Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 03, 2009


  1. Bliver viden om kosttilskuds helbredende virkning tilbageholdt?
  2. Genveje til sundhed -- Vaners magt (3)
  3. Lidt af hvert

Kære læser

Du er velkommen til at indsende spørgsmål, kommentarer e.l. til nyhedsbrevet. Send til [email protected]

God weekend!

Med venlig hilsen
John Buhl


”Jeg mener med hele mit hjerte, at civilisation ikke har produceret noget finere end en mand eller kvinde som tænker og praktiserer tolerance.”

-- Frank Knox


1) Bliver viden om kosttilskuds helbredende virkning tilbageholdt?

I visse kredse er det en udbredt opfattelse, at myndigheder, forskere og læger bevidst arbejder på at undertrykke viden om, hvordan vi kan blive raske med kosttilskud.

Det nævnes ofte, at bestemte produkter har nærmest mirakuløse egenskaber.

For nogen tid siden fik jeg en mail, som bl.a. kommer ind på dette emne ... (mailen er forkortet en del)

Mail: Den tilbageholdte viden om helbredelser

Hej John,

Har du læst bogen "Den tilbageholdte viden om helbredelser", som er skrevet af Robby Curdorf?

Han nævner meget i bogen en læge ved navn Joel Wallach, som har helbredt rigtig mange mennesker med kræft, astma, sukkersyge og andre livsstilssygdomme ved blot at få dem til at indtage livsvigtige vitaminer og mineraler, som vores celler hver dag har brug for, og på kun få måneder har folk allerede fået det bedre, og blevet helbredt.

Jeg er overbevist om, at i et land som Danmark kan vi ikke få de vitaminer og mineraler, som vi skal udelukkende i gennem kosten, fordi jorden igennem de sidste 100 år er udpint.

... Hvis man har vidst i så mange år, hvad der skal til for at helbrede sygdomme, hvorfor bliver der så holdt viden tilbage for os, og hvorfor bliver lægerne næsten udelukkende undervist i at udskrive medicin end at banke ind i hovedet på os, at det er dybt vigtigt at tage vitaminer og mineraler.

Hvorfor bliver sunde kosttilskud med høje doser f.eks. ulovligtgjort i Danmark helt uden grund og beviser for at det er farligt?

Jeg synes bare at det er en grotesk verden vi lever i, og jeg synes ikke at mennesker fortjener at dø og lide af sygdomme, som vi egentligt meget nemt kunne undgå, hvis bare folk de gad at spise ordentligt og tage kosttilskud der virker.

Alle der bare ved lidt om biologi ved godt, at kosten bunder i vores helbred, men der er ikke ret mange der ved, at alle de advarsler der bliver pisket op omkring salt, kolesteroltal mm, er det rene humbug, og folk bliver sindssyg bange.

Hjernen består af kolesterol, hvis vi får for lidt, får vi altzheimer syge, og den skal dælme langt op, før det bliver farligt.

Jeg tager selv et kosttilskud som Wallach selv har produceret, det blev ikke godkendt i Danmark, men det blev godkendt til at blive solgt i Sverige, det er da tankevækkende, at Danmark siger nej til et produkt, der kan gøre mange mennesker raske.

Vil kraftigt anbefale dig at læse den bog, hvis ikke du allerede har læst den, og så kunne jeg da være meget interesseret i at vide, hvad din mening omkring alt det de skriver er.

Der er flere mennesker som bliver slået ihjel ved fejlbehandlinger og lægesjusk, end at der er mennesker der bliver slået ihjel i trafikulykker og krige, det er jo helt grotesk, at man skal gøre alt hvad man kan for ikke at komme i hænderne på lægerne og vores sygehuse.

Det er da grotesk at læger og dyrlæger, som er dem vi går til, når vi bliver syge, ikke kan fortælle os hvad vi skal spise, men har mere travlt med at dope os med medicin der slår os ihjel, eller sælge noget mad, der også slår vores kæledyr ihjel.

Jeg synes man burde gøre mere opmærksom på, hvor vigtigt det er at man tager kosttilskud, og at man desværre ikke kan stole på alt sundt kosttilskud, der er på markedet.

Men det er da heldigt at Sverige ikke ligger så langt væk, så man kan skaffe de høje doser vores krop har brug for, så man kan gøre hvad man kan, for ikke selv at blive syg, ellers må man jo flytte til kaukasusbjergene, hvor folk i dag bliver 160 år gamle ;)

Det er jo et meget relevant emne at tage op, og vil da gerne høre dine erfaringer og meninger omkring det der står i bogen.

