Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 04, 2008


  1. Tilskud af calcium sat i forbindelse med øget risiko for hjerteanfald
  2. Mail: Mejeriprodukter
  3. Mail: Du skriver flere ting, der undrer mig
  4. Lidt af hvert

Kære læser

Du er velkommen til at indsende spørgsmål, kommentarer e.l. til nyhedsbrevet.

God weekend!

Med venlig hilsen
John Buhl


”Det betyder ikke noget, hvor du kommer fra. Det eneste der betyder noget er, hvor du er på vej hen.”

-- Brian Tracy, forfatter


1) Tilskud af calcium sat i forbindelse med øget risiko for hjerteanfald

Ældre kvinder, der tager tilskud af calcium for deres knogler har større risiko for hjerteanfald. Det viser ny forskning fra New Zealand.

1471 ældre kvinder med en gennemsnitsalder på 74 blev delt op i to grupper. Den ene gruppe (på 732 kvinder) fik et dagligt tilskud af calcium, og den anden gruppe (på 739 kvinder) fik placebo (altså tabletter, de troede indeholdt calcium, men som ikke gjorde det).

Kvinderne blev fulgt i fem år.

Det viste sig at hjerteanfald forekom oftere bland de kvinder, der tog tilskud af calcium. 31 kvinder der tog tilskud af calcium fik hjerteanfald sammenlignet med 21 kvinder, der fik placebo.

Forskerne mener, at fordi tilskud af calcium øger blodets indhold af calcium vil det muligvis øge forekomsten af aflejringer i blodårerne, og derved føre til hjerteanfald.

Forskerne fraråder ikke tilskud af calcium til kvinder, da tilskud af calcium evt. er nødvendig for at forhindre knogleskørhed blandt ældre kvinder. Der skal flere undersøgelser til, før der kan siges noget endeligt vedr. tilskud af calcium.

Kilde: British Medical Journal doi:10.1136/bmj.39463.394468.80 (published 17 January 2008)
Læs evt. mere her: BBC news 16-01-2008

Kommentar:

Nogle mener, at det er vigtigt, at tage magnesium sammen med calcium (og det vil forebygge evt. uheldige virkninger af øget calcium i blodet).
Eksempler på kosttilskud, der indeholder både kalk og magnesium er cal-mag, calcium-magnesium-plus, cal-mag-D og Osteoform.

Andre igen synes, at det nok er meget bedre og mere sikkert udelukkende at få calcium og alle andre næringsstoffer fra kosten i stedet for kosttilskud.

Ingen ved endnu præcist, hvordan det er bedst at tage tilskud, eller hvilke mængder der er optimale, når det er nødvendigt at få ekstra kalk.

Efter min mening er der nok grund til at holde igen med tilskud af calcium. Se også lidt om en anden undersøgelse om calcium, som vi bragte i et tidligere nyhedsbrev.

Spiser du meget sundt får du nok magnesium, og et tilskud der indeholder godt med D-vitamin og forholdsvis lidt calcium vil nok være bedst. Fx Kolos.

Tager du kosttilskud, der både indeholder calcium og magnesium mener jeg, at de bedste kosttilskud er dem, der bliver opløst i vand, og derfor nok optaget bedre. Fx Cal-Mag eller Calcium-magnesium-plus. Men husk så, at du så nok også bør indtage kosttilskud med D-vitamin ved siden af.

Det bedste er naturligvis, at du får nok calcium fra kosten. Det gør du bedst og sundest ved at spise masser af sunde vegetabilske fødevarer.

Sunde fødevarer rige på calcium er fx: kørvel, mandel, havregryn, sojabønner, persille, grønkål, figen, tørret, mælkebøtte, hvide bønner, paranød, kikærter, pistacienød, sesamfrø, tofu, hasselnød, mungbønner, broccoli, hovedsalat, brune bønner, solsikkefrø og valnød.


2) Mail: Mejeriprodukter

Hej

Jeg vil bare lige kommentere på mailen om mejeriprodukter og kræft.

