Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 05, 2010


  1. Diabetes — er der en naturlig løsning?
  2. Pæreformen beskytter mod diabetes og hjertesygdomme
  3. Spørgsmål og kommentarer fra læsere
 

"Hvis alle tænker ens, er der ingen der tænker."

Benjamin Franklin.


1) Diabetes — er der en naturlig løsning?

Ifølge diabetesforeningen har omkring 240.000 danskere fået diagnosen diabetes, næsten lige så mange har sygdommen uden at vide det, og ca. 17 % af befolkningen (eller omkring 850.000 danskere) har forstadier til diabetes.

Her er diabetesforeningens "Mad i hverdagen"

Det er til at græde over!

Det er højst en forbedring i forhold til, hvordan de fleste spiser.

Hvordan kan det være, at de kostændringer, der faktisk kan helbrede, ikke når ud til diabetikere?

Både diabetesforeningen, diætister og læger sover i timen.

Meget tyder på, at de fleste af dem, der burde vide bedre, ikke kender til de kostændringer, som i mange tilfælde effektivt kan forebygge og behandle diabetes.

Har du diabetes, så få din læge til at sætte sig ind i, hvilke kostændringer, der kan helbrede, og hjælpe dig med at gennemføre dem. Der er faktisk gode muligheder for, at du kan blive rask.

Her er en ny side om diabetes på nomedica.

Jeg hører gerne din mening og kommentarer.


2) Pæreformen beskytter mod diabetes og hjertesygdomme

Fedt omkring taljen er kendt for at være skadelig, hvorimod fedt på lårene og bagdelen mindsker risikoen for hjertesygdomme og diabetes.

Forskere fra Oxford University — som har kigget på alt foreliggende bevismateriale om de sundhedsmæssige virkninger af fedt på hofter, lår og bagdel, sammenlignet med fedt på taljen — konkluderer, at pæreformen ikke bare er mindre skadelig for dig end en æbleform, men faktisk aktivt beskytter mod diabetes og hjertesygdomme.

Oxford forskerne forklarer, at kroppen bruger sine fedtvæv til at lagre energi i form af fedtsyrer, som kan frigives efter behov, fx efter ihærdig motion eller en periode med sult. Både fedt på mave og lår indgår i denne proces, men fedt omkring livet er langt mere aktiv i lagring og frigivelse af fedtsyrer.

Mere talje- eller bugfedt øger derfor tendensen til, at fedtsyrer flyder rundt i kroppen, hvor de kan blive deponeret i andre organer som lever og muskler, og forårsage skader.

Fedt på lårene vil derimod opfange og opbevare fedtsyrer i lang tid, så de ikke aflejres andre steder.

Fedt på maven er forbundet med lidelser som diabetes, insulinresistens og hjertesygdomme. Det er også kendt for at frigive molekyler, der kaldes pro-inflammatoriske cytokiner, og inflammation er en proces, der netop er knyttet til diabetes og hjertesygdomme.

Læs mere:
University of Oxford 12.01.2010

Kommentar:

Set fra et sundhedsmæssigt synspunkt er der ingen grund til at slanke sig, hvis det ”overskydende” fedt kun sidder på hofte, lår og balder.

Har du derimod for meget fedt om taljen er det en god idé, at få det væk!

Hvis du både har for meget fedt om livet og på hofte, lår og balder, behøver du kun tabe dig indtil dine taljemål er fine, hvis formålet er at gavne din sundhed.

Du kan se, hvor meget bugfedt du har, ved at måle dig om livet.

Mål din talje ved at sætte dine fingre, så du mærker fedtlaget mellem ribbenene foroven og hoftebenet forneden. Placer målebåndet her og mål, mens du slapper af i mavemusklerne.

For de fleste mennesker betyder det, at målingen foretages lidt over navlehøjde.

Er du kvinde, og dit taljemål er over 80 cm, er det fint, at du taber dig. Er det over 88 cm, er det meget vigtigt for dit helbred, at du kommer ned i vægt.

Er du mand, er det en god idé at komme ned i vægt, hvis dit taljemål er over 94 cm, og meget vigtigt, hvis det er over 102 cm.

