Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 06, 2007

  1. Lær at holde af det sunde

  2. Mail: Søvn og døgnrytme

  3. Omvendt døgnrytme kan give brystkræft

  4. Omega-3 giver klogere børn

  5. Læsertip


Kære læser

Du er velkommen til at indsende spørgsmål, kommentarer eller opskrifter/tips til nyhedsbrevet.

God weekend!

Med venlig hilsen
John Buhl


”Ærlig uenighed er ofte et godt tegn på fremskridt”.

- Mahatma Gandh


1) Lær at holde af det sunde

Mail fra en læser:

”Om et øjeblik vil jeg framelde mig Ugeskrift for Lægfolk. Det er gået mere og tydeligere op for mig, at hvis man tager alle oplysninger om resultater af undersøgelser om livsform, kost og kræft alvorligt, så må man enten undvære så meget mad, at livet da mister meget af værdien, eller også må man spise som man har lyst og behov for, og så leve som rystende nervevrag, med en evig skræk for at få kræft af den ene eller anden slags.

Jeg vælger at tage skyklapper på, og leve livet som jeg har lyst til. Det er da sandsynligst, at jeg skal herfra på samme måde som alle mine søskende, men jeg vil gøre hvad jeg kan for at glemme det!

Derfor slutter jeg her”.

Henny

Hej Henny

Helt i orden.

Tak for den tid, du har være med :-)

Du er altid velkommen til at tilmelde dig igen senere, hvis du får lyst.

Jeg er dog ikke enig med dig.

Undersøgelser der viser, hvad der er godt og hvad der ikke er godt for dig, åbner et væld af muligheder for, hvordan du kan nyde en stor variation af sund og lækker mad, fysisk aktivitet mv. - samtidig med et godt helbred.

Det er rart at have det rart.

God søvn, sund kost, fysisk aktivitet mv. giver øget velbefindende, bedre humør, øget levealder og mindre sygdom.

Det er et interessant fænomen, at mange føler at "livet mister værdi", hvis de ændrer for meget på deres liv og vaner.

Det gør livet ikke. Det føles blot sådan, indtil det nye er blevet til vaner, du holder af.

Det er der flere grunde til, som er beskrevet i bogen ”Kunsten at ændre vaner”.

Hvis du ikke er vant til at dyrke motion, føles det nok lidt surt bare at tænke på at skulle ud og løbe en tur ... men spørg en, som er vant til at dyrke meget motion, om livet har mistet værdi for ham/hende, fordi han/hun er blevet fysisk aktiv.

Svaret er tværtimod, at livet har fået mere værdi nu. Mere energi, øget velvære, mere nydelse.

En aktiv person, der fx dyrker meget sport, vil føle at livet i stor udstrækning vil miste værdi, hvis han havde en mere passiv livsstil.

En person der er vant til at sidde oppe til over midnat for at se tv, spille computer e.l. vil måske i første omgang mene, at hans liv vil miste værdi eller mening, hvis han begyndte at gå tidligt i seng, sørge for en god nattesøvn og stå tidligt op. Mange teenagere vil nærmest føle, at hvis de skal tidligt i seng, kan de lige så godt hænge sig ... da livet så ikke giver mening.

Men har du først ændret vanen, så du får god søvn og en god døgnrytme, bliver det hele meget sjovere. Du er friskere, i bedre humør, er mindre stresset, har mere energi til motion osv.

Livet har fået mere værdi.

Det samme gælder kosten.
Indrømmet ... det er svært i starten at undvære fødevarer, du holder af (som du er tilvænnet og måske afhængig af). Det er nærmest umuligt for mange.

Men spørg dem, der har radikalt forbedret deres kost og vænnet sig til den nye kost. De fleste, der har lært at holde af sund mad, har mere ud af livet. De har mere overskud til at foretage sig de ting, de holder af, og de nyder al den lækre sunde mad.

Det er kun ændringen der er svær.

Det er godt at vide hvad der er sundt, og hvad der ikke er, og der er ingen grund til at blive et "rystende nervevrag", fordi du fx ikke spiser super sundt.

For det første er der jo mange ting, du kan gøre for at modvirke det mindre sunde, du evt. gør.

Blot det at spise mange grøntsager, sikre en god nattesøvn og gå en tur i frisk luft hver dag - for at nævne noget, som alle kan klare - øger dit velbefindende. Og vil samtidig i stor udstrækning "kompensere" for det mindre sunde, du evt. gør.'

Det er svært at fortsætte med noget ret længe, hvis du ikke bryder sig om det. Det er især svært for mange at forbedre deres kost.

Derfor...

Lær at holde af sund mad

Hvis du hele tiden satser på at spise og drikke det, du er vant til og har lyst til, og giver dig den bedste smagsoplevelse, er der problemer forude!

Fødevareindustrien gør alt hvad den kan og må for at tilsætte ingredienser til maden, som giver dig den bedste oplevelse – bl.a. ingredienser, der giver maden en ”bedre” konsistens, farve og smag.

