Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 06, 2008


  1. Sund mad til de små
  2. Mail: Grøn mad til babyer
  3. Mail: Vegetarforeningen om babymad
  4. Mail: Vegetarmad til babyer
  5. For meget chokolade svækker måske knoglerne
  6. Lidt af hvert

Kære læser

Denne gang især lidt mere om vegetarmad til babyer.

Du er velkommen til at indsende spørgsmål, kommentarer e.l. til nyhedsbrevet.

God weekend!

Med venlig hilsen
John Buhl


”En virkelig beslutning måles ud fra det faktum, at du har foretaget en ny handling. Hvis der ikke er handling, har du ikke virkelig besluttet.”

-- Anthony Robbins


1) Sund mad til de små

Modermælk er perfekt designet til at give de helt små alle de næringsstoffer, de har brug for til at få en god start i livet, og i de første 6 mdr. bør babyer udelukkende få modermælk. Kun i specielle situationer, hvis fx moderen ikke har nok mælk, kan det blive nødvendigt at supplere med modermælkserstatninger e.l.

Efter disse ca. 6 måneder kan du gradvist begynde at introducere mere fast føde. Og denne overgang fra modermælk til gradvist mere og mere almindelig mad giver anledning til mange betænkeligheder hos de mødre der ønsker, at deres baby udelukkende får vegetarmad – ikke mindst pga. de mange bekymringer og kommentarer de modtager fra deres omgangskreds.

Der er mange grunde til at modermælk er så vigtig. Fx viste en undersøgelse for 2-3 år siden, at modermælk som den eneste ernæring i de første seks levemåneder resulterer i en vedvarende sænkning i blodtrykket, som holder sig langt op i skolealderen. (Archives of Disease in Childhood, June 2005).

Tilstrækkelig mængder modermælk først i livet mindsker også risikoen for fedme senere i livet (The Lancet 2002;359:2003-2004)

Vigtigst af alt er dog, at modermælk i stor udstrækning er med til at give barnet et sundt og stærkt immunforsvar. Ikke nok med det, når barnet ammes, overføres der sandsynligvis allergener fra moderen til barnet, som dermed får lejlighed til at udvikle tolerance i stedet for allergi. En fransk undersøgelse af musemødre og deres unger har for nylig vist, at de får moderens allergener overført med modermælken - og dermed får de mulighed for på en helt naturlig måde at udvikle tolerance over for de stoffer, som de ellers kan blive allergiske overfor. (Kilde: BBC News. Jyllands Posten 28-01-2008)

Spørgsmålet er, hvordan mødre på den bedste måde gradvist går fra udelukkende at give brystmælk det første halve år til en stor variation af sunde fødevarer.

Mødre bør gradvist indføre andre sunde fødevarer efter ca. et halvt år udelukkende med brystmælk, men stadig fortsætte med at amme til barnet er ca. to år gammel (eller måske lidt længere).

Nedenfor nogle mail jeg modtog efter sidste uges nyhedsbrev.


2) Mail: Grøn mad til babyer

Jeg har haft megen fornøjelse af bogen:

”Vordende mødre og småbitte børn - grøn mad for gravide, ammende, spædbørn, småbørn og allergibørn” af Mette Jensen, der er en blanding af fakta og opskrifter (findes måske kun som brugt bog nu).

Købte den for 12 år siden og bruger stadig nogle af opskrifterne!

Mvh
Birgitte Berg


3) Mail: Vegetarforeningen om babymad

Hej John

Her er lidt til Marianne som har skrevet om vegetar babymad.

http://www.vegetarforening.dk/index.htm
Her kan man få inspiration og hjælp til vegetarmad.

http://www.vegetarforening.dk/links/dk.htm
Dette er et link til forskellige foreninger bl.a. til vegansk mad.

Jeg fik hjælp af vegetarforeningen med de spørgsmål som jeg havde omkring vegetarkost.

Jeg håber at det kan give hende inspiration.

