Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 06, 2013


  1. Stenalderkost (2)
  2. Vegetarkost mindsker risiko for hjertesygdom med hele 32 %
 

Evnen til at udnytte egne evner er så vigtig, at hvis bare man har den, behøver man ingen anden.

— Piet Hein


Stenalderkost (2)

Første del af artiklen: Stenalderkost (1) her.

Der mangler belæg for flere af de påstande, som fortalerne for stenalderkosten fremfører.

Det meste af kosten i stenalderen bestod de fleste steder i verden sandsynligvis hovedsagelig af forskellige planter og plantedele.

Det er dog svært og ikke særlig relevant at sammenligne kosten i stenalderen med vore dages muligheder.

Dengang havde vi sjældent den luksus at kunne vælge, hvilken mad vi lige havde lyst til eller, som var bedst for os.

Der var ikke frit valg på alle hylder.

Der var ikke ret meget sulten for sjov.

Det, der kunne spises, blev spist. Kvinder og børn samlede (bær, rødder, grønt, frugt, frø, kerner, spiselige svampe og spiselige blomster). Mændene gik på jagt (hvis der ellers var udsigt til succes).

Vores forfædre var meget afhængige af forekomsten af planter og dyr i de områder, de levede i, og der var naturligvis endog meget store forskelle på forekomsten af fisk, planter og vildt. Du vil derfor ofte støde på tvivlsomme eller misvisende oplysninger fra fortalere for stenalderkosten, når de forsøger at beskrive præcist, hvad stenaldermennesker spiste.

Hvad mennesker i stenalderen spiste afhang af, hvor de levede, og hvilke fødevarer, der var tilgængelig det pågældende sted, årstiden mv.

Hvor stor en del af den samlede kost, der bestod af kød, må stå hen i det uvisse, men det var givetvis langt mindre, end vi forestiller os (det er ganske enkelt svært og energikrævende at jage og finde bytte. Ja, selv rovdyr, der er langt bedre udrustet til at jage og dræbe end os mennesker, kan have svært ved at finde nok).

Meget tyder faktisk på, at det netop er menneskets evne til effektivt at fordøje stivelse fra planter, der er den væsentligste forklaring på, hvordan det var muligt at sprede os og overleve næsten overalt på jorden.

Stivelse er ikke alene en god energikilde, det findes også næsten alle steder (i alle planter), så evnen til at overleve ved at spise stivelse, har givetvis spillet en meget stor rolle menneskets udvikling — måske den største rolle.

I sin bog The Starch Solution argumenterer dr. John Mcdougall godt for, at en kost baseret på sunde stivelsesrige fødevarer forebygger sygdomme og endda er glimrende, hvis formået er vægttab eller at fastholde sin normalvægt.

Det afgørende må være, hvilken kost der er bedst og sundest for os mennesker, når vi nu engang har den luksus, at vi frit kan vælge (i det mindste i vores del af verden).

Set herfra er det læger og forskere som Dean Ornish, Colin Campbell, John McDougall, Alan Goldhammer, Cardwell B. Esselstyn, Joel Fuhrman, Neal D. Barnard m.fl., der har fat i den lange ende, hvad angår den bedste ernæring for mennesker.

Hvis du ønsker at studere deres arbejde, kan du finde links til dem og andre her.

De har tilvejebragt, hvad jeg ser som god dokumentation for, at en plantebaseret kost er bedst for os mennesker.

Om en plantebaseret kost bliver bedre eller sjovere af at blive suppleret med mindre mængder animalske fødevarer — som fisk, magre mælkeprodukter og en smule kød — kan man mene meget om, men det er vist indtil videre mest en trossag.

Der er god dokumentation for at hele uraffinerede fødevarer som frugt, grøntsager, bælgfrugter, fuldkorn og nødder ikke er så ringe endda — og at for meget animalsk i kosten (især rødt og forarbejdet kød) kan medvirke til mange problemer med helbredet.

