Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 06, 2009


  1. Færre kalorier giver bedre hukommelse
  2. Forarbejdet kød øger børns risiko for leukæmi
  3. Æg forbundet med øget risiko for diabetes
  4. Blot få minutters hård motion om ugen forbedrer helbredet

Kære læser

Du er velkommen til at indsende spørgsmål, kommentarer e.l. til nyhedsbrevet.

Med venlig hilsen
John Buhl


"Den dårlige nyhed er, at tiden flyver. Den gode nyhed er, at du er piloten."

-- Michael Altshuler


1) Færre kalorier giver bedre hukommelse

En undersøgelse har vist, at 30 % færre kalorier dagligt giver bedre hukommelse efter blot tre måneder.

50 mænd og kvinder, der enten var normalvægtige eller overvægtige, med en gennemsnitsalder på 60,5 år, blev delt op i tre grupper:

1) En gruppe der fik 30 % færre kalorier dagligt
2) En gruppe der fik 20 % mere flerumættede fedtsyrer i kosten
3) En kontrolgruppe

Deltagernes hukommelse blev testet, før de startede, og efter de havde været på programmet i tre måneder.

Gruppen på den kaloriebegrænsede kost fik i gennemsnit 20 % bedre hukommelse efter tre måneder. Der var ingen forskel i de to andre grupper efter tre måneder.

Forskerne bemærkede også, at den bedre hukommelse i gruppen, der fik en kaloriebegrænset kost, var forbundet med et fald i insulinniveauet i blodet og en biomarkør for inflammation (altså tegn på, at en kaloriebegrænset kost hæmmer betændelser i kroppen). Disse ændringer var mest udtalt blandt de deltagere, der var bedst til at følge den kaloriereducerede kost.

Kilde: A. V. Witte m.fl. Caloric restriction improves memory in elderly humans.
PNAS 2009 106:1255-1260; published online before print January 26, 2009, doi:10.1073/pnas.0808587106

Kommentar:

Eftersom vi danskere har et kolossalt sukkerforbrug, og derfor får en masse ekstra kalorier den vej, vil de fleste af os effektivt kunne sænke kalorieindtagelsen ved at mindske indtagelsen af sukker og søde sager.

Og det er især en god ide, hvis formålet er at forbedre hukommelsen. En undersøgelse har nemlig lige vist, at søde sager kan skade din hukommelse.

Forskere på Columbia University i New York undersøgte 240 ældre, raske personer, og fandt en sammenhæng mellem forhøjede blodsukkerniveauer og nedsat blodgennemstrømning -- og dermed nedsat aktivitet -- i den region i hjernen, der spiller en rolle for menneskers orienteringsevne og hukommelse.
Læs evt. mere i Samvirke 26-1-2009

Når du spiser sund og rigtig mad -- frem for raffinerede kulhydrater som sukker, hvidt brød og søde sager -- fremstiller din krop selv den mængde sukker, den har brug for, og har derfor godt styr på blodsukkeret, hvilket på sigt giver mere energi og færre sygdomme.

Også en undersøgelse fra universitetet i Tel-Aviv i Israel har dokumenteret et sammenhæng mellem forhøjet blodsukker og svækkede kognitive evner.

Forskerne analyserede data fra 2.977 mennesker med type 2 diabetes. Det viste sig, at de kognitive funktioner (altså bl.a. evnen til at tænke, huske, erkende) blev dårligere, når blodsukkeret steg.

Kilde: Tali Cukierman-Yaffe m.fl. Relationship Between Baseline Glycemic Control and Cognitive Function in Individuals With Type 2 Diabetes and Other Cardiovascular Risk Factors
Diabetes Care 32:221-226, 2009 (februar)


NYHED:

Ny e-bog og lydbog på CD: Sikker Slank - kort fortalt i 4 grundlæggende trin. Læs mere her >>


2) Forarbejdet kød øger børns risiko for leukæmi

Børn, der regelmæssigt spiser forarbejdet/konserveret kød og fisk (tørret, røget eller saltet), ser ud til at have øget risiko for at få leukæmi.

Samtidig viser undersøgelsen, at grøntsager og sojaprodukter beskytter mod kræft.

