Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 06, 2015


  1. Få din søvn og undgå at blive misbruger.
  2. Koffein i sodavand øger indtagelsen
 

At have et blødt hjerte i en grusom verden er mod, ikke svaghed.

— Katherine Henson


Få din søvn og undgå at blive misbruger

Et amerikansk studie viser, at unge mennesker med dårlige søvnvaner har større risiko for senere at få problemer med alkohol- og stofmisbrug, og de oplever oftere at fortryde seksuel adfærd end unge der sover mere.

Forskerne undersøgte 6.504 amerikanske unges søvnvaner, samt deres alkohol- og stofforbrug af tre omgange i årene mellem 1994 og 2002.

Unge med søvnproblemer havde 33 % øget risiko for at få problemer senere i livet i form af at drikke mere ukontrolleret, udøve seksuel adfærd som de senere fortryder og oftere tage ulovlige stoffer.

Jo mindre søvn, des stærkere var tendensen til den type adfærd.

Kilde: Maria M. Wong, Gail C. Robertson, Rachel B. Dyson. Prospective Relationship Between Poor Sleep and Substance-Related Problems in a National Sample of Adolescents. Alcoholism: Clinical and Experimental Research. Article first published online: 16 JAN 2015. DOI: 10.1111/acer.12618

Læs evt. mere om undersøgelsen på BBC-news

Alt for mange danskere sover enten for lidt, for dårligt eller har tilegne sig en uhensigtsmæssig døgnrytme.

Blot det at få nok søvn er et problem for 3 ud af 10 danskere:

Hver tredje sover for lidt (dr.dk 30.1.2015)

Tre ud af ti sover mindre end de 7-8 timer, som søvnforskerne anbefaler. Det kan både giver problemer i dagligdagen og alvorlige sygdomme på længere sigt.

En række sygdomme optræder nemlig hyppigere hos mennesker, der sover for lidt. Det gælder både hjertekarsygdomme, hjertetilfælde, diabetes og forhøjet blodtryk og kolesteroltal. Læs evt. hele artiklen her

Læs evt. mere om søvn, og hvad du kan gøre for at få en bedre søvn

Ikke kun søvnproblemer men også en inaktiv livsstil øger risikoen for at udvikle alkoholproblemer.

Det viser en ny undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed, der omfatter mere end 18.000 deltagere, som blev fulgt i gennemsnit 21 år.

Forskerne konkluderede, at en inaktiv livsstil er forbundet med op til dobbelt så høj risiko for at udvikle alkoholproblemer senere i livet.

Læs evt. artiklen: En inaktiv livsstil øger risiko for udvikling af alkoholproblemer

Med andre ord vil både god søvn og nok motion (fysisk aktivitet) medvirke til at mindske tendensen til alkoholproblemer og givetvis andre former for afhængighed.

Vi ved jo også, at det er væsentlig lettere at slippe ud af afhængighed af tobak, junkmad, stimulanser eller medicin, hvis den afhængige person sikrer god søvn, god døgnrytme, motion og andre vigtige betingelser for sundhed — inkl. sol, frisk luft og sunde kostvaner.

Det har længe været diskuteret, hvorfor fx cola og flere andre sodavand er tilsat koffein. Er det fordi det øger trangen til at drikke disse sodavand og evt. skaber afhængighed?


Koffein i sodavand øger indtagelsen

Forskere fra Deakin University's Centre for Physical Activity and Nutrition Research (C-PAN) har konstateret, at koffein øger indtagelsen af læskedrikke.

I en undersøgelse offentliggjort i British Journal of Nutrition målte forskere, hvilken indflydelse koffein havde på forbruget af sukkersødet sodavand.

Undersøgelsen omfattede 99 deltagere i alderen 18-30, der tilfældigt blev delt i to grupper.

Den ene gruppe fik læskedrik med koffein. Den anden gruppe fik den samme læskedrik, men uden koffein. Der var ingen forskel i smagen, og ingen af deltagerne vidste, hvilken type læskedrik, de fik.

Alle deltagerne kunne drikke så meget, de havde lyst til i løbet af en periode på 28 dage.

Resultaterne af undersøgelsen viste, at deltagerne i den gruppe, der fik koffeinholdige drikkevarer, drak 419 ml (785 kJ) per dag, hvilket er betydeligt mere end i den gruppe, der drak læskedrikken uden koffein, som drak 273 ml (512 kilojoule).

Testsmagning viste ingen forskel i smag mellem koffeinholdige og ikke-koffeinholdige drikkevarer.

De deltagere, der hade fået læskedrik med koffein holdt mere af læskedrikkene efter undersøgelsen, end de deltagere, der havde fået drikken uden tilsat koffein.

