Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 05, 2014


 1. Selv lettere forhøjet blodtryk kan være farligt

 2. Grønnere kost. Inspiration til grønne nybegyndere

 

En stor glæde i livet er at gøre, hvad folk siger, du ikke kan gøre.

— Walter Bagehot


Selv lettere forhøjet blodtryk kan være farligt

Blodtryk, der er højere end det ideelle, men under den formelle definition på højt blodtryk, øger stadig en persons risiko for at dø af slagtilfælde og hjertesygdomme. Det viser en ny undersøgelse.

Efter at have analyseret resultaterne fra 20 tidligere undersøgelser, der omfattede mere end en million mænd og kvinder, beregnede forskere, at 15 procent af dødsfald som følge af slagtilfælde og 11 procent af dødsfald pga. hjertesygdom kan undgås, hvis såkaldt prehypertension (et lettere forhøjet blodtryk) bliver afhjulpet.

Kilde: Kilde: Dingli Xu m.fl. Association of all-cause and cardiovascular mortality with prehypertension: A meta-analysis. American Heart Journal. Published online 08 November 2013.

Kommentar:

Prehypertension er et lidt forhøjet blodtryk, men ikke så højt, at personen har fået diagnosen hypertension (forhøjet blodtryk).

Prehypertension er et systolisk blodtryk imellem 120 mmHg og 140 mmHg og et diastolisk blodtryk mellem 80 og 90.

Kategorien prehypertension blev oprettet, fordi undersøgelser viste, at også et blodtryk under 140/90 mmHg mm Hg øger risikoen for hjerte-kar-problemer. Det er altså bedst, når blodtrykket ligger på 120/80 mm Hg eller derunder.

Når der er tale om prehypertension vil lægen normalt blot anbefale livsstilsændringer.

En diæt mod forhøjet blodtryk kaldet DASH (the Dietary Approaches to Stop Hypertension) er en god og overkommelig kostplan til at sænke blodtrykket via kosten. DASH inkluderer blandt andet meget frugt og grøntsager, at holde rødt kød og slik på et minimum og at indtage væsentlig mindre salt.

Du kan låne bøger om DASH på biblioteket. Diæten virker i de fleste tilfælde. Men den får ikke altid blodtrykket helt ned omkring 120/80. Det kan dog næsten altid klares med en plantebaseret kost uden eller næsten uden salt og raffinerede fødevarer, sammen med gode motions- og søvnvaner.

Det er naturligvis også vigtigt ikke at ryge samt holde sig fra overdreven brug af alkohol og stimulanser.

Hvis det forhøjede blodtryk skyldes åreforkalkning eller fedme vil den rette plantebaserede kost stadig kunne hjælpe, men det tager tid, og det kan være nødvendigt at tage blodtrykssænkende medicin indtil åreforkalkning/fedmen aftager og blodtrykket kommer ned.

Det er vigtigt at tage et forhøjet blodtryk alvorligt. Det får hjertet til at arbejde hårdere og øger presset på arteriernes vægge, og en langvarig kraftig blodgennemstrømning kan skade arterierne.

Hvis ikke et meget forhøjet blodtryk rimelig hurtigt kommer ned med sundere kost og livsstil, er det som regel nødvendigt at tage medicin (det afgør lægen), indtil en sundere kost og livsstil har klaret problemer.

En usund livsstil kombineret med fedme og et forhøjet blodtryk er især en farlig cocktail.


Grønnere kost

Mange, der ønsker at forbedre deres kostvaner, har især svært ved at mindske indtagelsen af eller helt undvære kød og andre animalske fødevarer.

Uanset om du ønsker helt at udelade animalske fødevarer fra din kost eller blot gradvist mindre kød og mere grønt, giver Karina Schramm en lang række gode tips i artiklen nedenfor.

Du kan også finde opskrifter og inspiration til grønnere kost på vegetarbladet.dk

Inspiration til grønne nybegyndere

Af Karina Schramm, forfatter til Vegetar Light bøgerne

For nylig fik jeg en henvendelse fra et rart menneske, der sammen med sin kæreste igennem et stykke tid havde tænkt rigtig meget over dét med at blive vegetar eller måske endda veganer - men hun savnede inspiration, et spark, en guide til at komme videre fra tanke til handling.

