Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 03, 2023


  • Undersøgelse viser, at havearbejde kan bidrage til at reducere kræftrisikoen og øge mental sundhed
  • Disse små indsatser og vaner kan hjælpe dig med at tackle vinterdepression
  • At drikke 2 eller flere kopper kaffe dagligt kan fordoble risikoen for hjertedød hos personer med meget forhøjet blodtryk
  • Grøn teekstrakt kan skade leveren hos mennesker med visse genetiske variationer.

UGENS CITAT

"Nogle gange vinder du, nogle gange lærer du."

—  John C. Maxwell


Undersøgelse viser, at havearbejde kan bidrage til at reducere kræftrisikoen og øge mental sundhed

Et randomiseret, kontrolleret forsøg med kommunalt havearbejde viste, at de, der startede havearbejde, spiste mere fibre og var mere fysisk aktive - to kendte måder at reducere risikoen for kræft og kroniske sygdomme. Forskerne konstaterede også, at deltagernes niveauer af stress og angst faldt markant.

"Disse resultater giver konkrete beviser for, at havearbejde i lokalsamfundet kan spille en vigtig rolle i forebyggelsen af kræft, kroniske sygdomme og psykiske lidelser," udtaler seniorforfatter Jill Litt, professor ved Institut for Miljøstudier ved CU Boulder.

Forfatterne bemærker, at fiber har en dybtgående effekt på inflammatoriske og immunresponser, der påvirker alt fra, hvordan vi omsætter mad til, hvor sund vores tarmmikrobiom er til, hvor modtagelige vi er over for diabetes og visse kræftformer.

Kilder:

Prof Jill S Litt, Katherine Alaimo, Kylie K Harrall, Richard F Hamman, James R Hébert, Thomas G Hurley, et al. Effects of a community gardening intervention on diet, physical activity, and anthropometry outcomes in the USA (CAPS): an observer-blind, randomised controlled trial. The Lancet. VOLUME 7, ISSUE 1, E23-E32, JANUARY 01, 2023. DOI:https://doi.org/10.1016/S2542-5196(22)00303-5

Om undersøgelsen fra det universitet, der gennemførte det: The scientific reasons you should resolve to start gardening in 2023


Disse små indsatser og vaner kan hjælpe dig med at tackle vinterdepression

Forskere giver hverdags-tips til, hvordan du kan løfte humøret i de kolde, mørke vintermåneder.

Naturligt lys er en sparsom fornøjelse i vintermånederne, men har du tendens til vinterdepression, så forsøg at komme udenfor i mindst et par minutter hver morgen.

Døgnrytmeforstyrrelser er associeret med søvnforstyrrelser, humørsvingninger, forandrede spisevaner og stofskifte, som alle er påvirket af sæsonafhængig stemningsforstyrrelse.

Fordi lys sender direkte signaler til dit indre ur for at fortælle, at det er tid til at vågne op, vil morgenlyset hjælpe dig til at føle dig mere opmærksom i løbet af dagen. Det kan også hjælpe dig med at falde i søvn tidligere om aftenen.

Prøv at komme ud igen ved frokosttid og få mere naturligt lys.

Læs mere og flere gode tips på videnskab.dk


At drikke 2 eller flere kopper kaffe dagligt kan fordoble risikoen for hjertedød hos personer med meget forhøjet blodtryk

For personer med et meget forhøjet blodtryk (160/100 mm Hg eller højere) kan to eller flere kopper kaffe om dagen fordoble risikoen for at dø af hjerte-kar-sygdomme. Det gælder ikke for personer med et forhøjet blodtryk, der ikke anses for at være meget for højt.

I modsætning hertil fandt undersøgelsen, at en kop kaffe og dagligt forbrug af grøn te ikke øgede risikoen for dødsfald relateret til hjerte-kar-sygdomme ved et meget forhøjet blodtryk, selv om begge drikkevarer indeholder koffein.

Kilde: American Heart Association. "Drinking 2 or more cups of coffee daily may double risk of heart death in people with severe hypertension: Green tea, in contrast, did not increase mortality risk at any blood pressure level." ScienceDaily. ScienceDaily, 21 December 2022. <www.sciencedaily.com/releases/2022/12/221221090550.htm>.

Kommentar:

Flere undersøgelser peger på, at et lille til moderat kaffeforbrug har flere gavnlige virkninger, men personer med et meget forhøjet blodtryk bør altså ifølge denne undersøgelse holde sig til højst en kop kaffe dagligt.


Grøn teekstrakt kan skade leveren hos mennesker med visse genetiske variationer

Langvarig brug af højdosis grøn teekstrakt kan give en vis beskyttelse mod kræft, hjerte-kar-sygdomme, fedme og type 2-diabetes, men det kan også skabe leverskader hos et lille mindretal af befolkningen.

"Vi er stadig langt fra at være i stand til at forudsige, hvem der sikkert kan tage højdosis grøn teekstrakt," udtaler Hamed Samavat, hovedforfatter til studiet, som også bemærker, at risikoen for levertoksicitet kun er forbundet med høje niveauer af grøn teekstrakt og ikke med at drikke grøn te eller at tage lave mængder af grøn teekstrakt.

Kilde: Rutgers University. "Green tea extract may harm liver in people with certain genetic variations." ScienceDaily. ScienceDaily, 1 December 2022. <www.sciencedaily.com/releases/2022/12/221201123028.htm>

Kommentar:

Flere tidligere undersøgelser har peget på en øget risiko for leverskader ved langvarig indtagelse af grøn teekstrakt for nogle få mennesker.

Der er ingen grund til at tage grøn teekstrakt. Du kan få de sunde stoffer, som grøn te indeholder, ved at drikke te, grøn te (ikke ekstrakt) og ved at spise godt med frugt og grønt.


   

Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.