MVH Stine


4) Mail: Vegetarmad til babyer

Vores lillebror (nu 16 år) var lidt af et eksperiment, både med hensyn til ernæring og med hensyn til hjemmeundervisning. Begge eksperimenter lykkedes meget bedre end vi havde turde håbe!

Det faldt mig sket ikke ind, at et barn under to år skulle spise kød. Hvorfor i alverden dog det?!

Så lillebror fik ved siden af modermælken rå frugtpuree. Vi blendede rå æbler, pærer, blommer, nektariner og bær og kiwier (uden kerner!). (Men pas på med bananer inden to-års-alderen!) ud over det fik han tørrede fugter som rosiner og lidt nødder (purerede!).

Den første faste, varme føde var kartoffel-grøntsagsmos, kogt med lidt piskefløde eller smør. Han gik fuldstændig amok, da han fik det og ville simpelthen ikke holde op med at spise.

Jeg forstår stadigvæk ikke hvordan hans lille krop kunne rumme så meget mad, selv om vi har det på video! Men bagefter gik der nogle år, hvor han forståeligt nok var træt af kogte grøntsager og mosede kartofler og som børnehavebarn vil han altså hellere have kartofler bagt eller kogt hele og blev aldrig igen så glad for kogte grøntsager, selv i dag vil han helst spise salater og rå grøntsager.

Frugt har han altid elsket og i meget store mængder.

Vi gav ham også jerndråber. Jeg tror ikke, jeg ville gør det igen, i hvert fald i mindre dosis! Rosiner og andre, udvalgte tørrede frugter kan være et alternativ, men pas på, med hensyn til bakterier og kerner!

Jeg ville ikke give mit barn soya, når det er så ungt, det er simpelthen ikke sundt nok. Frugt, grønt, kartofler og nødder er bedre og rigtig god til fordøjelsen.

Og så er grød en meget dårlig idé! Barnet har ikke behov for at får tarmen slimet til med kornprodukter! Det er en af de værste ting man kan give til sit barn og jeg kan godt forstille mig, at det er derfor tarmen er så medtaget, at barnet ser ud til at have mælkeallergi.

Frugt, kogte kartofler og grøntsager, samt nødder og koldpressede essentielle olier i grøntsagspureen skulle være godt nok, så vidt jeg kan huske tilbage. Lillebroren trives i hvert fald helt fantastisk, også i dag! Og det med at amme er en meget god idé, selv om jeg må indrømme, jeg havde slet ikke lyst til det, men det var lillebror ligeglad med, han tog bare sin mælk, og det var det! Jeg holdte op med at amme, da han var ca. 1½ år, fordi så så han det kun som legetøj, og ikke længere som mad.

Mvh, Sarah Sofia

Kommentar:

Jeg er ikke enig med den sidste læser vedr. bananer (de er næringsrige og gode som babymad). Grød er også sund mad til de små, slimer ikke tarmene til, og er ikke årsag til mælkeallergi.

Jeg modtager gerne flere mails med tips og gode råd om sund mad til babyer og småbørn!


Bøger

Kunsten at ændre vaner + Hvordan Rask?

To bøger der sammen gør det lettere at gennemføre radikale forbedringer i kost og livsstil, og derved forebygge eller måske endda helbrede sygdomme.

Køb online: 274,75 (normalpris: 317,00)

Spar også penge ved at købe andre bøger og helseprodukter online.
Læs mere på www.helseonline.dk 

Vægttab

Ønsker du at komme ned i vægt, kan du læse om, hvordan du bliver slank på en sund og sikker måde.
http://www.sikkerslank.dk


5) For meget chokolade svækker måske knoglerne

Regelmæssig indtagelse af chokolade kan sandsynligvis svække knogletæthed og styrke, hvilket igen kan øge risikoen for knogleskørhed. Det viser en ny undersøgelse.

Kvinder der spiser chokolade dagligt har generelt en knogletæthed der er 3,1 % lavere, end de kvinder der spiser chokolade mindre end en gang om ugen.

