Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 04, 2012
- Ny teori om knogleskørhed
- Magnesiumrig kost forbundet med lavere risiko for
slagtilfælde
- Mail: Sukkerafhængighed
|
|
|
En loyal ven
griner af dine vittigheder, når de ikke er så god, og sympatiserer med
dine problemer, når de ikke er så slemme.
— Arnold H.
Glasow
Ny teori om knogleskørhed
Hjortegevir inspirerer til ny teori om knogleskørhed. Det har nemlig
vist sig, at manganmangel kan betyde, at kalk forlader knoglerne og
derved forårsage knogleskørhed.
Det er en ny teori fremsat af forskere ved universitetet i
Castilla-La Mancha (UCLM) i Spanien.
Efter at have studeret hjortegevir mener forskere fra Research
Institute of Hunting Resources (IREC, fælles center UCLM-CSIC-JCCM), at
årsagen til knogleskørhed ikke kan kædes direkte sammen med mangel på
kalk, men snarere af mangel på mineralet mangan, som er afgørende for
optagelsen af kalk.
Forskerne mener, at mangan trækkes ud af knoglerne, når det mangler i
blodet og de "vigtigste" organer såsom hjernen.
Forskerne mener også, at efter manganmangel har givet knogleskørhed,
vil manglen også kunne være medvirkende årsag til tilstande som
Alzheimers sygdom, Parkinsons sygdom, og demens.
Kilde: Tomas
Landete-Castillejos m.fl.
Alternative hypothesis for the origin of osteoporosis: The role of Mn.
Frontiers in Bioscience (Elite Edition) 4: 1385-1390, January 2012. Doi:
10.2741/468.
Kommentar:
Dette er en teori, som først skal undersøges nærmere, men den er
interessant. Der har i mange år været alt for meget fokus på, at mere
kalk i kosten forebygger knogleskørhed, selv om alt tyder på, at meget
kalk ikke forhindrer knogleskørhed.
Mangan støtter vedligeholdelsen af normale knogler via forskellige
enzymer, som er vigtige for dannelsen af knoglevæv.
Den anbefalede daglige tilførsel for voksne og børn fra 11 år er blot
2 milligram.
Eksempler på gode kilder til mangan er:
(milligram per 100 gram)
Pinjefrø 8,8
Hasselnød 7,2
Havregryn 5,8
Pecannød 4,5
Ris, parboiled 3,9
Rugkerner, hele/knækkede 3,7
Kastanje, ægte 3,7
Hvedekerner, hele/knækkede 3,6
Knækbrød 3,5
Blåbær 3,3
Tyttebær 3,2
Paranød 2,8
Grahamsmel, fuldkornshvedemel 2,7
Dild 2,7
Purløg 2,7
Persille 2,7
Mandel 2,5
Sesamfrø 2,5
Ris, brune 2,4
Fuldkornsrugmel 2,2
Valnød 2,1
Hvide bønner 2
Brune bønner 2
Sojabønner 2
Spinat 1,7
Kørvel 1,7
Hvidløg 1,7
Bygmel 1,6
Jordnød 1,5
Boghvedegryn 1,5
Ananas 1,5
Pumpernickel 1,3
Byggryn 1,3
Brombær 1,2
Hindbær 1,2
Grahamsbrød 1,2
Rugbrød 1,2
Pistacienød, tørret 1,2
Hindbær 1,2
Hyben 1,2
Gule ærter (flækærter) 1,2
Mungbønner 1,0
Majsstivelse 1,0
Okra, gumbo, rå 1, 0
Sigtemel 1,0
Cashewnød 0,8
Hirse, hele korn 0,7
Brombær 0,6
Rødbede 0,6
Broccoli 0,6
Salat, hovedsalat 0,5
Figen, tørret 0,5
Fuldkornspasta 0,5
Linsespirer 0,5
Grønkål 0,5
Brøndkarse 0,5
(Kilde: foodcomp.dk)
Se komplet liste
her
Animalske fødevarer indeholder ingen eller næsten ingen mangan.
Som det kan ses er der rigtig mange fødevarer, der indeholder mangan,
og det er svært at forestille sig, hvordan mennesker kan mangle mangan,
blot de spiser nogenlunde fornuftigt, men måske er optagelsen et problem
hos nogle mennesker.
Magnesiumrig kost forbundet med lavere risiko for slagtilfælde
En gennemgang af tidligere forskning viser, at mennesker, der spiser
masser af grønt og andre fødevarer rige på magnesium har færre
slagtilfælde.
Magnesiumrige fødevarer er blandt andet grønne bladgrøntsager,
nødder, bønner og fuldkorn.
Der blev fundet syv egnede undersøgelser, der i alt inkl. 241.378
deltagere og 6477 tilfælde af slagtilfælde, som indgik i en såkaldt
meta-analyse.
For hver ekstra 100 milligram magnesium en person indtog om dagen,
faldt risikoen for iskæmisk slagtilfælde - den mest almindelige art,
typisk forårsaget af en blodprop - med ni procent.
Det er dog langtfra sikkert, at det kun er magnesium i magnesiumrige
fødevarer, der spiller en rolle, eftersom de samme fødevarer fx også er
rige på kalium og fattig på salt.
Kilde: Susanna C Larsson,
Nicola Orsini, and Alicja Wolk
Dietary magnesium intake and risk of stroke: a meta-analysis of
prospective studies
American Journal of Climical Nutrition. February 1, 2012; 95 (2):
362-366;
doi:10.3945/ajcn.111.022376
Kommentar:
Eksempler på sunde vegetabilske kilder: Paranød, sesamfrø, havregryn,
mandel, cashewnød, pinjefrø, sojabønner, hvide bønner, jordnød,
kikærter, hasselnød, pistacienød, valnød, brune bønner, pekannød, brune
ris, tofu, boghvedegryn, hirse, rugkerner, linser, byggryn, majs,
persillerod, artiskok, kørvel, pastinak.
Omfattende liste af fødevarer og deres indhold af
magnesium på foodcomp.dk
(Hold dig til de sunde vegetabilske kilder)
Hvis du spiser, som
anbefalet her, får du mere end nok magnesium.
Mail: Sukkerafhængighed
Svar til Karin
uge 02 2012
Kære Karin du er ikke alene om at være sukkerafhængig.
For år tilbage var dette også mit problem. Løsningen for mig var at
deltage i et kursus, hvor jeg lærte at ændre min kost, så mit blodsukker
kom eller var i balance døgnet rundt.
Fik også at vide og senere erfarede at hvidt brød og pasta har samme
effekt som sukker.
I dag bager bl.a. jeg kager uden sukker, der smager fantastisk.
Efter at udelukke sukker mel og mælk fra min kost, er gevinsten
mindre træthed, ingen oppustethed, og klarere tankevirksomhed.
Kærligst fra Anne
Hvis du er
tålmodig i et øjeblik af vrede, vil du spare tusind dages sorg.
— Kinesisk
ordsprog