Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 04, 2009


  1. God og nok søvn er med til at holde dig rask
  2. Mail: Kommentar om kolesterol og tankens magt
  3. Forny dit liv på en måned (vaners magt 4)
  4. Lidt af hvert

Kære læser

Du er velkommen til at indsende spørgsmål, kommentarer e.l. til nyhedsbrevet.

Med venlig hilsen
John Buhl


"Livets spil er boomerangers spil. Vore tanker, handlinger og ord vender tilbage til os før eller senere, med forbavsende nøjagtighed."

-- Florence Scovel Shinn


1) God og nok søvn er med til at holde dig rask

Et videnskabeligt studie fra Carnegie Mellon University i Pittsburgh i USA har vist, at jo mindre en person sover desto mere tilbøjelig er han eller hun til at blive forkølet.

Mindre end 7 timers søvn tredobler risikoen for at blive syg med forkølelse eller influenza i forhold mennesker, der får sovet otte timer eller mere.

I to uger udspurgte forskerne 153 personer med en gennemsnitsalder på 37 år om hvor mange timer, de sov pr. nat, og hvorvidt de følte sig udhvilet. Deltagerne fik derefter næsedråber der indeholdt forkølelsesvirus.

Også lavere effektivitet af søvnen var forbundet med øget risiko for udvikling af forkølelse. Mænd og kvinder der brugte mindre end 92 % af tiden i sengen på at sove, var 5½ gange mere tilbøjelige til at blive syge, end de der sov 98 % eller mere af den tid de lå i sengen for at sove.

Forskerholdet mener at 7-8 timers god søvn bør være målet for de fleste, men de konkluderer også, at selv et minimalt vanemæssigt udsving på blot 2-8 % mindre søvn (10 til 38 minutter i løbet af en 8 timers søvnperiode) er forbundet med 3.9 gange øget risiko for at blive forkølet.

Kilde: Sleep Habits and Susceptibility to the Common Cold.
Arch Intern Med. 2009;169(1):62-67.


2) Mail: Kommentar om kolesterol og tankens magt

Hej John.

Jeg er nød til at kommentere det med kolesterol. Du skrev:

”Det er korrekt, at kolesterol er et livsvigtigt stof (på samme måde som fx salt), både for hjernen og resten af kroppen. Det er der jo heller ingen der argumenterer imod. Det er kun, når blodet indeholder for meget kolesterol (eller salt) at der er øget risiko for hjerte-karsygdomme mv.”

Ja, her er det, at jeg godt vil give en kommentar.

Lægevidenskaben har sat en fast grænse for hvor høj kolesterol mænd og kvinder må have, men her er det at lægevidenskaben går helt forkert, for mennesker er forskellige, og nogle har brug for en højere kolesterol end andre, især kvinder når de er holdt op med at menstruere, så stiger deres kolesterol, som kompensation for østrogen.

En bekendt og hans familie har arvelige anlæg for at få en blodprop, som de dør af, lægerne behandler kun med kolesterolnedsættende medicin i de tilfælde, frem for også at behandle med blodfortyndende medicin, hvilket vil kunne redde liv, idet blodpropperne, hvis de kommer vil være mindre, og måske vil de slet ikke forekomme. Du må undskylde, men den danske sundhedsvæsen er så ensporet på den måde, at de tænker kun en ting ad gangen, men om det er medicinalfirmaerne, som styrer vores sundhedsvæsen frem for de mange dygtige læger vi har, det er et rigtig godt spørgsmål.

Jeg har god forbindelse til lægeverdenen og jeg ved at de gerne ville have mere frie tiltag. Kolesterolnedsænkende medicin skulle kun måtte gives i ekstreme tilfælde.

Ja, man kan helbrede ved tankens kraft, hvilket jeg kender både personer, som har været opskrevet til operation, men hvor lægen har måttet lukke igen, for der var ikke noget sygt, da de åbnede.

Desværre tør læger ikke fortælle om det, for så har de både sundhedsstyrelsen, andre kollegaer, m.v. på nakken.

En patient skulle opereres for kræft på en æggestok, da lægen lukker op for at operere, så var kræften væk, men der var et ar på æggestokken, som om patienten var blevet opereret. Lægens kommentar, ja der er mere mellem himmel og jord.

Det nytter ikke noget at man bare afviser, de små mirakler der sker, men jeg vil give dig ret i, at ikke alt kan helbredes ved tankens kraft.

Venlig hilsen
Anna Larsen

Hej Anna

Der er flere meninger om det med kolesterol. Men eftersom der er en meget veldokumenteret forbindelse mellem forhøjet kolesteroltal og især hjerte-kar-sygdomme holder jeg nu mest på at de officielle anbefalinger er ret fornuftige :-)

Du har ret i, at vi hverken skal afvise mirakler, eller hvor stor indflydelse vore tanker har på velvære og helbred, men det er samtidig vigtigt, at vi ikke får den idé, at positive tanker kan erstatte nødvendig lægebehandling eller ændringer i kost, livsstil og levevilkår.

Med venlig hilsen
John Buhl


3) Forny dit liv på en måned (vaners magt 4)

Det tager sjældent mere end 30 dage at gøre noget nyt til en naturlig del af dit liv, når du griber tingene rigtigt an.

Hvis du 30 dage i træk gennemfører noget hver dag, er det blevet til en vane, og det er ikke længere et problem ”at tage sig sammen”. Nu er det blot en naturlig del af dine daglige rutiner. 30 dage er også nok til, at du vil begynde at opleve de positive resultater af dine nye vaner.

