Mindre forarbejdet kød, mindre brystkræft
En ny undersøgelser har bekræftet, at forarbejdet kød øger risikoen
for brystkræft.
Forskerne vurderede indtagelse af kød og forekomst af kræft hos
262.195 kvinder over en 7-årig periode. De kvinder, der spiste mere end
9 gram forarbejdede kød om dagen, havde 21 % øget risiko for at få
brystkræft sammenlignet med de kvinder, der indtog mindst forarbejdet
kød.
Konklusionen på
undersøgelsen var, at forarbejdet kød, men ikke rødt kød, kan øge
risikoen for brystkræft.
Eksempler på forarbejdet kød er røget, saltet og nitritkonserveret
kød, fx hamburgerryg, skinke, pølser, bacon, dåsekød og mange
pålægsprodukter.
Danske mænd indtager ca. 343 gram forarbejdet kød om ugen, og danske
kvinder ca. 168 gram om ugen (24 gram dagligt). Ifølge
denne artikel på videnskab.dk fra 2013.
Danske kvinder indtager altså en mængde, som ifølge ovennævnte
undersøgelse væsentlig øger deres risiko for brystkræft.
Kødspisere, som ønsker at nedtrappe indtagelsen af kød, får
sundhedsmæssigt mest ud af først og fremmest at undgå forarbejdet kød.
Meget sunde ældre mennesker har den samme mikrobiom som sunde
30-årige
I et af de største
studier af tarmbakterier, der er udført på mennesker, har forskere
påvist en potentiel sammenhæng mellem sund aldring og en sund tarm.
Forskerne undersøgte tarmbakterierne hos mere end 1.000 kinesere, der
var lige fra 3 til over 100 år gamle, som ikke havde kendte
sundhedsproblemer.
Resultaterne viste en direkte sammenhæng mellem sundhed og mikrober i
tarmen.
Undersøgelsen, der er offentliggjort i tidsskriftet mSphere, viste,
at sammensætningen af tarmbakterier hos sunde ældre mennesker var den
samme som hos mennesker årtier yngre, og at mikrobiomen kun varierede
lidt mellem personer, der var 30 år gamle og 100 år gamle.
Forskerne mener, at nulstilling af en ældre personers
mikrobiom til en 30-årig kan bidrage til at fremme sundheden.
Kilde: Greg Gloor m.fl. The Gut Microbiota of Healthy Aged Chinese Is
Similar to That of the Healthy Young. mSphere. DOI:
10.1128/mSphere.00327-17
En fiberrig og varieret plantebaseret kost fremmer en sund
sammensætning af tarmbakterier. Især bladgrønt og bær er guf for de gode
bakterier i tarmen.
Lidt af hvert
Disse sportsgrene er gode hjernevridere
Vil du gerne træne kroppen og hjernen på samme tid, er sportsgrene
som håndbold og tennis gode muligheder, lyder det fra en idrætsfysiolog.
Læs
mere på jyllands-posten.dk
Konceptet 'skizofreni' er ved at dø – her er forklaringen
Psykologerne har kritiseret konceptet 'skizofreni' i årtier, og nu
ser det ud, som om at psykiaterne har givet det dødsstødet. Det vil ikke
blive savnet.
Læs
mere på videnskab.dk >>
Læs også artiklen:
Et
nyt syn på psykisk sygdom på vej
Forskere mistænker øget risiko for kræft ved e-cigaretter
Ny forskning tyder på, at brug af e-cigaretter kan øge kræftrisiko,
og forskere sætter langvarigt forsøg i gang.
Læs
mere på politiken.dk
Ingen recept på cannabis: Patienter går forgæves til egen læge
Patienter er frustrerede over at få nej til cannabis hos lægen.
Lægeforeningen ønsker solid forskning i bivirkninger ved og effekter af
medicinsk cannabis.
Læs
mere på politiken.dk
Hvad kan du få ud af mindfulness?
BOGOMTALE: En ny bog afslører, hvad du kan forvente at få ud af
mindfulness, samt hvordan vedvarende mindfulness-træning kan føre til
varige forbedringer i sind, hjerne og krop, skriver en forsker i sin
anmeldelse.
Læs
mere på videnskab.dk
Stort studie: Pension får hukommelsen til at dale 40 procent
hurtigere
Mange har det med at slappe ekstra meget af og "nyde livet", når de
går på pension. Men et stilsiddende og inaktive liv som pensionist har
store konsekvenser for vores kognitive funktioner, og kan føre til
sygdomme som Alzheimers.
En undersøgelse viste, at folks hukommelsesevne faldt med 40%, efter de
var gået på pension.
Læs
mere på videnskab.dk
6 videnskabelige rapporter, der omdefinere videnskaben om
ernæring, kræft og sundhedspleje
Et kort oversat uddrag fra artiklen:
6 Papers Redefining the Sciences of Nutrition, Cancer and Healthcare
skrevet af T. Colin Campbell, PhD.
... »Jeg har set så meget, både det, der fremmer, og det, der minimerer
vigtigheden af ernæring i medicinsk praksis og sundhedspleje. Det er
foruroligende, endda umoralsk, fordi så mange mennesker nægtes
information, der kan gøre så meget for deres personlige sundhed, såvel
som for vores samfunds sundhed, vores miljø, andre levende væsener og
vores planet.
Det, jeg finder mest foruroligende, er den meget dårlige forståelse af
ernæringsvidenskaben, som igen forårsager enorm forvirring både for
offentlige og faglige samfund (eksperimentel forskning og medicinsk
praksis). Forbrugeren bliver offeret, og denne forvirring eksisterer
både blandt dem, der taler for og dem, der modsætter sig de lovede
sundhedsmæssige fordele ved en uraffineret, plantebaseret kost.«
Du kan læse et resume af de videnskabelige offentliggørelser i artiklen,
eller du kan følge disse links:
http://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/01635581.2017.1317823
http://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/01635581.2017.1339094
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5701757/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5646698/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5466939/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25036857
Fem måder at gøre dit hjerte yngre på
Den vestlige livsstil er skyld i, at mange har en hjertealder, der
er langt højere end den faktiske alder. I visse tilfælde er hjertet
10-20 år ældre end personen, viser studier fra både det amerikanske
center for sygdomskontrol- og forebyggelse og den engelske
sundhedsstyrelse, Public Health England.
Klinisk diætist Inger Nielsen Larsen giver i en artikel fem råd, der er
godt for hjertet.
1) Stop med at ryge
2) Sænk dit blodtryk
3) Lav nok motion
4) Få det gode kolesterol op og det dårlige ned
5) Hold vægten med sund kost
Læs
mere på jyllands-posten.dk