Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 03, 2015
- D-vitamin og fedtfattig kost
- Pas på nanosølv og kosttilskud med kolloid sølv
- En plantebaseret kost mindsker migrænesmerter
|
|
|
Du kan ikke stole på
dine øjne, når din fantasi er ude af fokus.
— Mark Twain
D-vitamin og fedtfattig kost
Der har været tvivl om, hvad præcist fedt i kosten betyder for
optagelsen af D-vitamin.
Men en undersøgelse har sat tal på, hvor meget det sandsynligvis
betyder.
I undersøgelsen tog 50 raske mænd og kvinder en stor dosis af vitamin
D3 - 50.000 internationale enheder/1.250 mikrogram - sammen med
morgenmaden, og fik derefter taget blodprøver i løbet af dagen.
Nogle af deltagerne tog D-vitamin sammen med en fedtfri morgenmad
bestående af æggehvide, frugt, toast og tranebærsaft. Resten spiste
samme morgenmad, men med enten olivenolie eller majsolie iblandet, så
fedt i morgenmaden udgjorde 30 % af kalorierne.
Deltagerne fik også frokost og aftensmad med det samme forhold af
fedt, protein og kulhydrat som deres morgenmad.
Forskerne fandt, at deltagerne som spiste morgenmad med fedt sammen
med D-vitamintilskud, optog vitaminet 32 % bedre end de deltagere, der
tog D-vitamin til et fedtfrit måltid.
Det gjorde ingen forskel, om fedtet var olivenolie eller majsolie.
Kilde: Bess Dawson-Hughes, Helen Rasmussen m.fl. Dietary Fat
Increases Vitamin D-3 Absorption
Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics. Published Online:
November 17, 2014.
http://dx.doi.org/10.1016/j.jand.2014.09.014
Kommentar:
Selv om deltagerne, der tog D-vitaminet til et måltid med 30 % af
kalorierne fra fedt (nogenlunde den mængde kalorier, der kommer fra fedt
i danskernes kost), optog mere af vitaminet, så optog deltagerne på den
meget fedtfattige kost stadig en stor del af D-vitaminet.
Selv om forskellen på at indtage D-vitamin sammen med en meget
fedtfattig kost og en fedtrig kost (30 % kalorier fra fedt) gav en øget
optagelse på ca. 32 %, er det jo ikke alverden. Højere dosering og at
indtage tabletten sammen med maden bør klare problemet for de fleste.
Selv om du altså optager det meste D-vitamin i tabletter på en
fedtfattig kost, er det sandsynligvis en god idé at indtage D-vitamin i
lidt større mængder, hvis du har valgt at spise fedtfattigt.
35 mikrogram 1-2 gange dagligt til et måltid vil være passende i
vinterhalvåret for de fleste på en fedtfattig kost, hvor kosten i sig
selv ikke indeholder nævneværdige mængder D-vitamin.
Har du problemer med at få dit D-vitaminniveau op (hvis det fx er
blevet målt til at være lavt, og du har forsøgt med kosttilskud uden den
store effekt) kan det være en idé at tage ekstra stærke D-vitamin
tabletter sammen med det måltid, der indeholder mest fedt (eller fx
sammen med lidt nødder eller avocado).
Der er sandsynligvis en øget risiko for diverse sygdomme, ved lavt
indhold af D-vitamin i blodet (som måske mest blot er en indikator for
hvor meget, vi har været ude i sol og frisk luft).
Når der ikke er sol nok til at give os nok D-vitamin, er det for de
fleste mennesker smart at tage tilskud.
Ikke mindst på en fedtfattig plantebaseret kost (som ellers er en
sund kost) er der risiko for mangel på D-vitamin, hvis du ikke får det
som kosttilskud.
Pas på nanosølv og kosttilskud med kolloid sølv
Svenske forskere: Nanosølv i sportstøj skader hjernecellerne
Sølvnanopartikler, der findes i tøj, hårde hvidevarer og mademballage,
skader de stamceller, som danner neuroner i hjerne og nethinde, viser
svensk forskning. (Ingeniøren 18.12.2014)
Fødevarestyrelsen advarer mod nanosølv i kosttilskud
Nanosølv kan skade menneskelige celler, viser SDU-forsøg. Nu er folk
blevet bekymrede, fordi de spiser kosttilskud med nanosølv. (dr.dk
27.2.2014)
Kommentar:
Jeg har i flere omgange her i nyhedsbrevet, i mails, på Facebook og
andre steder forsøgt at advare imod at bruge sølv i form af såkaldt
kolloid sølv som kosttilskud.