Farvestoffer får maden til at virke mere indbydende. Salt, krydderier, sukker, aromastoffer e.l. får den til at smage bedre. Andre ingredienser giver måske maden et andet udseende eller en anden konsistens, som virker mere tiltalende på de fleste.

Vi bliver ofte lokket og snydt til at spise ting, som har meget lidt med rigtig mad at gøre.

Fødevareproducenterne vil gerne, at du kan lide deres mad, og bliver du nærmest afhængig af bestemte produkter, er det især en rigtig god forretning. Mange mistænker fx Coca-Cola for at komme koffein i colaen for at gøre deres kunder afhængige. Men det er ikke kun koffein, der kan give afhængighed. Også sukker, sødestoffer, fedt, salt, aromastoffer, smagsforstærkere og andre ting tilsættes i mange tilfælde vores mad, og giver let en vis grad af afhængighed.

Det er en kolossal udfordring, at undgå netop de føde- og drikkevarer, der er designet til at give dig lyst til dem.

Vi kan se det ulogiske i disse følelser, hvis vi hører en narkoman eller alkoholiker sige, at livet ville være kedeligt eller meningsløst uden stoffer eller alkohol.

Vi, der ikke ryger, kan nok også se det underlige i, at en ryger fortsætter med at ryge, fordi det er en nydelse, der giver livet mere mening.

Men det er faktisk denne følelse af, at livet vil miste værdi eller nydelse, der afholder så mange fra at ændre helbredsødelæggende vaner.

Vi tror naturligvis, at vi vil nyde livet mindre, hvis vi holder op med noget, vi nyder. Også hvis det vi nyder på længere sigt giver os ubehagelige symptomer eller endda sygdomme.

Når vi føler, vi skal undvære noget, vi har lært at holde af (evt. blevet afhængig af) føler vi, at vi mister noget, at livet får mindre værdi.

Dit sind spiller dig et puds.

Hvor meget du nyder noget afhænger hovedsagelig af, hvad du er vant til, og hvad du tænker.

Hvis du hele tiden tænker, at det er svært at ændre på kosten, eller hvordan du ikke kan undvære sukker, salt, kød, koffein, alkohol, smøgerne, chokoladen - eller hvad det end er, du overvejer at ændre - gør dine tanker det ekstra svært!

Det er i stor udstrækning en vanesag.

Vi vænner os til, hvad vi kan lide og holder af. Når først vi har vænnet os til et inaktivt liv, usunde kostvaner (eller hvad det måtte være), begynder vi at holde af disse vaner, da de giver os en vis grad af nydelse eller indhold i livet.

Du kan derfor også – og lige så godt – vænne dig til vaner, der gavner din sundhed og velvære.

Du kan lære at nyde og holde af sunde vaner, der samtidig giver øget velvære, bedre helbred og mere energi til at nå dine mål eller gøre de ting, der er sjove i livet.

Lær at holde af sund mad. Lær at tilberede sund mad på en måde, så du kan lide den.

Det er ikke svært at vænne sig til at spise masser af frugt og grøntsager – og holde af det!

Det er ikke svært at nyde motion og fysisk aktivitet.

Osv.

Det er ændringen, der er svær. Det er afvænningen fra usunde kostvaner og stimulanser, der er svær.

Når det nye er blevet til en ny vane, du holder af, er det hele ret let og ligetil.

Læs mere om vaner her: http://www.nomedica.dk/vaner.htm

Med venlig hilsen
John Buhl


Køb bøger på helseonline:

To bøger der gør det lettere at gå over til mere vegetarkost: Vegetar Light og Kunsten at ændre vaner. Køb online: 269,00 (normalpris kr. 307,00)

Lær Zoneterapi, på en hurtig og enkel måde. Lær samtidig kunsten at ændre vaner. Køb online: 228,00 (nomalpris: 268,00)

Sikker Slank & Kunsten at ændre vaner
Med disse to bøger lærer du både hvordan du taber dig på en sund måde, og hvordan du effektivt tilegner dig nye vaner. Køb online: 299,00 (normalpris 338,00)

Kunsten at ændre vaner + Fat for life?
To bøger som gør det muligt for dig, som enten er meget overvægtig eller har særlig svært ved at tabe dig, at tilegne dig de vaner, der vil give dig succes med at nå og fastholde den vægt, du ønsker. Køb online: 325,75 (normalpris 368,00)

Kunsten at ændre vaner + Hvordan Rask?
To bøger der sammen gør det lettere at gennemføre radikale forbedringer i kost og livsstil, og derved forebygge eller måske endda helbrede sygdomme. Køb online: 274,75 (normalpris: 317,00)

Spar også penge ved at købe andre bøger og helseprodukter online.
Læs mere på www.helseonline.dk


”Jeg prøver på at gøre den rigtige ting på det rigtige tidspunkt. Det er måske bare små ting, men sædvanligvis udgør de forskellen på at vinde og tabe."

