mange indtager gennem kosten.
En ny hollandsk undersøgelse viser også en sammenhæng mellem
akrylamid i fødevarer og risiko for udvikling af æggestok- og
livmoderkræft hos mennesker.
Hvad er akrylamid?
Akrylamid er et stof der dannes ved en kemisk proces, når visse
stivelsesrige madvarer som kartofler og korn varmebehandles.
Når du steger, bager eller griller kulhydratrige fødevarer ved
temperaturer på mere end 120 grader sker der en reaktioner mellem
naturlige stoffer som fruktose og glukose og den frie aminosyre
asparagin, der ved opvarmning danner akrylamid.
Jo højere temperaturer og jo længere tilberedningstid, jo højere
bliver også indholdet af akrylamid i maden.
Hvor findes akrylamid?
Tobaksrygning er det, der bidrager med den største mængde akrylamid.
Derfor vil rygere generelt have mere akrylamid i blodet end ikke-rygere.
Stoffet er fundet i bl.a. brød, visse morgenmadsprodukter, kager,
chips, stegte kartofler som pommes frites og i kaffe.
En ny undersøgelse fra Norge viser, at indholdet af akrylamid især er
højt i pommes fritter, kiks og kartoffelchips.
Skadelige virkninger af akrylamid
Forsøg har vist, at akrylamid kan skade nerver, arveanlæg og
formeringsevnen hos forsøgsdyr. Det er desuden kræftfremkaldende på
forsøgsdyr.
Nu tyder den nye undersøgelse som sagt på, at akrylamid også øger
risikoen for kræft hos mennesker.
Det viste sig, at jo mere akrylamid kvinderne havde i blodet, desto
større var risikoen for at få brystkræft.
Risikoen for at få brystkræft var dobbelt så stor, når niveauet af
akrylamid tidobles. En tidobling svarer nogenlunde til forskellen mellem
de kvinder i undersøgelsen, som havde det laveste og det højeste niveau
af akrylamid.
Undersøgelsen ...
Undersøgelsen omfatter 374 kvinder, som udviklede brystkræft efter
overgangsalderen og 374 raske kvinder som kontrolgruppe.
Alle tidligere befolkningsundersøgelser er baseret på
kostspørgeskemaer, hvorimod forskerne bag denne undersøgelse brugte
biologiske markører og undersøgte kvindernes niveau af akrylamid bundet
til hæmoglobin i de røde blodlegemer. Det giver et langt mere præcist
billede af den mængde akrylamid, der er blevet indtaget.
Der skal flere undersøgelser til før forskerne med sikkerhed kan
sige, hvilken rolle akrylamid i kosten spiller i forbindelse med
brystkræft, æggestok- og livmoderkræft.
Kilder / læs mere:
International Journal of Cancer. Received: 13 July 2007; Accepted: 8
November 2007
DTU
Fødevareinstituttet
Fødevarestyrelsen 9-1-2008
Cancer.dk 9-1-2008
Fødevarestyrelsen
Ingeniøren 03-07-2007
Ingeniøren 11-01-2008
Kommentar:
Det er hverken første eller sidste gang, vi hører om akrylamid, og
mens vi venter på flere undersøgelser og mere præcise konklusioner, er
der fornuft i at begrænse udsættelsen for akrylamid.
Du kan gøre meget for at reducere indtagelsen af akrylamid:
- Spis mere frugt, grøntsager, bælgfrugter, fuldkornsprodukter og
nødder. Hovedvægt på frugt og grønt
- Spis meget råkost
- Undgå tobaksrøg (også passiv rygning)
- Undgå eller begræns grilning og friturestegning
- Undgå at branke eller brænde fødevarer under tilberedning
- Reducer stegetemperaturen, når du steger. Kog eller dampkog i
stedet for at stege, når det er muligt
- Drik mindre kaffe eller vælg i stedet fx grøn te eller blot vand
- Skru ned for temperaturen, når du bager brød eller frituresteger
kartofler. Så mindsker du mængden af akrylamid
- Der findes IKKE akrylamid i kogte og ubehandlede fødevarer. I
det hele taget kan du gøre meget for at forebygge sygdom og bevare
-- eller genvinde -- sundhed og vitalitet
ved at følge
kostrådene her.
Bøger
Kunsten at ændre vaner + Hvordan Rask?
To bøger der sammen gør det lettere at gennemføre radikale
forbedringer i kost og livsstil, og derved forebygge eller måske endda
helbrede sygdomme.
Køb online:
274,75 (normalpris: 317,00)
Spar også penge ved at købe andre bøger og helseprodukter online.