Blandt 515 taiwanske børn og teenagere -- både med og uden leukæmi -- opdagede forskerne, at de, der spiste forarbejdet kød og fisk mere end en gang om ugen, havde 74 % øget risiko for leukæmi, sammenlignet med de der sjældent spiste den slags mad.

Undersøgelsen viste også, at børn der ofte spiste grøntsager og sojaprodukter (fx tofu) rundt regnet havde halv så stor risiko for leukæmi, sammenlignet med de børn der undgik grøntsager og soja.

Kilde: Liu C, Hsu Y, Wu M, et al. Cured meat, vegetables, and bean-curd foods in relation to childhood acute leukemia risk: A population based case-control study. BMC Cancer 2009;9:15. doi:10.1186/1471-2407-9-15.

Kommentar:

Leukæmi er den mest almindelige form for kræft blandt børn, og det er en god nyhed, at ret simple forbedringer i kosten, i væsentlig grad kan nedsætte risikoen -- altså ændringer som at undgå forarbejdet/konserveret kød og fisk (fx skinke, pølser, kødpålæg, bacon, røget fisk o.l.), og spise flere grøntsager.


Verden på hovedet & Peaceful Warrior

To fascinerende film, der kan give inspiration og motivation til at leve det liv, du ønsker. Læs mere her >>

Normalpris kr. 398,- Online tilbud kr. 348,-


3) Æg forbundet med øget risiko for diabetes

I et stort og langvarigt studie af 56.998 voksne amerikanere opdagede forskerne, at de der spiste et æg dagligt havde 58 – 77 % øget risiko for at få diabetes, sammenlignet med de, der ikke spiste æg.

Forskerne er forsigtige med at drage endelige konklusioner fra undersøgelsen, men råder til at være tilbageholdende med at spise æg, og anbefaler flere undersøgelser for at forstå sammenhængen mellem indtagelsen af æg og diabetes.

Det er uvist, hvorfor indtagelse af æg er forbundet med diabetes, men forskerne mener, at kolesterol kan spille en rolle. Det viste sig nemlig at den daglige indtagelse af kolesterol også var forbundet med øget risiko for diabetes, og når forskerne tog det med i betragtning var forbindelsen mellem æg og diabetes mindre udpræget.

I dyreforsøg har en fedtrig kost vist sig at øge blodsukkeret og mængden af insulin i blodet – hvilket er tegn på at en kolesterolrig kost kan fremme diabetes.

Forskerne mener derfor, at det er klogt i det hele taget af holde øje med den totale kolesterolindtagelse og ikke kun kolesterol fra æg.

Kilde: Luc Djoussé, MD, DSC m.fl. Egg Consumption and Risk of Type 2 Diabetes in Men and Women
Diabetes Care 32:295-300, 2009 (februar)

Kommentar:

Selv om æg er rige på en lang række næringsstoffer, har flere undersøgelser efterhånden sat spørgsmålstegn ved, hvor sundt det er at spise dem.

Det er også interessant, at fx Dr. Neal D. Bernard i sine studier er kommet frem til, at animalske fødevarer (altså også æg) er en væsentlig årsag til diabetes.

Læs evt. hans bog: ”Dr. Neal Barnard’s Program for Reversing Diabetes” og/eller artikler på hans hjemmeside (og se evt. også nogle af hans foredrag).


4) Blot få minutters hård motion om ugen forbedrer helbredet

Britiske forskere har i et forsøg demonstreret at blot få minutters hård motion om ugen hjalp en gruppe af 16 unge mænd til at kontrollere deres insulin i blodet.

De 16 frivillige i forsøget var i relativt dårlig form, men ellers sunde og raske.

De blev sat til at spurte på en motionscykel 4-6 gange om dagen i ca. 30 sekunder to dage om ugen i to uger (i alt 15 minutter på to uger).

Allerede efter de to uger viste det sig, at deltagerne havde opnået 23 % forbedring i den effektivitet, hvormed kroppen udnytter insulin til at fjerne glukose fra blodstrømmen. Hvilket mindsker risikoen for især diabetes.

Kilde: John A Babraj m.fl. Extremely short duration high intensity training substantially improves insulin action in young sedentary males
BMC Endocrine Disorders 2009, 9:3doi:10.1186/1472-6823-9-3


”Du bliver måske snydt, hvis du har for meget tillid, men du vil leve i pinsler, hvis du ikke har nok tillid.”

-- Frank Crane


Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.