Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 04, 2011
-
Nye sider på Nomedica (om leddegigt, KOL og
vegetabilske kilder til næringsstoffer)
-
Meget kød i kosten øger kvinders risiko for
slagtilfælde
-
Motion lindrer symptomer ved irriteret tyktarm
-
Mail: Havregryn uden mælk. Kalk med magnesium
|
|
|
En helt er en
person, der gør, hvad han kan.
— Roman
Rollard
1) Nye sider på Nomedica
Leddegigt — er der en naturlig løsning?
Leddegigt er en inflammatorisk sygdom, hvilket vil sige
at leddegigt er en betændelsesreaktion i leddene. Samtidig begynder
kroppens immunsystem at forandre sig og danne antistoffer.
Den bedste kost for patienter med leddegigt er en
veganerkost — altså en kost uden animalske fødevarer.
Læs mere i ny artikel på Nomedica
om
leddegigt >>
KOL ("rygelunger") — Hvad du kan gøre
KOL er en lungesygdom, som ca. 400.000 danskere lider
af. KOL er en forkortelsen for Kronisk Obstruktiv Lungesygdom.
Obstruktiv vil sige at luftvejene er obstruerede
(forsnævrede), så det kræver mere at trække vejret end normalt.
Ny side på
Nomedica om KOL, og hvad personer med KOL selv kan gøre for at
lindre og få det bedre.
Vegetabilske kilder til vitaminer, mineraler mv.
En ny side på Nomedica med en kort oversigt over de
vegetabilske fødevarer, der indeholder flest af de enkelte vitaminer,
mineraler mv.
Se
listen her
2) Meget kød i kosten øger kvinders risiko for
slagtilfælde
Kvinder, der spiser en del rødt kød har øget risiko for
slagtilfælde. Det viser ny undersøgelse.
Forskere fra Karolinska Institutet i Stockholm studerede
34.670 kvinder fra 39 til 73 år gammel. Alle var fri for
hjerte-kar-sygdomme og kræft i begyndelsen af undersøgelsen, i 1997.
I løbet af 10,4 år, havde 1.680 af kvinderne (4 procent)
et slagtilfælde.
Slagtilfælde forårsaget af blokering af en arterie, der
leverer blod til hjernen — også kendt som "cerebralt infarkt"
— var den mest almindelige form for slagtilfælde, som repræsenterer
78 procent af alle slagtilfælde i undersøgelsen. Andre typer af
slagtilfælde skyldtes blødning i hjernen, eller uspecificeret årsager.
Når forskerne inddelt kvinderne i fem grupper baseret
på, hvor meget rødt kød, de spise, viste det sig, at den femtedel af
kvinderne, der spiste mest rødt kød dagligt (86 gram eller mere), havde
22 procent større risiko for cerebral infarkt sammenlignet med den
femtedel af kvinderne, der indtog mindst rødt kød (mindre end 36,5 gram
dagligt).
Kvinder, der spiste mest forarbejdet kød (mindst 41,3
gram dagligt), havde 24 procent større risiko for denne type
slagtilfælde end kvinder, der indtog mindst (mindre end 12,1 gram om
dagen).
Kilde: Susanna
C. Larsson, PhD m.fl.
Red Meat Consumption and Risk of Stroke in Swedish Women
Stroke. Published Online on December 16, 2010
doi: 10.1161/STROKEAHA.110.596510
Kommentar:
Forarbejdet kød er saltede eller røgede kødprodukter som
pølse, bacon, røget skinke, kødpålæg.
Rødt kød er al kød fra firbenede dyr som okse, kalv,
svin og lam — i modsætning til hvidt kød fra fjerkræ, fisk og
skaldyr.
De to værste former for animalske fødevarer er
sandsynligvis rødt kød og forarbejdet kød — og det er også de
former for kød, som i denne undersøgelse øger risikoen for slagtilfælde.
3) Motion lindrer symptomer ved irriteret tyktarm
Et studie af 102 voksne med irriteret tyktarm fandt, at
dem, der begyndte at motionere, havde større chancer for at opleve
lindring i problemer som kramper, blødninger, forstoppelse og diarré.
Ingen af deltagerne var regelmæssigt aktive i
begyndelsen af studiet. Forskerne delte tilfældigt deltagerne op i to
grupper, og fik den ene gruppe til at dyrke motion. Den anden gruppe
blev fortalt, at de blot skulle fortsætte deres livsstil.
Efter 12 uger oplevede 42 % af de kvinder, der var
begyndt at motionere, forbedring i deres symptomer, sammenlignet med 25
% af de deltagere, der fortsatte deres livsstil.
Hertil kommer at kun 8% af dem, der var fysisk aktive,
oplevede forværring af symptomer, mod 23% af dem, der ikke var fysisk
aktive.
Kilde: Elisabet
Johannesson, Riadh Sadik m.fl.
Physical Activity Improves Symptoms in Irritable Bowel Syndrome: A
Randomized Controlled Trial
The American Journal of Gastroenterology , (4 January 2011) |
doi:10.1038/ajg.2010.480
4) Mail: Havregryn uden mælk. Kalk med magnesium
Til hende der gerne vil have en idé til hendes havregryn
(sidste
nyhedsbrev) — kommer her:
Kom 1-2 dl havregryn (alt efter appetit) i en dyb
tallerken om aftenen, plus evt. lidt rosiner eller et par hakkede
dadler.
Kom vand på, så det kun med nød og næppe dækker.
Læg også gerne nogle mandler i blød i et dl mål med
vand.
Næste morgen kan du pille skrællen af med en urtekniv og
komme mandlerne i.
Næste morgen har grynene suget al væden. Riv et æble
eller en pære groft ovenpå.
Det giver en "våd", frisk og næringsrig portion
havregryn.
Vedr. kalktilskud med mere:
Det er efterhånden gammel viden, at man skal tage både
kalk og magnesium, god idé at tage kalk morgen og magnesium aften. Men
dosering skal justeres undervejs, man skal typisk have mere magnesium i
starten, så her er det en god idé at kontakte en
kostvejleder/ernæringsterapeut, man kan ikke alt selv.
vh
Winni Frost
Hej Winni
Lyder som en rigtig god opskrift.
Det er korrekt, at en almindelig kost let kan mangle
magnesium, men en sund kost (med mange vegetabilske fødevarer)
indeholder nok magnesium, og så vil kalktilskud med D-vitamin være nok,
hvis altså man mangler kalk.
Mvh
John
Evnen til at
gøre kommer fra at gøre
— Ralph Waldo
Emerson, Poet