Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 03, 2011
-
Vegetarkost er bedre for nyrepatienter
-
Mental sund længere med Middelhavskost
-
Mail: Højt blodtryk
-
Mail: Komælk er til kalve
|
|
|
Tid og penge
brugt på at hjælpe mennesker til at gøre mere for dem selv er langt
bedre end blot at give.
— Henry Ford
Vegetarkost er bedre for nyrepatienter
Vegetarmad er sundere for nyrepatienter, end en kost med
animalske fødevarer. Det viser en ny undersøgelse.
Patienter, der spiste vegetarmad, havde lavere serum
fosfor niveau sammenlignet med dem, der spiste kød. Opretholdelse af
normal fosfor niveau er kritisk for patienter med kronisk nyresygdom.
De positive ændringer forekom efter blot en uge med
vegetarkost.
Selv om deltagerne i undersøgelsen indtog samme mængde
fosfor, havde patienterne, der spiste vegetarkost, lavere niveau af
serum fosfor samt andre markører for bedre fosfor metabolisme.
Nogle undersøgelser har vist, at korn-baserede
vegetardiæter kan føre til mindre fosfor optagelse sammenlignet med
kød-baserede diæter.
Kilde: Sharon
M. Moe, John R. Asplin m.fl.
Vegetarian Compared with Meat Dietary Protein Source and Phosphorus
Homeostasis in Chronic Kidney Disease
Clinical Journal of the American Society of Nephrology
Published online before print December 2010,
doi: 10.2215/?CJN.05040610
Mental sund længere med Middelhavskost
Forskerne studerede kostvanerne hos 3790 mennesker, der
var 65 år eller ældre.
Det blev vurderet, i hvor høj grad deltagerne spiste
efter de officielle amerikanske kostråd (minder om de danske), og hvor
tæt de var på at spise efter den traditionelle Middelhavskost.
Deltagernes kognitive tilbagegang blev vurderet hver 3
år, baseret på blandt andet hukommelse og grundlæggende matematiske
færdigheder.
Forskerne konkluderede, at middelhavskosten i højere
grad end de gængse kostråd kan mindske kognitiv tilbagegang hos ældre
mennesker.
Kilde:
Christine C Tangney, Martha Clare Morris m.fl.
Adherence to a Mediterranean-type dietary pattern and cognitive decline
in a community population
December 22, 2010, doi: 10.3945/?ajcn.110.007369
Am J Clin Nutr December 2010 ajcn.007369
Kommentar:
Det er sandsynligvis indholdet af frugt, grønt, nødder
og bælgfrugter, der hovedsagelig er ansvarlig for de positive virkninger
af Middelhavskosten.
Mail: Højt blodtryk
Selleri! Ja det lyder måske mærkeligt, men selleri
sænker blodtrykket dramatisk. Virkningen holder sig ikke automatisk, man
skal spise selleri hver dag — måske flere gange om dagen. Nu er jeg så
heldig at jeg godt kan li selleri, og det kan let sænke mit blodtryk fra
160 til ned i nærheden af 120.
Selleri er et ældgammelt middel mod forhøjet blodtryk.
Venlig hilsen
Anne Margrethe Aaboe
Hej Anne Margrethe
Ja, det er rigtigt. Selleri indeholder et stof som i
nogle tilfælde kan få et højt blodtryk ned. Men det er ikke den bedste måde. Selleri fjerner jo ikke
årsagen til det høje blodtryk.
Fint at bruge selleri, men det må aldrig erstatte de
ændringer, der (som regel) vil få blodtrykket ned ved fx at fjerne
åreforkalkning eller andre årsager.
Jeg nævner selleri i den artikel om højt blodtryk, jeg
linkede til i sidste uge (www.nomedica.dk/blodtryk.htm)
Med venlig hilsen
John Buhl
Mail: Komælk er til kalve
Jeg har lige læst bogen "Mælk og Sundhed, hvad er det du
drikker?
Den var ret overbevisende, så den smule mælk jeg har indtaget er
indskrænket yderligere. Jeg prøver med vand på havregrynene — måske skal
jeg bare vænne mig til det, men det smager altså ikke lige så godt, som
med mælk. Har du et godt alternativ?
I mange år drak jeg skummetmælk til frokost og
aftensmad. Hvornår jeg stoppede husker jeg ikke nøjagtigt, men jeg
husker, at jeg sloges med meget uren hud på min hage og ryg. Og som jeg
husker det, er jeg først sluppet af med den urene hud, da jeg nærmede
mig de 50, og at det nok også var der, at jeg holdt op med at drikke
mælk til maden.
Jeg spiser sundt med masser af fuldkorn og grønt, men
har alligevel taget et dagligt tilskud på 800 mg kalk med D-vitamin. I
bogen læste jeg, at man ikke bør tage kalktilskud, da det faktisk virker
modsat hensigten. Og jeg har endda taget begge tabl. på en gang, for at
huske at få taget dem.
Jeg håber du vil give din mening om følgende, for hvis
man spørger en læge vil han bare sige spis masser af kalktilskud og drik
mælk: Min mand har leddegigt og får medicin for det (Methotrexate 1 x
ugentlig og 5 mg prednisolon 1 x daglig). 1 x om ugen får han Alendronat
Sandoz, da han lider af knogleskørhed. Desuden får han kalktilskud
dagligt 800 mg med D-vitamin. Han spiser ikke helt så sundt, som jeg
kunne tænke mig, så måske får han ikke kalk nok? Og så er det måske
alligevel relevant at tage kalktilskud, men dele det over to gange
dagligt, så koncentrationen i tarmene ikke bliver så stor?
Venlig hilsen
Lis
Hej Lis
Bortset fra sojamælk e.l. på havregryn, ved jeg ikke
lige, hvad du ellers kan bruge.
Det er individuelt, om det er smart at tage kalktilskud.
Eftersom din mand lider af knogleskørhed skal han snakke med sin læge om
det. Han ville få meget ud af
omfattende forbedringer i
kosten.
Det er muligvis skadeligt at tage kalktilskud, hvis du
ikke mangler kalk (der er delte meninger om, hvad der er nok, men
sandsynligvis mindre end den anbefalede daglige tilførsel). Det bedste
er at få nok kalk via kosten, og hvis du tager kalktilskud så altid tage
dem sammen med D-vitamin.
På
www.kaloritabel.dk kan du se kalkindholdet i fødevarer.
Med venlig hilsen
John Buhl
Nogle af os
lærer fra andre menneskers fejl og resten af os må være andre mennesker.
— Zig Ziglar,
forfatter