Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 06, 2011
-
Nye kostråd i USA
-
Mere grønt, mindre rødt kød, ingen forarbejdet
kød
-
Mail: Galdesten
|
|
|
Det vigtige
er ikke at prioritere det, der er på din tidsplan, men at tidsplanne
det, der er dine prioriteter.
— Stephen
Covey
Nye kostråd i USA
De nye amerikanske kostråd — dietary guide lines — er
netop blevet offentliggjort.
Den omfattende rapport har et afsnit om vegetarkost,
hvor forskerne skriver, at undersøgelser af voksne vegetarer
sammenlignet med ikke-vegetar viser:
-
Vegetarkost er forbundet med lavere forekomst af
fedme. Vegetarer er generelt slankere og har lavere BMI.
-
Vegetarer har mindre risiko for at
hjerte-kar-sygdomme.
-
Vegetarer har laverer total dødelighed (vegetarer
lever længere).
-
Vegetarkost sænker blodtrykket.
Rapporten understreger også, at utilstrækkelig indtag af
protein og fedt generelt ikke er et problem. Rapporten nævner dog, at de
fleste amerikanere indtager for lidt umættet og for meget mættet fedt.
Rapporten konkluderer også, at der er stærke beviser
for, at der ikke findes en optimal fordeling af makronæringsstoffer
(protein, fedt og kulhydrat), der kan lette vægttab eller hjælpe med at
opretholde vægttab. Det afgørende er kalorieindtaget.
Kilde: U.S. Department of Agriculture and U.S.
Department of Health and Human Services. Dietary Guidelines for
Americans, 2010. 7th Edition. Washington, D.C.: U.S. Government Printing
Office, December 2010.
Dietary Guidelines for Americans, 2010
http://www.cnpp.usda.gov/DietaryGuidelines.htm
Kommentar:
Der er mange andre måder, at forbedre kosten og ens
sundhed på, end ved at blive vegetar, men en tommelfingerregel: Jo flere
uraffinerede vegetabilske fødevarer og jo færre animalske fødevarer i
din kost, desto bedre.
Mere grønt, mindre rødt kød, ingen forarbejdet kød
Det er især rødt kød og forarbejdet kød, der giver
problemer.
World Cancer Research Fund og American Institute for
Cancer Research anbefaler, at vi begrænser indtagelsen af rødt kød
(altså svinekød, oksekød og kød fra andre firbenede dyr) og undgår
forarbejdet kød.
Grunden til disse anbefalinger er, at der er god
dokumentation for, at både rødt kød og forarbejdet kød er årsager til
tyktarmskræft.
De siger videre, at enhver mængde forarbejdet kød øger
risikoen, og anbefaler derfor, at vi helt fravælger forarbejdet kød.
Forarbejdet kød refererer til kød konserveret ved rygning, saltning
eller tilsætning af kemiske konserveringsmidler. Det er fx bacon,
skinke, salami, pølser, kødpålæg o.l.
Anbefalingerne er, at mennesker, der spiser rødt kød,
skal holde sig under 500 gram om ugen, og at det gennemsnitlige indtag
af rødt kød i befolkningen ikke bør overstige 300 gram om ugen.
http://www.wcrf.org/cancer_research/expert_report/recommendations.php
http://www.dietandcancerreport.org/?p=recommendation_05
Kommentar:
For de fleste er den sundeste kost en veltilrettelagt
kost uden animalske fødevarer.
Mail: Galdesten
Jeg blev tilbudt en scanning af lever og galdeveje, og
fik at vide, at jeg har galdesten, masser af galdesten.
Det kom som noget af en overraskelse for mig, da jeg aldrig har
mavepine, ej heller smerter under højre ribbensbue.
Jeg er normalvægtig og har et kolesteroltal der er flot både hvad HDL,
LDL og TG angår.
Der skal ikke foretages noget yderligere, fortæller min læge mig, jeg
skal leve videre med mine galdesten og håbe på, at de ikke kommer til at
genere mig.
Jeg har været inde på nettet, for at læse om galdesten og faldt over en
galdestenskur. Kuren går ud på at man i 6 dage skal drikke en masse
æblejuice, herefter skal man drikke en saltopløsning og til sidst drikke
en blanding af olivenolie og presset citron. Så skal man lægge sig på
højre side og vente på, at man kan komme på toilettet, så galdestene kan
havne i toilettet.
Har du nogen erfaringer med sådan en galdestenskur?
Eller er du bekendt med, hvad man selv kan gøre, for at komme af med
galdestene igen?
... spiser ganske fornuftigt, En fedtfattig kost med mange daglige fibre
fra müsli, groft brød, rugbrød, grove grøntsager og frugt.
Jeg spiser hovedsageligt fjerkræ og fisk, sjældent oksekød og svinekød.
Spiser ikke kød i store mængder. Jeg drikker ikke kaffe og drikker kun
sjældent alkohol, måske kommer jeg op på 1 glas – 2 glas i løbet af en
måned. Jeg ryger heller ikke.
Jeg drikker vand, urtete og Rynkebys rød saftevand (tynd saftevand).
Jeg håber du kan hjælpe mig.
Kan en galdestenskur, gøre skade?
Og kan den efterfølgende pludselig være årsag til galdestensanfald?
Har du den præcise opskrift/procedure på en galdestenskur?
Mange hilsner fra Pernille
- der gerne vil slippe af med sine galdestene på naturlig vis :-)
Pernille
Hej Pernille
Jeg kender den galdestenkur, du beskriver her, og forskellige varianter
af den, men har ingen egentlige erfaringer med den.
Flere har fortalt, at de er blevet hjulpet af den. Om der er mulige
bivirkninger forbundet med den (og hvilket) ved jeg ikke.
På
denne side
kan du læse mere om galdesten, og hvad du evt. kan gøre.
Med venlig hilsen
John Buhl
Lader du
frygten for fattigdom lede dit liv, bliver du belønnet med mad på
bordet, men du vil ikke leve.
— George
Bernard Shaw