Dette understøtter tidligere undersøgelser, der tyder på, at koffein fremmer lysten til de produkter, koffeinen er tilsat, og det sker muligvis, fordi koffeinen ubevidst lindrer på abstinenssymptomer.

Kilde: Russell S. J. Keast, Lynn J. Riddell m.fl. Caffeine increases sugar-sweetened beverage consumption in a free-living population: a randomised controlled trial. British Journal of Nutrition / Volume 113 / Issue 02 / January 2015, pp 366-371. DOI: http://dx.doi.org/10.1017/S000711451400378X

Pressemeddelelse om undersøgelsen fra universitetet

Kommentar:

Det samme gælder nok også sodavand sødet med andet end sukker.

Men trang til eller afhængighed af sodavand med sukker vil øge vægten mere end afhængighed af sodavand eller trang til sodavand med sødemidler, der indeholder færre kalorier end sukker.

Drik vand, når du er tørstig. Eller moderate mængder kaffe, almindelig te og grøn te.

Moderate mængder smoothies og friskpresset frugt/grøntsagsjuice er også muligheder.

Hvis din kost indeholder mange friske frugter og væskeholdige grøntsager, og kun lidt salt, vil du have et meget mindre behov for at drikke ekstra væske.

Væsentlig strengere regler savnes på alle områder, hvor fødevareindustrien forsøger at manipulere med vores lyst/trang til deres produkter ved at tilsætte forskellige ingredienser som intet har at gøre med rigtig mad — inkl. tilsætning af koffein og andre stimulerende stoffer — men som mest blot manipulerer med din hjernekemi.

Afhængighed af sodavand med koffein er måske godt for Coca Cola og andre virksomheder, der tilsætter koffein, men det er meget uheldig for forbrugerne.

Sodavand er på mange måder skidt for helbredet, og desværre drikker vi danskere mange. Rigtig mange!

Ifølge artiklen: Sodavand er billigere end mælk (dr.dk 19.1.2015) er der solgt over 92 millioner flere dåsesodavand, siden regeringen fjernede alle afgifter på sodavand. I 2014 købte vi 10,8 procent flere sodavand i danske butikker end året før. Det svarer til knap 31 millioner liter mere sodavand eller over 92 millioner flere dåsecolaer. Læs artiklen her

Det er især uheldigt, når børn og unge drikker store mængder sodavand. Og en undersøgelse har netop vist, at ...

Sodavand påvirker unge pigers underliv (dagens.dk 30.1.2015). Amerikanske forskere konkluderer, at piger, der dagligt drikker 1,5 glas sukkerholdig sodavand, får deres menstruation tre måneder tidligere. Det viser sig, at det kun er drikkevarer med tilsat sukker, som spiller ind på pigernes menstruation, mens juice uden tilsat sukker ikke gør. Læs artiklen her

Tidlig menstruation er rent sundhedsmæssigt et meget dårligt tegn. Når piger kommer tidligere i puberteten øger det sandsynligvis også deres risiko for sygdomme som kræft i bryst og æggestokke, hjertesygdomme og knogleskørhed senere i livet.

De to værste ingredienser i sodavand er nok sukker/sødestof og koffein (når de indeholder koffein).

Koffein i fx sodavand og kaffe er faktisk et stof, som kroppen reagerer imod og forsøger at bekæmpe, og du opbygger let en eller anden grad af afhængighed af koffein og de produkter, der indeholder koffein.

I artiklen: Hvorfor får jeg hovedpine, når jeg holder op med at drikke kaffe? (videnskab.dk 29. januar 2015) forklares, hvordan koffein giver afhængighed — og abstinenser, hvis du forsøger at undvære drikke med koffein.

Overlæge og kaffeforsker Kjeld Hermansen forklarer i artiklen, at kaffehovedpine som regel begynder et halvt til et helt døgn efter, at du er holdt op med at drikke kaffe, og symptomerne topper efter 20-48 timer.

Kaffeabstinenser inkluderer symptomer som hovedpine, nedsat årvågenhed og døsighed.

Ifølge samme artikel forklarer den amerikanske lektor, Laura M. Juliano fra American University i Washington, at en af koffeinens virkninger er, at stoffet forsnævrer blodkarrene i hjernen. Kroppen vænner sig til at bekæmpe denne indsnævringen af blodkarrene, og hvis du derefter ikke indtager koffein, får det blodkarrene til at udspile sig for meget, og det giver ofte hovedpine.

Hun forklarer videre, at koffeinabstinenser kan vare i en uge eller mere.
Læs hele artiklen her

Der er andre sunde ingredienser i koffeinholdige føde- og drikkevarer. Det gælder fx chokolade, kaffe (i moderate mængder) og te (sort te, grøn te, hvid te), men ikke i sodavand.


En maske kan bæres af mange ansigter. Et ansigt kan le og græde bag mange masker.

— Søren Bo Rødgaard Henriksen


   

Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.