Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 06, 2009
- Færre kalorier giver bedre hukommelse
- Forarbejdet kød øger børns risiko for leukæmi
- Æg forbundet med øget risiko for diabetes
-
Blot få minutters hård motion om ugen forbedrer helbredet
Kære læser
Du er velkommen til at indsende spørgsmål, kommentarer e.l. til
nyhedsbrevet.
Med venlig hilsen
John Buhl
"Den dårlige
nyhed er, at tiden flyver. Den gode nyhed er, at du er piloten."
-- Michael
Altshuler
En undersøgelse har vist, at 30 % færre kalorier dagligt giver bedre
hukommelse efter blot tre måneder.
50 mænd og kvinder, der enten var normalvægtige eller overvægtige,
med en gennemsnitsalder på 60,5 år, blev delt op i tre grupper:
1) En gruppe der fik 30 % færre kalorier dagligt
2) En gruppe der fik 20 % mere flerumættede fedtsyrer i kosten
3) En kontrolgruppe
Deltagernes hukommelse blev testet, før de startede, og efter de
havde været på programmet i tre måneder.
Gruppen på den kaloriebegrænsede kost fik i gennemsnit 20 % bedre
hukommelse efter tre måneder. Der var ingen forskel i de to andre
grupper efter tre måneder.
Forskerne bemærkede også, at den bedre hukommelse i gruppen, der fik
en kaloriebegrænset kost, var forbundet med et fald i insulinniveauet i
blodet og en biomarkør for inflammation (altså tegn på, at en
kaloriebegrænset kost hæmmer betændelser i kroppen). Disse ændringer var
mest udtalt blandt de deltagere, der var bedst til at følge den
kaloriereducerede kost.
Kilde: A. V. Witte m.fl. Caloric restriction improves memory in
elderly humans.
PNAS 2009 106:1255-1260; published online before print January 26, 2009,
doi:10.1073/pnas.0808587106
Kommentar:
Eftersom vi danskere har et kolossalt sukkerforbrug, og derfor får en
masse ekstra kalorier den vej, vil de fleste af os effektivt kunne sænke
kalorieindtagelsen ved at mindske indtagelsen af sukker og søde sager.
Og det er især en god ide, hvis formålet er at forbedre hukommelsen.
En undersøgelse har nemlig lige vist, at søde sager kan skade din
hukommelse.
Forskere på Columbia University i New York undersøgte 240 ældre,
raske personer, og fandt en sammenhæng mellem forhøjede
blodsukkerniveauer og nedsat blodgennemstrømning -- og dermed nedsat
aktivitet -- i den region i hjernen, der spiller en rolle for menneskers
orienteringsevne og hukommelse.
Læs evt. mere i
Samvirke 26-1-2009
Når du spiser sund og rigtig mad -- frem for raffinerede kulhydrater
som sukker, hvidt brød og søde sager -- fremstiller din krop selv den
mængde sukker, den har brug for, og har derfor godt styr på
blodsukkeret, hvilket på sigt giver mere energi og færre sygdomme.
Også en undersøgelse fra universitetet i Tel-Aviv i Israel har
dokumenteret et sammenhæng mellem forhøjet blodsukker og svækkede
kognitive evner.
Forskerne analyserede data fra 2.977 mennesker med type 2 diabetes.
Det viste sig, at de kognitive funktioner (altså bl.a. evnen til at
tænke, huske, erkende) blev dårligere, når blodsukkeret steg.
Kilde: Tali Cukierman-Yaffe m.fl. Relationship Between Baseline
Glycemic Control and Cognitive Function in Individuals With Type 2
Diabetes and Other Cardiovascular Risk Factors
Diabetes Care 32:221-226, 2009 (februar)
NYHED:
Ny e-bog og lydbog på CD: Sikker Slank - kort fortalt i 4
grundlæggende trin.
Læs mere her
>>
Børn, der regelmæssigt spiser forarbejdet/konserveret kød og fisk
(tørret, røget eller saltet), ser ud til at have øget risiko for at få
leukæmi.
Samtidig viser undersøgelsen, at grøntsager og sojaprodukter
beskytter mod kræft.