Og om du mener, at folk med sygdomme burde tage de ting, som ham også påstår de har helbredt mange sygdomme med.

Mange hilsner fra
Karina

Hej Karina.

Jeg kender bogen. Den indeholder ind imellem relevant kritik af medicinindustrien (der klart har meget på samvittigheden) og myndighederne (der ikke altid administrerer det med kosttilskud og sundhed lige klogt).

Bogen er dog fyldt med fejl og løse påstande uden dokumentation – og er derfor, efter min mening, både utroværdig og med til at skabe forvirring.

Det ville være alt for omfattende at komme ind på det hele her, men lad os gennemgå nogle af de påstande i bogen, som du nævner i din mail

Bogen er -- som du selv nævner -- i stor udstrækning baseret på tekster fra Dr. Joel D. Wallach. Hans hjemmeside her: http://www.deaddoctors.com

En lidt mere kritiske side om ham og hans arbejde her

Først og fremmest mener jeg slet ikke, at der er en tilbageholdt viden om helbredelse, som forfatteren påstår. Især ikke hvad angår en påstået viden om, hvordan store doser vitaminer, mineraler mv. helbreder sygdomme. Det er påstande der er mindst 40-50 år gamle (de blev bl.a. grundigt beskrevet i de populære bøger af forfatteren Adella Davis først i 1960’erne).

Der er bogstavelig talt skrevet tusindvis af bøger om emnet, så medmindre man ikke kan finde vej til biblioteket eller boghandleren, har jeg svært ved at se, hvordan og af hvem en speciel viden om helbredelse har været tilbageholdt!

Grunden til, at påstande om en nærmest mirakuløs helbredende virkning af store doser vitaminer og mineraler aldrig er blevet accepteret og anerkendt af læger, er ganske enkelt, at de enten ikke kan bekræftes i videnskabelige forsøg, eller der endnu ikke er foretaget videnskabelige forsøg, der dokumenterer de påståede virkninger.

Jorden er ikke så udpint i Danmark, at du behøver at tage en hel masse kosttilskud. Der er naturligvis forskel på næringsindholdet i fødevarer afhængigt af hvor og hvordan, de er dyrket, men der er ingen dokumentation for at næringsindholdet i vore fødevarer generelt er faldet.

Du kan få de nødvendige vitaminer, mineraler mv. fra kosten – såfremt du vælger at spise på en måde, så du får nok fra kosten.

Det må anses for fornuftigt at tage et eller flere tilskud, for at være på den sikre side -- især hvis kosten ikke er sund og alsidig nok.

Bogen beskriver, hvordan folk mange steder lever til de er 130 - 160 år.

Det passer ikke helt med, at verdens ældste person i 2008 var Edna Parker, som døde i november måned 2008, 115 år gammel.
http://en.wikipedia.org/wiki/Edna_Parker

Den 114-årige amerikanske kvinde, Gertrude Baines, er nu sandsynligvis verdens ældste kvinde. Jyllands Posten 03-01-09

En mere videnskabelig gennemgang af de faktorer der øger chancerne for et langt liv, samt en grundig gennemgang af verdens længst levende befolkninger, finder du i bogen ”The Blue Zones: Lessons for Living Longer from the People Who’ve Lived the Longest” af Dan Buettner og på websiden: www.bluezones.com

Ingen af de langt levende befolkningsgrupper, som bogen omtaler, indtager i øvrigt store mængder kosttilskud.

Bogen Den tilbageholdte viden om helbredelser indeholder mange forkerte oplysninger om kosttilskud og godkendelsesprocedurerne for kosttilskud i Danmark – som efterlader læseren med det indtryk at myndighederne direkte arbejder på, at befolkningen skal være syge. Men det er vist også det indtryk forfatteren gerne giver læseren. Fx står der på side 43: ... ”vore myndigheder arbejder målbevidst på, at vi SKAL være syge.” Mon dog!

Det er på ingen måde humbug, at for meget salt eller et for højt kolesteroltal går ud over helbredet ... og det er ikke noget forskerne siger for at gøre os bange :-)

Det er korrekt, at kolesterol er et livsvigtigt stof (på samme måde som fx salt), både for hjernen og resten af kroppen. Det er der jo heller ingen der argumenterer imod.

Det er kun, når blodet indeholder for meget kolesterol (eller salt) at der er øget risiko for hjerte-karsygdomme mv.

Jeg mener ikke, at hans kure og anbefalinger er fornuftige eller troværdige.

