Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 05, 2009


  1. Fald i luftforurening øger levealder
  2. Mail: Hvad med olie
  3. Mail: ADHD
  4. Lidt af hvert

Kære læser

Du er velkommen til at indsende spørgsmål, kommentarer e.l. til nyhedsbrevet.

Med venlig hilsen
John Buhl


”Jeg fejlede igen og igen i mit liv. Og det er præcist derfor, jeg fik succes.

-- Michael Jordan, basketball spiller


NYHED:

Ny e-bog og lydbog på CD: Sikker Slank - kort fortalt i 4 grundlæggende trin

Både som e-bog og lydbog (MP3).
+ 303 slankeopskrifter! (som e-bog).

Ofte drukner de vigtigste ting, du kan gøre for at tabe dig, i et væld af mindre vigtige oplysninger om overvægt og vægttab. Sikker Slank - Kort fortalt i fire grundlæggende trin er en enkel og letforståelig gennemgang af de fire vigtigste trin i det nye Sikker Slank program forklaret på en måde, så det er til at forstå.

Normalpris kr. 199,-
På helseonline.dk lige nu kun kr. 149,-

Læs mere her >>


1) Fald i luftforurening øger levealder

Mindre forurening med ultrafine partikler i luften øger levealderen. Det viser en ny analyse.

Forskere fandt, at for hver 10 mikrogram færre ultrafine partikler per kubikmeter luft i en by steg den forventede levealder blandt beboerne med mere end syv måneder -- endda også i byer, der allerede havde relativ ren luft, men hvor luften blev endnu renere.

Data om luftforureningen (fra 1980 til år 2000) og forventet levealder blev analyseret for 51 amerikanske storbyer.

Forskerne vurderede, at op til 15 % af den øgede levealder i de områder, der blev undersøgt, var forårsaget af et fald i luftforureningen.

Kilde: Evaluating the Effects of Ambient Air Pollution on Life Expectancy. The New England Journal of Medicine. Volume 360:413-415 January 22, 2009 Number 4.


2) Mail: Hvad med olie

Hej John

Jeg har lige behov for et mindre råd.

Jeg er veganer og lever meget sundt.

Men men men, jeg er efterhånden ved at blive gråhåret over alle de madolie stegeråd der efterhånden kommer fra alle fire verdenshjørner.

Den ene uge siger førende eksperter, at man skal bruge kokosolie, fordi planteolier er alt for farlige når de bliver opvarmet og de er slet ikke egnet til det.

Nogle uger senere læser jeg et andet sted, at førende forskere anbefaler raspeolie, fordi det ikke tager skade af at bliver opvarmet.

Og nogle uger senere kommer der nærmest en advarsel fra ”endnu mere” førende eksperter, at der ikke må bruges andet end kokosolie (selvfølgelig i begrænsede mængder), fordi det er det eneste der tåler opvarmning uden skadelige stoffer dannes.

Personligt vil jeg helst bruge kokosolie, det har en bedre konsistens og smager bedst når det opvarmes.

Og kan heller ikke lade være med at tænke på de områder f.eks. Sydeuropa og Afrika, der har benyttet sig af deres egne lokale olier (olivenolie/kokosolie) i generationer med glimrende resultater uden eksperters advarsler osv. Som jo gennemsnitligt har 5 års længere levetid end os nordeuropæere (og de ryger endda mere), så vidt jeg husker

Måske det hele bare handler om at benytte sit eget lands/områdes fødevarer i relation til sin egen genetiske struktur?

Og i så fald, hvad skal der så benyttes her i det kolde nord? Ved godt klimaet har ændret sig meget i Nordeuropa gennem de sidste 50 år, men alligevel?

Der hersker vidst total forvirring om dette emne rundt omkring i landet.

Taler jeg med f.eks. helsekostforretninger, ”alternative sundhedsuddannelser” og dagligvarebutikker, vil de være ret uenige med artiklerne og f.eks. bestemt ikke anbefale planteolier til nogen som helst opvarmning.

Som forbruger står jeg tilbage og vil godt gøre det ”rigtige”, men syntes efterhånden emnet om olier i madlavning nærmer sig mere og mere en trosretning.

På forhånd tak

Venlig hilsen
Anders

Hej Anders

Førende eksperter har nu aldrig anbefalet kokosolie, fordi planteolie bliver farlige, når de opvarmes. Nærmere tværtimod!

Kun ganske få mener, at mættet fedt er bedst til stegning (det er mere stabilt ved høje temperaturer, men mættet fedt har andre ulemper).

En række fornuftige artikler om fedtstoffer her

Der er ingen dokumenteret sammenhæng mellem olieindtagelse og levealder -- bortset fra at for meget mættet fedt øger forekomsten af visse sygdomme.

Der kunne siges meget om emnet, men det vigtigste må vist være, at olie i enhver form er et raffineret produkt. Der findes ikke olietræer eller olieplanter i naturen. Olien er presset ud af fødevarer.

Du behøver altså ikke at bruge rene olier, så længe du får nok essentielle fedtsyrer fra de fødevarer, du spiser. Du har ikke har brug for olier. Du HAR brug for essentielle fedtsyrer, og de findes i alle sunde fødevarer.