Blandt 515 taiwanske børn og teenagere -- både med og uden leukæmi --
opdagede forskerne, at de, der spiste forarbejdet kød og fisk mere end
en gang om ugen, havde 74 % øget risiko for leukæmi, sammenlignet med de
der sjældent spiste den slags mad.
Undersøgelsen viste også, at børn der ofte spiste grøntsager og
sojaprodukter (fx tofu) rundt regnet havde halv så stor risiko for
leukæmi, sammenlignet med de børn der undgik grøntsager og soja.
Kilde: Liu C, Hsu Y, Wu M, et al. Cured meat, vegetables, and
bean-curd foods in relation to childhood acute leukemia risk: A
population based case-control study. BMC Cancer 2009;9:15.
doi:10.1186/1471-2407-9-15.
Kommentar:
Leukæmi er den mest almindelige form for kræft blandt børn, og det er
en god nyhed, at ret simple forbedringer i kosten, i væsentlig grad kan
nedsætte risikoen -- altså ændringer som at undgå
forarbejdet/konserveret kød og fisk (fx skinke, pølser, kødpålæg, bacon,
røget fisk o.l.), og spise flere grøntsager.
Verden på hovedet & Peaceful Warrior
To fascinerende film, der kan give inspiration og motivation til at
leve det liv, du ønsker.
Læs mere her
>>
Normalpris kr. 398,-
Online tilbud kr. 348,-
I et stort og langvarigt studie af 56.998 voksne amerikanere opdagede
forskerne, at de der spiste et æg dagligt havde 58 – 77 % øget risiko
for at få diabetes, sammenlignet med de, der ikke spiste æg.
Forskerne er forsigtige med at drage endelige konklusioner fra
undersøgelsen, men råder til at være tilbageholdende med at spise æg, og
anbefaler flere undersøgelser for at forstå sammenhængen mellem
indtagelsen af æg og diabetes.
Det er uvist, hvorfor indtagelse af æg er forbundet med diabetes, men
forskerne mener, at kolesterol kan spille en rolle. Det viste sig nemlig
at den daglige indtagelse af kolesterol også var forbundet med øget
risiko for diabetes, og når forskerne tog det med i betragtning var
forbindelsen mellem æg og diabetes mindre udpræget.
I dyreforsøg har en fedtrig kost vist sig at øge blodsukkeret og
mængden af insulin i blodet – hvilket er tegn på at en kolesterolrig
kost kan fremme diabetes.
Forskerne mener derfor, at det er klogt i det hele taget af holde øje
med den totale kolesterolindtagelse og ikke kun kolesterol fra æg.
Kilde: Luc Djoussé, MD, DSC m.fl. Egg Consumption and Risk of Type 2
Diabetes in Men and Women
Diabetes Care 32:295-300, 2009 (februar)
Kommentar:
Selv om æg er rige på en lang række næringsstoffer, har flere
undersøgelser efterhånden sat spørgsmålstegn ved, hvor sundt det er at
spise dem.
Det er også interessant, at fx Dr. Neal D. Bernard i sine studier er
kommet frem til, at animalske fødevarer (altså også æg) er en væsentlig
årsag til diabetes.
Læs evt. hans bog: ”Dr. Neal Barnard’s Program for Reversing
Diabetes” og/eller artikler på
hans hjemmeside
(og se evt. også nogle af hans foredrag).
Britiske forskere har i et forsøg demonstreret at blot få minutters
hård motion om ugen hjalp en gruppe af 16 unge mænd til at kontrollere
deres insulin i blodet.
De 16 frivillige i forsøget var i relativt dårlig form, men ellers
sunde og raske.
De blev sat til at spurte på en motionscykel 4-6 gange om dagen i ca.
30 sekunder to dage om ugen i to uger (i alt 15 minutter på to uger).
Allerede efter de to uger viste det sig, at deltagerne havde opnået
23 % forbedring i den effektivitet, hvormed kroppen udnytter insulin til
at fjerne glukose fra blodstrømmen. Hvilket mindsker risikoen for især
diabetes.
Kilde: John A Babraj m.fl. Extremely short duration high intensity
training substantially improves insulin action in young sedentary males
BMC Endocrine Disorders 2009, 9:3doi:10.1186/1472-6823-9-3
”Du bliver
måske snydt, hvis du har for meget tillid, men du vil leve i pinsler,
hvis du ikke har nok tillid.”
-- Frank
Crane