Her kommer advarslen igen i kort form: Hold dig langt væk fra
kosttilskud med kolloid sølv (som i øvrigt også er ulovligt i Danmark).
Som det så ofte er tilfældet med produkter, der sælges "under bordet"
er der masse af tåbelige og udokumenterede påstande om næsten mirakuløse
virkninger.
Men det er hverken smart eller sikkert at tage kolloid sølv dagligt.
Dr. Brent A. Bauer fra Mayo Clinic skriver blandt andet: "Kolloid
sølv betragtes ikke som sikkert eller effektivt for nogen af de
sundhedsanprisninger, producenter giver. Sølv har ingen kendt formål i
kroppen. Det er heller ikke et vigtigt mineral, som nogle sælgere af
sølv-produkter hævder."
Det er vist et ret godt resume af problemerne med at indtage kolloid
sølv som kosttilskud.
Læs evt.
mere her.
Selv om kolloid sølv ikke må sælges i Danmark til indtagelse af
mennesker, kan det rimelig let købes via forhandlere.
Det kan også købes lovligt til fx "desinfektion af dyrs foderskåle
...". Men selv om det sælges på denne måde bliver det jo reelt ofte købt
og indtaget af mennesker, som tror, at det er sundt.
At sælge kolloid sølv som et middel til at desinficere foderskåle
e.l., ligner for mig mest et trick, som af og til bruges af producenter
og forhandlere, når de ønsker at sælge produkter, selv om de er ulovlige
som kosttilskud. Kolloid sølv må godt sælges som et desinfektionsmiddel.
Undgå altid eller vær meget skeptisk overfor produkter, der enten
ikke må sælges lovligt i Danmark, og derfor må hentes hjem fra udlandet,
eller hvis produktet, du bliver anbefalet at indtage, ikke tydeligt og
på dansk er beskrevet som et kosttilskud (eller naturlægemiddel).
Og vær endnu mere skeptisk overfor den salgssnak og de
søforklaringer, du får fra producenter/forhandlere, når de forsøger at
forklare/bortforklare, hvorfor et bestemt produkt ikke må sælges lovligt
i Danmark.
En plantebaseret kost mindsker migrænesmerter
En plantebaseret kost reducerer migrænesmerter, ifølge en
undersøgelse i the Journal of Headache and Pain.
I 16 uger indtog 42 voksne migrænepatienter enten en fedtfattig
plantebaseret kost eller tog et placebo kosttilskud (snydetilskud uden
aktive stoffer).
Deltagerne skiftede derefter gruppe for endnu en 16 ugers periode.
I kostperioden indtog deltagerne en plantebaseret kost og derefter en
eliminationsdiæt, hvor de fjernede fødevarer, der er almindelige
udløsere af migrænesmerter.
Sværhedsgraden af de værste hovedpiner var betydeligt mindre i den
plantebaserede kostperiode sammenlignet med perioden, hvor de fik
kosttilskud.
Fald i migrænesmerte kan have været på grund af fjernelse af
smerteudløsere i kosten såsom kød og mejeriprodukter eller pga. vægttab
eller hormonale ændringer som følge af kostomlægningen.
Kilde: Anne E Bunner, Ulka Agarwa, Joseph F Gonzales, Francesca
Valente and Neal D Barnard.
Nutrition intervention for migraine: a randomized crossover trial. The
Journal of Headache and Pain 2014, 15:69 doi:10.1186/1129-2377-15-69.
En længere gennemgang af kostændringer som personer, der plages af
hovedpine/migræne, kan prøve, er beskrevet i artiklen
The Anti-Headache Diet af lægen Joel Fuhrman.
Før du
diagnosticere dig selv med depression eller lavt selvværd sørg først
for, at du ikke i virkeligheden blot er omgivet af røvhuller.
— Steven
Winterburn