De livsvigtige kostfibre
Vi spiser i gennemsnit 21 gram kostfibre dagligt i Danmark. Det er
mindre end de anbefalede 25-35 gram dagligt, og det optimale indtag
ligger en del højere end den anbefalede mængde.
Det er sjældent, at kostfibre præger overskrifterne i artikler om
kost og sundhed. Sandsynligvis fordi, at det er for kedeligt og
almindeligt, at skrive om kostfibre. Det trækker ikke mange læsere.
Men kostens indhold af fibre er en af de væsentligste faktorer, der
afgør, hvor sund kosten er -- både pga. fibrene i sig selv, og fordi
fiberrige fødevarer også indeholder en lang række sunde og
sygdomsbekæmpende stoffer.
En af de vigtigste kilder til fibre i vores kost er
fuldkornsprodukter. Og en undersøgelse har netop vist, at
fuldkorn nedsætter risiko for at dø af brystkræft. Undersøgelsen
viste, at kvinder med brystkræft, som havde det højeste indtag af
lignaner (findes blandt andet i fuldkorn og frø), havde 28% lavere
risiko for at dø af deres brystkræftsygdom sammenlignet med de kvinder,
som havde det laveste indtag.
Her kan du få et overblik over, hvad du skal spise for at få nok
fuldkorn.
En stor undersøgelse af kostfibres betydning for risikoen for at dø
af en række sygdomme konkluderede for nogle år siden, at en kost med
mange kostfibre giver mindre risiko for at dø for tidligt af en række
sygdomme — herunder hjertesygdomme, kræft og infektioner. Læs artiklen:
Kostfibre giver længere liv og hjælper dig ned i vægt
Ny forskning har også netop vist, at
fiberrig kost mindsker risikoen for lungesygdom.
En kost rig på fibre beskytter altså ikke kun mod fx diabetes og
hjertesygdomme, den kan også reducere risikoen for at udvikle
lungesygdom.
En anden grund til at spise fuldkornsprodukter (samt bælgfrugter,
frugt og grøntsager) er, at en kost med for få fibre kan ødelægge din
tarmflora -- og en dårlig tarmflora kan nedarves til kommende
generationer.
En fiberfattig kost kan ikke alene skade dit eget fordøjelsessystem,
men kan også gå ud over dine børn.
Et
museforsøg fra Stanford University School of Medicine har vist, at
den typiske fiberfattige kost, som vi spiser her i de industrialiserede
lande kan være skyld i, at en mangelfuld tarmflora bliver givet videre
til kommende generationer.
Undersøgelsen viser, at en fiberfattig kost ikke kun nedbryder det
komplekse mikrobielle økosystem, som findes i alle pattedyrs tarme, men
også kan forårsage et uopretteligt tab af mangfoldighed af bakterier i
tarmen i løbet af blot tre eller fire generationer.
Når en art af bakterier er blevet udryddet, vil blot det "at spise
rigtigt" ikke længere være nok til at gendanne de tabte bakteriearter i
tarmene.
I de industrialiserede samfund får vi kun omkring 15 gram kostfibre
om dagen (dog ca. 21 gram dagligt i Danmark. Det er ikke mere end en
tiendedel af indtaget blandt verdens svindende jæger-samler og agrariske
landbefolkningen, hvis levevilkår og kostindtag formodentlig mest ligner
den, som vores forfædre havde.
Kilde: Erica D. Sonnenburg m.fl. Diet-induced extinctions in the gut
microbiota compound over generations. Nature, 2016; 529 (7585): 212 DOI:
10.1038/nature16504
Som dr. Neal Barnard skriver i artiklen: Precision Nutrition: 12
Foods for a Diverse Microbiome vil de rigtige fødevarer fodre gode
bakterier, der eksporterer patogene eller giftige ubudne gæster væk fra
kroppen. Over tid kan den rette kombination af fødevarer skabe en hær af
forskellige, sunde tarmbakterier, som vil øge vores stofskifte, slukke
for sult-receptorer, støtte insulinfunktionen og styrke vores
immunsystem.