I modsætningen til hvad bogen og du giver udtryk for, er det absolut ikke bedre at købe kosttilskud hjem fra udlandet, fordi disse kosttilskud ikke er lovlige i Danmark.

Du kan let købe de vitaminer, mineraler og andre kosttilskud, du evt. har brug for, i Danmark. Det er også det sikreste, da vi har en skrap lovgivning, der i langt større grad beskytter forbrugerne, end det fx er tilfældet i mange andre lande.

Med venlig hilsen
John Buhl


Verden på hovedet & Peaceful Warrior

To fascinerende film, der kan give inspiration og motivation til at leve det liv, du ønsker. Læs mere her >>

Normalpris kr. 398,- Online tilbud kr. 348,-


2) Genveje til sundhed -- Vaners magt (3)

En del mennesker, der har set film som The Secret og Verden på hovedet, har fået den opfattelse, at det hele handler om, at tænke rigtigt -- og være positiv nok -- og alt vil derefter nærmest på mirakuløs vis forme sig efter dine ønsker.

Men helt så let er det desværre ikke.

Du kan ikke tænke dig sund og rask, eller tænke dig i god form, eller tænke dig til en million!

Dine tanker og holdninger spiller en afgørende rolle for hvor glad og lykkelig, du er, men det er dine handlinger, der ændrer ting i den virkelige verden. Det er hovedsagelig dine handlinger, der afgør om du har succes eller ej.

Ting sker ikke af sig selv, blot fordi du ønsker eller bestemmer dig for, at de vil ske. Dine tanker og beslutninger skal følges op af handling.

Lidt på samme måde håber eller tror en del mennesker på smarte genveje. Men troen på genveje får desværre mange mennesker til at bruge det meste af tiden på lange omveje, der ingen steder fører hen.

De når i hvert fald sjældent frem til det, de egentligt ønsker.

Vi vil gerne tjene mange penge, uden at yde alt for meget. Vi vil hellere lindre på vore smerter med en pille, i stedet for at håndtere det, der gør os ondt. Vi vil hellere tabe os hurtigt med den sidste nye ”mirakelkur”, frem for at ændre de vaner, der har gjort os overvægtige.

Vi tager medicin, som en genvej til helbredelse. Vi bruger stimulanser eller ”energigivende” urter som en genvej til mere energi. Vi låner penge i banken som en hurtig genvej til at ”nyde livet” osv.

Efterhånden får vi måske ondt i sindet af alle de problemer, vi bruger så meget af vores dyrebare tid på at skabe for os selv, og vi beder lægen om at udskrive lidt lykke i et pilleglas.

Genveje hos lægen

Mange syge mennesker bliver ikke raske, selv om de lider af sygdomme, der kan helbredes!

Det er i mange tilfælde et tidskrævende og utaknemmeligt job, at overtale patienter til at ændre deres adfærd, og fjerne årsagerne til deres problemer.

Patienter ønsker lindring, så hurtigt og ubesværet som muligt. De sætter helt naturligt lighedstegn mellem at føle sig bedre og at have det bedre. Derfor er det ofte svært at overtale patienter til at gå den besværlige vej og fjerne årsagerne til deres problemer, og øge kroppens muligheder for at helbrede sig selv.

Det er næsten forståeligt eller i hvert fald menneskeligt, at læger fortæller patienter, hvad de ønsker at høre, og giver dem det, de ønsker mest, nemlig hurtig lindring.

Patienten er glad, lægens arbejde er lettere, og så giver korte konsultationer og flere recepter også flere penge i kassen.

Det er langt lettere at være læge, hvis du koger det meste ned til:

1) Hvor har patienten ondt

2) Hvilken medicin vil mest effektivt blokere for smerten.

Derfor -- med hjælp fra læger -- tager patienter hovedpinepiller, når de har ondt i hovedet. Piller der giver mindre mavesyre, når maven er sur. Nervepiller, når konen eller manden er sur. Gigtpiller mod gigtsmerter. Antibiotika ved betændelse. Febernedsættende medicin ved feber. Kolesterolnedsættende medicin ved for meget kolesterol i blodet.

Blodtryksnedsættende medicin ved for højt blodtryk. Vanddrivende piller ved væskeansamlinger.

Medicin kan i nogle tilfælde være udmærket og nødvendig, når blot læge og patient samtidig gør noget for at rette op på de vaner eller andre tilstande i livet, der er skyld i problemerne. Alt for ofte bliver der blot udskrevet piller.