Mælk kommer (som regel) fra koen, ergo er komælk beregnet til nyfødte kalve ... ikke mennesker.

Mennesker får mælk fra deres egen mor når de er nyfødte og det er sådan set den eneste form for mælk vi har brug for, altså modermælk i vores første leveår.

Malkekøer er, for at kunne levere så meget mælk som muligt, stort set konstant gravide. Derfor er der meget østrogen i den mælk de leverer, og som vi drikker. Man kan jo næsten sige sig selv at et mangeårigt, dagligt tilskud af "ko-østrogen" ikke er sundt for mennesket. Og ja, som John nævner ... man kan få masser af calcium fra vegetariske fødevarer.

Der findes også adskillige undersøgelser omkring forbindelsen mellem mælkeindtag og allergi, luftvejssygdomme og mellemørebetændelse. Og så gælder det selvfølgelig ikke kun mælk, men alle mælkeprodukter.

Jeanette


3) Mail: Du skriver flere ting, der undrer mig

Hej John.

Jeg modtager et par af dine nyhedsbreve. Jeg synes generelt at du skriver om gode emner, og det at du anviser folk en vej ind i kost og livsstil som fundamentet for sundhed er jeg enig i.

Men der er et par småting som har undret mig, nogle af dem kommer her:

Det blev på et tidspunkt nævnt at det ikke betyder noget om man drikker til maden, for det vil ikke fortynde fordøjelsessekreterne. Men sekretudskillelsen bliver ikke mig bekendt ved med at øges blot fordi man hælder mere vand/anden væske derned; altså kan fordøjelsessekreterne fortyndes ret så kraftigt. Og sjovt nok får de fleste en langt bedre følelse, når de ikke drikker noget til maden. Derforuden kan det jo også måles objektivt at der er mindre flatulens osv. En vis mængde stof vil jo blive mere fortyndet jo mere "væske" der tilsættes.

Kviksølv. Det blev nævnt at det aldrig er bevist at det hober sig op i kroppen og udgør en sundhedsfare.

Homøopati, urter osv. kan ikke virke udrensende i kroppen har det været nævnt. Nu kender jeg ikke baggrunden for at sige sådan, men ideen må siges at være mange år bagud i forhold til almen biokemisk viden. Når man f.eks. indtager noget så simpelt som nikotinsyre (vitamin B3 på syreform) binder det (i mild grad) mineraler, det samme gør visse svovlholdige aminosyrer og urter. Der er intet nyt i det. For eksempel tyske læger har jo arbejdet med diverse homøopatiske præparater, netop fordi de har en stimulerende og udtømmende virkning i det intracellulære rum, såvel som i bindevævet osv. Og hvad med EDTA-behandling, der jo også kan bruges "lokalt" i mave-tarm via kapsler? Eller den kære Chlorella, - der jo grundet sin struktur direkte binder tungmetaller i sig og fører dem med ud ...

Der blev på et tidspunkt i et af nyhedsbrevene sagt at man kun skulle spise hvad de danske myndigheder havde godkendt. Dem der ubetinget tager det til sig som et godt råd, skal da endelig spise løs af alt det, af de danske myndigheder godkendte, medicin de kan overkomme; der dør jo kun 40-90 mennesker i Danmark om ugen af bivirkninger fra medicin (ikke af deres sygdomme!). Myndighederne godkender meget gerne (uafprøvet) gift, og forbyder afprøvede nutrienter, - som der oftest er tale om. Listen med forbudte nutrienter, urter og homøopati, som er velundersøgte af læger og andet godtfolk, f.eks. i det fjerne Tyskland, er lang. ...

Det var alt for nu.

Hav det godt.
Med venlig hilsen,
Jim Pedersen.

Hej Jim.

Jamen der er da mange der undrer sig en del over det, jeg siger, så det er du ikke ene om :-)

Men lige et par korrektioner/forklaringer:

Jeg har aldrig sagt at det ikke vil fortynde fordøjelsessekreterne, hvis du drikker til maden, så det må vist være et andet sted, du har læst det. Det bedste man kan gøre (med meget få undtagelser) er blot at drikke, når man er tørstig.

