Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 04, 2015
- Sund livsstil mod kræft
- Mindre alkohol og en plantebaseret kost mod fedmerelaterede
kræftformer
- Mail: Er sund livsstil en garanti for sundt helbred?
|
|
|
Jeg er ikke et produkt
af mine omstændigheder. Jeg er et produkt af mine beslutninger.
— Stephen Covey
Sund livsstil mod kræft
En amerikansk rapport, der hævdede, at ca. 65 % af alle kræfttilfælde
skyldes tilfældige mutationer i cellerne, fik en del spalteplads i
pressen, og flere undrede sig (også læsere af dette nyhedsbrev).
Men den gode nyhed er, at det ikke er korrekt, at det "kun" er 35 %
af alle kræfttilfælde, der kan forebygges med bedre livsstil og bedre
livsbetingelser.
Verdenssundhedsorganisationen (WHO) har helt ekstraordinært
kommenteret rapportens konklusion.
Som beskrevet i artiklen: WHO undsiger rapport om, at kræft rammer
tilfældigt (cancer.dk 15.1.2015) er det miljøet og vores livsstil,
der i overvejende grad påvirker, om vi får kræft eller ej. Det slår
WHO’s institut for viden om kræft, IARC, nu fast med store søm.
Verdenssundhedsorganisationen går dermed direkte i rette med to
amerikanske forskere, der i en nylig rapport hævdede, at kræft
hovedsageligt opstår som følge af tilfældige mutationer i et menneskes
celler.
Ifølge artiklen er forskningschef Jørgen H. Olsen hos Kræftens
Bekæmpelse uenig i den amerikanske rapports konklusioner:
- Vi har utallige rapporter og masser af forskning om emnet. Og der
er i dag udbredt enighed om, at over 80 pct. af al kræft kan relateres
til negative påvirkninger fra miljø og livsstil, siger han. Læs
hele artiklen her
Blot to af flere vigtige faktorer — at undgå rygning og en
plantebaseret kost — kan have en væsentlig indvirkning på risikoen for
flere kræftformer. Det viser en ny undersøgelse ...
Mindre alkohol og en plantebaseret kost mod fedmerelaterede
kræftformer
Lavt alkoholforbrug og en plantebaseret kost, er forbundet med mindre
risiko for fedme-relaterede kræftformer.
En tredjedel af alle kræfttilfælde skønnes at være relateret til
overskydende kropsfedt, og menes derfor i stor udstrækning at kunne
forebygges gennem livsstilsændringer.
Fedmerelaterede kræftformer indbefatter kræft i mavetarmkanalen,
kønsorganer, urinveje, blod, knogler, milt og skjoldbruskkirtlen.
Forskerne analyserede oplysninger om 2.983 mænd og kvinder.
Det viste sig, at overholdelse af anbefalinger for alkohol — at
begrænse antallet af daglige genstande til to for mænd og en for kvinder
— beskyttede mod fedmerelaterede kræftformer og mod bryst-, prostata- og
tarmkræft.
Desuden viste det sig, at deltagere, der spiste stivelseholdige
grøntsager og tilstrækkelige mængder ikke-stivelseholdige vegetabilske
fødevarer (frugt, grøntsager og bælgfrugter), også havde en lavere
risiko for tyktarmskræft.
Hovedkonklusionen på undersøgelsen var, at lavere indtagelse af
alkohol og en plantebaseret kost er forbundet med lavere risiko for
fedmerelaterede kræftformer.
Kilde: Nour Makarem, Niyati Parekh m.fl. Concordance with World
Cancer Research Fund/American Institute for Cancer Research (WCRF/AICR)
guidelines for cancer prevention and obesity-related cancer risk in the
Framingham Offspring cohort (1991–2008). Cancer Causes & Control 06. Jan
2015.
Abstract
Kommentar:
Ikke mindst svært overvægtige vil altså have stor gavn af ganske få
livsstilsændringer — inkl. væsentlig lavere risiko for kræft.
Uanset om svært overvægtige taber sig eller ej, vil følgende gavne
deres helbred:
- Højst en genstand alkohol dagligt
- En plantebaseret kost
- Daglig motion. Blot en lille
smule er meget bedre end ingen motion!
- Gode søvnvaner, inkl. en god
døgnrytme.
Interessant er det jo, at netop disse livsstilsændringer samtidig har
en rigtig god chance for at hjælpe svært overvægtige ned i vægt.