Da jeg havde svaret hende kom jeg til at tænke på, at andre måske kunne have glæde af mine skriverier, så her er de - forhåbentlig til glæde for dig, der går med de samme overvejelser eller som allerede har kastet sig ud i det grønne liv, men måske savner lidt inspiration:

Al begyndelse er svær, og ofte kan en så livsomvendende beslutning som at blive vegetar eller veganer virke uoverskuelig og besværlig til at starte med. MEN fortvivl ikke, mange har heldigvis gjort det før dig - og med succes! Jeg tror på, at en af de ting, der kan hjælpe, når først man har taget beslutningen, er at acceptere, at det er en ny vej, man er på, og at selvom en del "kødting" kan kopieres, så behøver de ikke at blive det. For hvis du tænker over det - sådan helt inde i kernen af det, har du så lyst til at kopiere følelsen af at spise en bøf med sener, fedt og alt det, der repræsenterer det levende dyr, den engang sad på?

I stedet, så se det som en mulighed for at prøve en masse nyt og spændende og accepter, at dine smagsløg skal i gang med en masse rene smage - og gør, som du gør nu; læn dig op af os, der har været der, hvor du er nu ;o)

Som jeg ser det, er der 3 særlige områder, der skal adresseres i den nye livsstil:

1) Mad
2) Viden
3) Omgivelser

MAD

Lad os tage mad først. Det er selvfølgelig den, der ligger os alle mest på sinde i starten, fordi det er den "nære" ting, den der virkelig cementerer det valg, vi har taget og det liv, vi har kastet os ud i.

Min absolutte overbevisning er, at så længe, man spiser varieret og sørger for, at ens daglige madindtag omfatter et væld af skønne grønsager og frugter, nødder, linser og bønner, så er der INGEN problemer i at få opfyldt kroppens behov for proteiner, vitaminer og mineraler. Altid er det som veganer - og også vegetar - en superidé at supplere med en B12-vitaminpille dagligt (se også http://www.vegetarforening.dk/content/b12-vitamin-cyanocobalamin), hvilket vi også gør herhjemme. Sjovt nok har jeg oplevet B12-vitaminmangel dengang jeg var kødspiser, men aldrig siden. Just sayn' ;o)

Er du desuden angst for, at du alligevel ikke får protein nok, fås der faktisk proteinpulver baseret på både ris og soja (http://www.bodylab.dk/shop/frontpage.html), som du kan booste din bagning, saucer, dressinger, smoothies og gryderetter med.

Nu til selve måltiderne - hermed et par ideer. Husk: keep it simple! Ofte er det sådan, at jo lettere maden er at lave, des bedre smager den:

MORGENMAD

 • Ris-, mandel-, havre- eller sojamælk med muesli
 • Sojayoghurt (Alpro laver flere superlækre varianter) med muesli
 • Rugbrød/groft brød med banan, avokado - eller hvis du skal synde - vegansk mørkt chokoladepålæg
 • Frugtsalat med masser af mandler
 • Havregrød med revne æbler og kanel
 • Smoothies i alle afskygninger (gøres cremet med banan, avokado eller sojayoghurt - og bliver endnu sundere af en tsk malede hørfrø - males fx. i en kaffemølle først)
 • I weekenden, når I har mere tid: tofuscramble (smuldret, fast tofu, som du krydrer op med lige de krydderier, du allerbedst kan lide), bagte tomater og veganske pølser (fx fra Veggyness eller Hälsans Kök, som fås hos Irma eller andre pølser fra helsekosten)
  etc. etc. etc.....

FROKOST

 • Rugbrød/groft brød eller boller med lidt salat og:
  avokado
  forskellige spreads (alt fra hjemmelavet hummus eller lignende bønnemos/postej "smøreost" af blendede cashewnødder, sojayoghurt og gærflager ... prøv og bliv overrasket ..., pesto, tapenade...)
  kartoffelskiver (evt. med lidt vegansk mayo)
  tomatskiver
 • Bulgursalat med masser af tomater, bredbladet persille, hvidløg, olie og ristede græskarkerner
 • Råkost af revne gulerødder, æbletern vendt i lidt citron-sukkerlage, grofthakkede mandler og clementintern - verdens bedste råkost, hvis du spørger mig
 • Salat af bagte rodfrugter og linser vendt med olie og forskellige friske eller tørrede krydderurter
 • Broccolisalat med soltørrede tomater, oliven og dressing af sojafløde og sennep
  etc. etc. etc....