I undersøgelsen blev mere end 1000 kvinder mellem 70 og 85 år gamle bedt om at skrive ned, hvor ofte de spiste eller drak chokolade.

Selv om chokolade både indeholder flavonoider og calcium, der har en positiv indflydelse på knogletætheden, indeholder chokolade også oxalate der hæmmer optagelsen af calcium, samt sukker der er forbundet med øget udskillelse af calcium.

(Kilde: American Journal of Clinical Nutrition January, 2008; 87(1):175-80
Chocolate consumption and bone density in older women.)

Kommentar:

Hvis du ønsker stærke knogler er det altså sandsynligvis en rigtig dårlig ide at spise alt for meget chokolade (og/eller sukker og søde sager).

Har du svært ved at ændre vanen med for meget chokolade eller søde sager, kan du læse mere om at ændre vaner her.


6) Lidt af hvert

Varme fødder giver bedre søvn

For mennesker med et normalt søvnmønster følger temperaturen i kroppen og på huden et fast mønster. I de vågne timer er kernetemperaturen høj, og huden er kølig. Ved sengetid falder kroppens kernetemperatur, mens huden bliver varmere. Det giver den optimale søvn.

Undersøgelser har fx vist, at vi lettere bliver døsige, når hænder og fødder er varme.

Har du svært ved at falde i søvn kan det altså være en god idé, at tage natsokker på eller en varmedunk med i seng.
Berlingske 3-2-2008

Stråler fra mobiltelefonen ødelægger din nattesøvn

Sov ikke med din mobil på natbordet, hvis du vil sove godt. Mobilstrålerne gør nemlig nattesøvnen dårligere, fordi kroppen har sværere ved at synke ned i den dybe søvn, og de forkorter også den dybe søvns varighed. Tidligere undersøgelser har vist, at telefonen skal være minimum tre meter væk, hvis den ikke skal påvirke nattesøvnen.

Også mobiltelefoni kort før sengetid kan ødelægge nattesøvnen.
24timer.dk 01-02-2008

Bliver man mere voldelig af junkfood?

En undersøgelse blandt 231 indsatte i et fængsel gennemført i 2002 mere end antyder, at en vitaminrig kost nedsætter voldelige tilbøjeligheder.

Blandt de indsatte der fik vitamintilskud i kosten, faldt tilfældene af indberettede voldstilfælde med en tredjedel.

Forskernes tese er, at den øgede indtagelse af junkfood i samfundet som helhed gennem det seneste halve århundrede har ført til øget voldelighed.
Berlingske 29-01-2008

Fødevarestyrelsen advarer mod ingefær-kosttilskud til gravide

Ingefær i høje koncentrationer som det findes i visse kosttilskud er muligvis skadelige for gravide og deres fostre. Derfor fraråder Fødevarestyrelsen gravide at spise disse kosttilskud, indtil det er afklaret, om produkterne kan skade. Det er ikke skadeligt at spise almindelig mad med ingefær.
Læs mere her

Rødbedesaft sænker blodtrykket

Britiske forskere har opdaget, at en halv liter rødbedejuice dagligt kan sænke blodtrykket.

Sænkningen i blodtrykket kunne måles allerede en time efter forsøgspersonerne havde drukket rødbedejuicen, men det dykkede mest tre til fire timer efter indtag. En sænkning i blodtrykket kunne måles i op til 24 timer, skriver Hypertension Journal.
Berlingske 6-2-2008

Brændeovnsrøg ikke godt for helbredet

Brændeovnene koster samfundet 2 milliarder om året på trods af skrappere krav, da partikler stadig medfører hjerte- og lungesygdomme. De nye regler, der skal fjerne de mest svinende brændeovne fra det danske marked, er kun en dråbe i havet.
Ingeniøren 29-01-2008


”Uddannelse er nøglen til at låse den gyldne dør til frihed op”

-- George Washington Carver, 1864-1943, amerikansk botaniker


Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.