En undersøgelse viste fx for nylig, at de mest aktive kvinder kunne
mindske deres risiko for brystkræft med 25 % i forhold til de mindst
aktive. Se artiklen:
Gåture mindsker risiko for brystkræft (cancer.dk 16.12.2014)
Læs artiklen:
Kost mod kræft
Endnu en undersøgelse bekræfter, at en plantebaseret kost har en
gavnlig virkning mod kræft. I artiklen Den rigtige mad kan mindske
risikoen for blærekræft (Kræftens Bekæmpelse 16.1.2015)
beskrives en undersøgelse, hvor forskere på baggrund af data fra godt
477.000 deltagere har undersøgt, hvilken rolle de naturlige
plantestoffer flavonoider og lignaner, spiller for blærekræft.
Den femtedel af deltagerne med det højeste indtag af flavonoler,
havde 36 % lavere risiko for at få blærekræft i forhold til dem, der fik
færrest flavonoler gennem kosten. Den femtedel, der havde det højeste
indtag af lignaner, havde 41 % lavere risiko for at få blærekræft i
forhold til dem med det laveste indtag. (Læs
hele artiklen her)
Kilde til undersøgelsen: Zamora-Ros R, et al.: Flavonoid and lignan
intake in relation to bladder cancer risk in the European Prospective
Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC) study. Br J Cancer. 2014
Oct 28;111(9):1870-80.
Kommentar:
Det er muligvis blandt andet lignaner i rug, der gør, at rug
sandsynligvis kan være med til at forebygge kræft.
Læs evt. artiklen:
Hvorfor kan rug bremse kræft? (videnskab.dk 6.2.2013).
Fiberholdig kost er rig på lignaner, der af forskere tillægges både
sygdomsforebyggende og helbredende egenskaber.
Læs evt. også artiklen:
Fuldkornsrugbrød sættes ind i kampen mod kræft
Lignaner findes i fiberrige fødevarer og fuldkornsrug er en særlig
god kilde.
Læs evt. også:
Effekt af lignaner på overlevelse blandt personer med kronisk sygdom
En længere liste af kilder til liganer i denne artikel:
Planteøstrogen forbundet med lavere risiko for brystkræft
Der findes over 4.000 forskellige plantestoffer kaldet flavonoider (flavonoler
hører under denne kategori).
Du får dem især ved at spise godt med frugt og grønt — i stor variation
og gerne i mange forskellige farver. De fleste bær er rige på
flavonoider. Det samme er grøn te. Også vin og chokolade indeholder
flavonoider.
Mail: Er sund livsstil en garanti for sundt helbred?
Jeg følger med i dine nyhedsbreve med stor fornøjelse. Tak for dem.
For så vidt angår mindre skavanker og forkølelse og sådan noget tror
jeg, at du har helt ret i din sundhedsfilosofi. Men hvad når der opstår
alvorlig sygdom? Nogle gange ud af det blå, som tilfældet ser ud til at
være med sådan en som fx Charlotte Bircow. Hun ser ud til at leve vældig
sundt. Vil du også i sådan et tilfælde mene, at hun ikke har givet sin
krop de rette betingelser, og at det er baggrunden for hendes kræft?
Vh Vibeke
Hej Vibeke
Jeg mener ikke, at sygdomme altid opstår fordi, man ikke har givet
sin krop de rette betingelser. Der er mange faktorer, der spiller ind.
Ikke mindst gener og ydre faktorer, du ikke har ret meget indflydelse
på. De bedste betingelser, du kan give din krop, giver blot de bedste
betingelser. Ikke en garanti.
Jeg ved ikke, hvordan Charlotte Bircow har levet. Kun at hun har været
meget fysisk aktiv, hvilket mindsker risikoen for brystkræft. Men en
mindre risiko er ikke det samme som ingen risiko. Alvorlig stress, for
mange animalske proteiner, for meget fedt, for mange raffinerede
fødevarer, dårlig søvn, arvelig belastning, inflammation,
bakterier/virus, uheldige tilfældigheder mv. kan give øget risiko.
Sunde vegetabilske fødevarer, frisk luft, god søvn, god
stress-reaktion, motion mv. kan give mindre risiko.
Med venlig hilsen
John Buhl
Det er
vigtige at arbejde på det rigtige problem end at arbejde hårdt.
— Caterina
Fake