Læs mere på www.helseonline.dk
Vægttab
Ønsker du at komme ned i vægt, kan du læse om, hvordan du bliver
slank på en sund og sikker måde.
http://www.sikkerslank.dk
Efter jeg i
sidste uge omtalte en undersøgelse, der sætter indtagelse af
mejeriprodukter i forbindelse med kræft, modtog jeg nedenstående mails:
Hej John,
Jeg synes det lyder som en tvivlsom undersøgelse. Der kan da være
ekstremt mange andre faktorer indblandet, der gør at dem med høj
indtagelse af mælk har øget risiko for kræft. Det er vel næsten en
kendsgerning, at stor indtagelse af bestemte fødevarer ofte betyder at
man også har særlige andre vaner vedr. mad, hvormed at det ligeså godt
kan være de andre vaner der forårsager øget risiko for kræft?
Derudover siger titlen ”Høj indtagelse af mejeriprodukter i
barndommen kædet sammen med øger risiko for kræft”, men nede i teksten
siger de at 94 % af al indtagelsen kom fra mælk, dvs. konklusionen har
praktisk talt KUN med mælk at gøre og ikke andre mejeriprodukter …
Hvis man mener at dette er sandt, hvad er det så der giver den øgede
risiko? Er det disse menneskers sammensætning af al deres kost, blot
kendetegnet ved meget mælk? Er det calcium i mælken? Er det mælkefedt?
Jeg synes den er svær at bruge rigtigt til noget denne undersøgelse. Man
kan vel heller ikke undvære calcium? Siger man ikke også at mælk er godt
for tænderne, eller husker jeg forkert?
Mvh Fadia
Hej Fadia
Du har da ret i, at andre faktorer sagtens kan spille ind. Her var
sammenhængen blot meget markant (3 x øget risiko), så noget er der
givetvis om snakken.
Det kommer helt sikkert mange flere undersøgelser om emnet fremover.
Det er ikke første gang, undersøgelser viser en sammenhæng mellem høj
indtagelse af mælk og øget forekomst af visse former for kræft.
Der er jo -- som du er inde på -- også gode ting i mælk, så det er jo
en rigtig dårlig løsning at droppe mælken og i stedet drikke sodavand
eller lignende, som er værre end mælk.
Du har ret i at mælk indeholder en del calcium (kalk), som er et
vigtigt mineral for både tænder og knogler. Du kan ikke undvære kalk, og
hvis du udelukker mælk og mejeriprodukter fra kosten er det naturligvis
vigtigt, at du får nok calcium andre steder fra!
Det er ikke svært, at få nok calcium fra vegetabilske fødevarer.
Med venlig hilsen
John Buhl
Kære John!
Da jeg selv har mistet min mor af kræft for nyligt, bliver jeg noget
bekymret når jeg læser om sammenhængen mellem stor mælkeindtagelse og
tyktarmskræft! Jeg føler mig straks medskyldig i at have været med til
at ødelægge min søns fremtid!
Hvordan skal man leve for at gøre det godt nok?
Man forsøger at følge alle råd for at gøre det bedste for sit barn,
og så er det åbenbart meget fejlagtigt!
Hvis jeg skal give mit barn den bedste start på livet,
ernæringsmæssigt, hvilke råd har du så? Vegetar? Ingen mælkeprodukter?
Er der andre fordelagtige informationer jeg kan bruge til mit barn? Det
er så omvæltende, at det synes meget svært at efterleve.
Hvordan skal jeg få startet op på denne næsten nye livsstil i
familien? Hvilke råd har du, hvor finder jeg opbakning, svar på de helt
sikkert mange kommende spørgsmål dertil osv.?
Håber du kan hjælpe mig, da jeg gang på gang bliver overrasket og
påvirket af undersøgelserne du bringer på din side.
Mvh M.
Kære M.
Der er stadig mange uafklarede spørgsmål vedr. mælk -- måske er det
ok med små mængder fedtfattig mælk osv. Vi ser jo en lang række
undersøgelser vedr. kost i disse år, så det er helt sikkert ikke det
sidste, vi hører i denne sag.
Det er efter min mening bedst at undgå alle mejeriprodukter, men hvis
det er for stor en omvæltning i starten, så begynd med noget, der er
lettere for dig.
Du har helt ret i, at det ER svært med store omvæltninger, der er
meget anderledes end den måde de fleste familier er vant til at spise --
i det mindste i starten.
I stedet for at bekymre dig alt for meget om det, der måske ikke er
optimalt i jeres kost, så fokuser først og fremmest på det, du lettest
kan forbedre, som også er vigtige for sundheden.
Fx er mange børn vilde med friske frugter, der jo fx er en glimrende
erstatning for slik og søde sager.