Det er afgjort bedst for vores sundhed og planeten, hvis vi i fællesskab bliver enige om, at det i det mindste er klogt at begrænse indtagelsen af animalske fødevarer.

I denne forelæsning af Dr. Neal Barnard forklarer han, hvordan diabetes ofte kan kureres med fedtfattig veganerkost. Han beskriver også på en enkel og logisk måde, hvad menneskekroppen er bygget til at spise:


 


Vegetarkost mindsker risiko for hjertesygdom med 32 %

Risikoen for indlæggelse eller død af hjertesygdomme er 32% lavere blandt vegetarer sammenlignet med mennesker, der spiser kød og fisk. Det viser en ny undersøgelse fra University of Oxford.

Hjertesygdom er den største enkelte dødsårsag i de udviklede lande.

Forskerne analyserede data om 44,561 frivillige fra England og Skotland, indskrevet på the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC)-Oxford study, hvoraf 34% var vegetar. Sådan en væsentlig repræsentation af vegetarer er sjælden i denne type undersøgelser, og det gav forskerne mulighed for mere præcist at vurdere risikoen for hjertesygdomme blandt vegetarer sammenlignet med kødspisere/fiskespisere.

Forskerne fandt, at vegetarer havde 32 % mindre risiko for hjertesygdom sammenlignet med kød- og fiskespisere, efter de havde taget andre faktorer som alder, rygning, alkoholforbrug, fysisk aktivitet, uddannelsesniveau og socioøkonomisk baggrund med i betragtning.

Vegetarer var generelt slankere og havde lavere forekomst af diabetes som følge af deres kost, selv om de ikke fandtes at påvirke resultaterne.

Når resultaterne blev justeret ved at udelukke de positive virkningerne fra lavere vægt, var vegetarer stadig 28% mindre tilbøjelige til at udvikle hjertesygdomme.

Undersøgelsen viste også, at vegetarer har et lavere blodtryk og kolesteroltal end kødspisere, hvilket i det mindste delvist forklarer den lavere risiko for hjertesygdom.

Kilde: Francesca L Crowe, Paul N Appleby, Ruth C Travis, and Timothy J Key
Risk of hospitalization or death from ischemic heart disease among British vegetarians and nonvegetarians: results from the EPIC-Oxford cohort study1,2,3
First published January 30, 2013, doi: 10.3945/ajcn.112.044073 Am J Clin Nutr March 2013 ajcn.044073

Også evt. også om undersøgelsen på engelsk her.

Kommentar:

Undersøgelsen sammenlignede vegetarer med kødspisere, og ikke en kost med kød sammenlignet med den bedste vegetarkost (fx en veganerkost uden eller kun med et minimum af tilsat sukker, salt, olie og raffinerede kornprodukter), hvilket ville have mindsket risikoen endnu mere.

Det er nok især to læger og forskere — Dean Ornish og Caldwell B. Esselstyn, Jr. — der har demonstreret en forbavsende positiv virkning af en sund plantebaseret kost på åreforkalkning og hjertesygdomme.

Læs evt. deres fremragende bøger The Spectrum og Prevent and Reverse Heart Disease

Har du ikke mod på at blive vegetar, kan du alligevel sagtens væsentlig mindske din risiko for hjertesygdom (og andre sygdomme) ved at gøre følgende med din kost:

  1. Hovedvægt på plantemad med masser af grøntsager.
  2. Undgå fødevarer fra dyr (eller indtag kun meget lidt).
  3. Undgå raffinerede fødevarer (sukker, olie, salt, raffineret mel) eller indtag kun meget små mængder.

Læs evt. også artiklen Rask uden medicin — hvad er vigtigst?

Det er også interessant, at indtagelse af fisk måske slet ikke gavner hjertet, medmindre fisk erstatter noget, der er værre (fx kød).


Tænk bare på hvor lykkelig du ville være, hvis du mistede alt – og fik det igen.

— Terents


Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.