AFTENSMAD

 • Alverdens ovn/gryderetter med linser (fx. dal, mums), bønner eller kikærter - det klær' med lidt ris på siden og en kvik salat
 • Hjemmelavede bøffer/deller af letmoste bønner af eget valg, revne kartofler /gulerødder/rødbeder og masser af dine yndlingskrydderier - server afhængig af krydringen med brun sauce og kartofler eller en fyldig salat eller...
 • Pasta med lækker sauce, fx. baseret på Soy4You (kan fås hos Rema1000)
 • Pandekager med spicy linse-grønsagsfyld
 • Chili sin Carne med guacemole og groft brød
 • Burgers med enten hjemmelavede eller købte bøffer'**, grove kartoffelbåde og vegansk mayo
 • Pitabrød med enten hjemmelavede eller købte falafler**
 • Tærte lavet på silkentofu (i stedet for æggemasse) med en frisk salat og groft brød til
 • Stirfry nudler med en ordentlig skudefuld af dine yndlingsgrønsager og tofu i tern (evt. marineret og stegt godt)
 • Risotto med masser af friske krydderurter
 • Lasagne med bønnesalat
 • Fyldte grønsager (peberfrugter, store svampetyper, aubergine, squash)
 • Vegansk sushi med dine yndlingsgrønsager i tynde stænger, hjemmerørt vegansk wasabimayo - brug her også rispapir med sprøde sager i, det er mums
 • Alverdens topnice supper - kokos-karry-græskar, kartoffel-porre, tomat, broccoli, rydde-op (den hvor ugens grønsagsrester i køleren bliver brugt), chili-appelsin gulerod... you name it. Kun fantasien sætter grænser, og alle kan de gøres mere creamy med et skvæt fløde (soya eller ris, fx)
  Pizza, fx. med tynde kartoffelskiver, oliven og frisk rosmarin - og et lille drys gærflager på toppen
  etc. etc. etc.

**Nutana har flere forskellige varianter af både bøffer og falafler - og de er veganske ;o)

Kort sagt sikkert meget af det, du plejer at lave, bare lige uden det animalske i sig.

BASISKØKKENET

Ud over de "almindelige" ting, man oftest har på basislageret - friske grønsager og frugt, krydderurter, krydderier, pasta, forskellige grove meltyper, nødder, bulgur/hvedekerner/speltkerner/ris, kokosmælk, grønsagsbouillon og div. dåseting, så er det selvfølgelig altid godt at have forskellige grønsager på frost, så man altid har noget, man lige kan bixe noget sammen af.

Og så selvfølgelig bønner i forskellige afskygninger. Vi har både på dåse og tørrede - og engang i mellem lægger vi en ordentlig baljefuld i blød, koger og fryser ned - så har vi altid noget at ta' af, uden at iblødsætnings- og kogeprocessen skal klares først.

Andre gode ting er tahin (sesampaste, der især gør sig godt til hummus og baba ganoush), ligesom et godt lager af tofu, sojagranulat (fx. Soy4You) (og evt. seitan) er et must. Soja fås i et væld af smagsvarianter, men ofte køber vi bare en neutral, fast én (og silkentofu, når det skal bruges i retter som fx. tærte og "bløde" desserter i forskellige afskygninger) og marinerer den så, men blandt andet fås en røget version, som er ret god.

Desuden er der jo plantemælk - der er så meget mere at vælge imellem end konventionel (og usund!!!) mælk: soja, ris, havre, mandel, fx. - og fløde er også godt at ha' i planteversionen. Du kan endda også få sojakakao og soja-, ris- og kokosfløde, som er piskbare til netop den varme kakao eller en dessert ;o) Der er også forskellige varianter af yoghurter, som er rigtig gode, og som i neutral version også kan bruges til dressinger. Jeg bruger i visse tilfælde No Egg, som er en æg-replacer, når jeg bager kage, men ofte oplever jeg, at en moset banan fx. fungerer lige så godt, så umiddelbart er dette ikke et must.