Du har sandsynligvis lige så travlt som alle andre, og har måske derfor svært ved at afse den ekstra tid, det kan kræve at forme nye vaner. Det tager tid, at dyrke ekstra motion eller indføre sundere kostvaner. Sover du for lidt, skal du også finde tid til mere søvn osv.

En del mennesker har så travlt med en hel masse ting, som ikke siger dem ret meget, og som ikke er særlig vigtige. De har så travlt med at klare de daglige gøremål, at de mangler tid og overskud til at få netop de ting gjort, som er nødvendige for at de kan leve det liv, de ønsker.

Næsten alle mangler tid. Det gør du nok også, men ...

Hvad går din tid med?

Det er ikke let at indføre en ny livsstil eller andre større ændringer i en travl hverdag, og der er næsten ingen grænser for de grunde og undskyldninger, vi kan finde til at droppe eller udskyde det, der kræver noget ekstra af os.

Bruger du en væsentlig del af din tid på uvæsentlige ting, bruger du nok også en uvæsentlig del af din tid på væsentlige ting.

Hvis du ikke kan finde tid til at indføre de vaner, der vil hjælpe dig med at nå det, du inderst inde ønsker i dit liv, er det på tide at bruge lidt tid på at finde ud af, hvordan du egentlig bruger tiden.

De fleste af os har det med at hænge lidt fast i det, vi nu engang er havnet i. Den ene dag tager den anden. Tiden går.

Bliver dine mål og drømme gemt væk for længe, bliver de efterhånden vage.
Det er op til dig at give dem nyt liv.

Hvis du hører til de alt for mange, der føler, at de lever et liv på overfladen — uden rigtig dybde og indhold — er det måske på tide, at du kommer i bedre kontakt med dine inderste værdier.

Har dit liv det indhold, du ønsker?

Bevæger du dig i den rigtige retning?

Den daglige trummerum kender vi, og vi er trygge ved den. Men af og til er det sundt at stoppe op og tænke lidt over tingene.

Det kræver en formidabel styrke, at bryde de indgroede vaner, vi har bygget op igennem mange år. Blot tanken om at lave om på tingene kan gøre os nervøse. Det kræver lidt mod og ærlighed at revurdere sit liv og sine vaner.

En klar målsætning

"Grunden til at de fleste mennesker aldrig når deres mål er, at de ikke definerer dem, eller seriøst betragter dem som troværdige eller opnåelige. Vindere kan fortælle dig, hvor de er på vej hen, hvad de planlægger at gøre undervejs, og hvem der vil dele oplevelsen med dem."
–– Denis Watley

Mennesker uden klar målsætning, og som ikke arbejder planmæssigt, for at nå deres mål, eller som egentlig ikke tror på, at det vil lykkes, har kun en spinkel chance for at nå deres mål.

Mange har kun vage idéer om, hvad de egentlig vil med deres liv.

Mennesker som ikke er tilfredse med livet, eller føler meget går dem imod, håber måske på bedre tider, eller at noget godt pludselig vil ske af sig selv.

Alt for sjældent sætter de sig klare mål og planlægger, hvordan de vil nå det, de ønsker.

Det er lettere at gøre sine mål klare og præcise, hvis du skriver dem ned.

Et rigtig godt råd er derfor at "tænke på papir". Skriv og blive ved med at skrive, indtil du har formuleret et klart mål og en fornuftig og effektiv plan, som du er sikker på vil bringe dig til målet.

Få støtte og lær at ændre vaner

Uanset hvad du gerne vil opnå eller forbedre, handler det givetvis mest om at ændre vaner.

Det er velkendt, at det er meget lettere at ændre vaner, når vi er omgivet af familie og venner, der giver os fuld forståelse og opbakning.

Forklar din familie og venner, hvad du er i gang med. Forklar hvor vigtigt det er, at de støtter dig -- især i kritiske perioder, hvor du måske ikke er helt så motiveret.

Læs eventuelt mere om at ændre vaner i bogen Kunsten at ændre vaner.


4) Lidt af hvert

Yoga er blevet en folkesport

Yoga er blevet årets hit på aftenskoler og udgør en voksende del af fitnesscentrenes tilbud
Kristeligt Dagblad 16-01-2009

Læs evt. mere om yoga her 

Voksne forpurrer børns sunde kostvaner

Tænk over dine egne sukkervaner, før du lader dem gå i arv. Børn tager godt imod sunde alternativer til det søde.
Politiken 17-1-2009

Tjeklister redder liv på sygehuse

Antallet af dødsfald som følge af utilsigtede hændelser under operationer kan reduceres med op til 40 pct., hvis sygehuse anvender en simpel tjekliste. Berlingske 17-1-2009

Medicinproducent straffes for uetisk markedsføring

Et af verdens største medicinproducenter -- i det mindste hvad angår medicin mod depressioner og andre psykiske lidelser -- er Eli Lilly. Ganske tankevækkende, at deres fornemmelse for, hvad der er etisk ansvarlig mildest talt ikke er særlig god. Se filmklip op engelsk her:
http://uk.youtube.com/watch?v=o_iXApBeT5s 
http://tmap.wordpress.com/videos/ 


”Nogle gange stirrer vi så længe på en dør, der lukker, at vi for sent ser den der er åben.”

-- Alexander Graham Bell, opfinder


Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.