Fedtet på maven er det usunde fedt — især det fedt, der gemmer sig mellem organerne i bughulen mellem de indre organer. Det øger risikoen for type 2 diabetes, blodpropper, højt blodtryk, dødsfald pga. hjertesygdomme og kræft.

Ud fra et sundhedsmæssigt perspektiv er det dit målebånd og ikke dit spejlbillede eller vægten, der viser, hvorvidt du bør tabe dig.

Fedt aflejres relativt hurtigt som bugfedt, når du indtager flere kalorier, end du forbruger, men til gengæld forsvinder det også forholdsvis let ved motion og en fornuftig kost. Det er især motion og fysisk aktivitet, der får dette fedt til at forsvinde.

Livvidden kan også vokse, hvis du er udsat for længerevarende stress. Under stress udskiller binyrebarken nemlig hormonet kortisol, som i særlig grad bidrager til øget fedtvæv omkring organerne. Kortisol fremmer altså æbleformen under stress.

Alkohol er også kendt for at være en af de store synder i udvikling af bugfedt (altså ikke helt uden grund, at fedtet på maven ofte bliver kaldt ølmave eller bodegamuskel).


3) Spørgsmål og kommentarer fra læsere

(Indsend også gerne dine spørgsmål og kommentarer)

Vi ved det jo godt

Læser: ... Du skriver i sagens natur også meget om motion og sund mad. Men helt ærligt, vi ved det jo godt, at det handler om ikke at putte mere ind, end der forbrændes.

Svar: De fleste ved godt det grundlæggende om kost og motion, når formålet er vægttab, men mangler støtte og opbakning til at føre det ud i livet. Er du overvægtig kan du få støtte i www.slankeklub.dk

Effektive naturprodukter

Læser: Du skriver næsten altid det samme om kosten! ... men det er jo ikke altid bare om at spise grønsager og mindre kød ... det hjælper ikke mig (har prøvet!). Skriv mere om effektive naturprodukter ... det ville være dejligt!

Svar: Når formålet er at slippe for et forhøjet blodtryk, diabetes, åreforkalkning, migræne, gigt og andet, der på ingen måde er sjovt, er det vigtigt at etablere et godt samarbejde med sin læge og så ellers gennemføre meget omfattende ændringer i kost og livsstil. I den forbindelse hjælper det ikke meget at efterleve de 8 kostråd eller tage en håndfuld kosttilskud. Mere grønt og mindre kød hjælper heller ikke ret meget, når formålet er at lindre/afhjælpe sygdomme.

Lidt alkohol er vel i orden?

Læser: Jeg er en ung kvinde, der godt kan lide at feste (ikke vildt og er ikke så tit rigtig fuld!), men arbejder også på at blive gravid med min kæreste :-) ... en af mine veninder siger, at jeg skal lade være med at drikke, hvis jeg vil have børn, min kæreste siger det ikke betyder noget. Jeg fester kun i weekender (og det sjov vil jeg ikke være foruden!)... spiser rimelig sundt de andre dage (kun et glas rødvin eller to til maden, men det er vel sundt nok!?).

Min mening: Det duer slet ikke at drikke alkohol eller blive fuld i weekender, hvis du planlægger at blive gravid. Et foster er meget modtagelig for de skadelige virkninger af alkohol. Hvis du føler alkohol er nødvendigt, for at have det sjovt — og du ikke kan/vil undvære alkohol– er du nok ikke klar til at blive mor. Det er en rigtig god idé at sørge for en sund kost og livsstil, før du planlægger at blive gravid.

Bedste Detox?

Læser: Mit spørgsmål drejer sig om hvorvidt det er godt eller skidt at indtage urter fra naturen i dråbeform. Jeg har prøvet ... og diverse andet, som skulle virke udrensende for blandt andet lever og nyrer. ...

Min mening: Du kan ikke afgifte kroppen med urter, eller rense lever og nyrer på den måde.

Kroppen klarer selv den nødvendige afgiftning. Du kan forbedre betingelser for, at din krop klarer alle sine funktioner bedst muligt (herunder udskillelse af affaldsstoffer). Det gør du ved at spise sundt, dyrke motion, få frisk luft, sørge for nok og god søvn, undgå for meget stress mv. Ikke ved at tage bestemte vitaminer, urter e.l.


"Tænk store tanker, men sæt pris på de små glæder."

— H. Jackson Brown, forfatter


Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.