Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 05, 2022
- Grøntsager gavner knoglerne
- Glykæmisk Indeks betyder kun lidt
eller ingenting i forbindelse med vægttab
- Sund kost tidligt i graviditeten
reducerer risikoen for svangerskabsdiabetes hos overvægtige
- Kostfibre forbedrer resultaterne
for melanompatienter, der får immunterapi
|
UGENS CITAT
"Sandhedens
virkelige fjende er ikke uvidenhed, tvivl eller endda mistro. Det er
falsk viden."
— Lee Mclntyre
Grøntsager gavner knoglerne
I en undersøgelse sammenlignede forskerne biomarkører for
knoglesundhed hos 102 deltagere, som enten fortsatte med kun at spise
meget lidt grønt dagligt (som de plejede), eller som indtog 270 gram
ekstra grøntsager dagligt.
Deltagerne, som øgede deres indtagelse af grøntsager, viste tegn på
bedre knoglesundhed.
Forskerne konkluderede, at de personer, der indtager den anbefalede
mængde grøntsager, har sundere knogler, sammenlignet med de personer,
der indtager for lidt grøntsager dagligt.
Kilde: Cao, Jay J et al. “Increasing Vegetable Intake Decreases
Urinary Acidity and Bone Resorption Marker in Overweight and Obese
Adults: An 8-Week Randomized Controlled Trial.” The Journal of nutrition vol.
151,11 (2021): 3413-3420. doi:10.1093/jn/nxab255
De officielle kostanbefalinger er, at vi indtager 600 g grøntsager og
frugter om dagen, hvoraf mindst halvdelen bør være grøntsager.
En plantebaseret kost — med eller uden animalske fødevarer — kan
nærmest ikke undgå at indeholde mere end den anbefalede mængde
grøntsager.
Årsagen til, at nogle tidligere undersøgelser alligevel har vist en
tendens til, at veganere har svagere knogler og øget risiko for
knogleskørhed, er sandsynligvis, at deres kost har manglet et eller
flere næringsstoffer, som er vigtige for knoglesundheden.
Det er jo desværre ikke alle, der sørger for, at den plantebaserede
kost, de har valgt, indeholder nok af alle vigtige næringsstoffer.
En plantebaseret kost, som indeholder tilstrækkelige mængder af alle
næringsstoffer, er med til at sikre sunde knogler.
Glykæmisk Indeks betyder kun lidt eller ingenting i forbindelse med
vægttab
Glykæmisk indeks (forkortet GI) er et udtryk for, hvor meget
blodsukkeret stiger, efter man har spist en fødevare.
Forskerne konkluderer i en ny undersøgelse, at der mangler videnskabelig
dokumentation for, at diæter med lavt GI er bedre end diæter med højt GI
til vægttab og forebyggelse af fedme.
Læs
mere på helseonline.dk
Sund kost tidligt i graviditeten reducerer risikoen for
svangerskabsdiabetes hos overvægtige
Fedme er en væsentlig risikofaktor for udvikling af
graviditetsdiabetes, og et stigende antal gravide kvinder er overvægtige
eller svært overvægtige. Kostvaner har indflydelse på både fedme og
forekomst af graviditetsdiabetes.
351 overvægtige eller svært overvægtige kvinder deltog i en
undersøgelsen, der viste, at en sund kost, der mindsker inflammation i
kroppen, reducerer risikoen for graviditetsdiabetes.
Undersøgelsen fandt også, at en kost, der øger inflammation i
kroppen, er forbundet med en øget risiko for at udvikle
graviditetsdiabetes. Desuden var et højere forbrug af fedt og især
mættet fedt forbundet med graviditetsdiabetes. Indtagelse af mættet fedt
er kendt for at øge inflammation i kroppen.
"Det er særlig vigtigt at spise grøntsager, frugt, bær og
fuldkornsprodukter samt umættede fedtstoffer. Disse næringsstoffer og
fødevarer reducerer inflammation i kroppen og dermed også risikoen for
graviditetsdiabetes.
Mødre, der er overvægtige eller svært overvægtige allerede før
graviditeten vil sandsynligvis have gavn af kostvejledning i den tidlige
graviditet," udtaler lektor i ernæring Kirsi Laitinen fra University of
Turku.
Kilde: University of Turku. "Healthy diet in early pregnancy reduces
risk of gestational diabetes." ScienceDaily. ScienceDaily, 29 December
2021. <www.sciencedaily.com/releases/2021/12/211229133524.htm>
Kostfibre forbedrer resultaterne for melanompatienter, der får
immunterapi
Melanom er hudkræft der opstår i de celler som farver huden
(melanin), ofte i et eksisterende modermærke.
Ifølge et stort internationalt forskningssamarbejde reagerer
melanompatienter, der modtager immunterapi, bedre på behandlingen, når
deres kost er rig på fiber.
Det skyldes sandsynligvis den gavnlige virkning kostfibre har på
tarmfloraen.
Om immunterapi på cancer.dk
Kilde: Christine N. Spencer m.fl. Dietary fiber and probiotics
influence the gut microbiome and melanoma immunotherapy response.
SCIENCE. 23 Dec 2021 Vol 374, Issue 6575 pp. 1632-1640 DOI:
10.1126/science.aaz7015
Pressemeddelelse
En fornuftig plantebaseret kost er rig på kostfibre.