Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 05, 2015


  1. Frisk luft — en vigtig betingelse for sundhed og velvære
  2. Luftforurening øger risikoen for hjertesygdom
  3. Luftforurening forbundet med medfødte defekter
  4. Autisme forbundet med luftforurening
  5. Hvad du kan gøre
 

Vi skal bruge tid som et redskab, ikke som en sofa.

— John F. Kennedy


Frisk luft — en vigtig betingelse for sundhed og velvære

Frisk luft er en vigtig men undervurderet betingelse for sundhed og velvære. Og luftforurening er ofte en overset faktor ved dårligt helbred og sygdomme.

De helbredsmæssige konsekvenser af luftforurening er et stort problem i det meste af verden — især for mange af de mennesker, der lever i byerne.

Faktisk forårsager luftforurening mere end 3 millioner dødsfald på verdensplan hvert år og forårsager 3,1 procent af alle tilfælde af invaliditet.(1)

I rygeres hjem er tobaksrøg ofte den største kilde til luftforurening.

Selv om vi er kommet langt vedr. rygning, er der stadig et godt stykke vej til, at alle rygere helt forstår risikoen forbundet med, at børn indånder tobaksrøg eller bliver udsat for partikler fra tobaksrøg.

En undersøgelse viste for nylig, at hver femte ryger vægter forældres behov for at ryge i hjemmet højere end børnenes behov for at indånde røgfri luft (2).

Luftforurening øger risikoen for hjertesygdom

Luftforurening er en af de risikofaktorer for hjertesygdom, som kan undgås - på samme måde som rygning og for meget fedt i kosten kan undgås - og noget som læger bør advare patienter om, at de bør undgå.

Det viser en ny opgørelse fra 20 hjerteeksperter, der samtidig opfordrer folk til at tage skridt til at beskytte sig mod at indånde forurening fra trafik, opvarmning og industri, når det er muligt, og at politikerne vedtager love, der mindsker luftforurening.

Problemet er, at de luftbårne partikler forårsager inflammation i lungerne og kommer ind i kredsløbet, hvor de giver inflammation i blodkarrene og derved medvirker til dannelse af blodpropper og hjerterytmeforstyrrelser.(1)

Luftforurening forbundet med medfødte defekter

Det er kendt, at børn, ældre og mennesker med svækkede respiratoriske systemer (såsom astmatikere) har tendens til at være særlig følsomme overfor virkningerne af eksponering for ozon, nitrogendioxid, svovldioxid og partikler.

En undersøgelse fra Tel Aviv University er den første til at vurdere sammenhængen mellem luftforurening og medfødte misdannelser.

Resultatet viste, at eksponering for højere niveauer af luftforurening under graviditeten er forbundet med øget forekomst af medfødte misdannelser.(3)

Autisme forbundet med luftforurening

Jo større eksponering for fine partikler, der udsendes fra afbrænding, køretøjer og industri jo større risiko for autisme.

Børn, hvis mødre blev udsat for høje niveauer af finpartikelforurening i slutningen af graviditeten har op til dobbelt så stor risiko for at udvikle autisme som børn af mødre, der indåndede renere luft. Det rapporterer forskere ved Harvard School of Public Health.

Forskerne indsamlede data om 116.430 kvinder, hvor kvinderne boede mens de var gravide og niveauer af partikelforureningen. Konklusionen på undersøgelsen var, at høj eksponering i tredje trimester fordobler risikoen for autisme.(4)

___

Ren luft risikerer at blive en mangelvare i en ikke al for fjern fremtid, hvis ikke politikerne rundt omkring i verden tager sig sammen.

Herhjemme kan vi begynde med i langt højere grad at regulere eller forbyde forurening af vores fælles luft via brændeovne og anden unødvendig forurenende opvarmning af boliger.

Selv om en ny lov er en opstramning og et skridt på vejen, er det slet ikke nok.

Ældre mennesker og syge med et svækket immunsystem bør i særlig grad gøre, hvad de kan, for at indånde så frisk luft som muligt. Det samme gælder gravide og småbørn.

Det er med andre ord især vigtigt for udsatte personer at undgå luftforurening. Det gælder:

  • gravide (deres fostrer)
  • små børn
  • personer med luftvejsproblemer
  • personer, der er disponeret for hjerte-kar-sygdomme
  • ældre personer
  • personer med et svækket immunsystem.
  • alle alvorligt syge mennesker.

Hvad du kan gøre

Sørg for et godt indeklima. Dit indeklima bliver belastet af stort set alt, hvad du foretager dig i dit hjem — de stoffer, der damper ud af nye møbler, stegeosen fra køkkenet, udåndingsluft, støvmider, fugt osv. Det samme gælder på arbejdspladsen.

Det bedste er mest enkle råd til bedre indeklima er grundig udluftning hver dag. Åbn vinduerne, så der er gennemtræk i fem-ti minutter to til tre gange om dagen året rundt.

Bor du i et område med meget trafik, lufter du ud på tidspunkter, hvor der er mindst trafik, og/eller ikke ud mod vejen.

Dyrk så vidt muligt motion udendørs og på steder, hvor luften er renest (fx i parker, ved skov eller strand e.l.).

Undgå så vidt muligt luftforurening fra brændeovne, og lad selv være med at bruge brændeovn.

Det kan være næsten umuligt at undgå røg fra naboernes brændeovne, men fx ved at lufte ud på den rigtige side af huset, afhængig af vindretningen, kan det gøre en forskel.

Undgå enhver form for tobaksrøg — også passiv rygning.

Hvis du bor i en storby tæt på en trafikeret vej, så hold dig så vidt muligt indendørs, når forureningen er værst eller "flygt" over i en park, til standen eller til en skov og brug tiden på motion e.l. i den friskere luft, og/eller luk vinduerne tæt og luft grundigt ud, når udeluften er renest mulig.

Eftersom en stor del af udendørs forurening trænger ind i bygninger, kan det for nogle særligt udsatte mennesker, der bor i områder med meget luftforurening, være en god idé at få installeret ventilationsanlæg med filter i deres hjem.

___

Kilder:

(1) Robert F. Storey m.fl. Expert position paper on air pollution and cardiovascular disease. European Heart Journal. DOI: http://dx.doi.org/10.1093/eurheartj/ehu458 First published online: 9 December 2014

(2) Hver femte ryger blæser på børnene (Berlingske 22.12.2014)

(3) Liat Lerner-Geva m.fl. The possible association between exposure to air pollution and the risk for congenital malformationsOriginal Research Article. Environmental Research, Volume 135, November 2014, Pages 173-180

(4) Marc G. Weisskopf m.fl. Autism Spectrum Disorder and Particulate Matter Air Pollution before, during, and after Pregnancy: A Nested Case–Control Analysis within the Nurses’ Health Study II Cohort
Environ Health Perspect; DOI:10.1289/ehp.1408133. Online 18.12.2014. Abstract


Når dit liv er besidde-centreret, er det vigtige, hvad du har. Når det er princip-centreret, er det vigtige, hvem og hvad du er.

— Nido Qubein


   

Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.