På en måde og med lidt god vilje kan vi sige, at lægerne er undskyldte. De gør blot, hvad de altid har gjort, og har lært er bedst. De læser tidsskrifter og artikler om medicin, og de går på kurser, der i stor udstrækning betales af en industri, der tjener milliarder på at lindre smerte.

Mange læger ved ikke bedre -- eller de har alt for sjældent tid, kræfter eller økonomi til at hjælpe patienter med at ændre de vaner, der gør dem syge.

Alternative genveje

Heldigvis har vi så alternativerne -- og i stille desperation kaster lidende patienter sig ud i et broget marked af healere, clairvoyanter, akupunktører, homøopater, biopater, kinesiologer, aura-læsere og meget andet mellem himmel og jord.

Et marked der stort set er umuligt at gennemskue hverken for patienter eller de fleste andre. En køn blanding af virkelige eksperter, og behandlere der tror, de ved. En blanding af ydmyge akupunktører der har læst og lært traditionel kinesisk akupunktur gennem årelange studier, og akupunktører der kan ”helbrede alt” efter et par weekendkurser.

Den alternative verden har alligevel en velfortjent plads i denne forvirring om sygdom og helbredelse. Alternative behandlere har -- på trods af mange tvivlsomme diagnoser og kure -- fat i noget, som læger først i de senere år er begyndt at forstå betydningen af.

Den alternative behandler gør en indsats for at hjælpe sin patient med at ændre helbredsnedbrydende vaner. De fleste alternative behandlere giver gode eller rimelige råd om bedre kost og sundere livsstil. Derfor -- og måske med lidt hjælp fra deres behandling -- hjælper de mange patienter med at blive raske.

Genveje er omveje ... for det meste

"Der er ingen genveje til nogen steder, det er værd at gå hen."
–– Beverly Sills, operasanger

Mange forsøger at lindre smerter med en pille, lindre stress med tobak og kaffe eller dulme en dårlig samvittighed ved at rakke ned på dem, de har gjort ondt. Nogle forsøger at lindre på frustrationerne over et mislykket liv ved at drikke eller tage stoffer. Andre igen forsøger at komme i bedre humør ved at spise kager og andet lækkert.

For en tid kan vi lindre vor smerte, frustration, stress, kedsomhed eller tomhed med usunde vaner, der giver et øjebliks lindring. Men når alt kommer til alt er det netop disse forsøg på genveje til lindring, der på lidt længere sigt giver os de problemer, der forhindrer os i at nå vore mål, og i det mindste så nogenlunde leve det liv, vi ønsker!

De fleste mennesker vælger instinktivt den letteste udvej. Det gælder også i valg af fødevarer, kostvaner og livsstil.

Det er fx lettere (kræver mindre energi) at køre i bil eller bus frem for at gå eller cykle, men den moderne livsstil, med al for lidt fysisk aktivitet, medvirker både til sygdom og kortere levealder.

Fornuftige kostvaner kræver sædvanligvis ekstra planlægning, mere tid og mere energi.

Det kræver sædvanligvis også, at du skal lære noget nyt.

Du bliver nødt til at overvinde din tilbøjelighed til at vælge de letteste måder at gøre tingene på, hvis du vil nyde udbyttet af en sund livsstil.

Læs evt. mere om sund kost og livsstil her

Bogen kunsten at ændre vaner beskriver vaners magt, og hvordan du med den rette strategi bliver i stand til at bryde og ændre uønskede vaner og leve det liv, du ønsker.


3) Lidt af hvert

Bliver man forkølet af at fryse?

En varm krop er et godt værn mod virusinfektioner.
Videnskab.dk 9-1-2009

Guide: Sådan stopper du røgen

En klassiker på listen over nytårsforsætter er lige nu at kvitte smøgerne. Men du skal være klar. Forberedelse er nemlig vejen til, at du kan slukke din cigaret for sidste gang. B.T. guider dig gennem vejen til at stoppe røgen.
BT 5-1-2009

Mors stress og sorg giver for tidlig fødsel

Mødre, der oplever stress, sorg og ensomhed i op til seks måneder før, de overhovedet bliver gravide, har større risiko for at føde for tidligt.
Berlingske 6-1-2009

Tobak får skylden for sundhedskløften

Svenskerne lever tre år længere, og det er danskernes ryge- og drikkevaner, der forklarer næsten hele forskellen.
Politiken 5-1-2009

En halv times opmærksomhed giver nemmere børn

Leg eller hyg med dit barn dagligt og få en nemmere hverdag.
navlestrengen.dk 9-1-2009


"Det kedelige ved mindreværdskomplekser er, at det er de forkerte mennesker, der har dem."

-- Jacques Tati


Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.