Apropos æg, hvis du har brug for noget, der smager af æg uden af være det (det kan være, du får lyst til at lave Ikkesalat en dag - så skal du have fat i Kala Namak eller i daglig tale sort salt. Det har en svovlagtig lugt og smag, der fuldstændig kan gøre det ud for æg.

I starten, da jeg selv kastede mig over veganismen, var mit helt store problem OST, og jeg oplever, at mange har udfordringer med lige præcis dette. Det viser sig, at der er nogle afhængighedsskabende stoffer (casomorphine) i ost, der kan forklare netop dette, og mit bedste råd er at tage en kold tyrker fra det og simpelthen acceptere, at vi i hvert tilfælde i Danmark IKKE har alternativer, der er gode nok; jeg er blevet slemt skuffet over udbuddet herhjemme! I Tyskland er mulighederne bedre - og på www.veganwonderland.de er der et væld af veganske lækkerier at købe, heriblandt også ost. Men vil du ellers have lidt af smagen (på tærten, pizzaen, i dressingen), så er gærflager vejen frem.

Helt generelt vil jeg sige, at alt afhængigt af, hvor meget ost og kød du har spist førhen, så kan en vegansk kost virke en anelse "smagsløs" i de første par uger - det er dine smagsløg, der kommer sig oven på den unaturlige tilstand de har været i, hvor de er blevet oversvømmet med animalsk protein og fedt. Når de har justeret sig selv, venter fantastiske smagsoplevelser, hvor nuancer i grøntsager og frugt rigtig kommer frem, selvfølgelig udover den fantastiske følelse det er at vide, at ens måltid ikke kommer på bekostning af et andet følende væsens liv.

VIDEN

Det er ALTID godt at gøre sig klogere på de valg, man tager. Det udvider horisonten og er også med til at støtte op om beslutningen. Start blidt op med: Gary Yourofsky og hans "Den Bedste Tale Du Nogensinde Vil Høre" er et must - han har nogle fantastiske pointer.

Gode bøger er især:
Melanie Joy - Why we love dogs, eat pigs and wear cows
Nick Cooney - Change of Heart
Carol J. Adams - Living among meat eaters

Og gode websites med MASSER af god viden er:
plantemad.dk
vegetarkost.dk
vegetarforening.dk

Madinspiration finder du blandt andet hos:
http://henriettevesterbak.wordpress.com/
http://thomaserex.wordpress.com/
http://maanebarnet.org/
Kig også på min egen hjemmeside, www.vegetarlight.dk, eller i mine kogebøger, Vegetar Light og Mere Vegetar Light

Desuden er det også en vældig idé at være med i en eller anden form for fællesskab, fx.:
vegetarkontakt.dk
Facebookgruppe: (((VEGANSK))) Mad

Facebookgruppe: Vegansk livsfilosofi

Vegetarian Meetup

OMGIVELSER

Ja, så er der lige den med omgivelserne. Du kan nemt risikere en del negative reaktioner på dit valg. Nogle vil synes, at du er underlig eller ligefrem ekstrem, og du kan meget vel komme ud for, at folk spørger dig om ting som - "Spiser du så heller ikke planter - de har jo også følelser?" eller "Hvad med børnene i Syrien?"; ting, der virkelig kan være svære at tage seriøst og som egentlig ikke reflekterer dit valg overhovedet.

Her handler det om at vælge sine kampe. For det første, så skal du på ingen måde forsvare dit valg; tværtimod burde alle dem, der ikke tager dette valg forsvare sig - det er dem, der er ekstreme i deres levevis!

På den anden side, hvis du oplever, at folk reelt er nysgerrige og interesserede og ikke bare spørger ind til veganismen eller vegetarismen, fordi de på en eller anden måde vil "fange" dig i at have taget et forkert valg, så øs da endelig ud af dine tanker og den viden, du har opnået omkring sundhedsmæssige. klimamæssige og dyreetiske fordele ved den nye livsstil. Det ku' jo være, at nogen blev inspireret ... men pådut aldrig nogen noget og vær aldrig "hellig" - det skaber kun modstand! Gå hellere foran som et godt eksempel og vis, hvor let (og dejligt!) det egentlig er at leve helt grønt - for det er det!

Glæd dig ;o)


Intet pragtfuldt er nogensinde blevet opnået undtagen af dem, der vovede at tro, at noget inde i dem var større end omstændighederne.

— Bruce Fairchild Barton


   

Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.