Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 04, 2023
- Er læger bedre end andre til at
overholde retningslinjerne for medicin?
- Det bedste kostmønster for et
længere liv
- Læger bør i højere grad anbefale
en plantebaseret kost.
|
UGENS CITAT
"Lad ikke
det, du ikke kan, forstyrre det, du kan."
— John
Wooden
Er læger bedre end andre til at overholde
retningslinjerne for medicin?
Vi hører ofte, hvordan læger og sundhedsmyndigheder er bekymrede
over, at for mange patienter ikke er gode nok til at følge lægens
anvisninger i forbindelse med den medicin, de bliver ordineret.
Vi antager derfor, at i hvert fald lægerne selv sørger for at følge
anvisninger for anvendelse af medicin, når de gælder dem selv eller
deres familie.
At følge etablerede retningslinjer om receptpligtig medicin synes at
være en oplagt fremgangsmåde, især for de professionelle, der ordinerer
medicinen. Alligevel er læger og deres familiemedlemmer mindre
tilbøjelige end andre til at overholde disse retningslinjer.
Læger er altså ofte mere tilbageholdende med selv at modtage den
behandling, som de ellers normalt anviser til deres patienter.
En undersøgelse baseret på over et årti af befolkningsdækkende data
fra Sverige viser, at læger og deres familier også ignorerer lægeråd.
Samlet set viser forskningen, at resten af befolkningen overholder
generelle medicinretningslinjer 54,4% af tiden, mens læger og deres
familier kun overholder generelle retningslinjer for medicin 50,6% af
tiden.
Forskerne fandt ingen god eller sikker forklaring på paradokset, men
mener, at resultaterne peger på, at eksperter har en mere nuanceret
forståelse af, hvad der er den rigtige fremgangsmåde for dem selv, og
hvordan det kan være anderledes end de anviste retningslinjer.
Kilder:
Finkelstein, Amy, Petra Persson, Maria Polyakova, and Jesse M.
Shapiro. 2022. "A Taste of Their Own Medicine: Guideline Adherence and
Access to Expertise." American Economic Review: Insights, 4 (4): 507-26.
DOI: 10.1257/aeri.20210591
Physician, heal thyself
Det bedste kostmønster for et længere liv
Et sundt spisemønster — med fokus på at indtage mere fuldkorn, frugt,
grøntsager, nødder og bælgfrugter — var forbundet med mindre risiko for
at dø af kræft, hjerte-kar-sygdomme samt respiratoriske og
neurodegenerative sygdomme.
Resultaterne af undersøgelsen, der er offentliggjort i tidsskriftet
JAMA Internal Medicine, viser, at "der er mere end én måde at spise godt
på og opnå de medfølgende sundhedsmæssige fordele," udtaler
livsstilsmedicinspecialist Dr. David Katz.
Studiemedforfatter Dr. Frank Hu udtaler ifølge artiklen på CNN, "...
så det er gode nyheder. Det betyder, at vi har stor fleksibilitet i
forhold til at skabe vores egne sunde kostmønstre, der kan skræddersyes
til individuelle madpræferencer, sundhedsforhold og kulturer.
Deltagere, der forbedrede deres kosts sundhed med 25%, kunne:
- reducere deres risiko for at dø
af hjerte-kar-sygdomme med 6% til 13%
- reducere risikoen for at og dø af
kræft med 7% til 18%
- reducere risikoen for død som
følge af neurodegenerativ sygdom (såsom demens) med 7%.
- reducere risikoen for at dø pga.
luftvejssygdomme med 35% til 46%.
Hu udtaler også: ”Folk har også stor fleksibilitet i forhold til at
skabe deres eget sunde kostmønster. Men de fælles principper — at spise
mere plantebaserede fødevarer og færre portioner rødt kød, forarbejdet
kød, tilsat sukker og natrium — bør være en del af kosten, uanset
hvilken slags kost, du ønsker at skabe."
Kilder:
Artikel på CNN:
Here’s how to eat to live longer, new study says
Shan Z, Wang F, Li Y, et al. Healthy Eating Patterns and Risk of
Total and Cause-Specific Mortality. JAMA Intern Med. Published online
January 09, 2023.
doi:10.1001/jamainternmed.2022.6117
Læger bør i højere grad anbefale en plantebaseret kost
Fra The Americal Journal of Cardiology: Den typiske vestlige kost,
der er rig på forarbejdede og animalske fødevarer, er både problematisk
ernæringsmæssigt og etisk.
Ud over den veldokumenterede grusomhed mod dyr, der kendetegner
Industriel kødproduktion (factory farming), bidrager det nuværende
kødforbrug til umiddelbare sundhedsmæssige og etiske problemer. Et højt
kødforbrug bidrager til klimaændringer, antibiotikaresistens og
spredning af infektionssygdomme.
Et samfundsmæssigt skift i retning af mere plantebaserede
spisemønstre, hvor kosten mest består af hele og letforarbejdede
vegetabilske fødevarer, vil give betydelige sundhedsmæssige og etiske
fordele. Lægestanden har pligt til at advokere i overensstemmelse
hermed.
Kilde: Sarah C. Hull, Justin Charles, Arthur L. Caplan. Are We What
We Eat? The Moral Imperative of the Medical Profession to Promote
Plant-Based Nutrition. The Americal Journal of Cardiology: VOLUME 188,
P15-21, FEBRUARY 01, 2023. DOI:https://doi.org/10.1016/j.amjcard.2022.10.006