Dernæst kommer spørgsmålet om mættet eller umættet fedt. Du kan ikke betragte forhandlere eller butikker, der sælger olier, som eksperter. Det er de måske og måske ikke. Dagligvarebutikker ved heller ikke meget om den slags.

De, der ved mest, er ernæringseksperter og ernæringsforskere (dem uden økonomiske interesser i at snakke godt for bestemte produkter/fødevarer), og der er billedet meget tydelig. Kort fortalt er næsten alle ernæringseksperter enige eller stort set enige med Fødevarestyrelsens tekster om olier og fedtstoffer (linket ovenfor).

Du kan naturligvis vælge at tro på det, som lige nu er på mode i helsebranchen (fx kokosolie og evt. andet mættet fedt til stegning), eller det som der er bred enighed om blandt eksperter (og som videnskabelige undersøgelser underbygger) -- nemlig at mættet fedt ikke er sundt.

Brug så lidt olie som muligt. Bruger du olie så vælg hovedsageligt vegetabilske olier (kokosolie er sandsynligvis en undtagelse, da den indeholder masser af mættet fedt).

Med venlig hilsen
John Buhl


3) Mail: ADHD

Hej John.

Jeg har på din foranledning læst bogen om ADHD af Bose Ravenel og John Rosemond og mener bestemt, at de har fat i noget rigtigt, men de mangler en helt afgørende faktor, nemlig den neurologiske del.

Jeg har efterhånden hjulpet mange forældre med at behandle deres ADHD og adfærdsforstyrrede børn, hvor Bertil fra Kernesund familien nok er den mest kendte.

Det er typisk, at de forældre der kommer til mig, har gjort alt hvad de kunne med kost, god gammeldags opdragelse og pædagogiske virkemidler, men det er bare ikke nok til at de bliver helt raske.

Og naturligvis ikke, tillader jeg mig hovski-snovski at sige, for langt de fleste børn med ADHD og for den sags skyld også mange børn indenfor autismespektret er mangelfuld udviklet i de underliggende dele af hjernen, altså hjernefunktioner, der udvikles indenfor de to første år for helt raske børn. Det er specielt hjernens Pons og Midbrain, den er galt med.

90 procent af de børn jeg har set -- og det dog ganske mange -- kunne ikke krybe og ca. 50 procent kunne ikke kravle i perfekt krydsmønster. Deraf havde de problemer med samsyn, dybdeopfattelse eller det perifære syn. Men mest vigtigt, ALLE havde problemer med for god hørelse eller var sensitive overfor lyde stress og larm.

Derfor skal disse børn have neurologisk træning med blandt andet kryb og kravl.

Man kan læse mere om neurologisk træning på:
http://www.hjernetips.dk

Bare lidt input til dine gode Nyhedsbreve.

Med venlig hilsen
L A R Z J

Kommentar:

Jeg omtalte ovennævnte bog Af Dr. Bose Ravenel og John Rosemond: "The Diseasing of America's Children: Exposing the ADHD Fiasco and Empowering Parents to Take Back Control" i ugeskriftet for nogle uger siden -- læs evt. her.

Bogen giver afgjort noget at tænke over, men er naturligvis også provokerende og kontroversiel, idet forfatterne sætter spørgsmålstegn ved både diagnosen og behandlingen af ADHD.

Bogen er på engelsk, men er ikke svær at læse, og kan fx lånes via biblioteket.

Der er naturligvis mange med diagnosen ADHD e.l., som bliver hjulpet eller føler sig hjulpet af medicin. Det er vigtigt at understrege, at man altid tager lægen med på råd i forbindelse med evt. nedtrapning eller ophør med medicin.


4) Lidt af hvert

Silikonebryster øger ikke kræftrisiko

En undersøgelse har vist, at kvinder, som har fået lavet kosmetiske brystoperationer, ikke behøver frygte, at silikonen i deres krop giver dem kræft.
cancer.dk 22-01-2009

Ro forebygger demens

Mennesker der er afslappede og rolige af sind, har 50 % mindre risiko for at udvikle demens end ensomme og let bekymrede personer.
Jyllands Posten 23-1-2009

Træning du har tid, penge og plads til

Jyllands Posten bragte den 26-1-2009 ti forslag til simple øvelser og motionsformer, som hverken kræver træningsmaskiner eller at du opholder dig udenfor.
Jyllands Posten 26-1-2009

Hjernen forandrer sig under meditation

Forskere fra Aarhus Universitet har undersøgt mennesker, der har mediteret i lang tid, og mennesker, der aldrig har prøvet det før, og med en hjerneskanning opdaget, at de mennesker der dagligt mediterer i længere tid har større tæthed i to dele af hjernens såkaldte grå masse.
Videnskab.dk

Læs eventuelt også om yoga og meditation her

Kvantefysikeren Dr. John Hagelin -- blandt andet kendt fra bl.a. filmen Verden på hovedet -- er en varm fortaler for meditation. Han kommer flere gange i sine forelæsninger ind på den positive virkning meditation har på hjernen. Læs evt. mere på http://www.hagelin.org/ 


"Hvis du kun kan give din søn eller datter én gave, så lad det være begejstring."

-- Bruce Barton


Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.