Du skal blot bygge din kost omkring fire fødevaregrupper: grøntsager,
frugter, hele korn, og bælgfrugter.
Læs artiklen her (op engelsk).
En af de ting, som alle kosteksperter er enige om er, at vi bør spise
nok kostfibre (og langt flere end de fleste gør).
En fiberrig plantebaseret kost er kendt for at have mange helbredende
egenskaber. Fx er Dean Ornishs program nu for 6. år i træk blevet
udvalgt som det bedste program for hjertesundhed. Programmet blev ved
udnævnelsen kaldt "sikkert og uhyre hjertesund".
Læs mere her
Dean Ornish anbefaler en fiberrig plantebaseret kost sammen med
meditation, stresshåndtering og motion.
Læs også vores gennemgang af Dean Onish' program her på Nomedica:
Et
spektrum af valg (5) (med links til tidligere artikler om hans
program).
Fiberrig kost giver god mæthed og udgør derfor også en effektiv
slankekost, for dem som ønsker at tabe sig. Læs evt. artiklen: Ny
undersøgelse:
Blot
et enkelt kostråd giver vægttab og øget sundhed
Fødevarer, der indeholder kulhydrater (og dermed kostfibre), hører
til vores bedste og sundeste fødevarer.
Det er kun de stærkt forarbejdede kulhydrater, som vi helst skal
undgå — altså sukker, hvidt brød, almindelig pasta mv. De indeholder
nemlig en masse kalorier uden at mætte særlig godt og uden at give ret
mange næringsstoffer.
Fødevarer som frugt, grøntsager, fuldkorn og bælgfrugter er rige på
kulhydrater, og indeholder samtidig mange sundhedsfremmende stoffer.
Hvorimod raffinerede kulhydrater mangler kostfibre, indeholder færre
næringsstoffer og ikke giver samme mæthedsfølelse.
Du ønsker forskellige slags kostfibre og fra forskellige kilder. Der
er kostfibre i alle vegetabilske fødevarer, der ikke er stærkt
forarbejdede. Der er ingen kostfibre i animalske fødevarer.
På
kalorietabel.dk kan du se, hvor mange kostfibre de enkelte fødevarer
indeholder.
Andet ...
Undgå vinterdepression – tag madpakken med ud i kulden
Arbejder du inde? Så er du i risiko for at blive vinterdeprimeret,
hvis ikke du sørger for at få lys i øjnene.
Læs mere på dr.dk
Teori: Sådan klarer nordmændene sig gennem vinteren uden at få
nedtur
En amerikansk ph.d.-studerende mener at havde fundet forklaringen på,
hvorfor nordmændene så sjældent bliver vinterdeprimerede. De ved nemlig,
hvordan de skal hygge sig.
Læs mere på videnskab.dk
Rigtig akupunktur er virker ikke bedre end snydeakupunktur på
hedeture
En ny undersøgelse har afsløret, at traditionel kinesisk akupunktur
ikke virker bedre end falsk akupunktur til behandling af symptomer i
overgangsalderen. Men overraskende nok oplevede 40% af deltagerne en
forbedring i sværhedsgraden og hyppigheden af hedeture efter
behandlingsforløbet, og forbedringerne holdt sig i seks måneder efter
behandlingen -- uanset om de fik rigtig akupunktur eller
snydeakupunktur. Det antages, at den positive virkning undersøgelsen
viste, helt eller delvist var forårsaget af den såkaldte placebo-effekt.
Læs evt. mere om undersøgelsen her
Derfor skal du ikke have mobilen i lommen eller bh’en
Såkaldt RF-stråling kan være kræftfremkaldende og generel skadelig
for mennesker, advarer læger. Selvom de fleste mobiler er designet til
at passe i vores lommer, så advarer forskere nu om, at det kan være
farligt. Læs
mere på søndagsavisen.dk
For meget vand er skadeligt
Det er populært at drikke meget vand -- uanset om du er tørstig eller
ej -- men det kan være skadeligt. Fødevarestyrelsen anbefaler, at du
ikke drikker mere end halvanden liter væske i døgnet, medmindre det er
meget varmt, eller du motionerer. Læs
mere i søndagsavisen.