Arbejd også på at indføre så mange grøntsager i kosten, som muligt.
Både rå og dampkogte.
Som tommelfingerregel er de sundeste fødevarer: Frugt, grøntsager,
fuldkornsprodukter, bælgfrugter, nødder.
Hvis du vælger mælk, så vælg små mængder, økologisk og fedtfattigt.
Kosten er ikke alt. God søvn, frisk luft, motion osv. spiller jo også
en rolle.
Gode hjemmesider om sund mad til børn finder du her: (på engelsk, da
der desværre mangler noget lignende på dansk)
http://www.drfuhrman.com/children/default.aspx
http://www.diseaseproof.com/
Med venlig hilsen
John Buhl
Mail: Udtalelse om filmen ”What the Bleep”
Hej!
Jeg synes det er en fantastisk film. Og jeg tror det er en god ide at
se den jævnligt, da man efter et stykke tid let synker tilbage i det
fysiske univers, som man er vant til at opfatte det.
Denne tendens vil formodentlig aftage jo mere man bevidst arbejder
med sine tanker.
Hvor højt man kan nå ud fra den viden/inspiration filmen giver vil
nok være meget individuelt og meget afhængigt af hvor meget man bevidst
arbejder med sine tanker, men jeg er ikke i tvivl om at alle der blot
ser filmen, vil få forbedret deres livskvalitet - om så blot i en kort
periode indtil filmen måske er glemt igen.
Med venlig hilsen
Frank Qvist
Kommentar
Jeg hører også gerne fra andre, der enten har set
What the Bleep
eller The Secret.
Hvad mener du om disse film?
Har du erfaringer med at anvende disse film -- eller
deres budskab -- i dit liv?
Ekstramaterialer til filmen What the Bleep do we (k)now?! /
Verden på hovedet er nu også oversat til dansk!
Normalt er ekstramaterialer til en film -- altså
interviews med skuespillere, filmproducenter mv. -- ikke oversat på en
dvd.
Det er derfor heller ikke tilfældet med filmen ”What the
Bleep do we (k)now!? / Verden på hovedet.
Men netop med denne film er der mange, der gerne vil
forstå hvad skuespillere og filmproducenter siger i de ca. 45 min
ekstramaterialer, der findes på dvd’en efter selve filmen.
Vi har derfor fået dette ekstramateriale oversat til
dansk!
Du kan dog ikke se disse ekstra oversættelser som
undertekster på selve filmen. Men du kan
få dem tilsendt gratis via
e-mail (som en vedhæftet pdf-fil, når du køber filmen på
Helseonline.dk.
Selve filmen er naturligvis med danske undertekster.
Køb film og filen med ekstra materialer oversat til dansk her >>
Tyggegummi og tynd mave
Tyske læger advarer imod at spise for mange sukkerfrie
produkter, hvor sødemidlet sorbitol er brugt som erstatning for
sukkeret. Sorbitol kan give voldsomme fordøjelsesproblemer og
ufrivilligt vægttab på op til 20 procent.
Hvis en patient har uforklarlige mavesmerter, bør den
behandlende læger tage i betragtning, at der kan ligge et overbrug af
sorbitol bag.
Sukkeralkoholerne xylitol og mannitol bruges på samme
måde som sorbitol og virker også afførende.
Berlinske 11-01-2008
100.000 danskere har brug for et medicintjek
En årlig medicingennemgang til patienter, der behandles
med mere end fem lægemidler samtidig, vil give samfundet store
besparelser. Samtidig vil det forbedre patienternes livskvalitet.
Mindst 100.000 ældre på landsplan ville kunne have gavn
af en gennemgang af deres medicin, og den samlede besparelse alene på
lægemiddelkontoen ville andrage 42,6 mio. kr.
Politiken
12-01-2008
Orme mod allergier?
En ny og spændende teori og behandling af allergi ser
nok snart dagens lys: Orme!
Vejen til behandling af allergi går gennem tarmen. Vi
lever for renligt, og det har vist sig, at en teske ormeæg til middag
kan gøre kål på allergiske lidelser.
Jyllandsposten 13-01-2008
Rapport gentager: Solarier er farlige
En ny australsk undersøgelse viser, at risikoen for at
udvikle hudkræft stiger med 98 procent, hvis man jævnligt går i solarium
og er under 35 år. Alene ét besøg øger risikoen for at udvikle
modermærkekræft med 22 procent.
Berlingske 15-01-2008
Lidt om bivirkninger fra nervemedicin
Her kan du se nogle
videoer om bivirkninger og abstinenser fra Benzodiazepiner.
”Kontroller
din egen skæbne, eller en anden vil.”
-- Jack Welch,
direktør