Jeg har heller aldrig påstået, at kviksølv ikke kan hobe sig op i kroppen. Det kan det naturligvis.

Der er meget god grund til at holde sig langt væk fra urter, kosttilskud o.l., der er forbudt i Danmark. Masser af urter er giftige eller kan MÅSKE have alvorlige bivirkninger. Det er derfor risikabelt, at indtage tilskud mv., der er forbudt i Danmark.

Det er nok heller ikke i dette nyhedsbrev, du har læst at jeg skulle anbefale medicin, der slår folk ihjel ;-)

Min holdning til medicin her.

Homøopati er ikke forbudt i Danmark.

Jeg tror, du blander de forskellige myndigheder sammen. Når det gælder vitaminer, kosttilskud og den slags er det Fødevarestyrelsen. De godkender så vidt jeg ved ikke uafprøvet gift! (Jeg ved egentlig heller ikke rigtig, hvad du mener med det).

Min pointe vedr. udrensning er, at kroppen renser sig selv -- og de mange påstande om, hvordan produkter eller behandling kan udrense kroppen for giftstoffer, skal tages med et gran salt!

Jeg ved ikke om EDTA-behandlinger eller chlorella binder tungmetaller (når det gælder tabletter/kapsler). Der mangler i høj grad ordentlig dokumentation for påstanden. Det er korrekt at visse kemiske stoffer kan binde sig med andre og derved hjælpe kroppen af med helt specifikke giftstoffer/tungmetaller (men det er jo sådan set en anden snak).

Når du tilvejebringer de bedste betingelser for kroppen -- og sørger for en sund kost og livsstil -- vil du også hjælpe kroppen med at udføre sine normale funktioner optimalt, og det inkluderer udrensning af affaldsstoffer og afgiftning (som er naturlige processer i kroppen, der fungerer uafbrudt 24 timer i døgnet)

Udrensning med urter, vitaminer, homøopati, tarmskyldninger mv. er derimod en mere tvivlsom -- og i nogle tilfælde risikabel -- affære.

Med venlig hilsen
John Buhl


4) Lidt af hvert

Naturen er på piller viser ny dansk undersøgelse

Rester af danskernes store forbrug af smertestillende piller, mavesårsmedicin, antibiotika og vanddrivende midler svømmer direkte gennem rensningsanlæggene og ud i vandmiljøet.

Det viser en ny undersøgelse fra Danmarks Miljøundersøgelser. Forskerne har set på vandringen fra danskernes afløb til rensningsanlæggene af 31 af de mest almindelige lægemidler plus det omstridte bakteriedræbende stof triclosan. Stoffet, som findes i bl.a. tandpasta, skader miljøet og mistænkes for at skabe resistente bakterier.
drnyheder 20-01-2008
Ingeniøren 21-01-2008
 
Medicin får ældre til at falde

Nu er der sat tal på sammenhængen mellem fald på plejehjem og den type af medicin, de ældre får. Beroligende midler er værst.
http://politiken.dk/videnskab/article459682.ece

Gravide bør droppe kaffen

Gravide bør helt droppe at drikke kaffe de første 12 uger af deres graviditet. Det anbefaler en ny amerikansk undersøgelse, som viser, at kvinder, der drikker mere end 200 mg koffein om dagen, cirka tre kopper, har dobbelt så stor risiko for at abortere de første 12 uger end kvinder, der slet ikke rører koffein.
Berlingske 21-01-2008

Alkohol og hormoner øger risiko for brystkræft

Kvinder som drikker over genstandsgrænserne, og samtidig tager hormoner, har næsten fem gange større risiko for at udvikle brystkræft, end kvinder der ikke tager hormoner samtidig med forøget alkoholforbrug.
Folkesundhed.dk


"Et af de vigtigste resultater du kan realisere, er det jeg, som du virkelig ønsker at være"

-- Robert Fritz


Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.