– Kareem Abdul-Jabar, basketballspiller


2) Mail: Søvn og døgnrytme

Hej John,

Tak, for dine glimrende nyhedsbreve, der altid indeholder gode praktiske råd!

I dit sidste nyhedsbrev skriver du, at det er unaturligt at være ”B-menneske”.
http://www.nomedica.dk/ugeskrift05_2007.htm 

Jeg er helt enig i, at det ikke er det smarteste at gå sent i seng og stå tidligt op for at gå på arbejde, men jeg tror nu, at det er en ganske naturlig måde for mange af os at gebærde os på. Jeg har nemlig hørt, at man i undersøgelser har fundet ud af, at menneskets indre døgnrytme i gennemsnit ligger på ca. 24,5-25 timer og altså ikke følger et 24-timers døgn. Derfor kan det for mange mennesker være svært at gå i seng på samme tidspunkt hver aften, da ens indre døgnrytme ”dikterer”, at man først skal gå i seng noget senere.

Denne indre døgnrytme kan iagttages hos en person, der befinder sig i et mørkt rum uden nogen påvirkninger af den indre døgnrytme. Under disse omstændigheder vil personen forskyde den indre døgnrytme en time/halv time hvert døgn. Undersøgelserne er foretaget ved at isolere forsøgspersoner fra faktorer, der påvirker den indre døgnrytme (ure, skiftende lys/mørke mm.) - og under disse omstændigheder vil disse personer forskyde sin døgnrytme ca. en time/halv time hvert døgn ved at lægge sig til at sove senere og senere hver dag. Vel egentlig det vi kalder et B-menneske?

Med venlige hilsener

Peter

Hej Peter

Jeg har hørt de argumenter før, og læst om de undersøgelser foretaget i rum uden dagslys, hvor døgnrytmen bliver rykket.

Tror dog ikke rigtigt på det.
Det er jo ikke naturlige omstændigheder at befinde sig uden påvirkning fra dagslyset.

Om aftenen gør vi også mange ting, der ikke er naturlige -- fx stimulanser, tv, kunstigt lys mv.

Mange mennesker, der tilrettelægger tingene efter at få en god søvn, klarer det fint med at gå forholdsvist tidligt i seng, stå tidligt op og være vågen/frisk om dagen.

Med venlig hilsen
John Buhl


3) Omvendt døgnrytme kan give brystkræft

Når vi sover, falder vores kropstemperatur og produktionen af urin og mavesyre. Til gengæld producerer vi ekstra meget af hormonet melatonin, som spiller en stor rolle for reguleringen af vores døgnrytme. Arbejder vi om natten eller flyver på tværs af tidszoner, forstyrres produktionen af melatonin. Det er skadeligt at vende sin døgnrytme, og undersøgelser viser, at en natsygeplejerske har 50 procent større chance for at få brystkræft.
(DR2, Deadline, 06.02.2007)

Mere om søvn
http://www.nomedica.dk/sove.htm


4) Omega-3 giver klogere børn

60 % af hjernen dannes af fedtstoffer, og ikke mindst omega-3 er vigtige fedtsyrer for en sund udvikling af hjernen.

Fisk eller andre kilder til omega-3 fedtsyrer gavner børns intelligens.

En undersøgelse af 9.000 børn af mødre i Avon i England viste, at de mødre, der indtog mindst omega-3 fik børn med lavest IQ. Børnene havde seks point lavere score i test af verbal IQ end børn af mødre med det højeste forbrug af fede fisk.

Nok omega-3 under graviditeten gav ikke alene børnene højere intelligens, men også bedre motorik og sociale færdigheder.

Forskerne konkluderer, at det er uhyre vigtigt, at gravide får nok omega-3 og det samme gælder småbørn.

Et af problemerne med fisk er, at de også indeholder kviksølv og andet, der potentielt set kan skade fostret.

BBC 20-01-2007
http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/4631006.stm

Kommentar:

Vegetabilske kilder til omega-3 er givetvis de sundeste for de fleste mennesker – fx kan knust hørfrø drysses i/på morgenmaden. Valnødder, græskarkerner og fx omega-3 Nutridan olie kan også indgå i kosten.

Læs evt. mere om omega-3 fedtstoffer her:
http://www.nomedica.dk/ugeskrift18_2006.htm 


5) Læsertip

Jeg nyder at læse dine 2 ugebreve, som jeg promoverer rigeligt over for familien, venner og de af mine patienter, der er interesserede/motiverede. Jeg har også med stor fornøjelse læst 2 af jeres bøger.

En lille opskrift jeg har "komponeret": avocadofyld af Cheasy hytteost + citronsaft + bønnespirer + friske krydderurter (meget gerne basilikum og persille) og friskkværnet peber. Blandes og et par skefulde hældes over en halv avocado.

Det smager vidunderligt, er nemt og superfriskt. En dejlig måde at starte et måltid på eller som lille mellemmåltid.

Mvh. Per Kiropraktor.


Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.