Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 04, 2021


  • Hårdt ramte COVID-19 patienter mangler K-vitamin
  • Fiberrig kost forbundet med lavere risiko for depression
  • En plantebaseret kost forsinker udviklingen af Parkinsons sygdom

UGENS CITAT

"Det første trin til at opnå de ting, du ønske fra livet, er dette: Bestem dig for, hvad du ønsker".

— Ben Stein


Hårdt ramte COVID-19 patienter mangler K-vitamin

Ifølge en artikel på videnskab.dk har både et hollandsk og et dansk studie opdaget en statistisk sammenhæng mellem et lavt niveau af K-vitamin og særligt hårde COVID-tilfælde og -dødelighed.

Både den hollandske og danske forskningsgruppe mener, at K-vitaminerne kan beskytte de elastiske fibre i lungevævet, der ellers beskadiges af COVID-19. Derfor kan lave niveauer af K-vitamin lede til hårdere sygdomsforløb.

Susanne Gjedsted Bügel, professor MSO i klinisk og forebyggende ernæring på Københavns Universitet, er ifølge artiklen påpasselig med at anbefale K-vitaminer på baggrund af de nye studie, men helt generelt mener hun, at vi godt kan indtage flere K-vitaminer, end hvad der anbefales i dag.

»I dag anbefales den dosis K-vitaminer, der dækker leverens behov, men K-vitaminer bruges til mange andre ting i kroppen. De er sunde for knogler og karvæggene, så derfor mener jeg godt, at man kan spise over det anbefalede niveau,« siger hun.

Susanne Gjedsted Bügel står bag forskning, der viser, at vi sagtens kan tage 500 mikrogram dagligt og lederen af den hollandske forskergruppe anbefaler mere end 1.000 mikrogram K-vitamin om dagen. Ingen studier viser, at man kan få for meget K-vitamin.

Læs mere på videnskab.dk

Kommentar:

Bemærk, at forskerne endnu ikke ved om indtagelse af ekstra K-vitamin fra kost og/eller kosttilskud kan være med til at forebygge et alvorligt forløb med COVID-19.

Som nævnt i artiklen peger studierne på en hypotese, som det er værd at forfølge. Kommende undersøgelser vil skabe mere klarhed.

På de anden side er det kun positivt at sikre nok K-vitamin i kosten, og hvis du tager en multivitamin så tjek, at den også indeholder K-vitamin, og gerne både K1- og K2-vitamin.

Hvis du ikke tager en multivitamin — eller hvis den multivitamin, du bruger, ikke indeholder K-vitamin — kan det være en god ide at sikre, at kosten indeholder godt med K-vitamin. Kosten bør indeholde over 100 mikrogram og gerne 500 eller måske endda 1000 mikrogram dagligt.

Eksempler på gode og sunde kilder til K-vitamin (K1): Persille, spinat, kikærter, broccoli, rosenkål, grønkål, blomkål, sojabønner, spidskål, brune bønner, hvide bønner, mungbønner, rødkål, hovedsalat, iceberg salat, selleri, grønne ærter, hvidkål.

Du kan se en komplet liste af kilder til K1-vitamin her

K-vitaminer dannes også af bakterier i tyktarmen, og en sund tarmflora kombineret med en plantebaseret kost vil tilvejebringe mere end nok K-vitamin (langt over den normalt anbefalede mindste mængde).

K2-vitamin får vi kun fra animalske og fermenterede fødevarer. Heldigvis danner bakterier i tyktarmen K2-vitamin, så det er normalt ikke et problem at få nok K2-vitamin på en sund kost.

Der er dog lidt uenighed om, hvorvidt det er klogt, at personer, der har valgt en ren plantekost, enten tager kosttilskud med K2 og/eller inkluderer fermenterede fødevarer i kosten.


Fiberrig kost forbundet med lavere risiko for depression

I et studie, der involverede 5.807 kvinder i forskellige aldre, undersøgte forskere sammenhængen mellem kostfiberindtag og depression hos kvinder efter overgangsalderen, og de konstaterede, at højere daglig kostfiberindtag er forbundet med lavere risiko for depression hos kvinder før menopausen.

Virkningen kan skyldes, at kostfibre er med til at sikre en sund tarmflora, og en sund tarmflora har en positiv indflydelse på hjernen.

Kim, Yunsun; Hong, Minseok; Kim, Seonah; Shin, Woo-young; Kim, Jung-ha. Inverse association between dietary fiber intake and depression in premenopausal women, Menopause: December 21, 2020 - Volume Publish Ahead of Print - Issue. doi: 10.1097/GME.0000000000001711

Pressemeddelelse om undersøgelsen

Undersøgelsen viser en sammenhæng, men det er uklart, om det er kostfibrene i sig selv, der er ansvarlig for den positive virkning, eller om den positive virkning skyldes, at kvinder med bedre mental sundhed spiser sundere.

Under alle omstændigheder er det gavnligt at spise godt med sunde fiberholdige fødevarer — frugt, grøntsager, fuldkorn, bælgfrugter og nødder — også for hjernen.


En plantebaseret kost forsinker udviklingen af Parkinsons sygdom

En ny undersøgelser viser, at en plantebaseret kost i form af middelhavskosten og en såkaldt MIND-kost forsinker udvikling af Parkinsons sygdom.

MIND-kosten kombinerer aspekter af to populære kostformer — middelhavskosten og DASH-kosten (DASH er en måde at spise på, som forebygger eller sænker et forhøjet blodtryk).

På samme måde som DASH- og middelhavskosten lægger MIND-kosten vægt på indtagelsen af frisk frugt, grøntsager og bælgfrugter. MIND-kosten indeholder også anbefalinger om specifikke fødevarer, såsom bladgrøntsager og bær, der videnskabeligt har vist sig at bremse kognitiv tilbagegang.

I en undersøgelse af 176 deltagere så forskerne på, hvorvidt det at spise en middelhavskost eller MIND-kost — der begge er kendetegnet ved reduceret kødindtagelse og fokus på grøntsager, frugt, fuldkorn og sunde fedtstoffer — forsinker udviklingen af Parkinson sygdom. De fandt, at disse måder at spise på var forbundet med en langt senere udvikling af Parkinsons sygdom (17,4 år senere for kvinder og 8,4 år for mænd).

Læs mere her og her.


   

Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.