Kan du få for mange proteiner?
De fleste mennesker i Danmark får mere end nok proteiner i deres
kost. Mange indtager alligevel ekstra proteiner, fordi de læser eller
hører, at det er sundt eller en fordel, men det kan være en rigtig
dårlig idé.
En
artikel i the New York Times beskriver nogle af de problemer, der
kan være forbundet med at indtage for mange proteiner i kosten og/eller
som kosttilskud.
Undersøgelser viser, at proteinrige diæter ikke bevarer muskelmasse
på lang sigt, og læger har længe advaret om, at for store mængder
proteiner i kosten kan føre til nyreskader, fordi en proteinrig kost
sætter ekstra pres på nyrerne.
Øget risiko for kræft er en anden alvorlig bekymring i forbindelse
med en proteinrig kost.
En af verdens mest fremtrædende ernæringsforskere, dr. Walter Willett,
udtaler ifølge artiklen i New York Times: "En af de fordele og
bekymringer, som er forbundet med især et højt indtag af animalsk
protein, er, at det har en tendens til at få cellerne til at formere sig
hurtigere. Det er godt tidligt i livet, når man er et barn, der vokser.
Men senere i livet, er det en af de grundlæggende processer, der øger
risikoen for kræft."
Flere store observationsstudier har vist en sammenhæng mellem en
proteinrig kost og en øget forekomst af kræft, hjertesygdomme og andre
lidelser.
En
undersøgelse fandt fx, at personer i alderen 50 og 65, som spiste en
proteinrig kost, havde fire gange større sandsynlighed for at dø af
kræft sammenlignet med de personer, der indtog mindre protein.
Læs evt. også artiklerne:
Mindre kød, sundere nyrer
Mere protein?
Proteinkure kan skade nyrerne
Frugt og grønt hjælper med at beskytte nyrerne
Vegetarkost er bedre for nyrepatienter
Læs evt.
mere om proteiner og aminosyrer
Vegetarmad indeholder nok proteiner uden at indeholde for meget. Det
er en af grundene til at en plantebaseret kost -- en kost, der kun eller
næsten kun indeholder vegetabilske fødevarer -- er et fornuftigt valg.
Bønner og ærter mætter bedre end kød
Et studie fra Københavns Universitet har vist:
- at et proteinrigt måltid baseret
på bønner og ærter giver mere mæthed end et måltid baseret på
kalvekød og svinekød
- hvis deltagerne havde spist et
proteinrigt måltid baseret på bønner og ærter, indtog de 12 – 13
procent færre kalorier i deres efterfølgende måltid, end hvis de
havde spist et måltid baseret på kød.
- et mere proteinfattigt måltid
baseret på bønner og ærter var lige så mættende og velsmagende som
et proteinrigt måltid baseret på kalvekød og svinekød, også selv om
fibermængden stort set var den samme.
"Det står jo lidt i modsætning til den gængse opfattelse af, at man
især skal spise mange proteiner, fordi de er meget mættende. Nu er der
noget, der tyder på, at man kan spise et måltid, der er fiberrigt, men
uden også at være helt så proteinrigt og samtidigt få samme
mæthedseffekt. ..." udtaler den hovedansvarlige for studiet, professor
Anne Raben fra Institut for Idræt og Ernæring ved Købehavns Universitet,
i en
pressemeddelelse fra Københavns Universitet
Læs evt. også om undersøgelsen i
slankenyt nr. 421
Bemærk også, at Fødevarestyrelsen for nylig skrev nogle gode artikler
om vores proteinbehov. Jeg skrev lidt om det i artiklen:
Slank
med proteiner?
De skriver -- kort fortalt -- at vi i Danmark allerede får mere end
nok protein i kosten, og at der ikke er videnskabelig dokumentation for,
at det hjælper på vægten eller andet at inkludere flere proteiner i din
kost, end du har brug for.
Lidt af hvert ...
Selv en let infektion øger risiko for psykisk sygdom
Et nyt stort dansk studie har vist, at selv lette og udbredte
infektioner, der behandles hos egen læge, såsom betændelsestilstande i
de øvre luftveje eller i urinvejene, senere øger risikoen for depression
med 64 procent og skizofreni med 37 procent.
Resultaterne af forskningen tyder på, at infektioner og den
inflammatoriske eller betændelsesagtige reaktion, som følger efter, kan
påvirke hjernen og være led i udvikling af svær psykisk sygdom. En anden
mulighed -- eller medvirkende faktor -- kan være, at den antibiotika,
som lægen evt. ordinerer, kan øge risikoen for psykisk sygdom, fordi den
har ødelagt eller forstyrret den naturlige tarmflora, som har tæt
kommunikation med hjernen.
Læs
mere på b.dk
Ibuprofen virker ikke mod rygsmerter og kan skade maven
Nyt studie viser, at antiinflammatorisk medicin, såsom ibuprofen, er
ikke meget mere effektivt end placebo til at fjerne rygsmerter, men til
gengæld kan det give maveproblemer.
Læs
mere på videnskab.dk
Kroniske smerter bliver til at holde ud med mindfulness
Mindfulness har stor effekt på smertepatienters følelse af
vitalitet, kontrol over smerter og på generelt velbefindende, viser
dansk studie. »Ja, det virker! Lad os nu komme i gang med at bruge det,«
siger lektor og overlæge på Aarhus Universitets Center for Mindfulness.
Læs
mere på videnskab.dk
EU-rapport: Økologi har positive effekter på folkesundheden
En ny rapport udarbejdet for EU-parlamentet samler op på hidtidig
forskning i sundhedseffekter af økologisk landbrug og -mad. Lavere
risiko for allergi hos spædbørn, lavere risiko for overvægt og fedme hos
voksne, sundere og mere miljø- og klimavenlig kostsammensætning hos
økologiske forbrugere samt mindre risiko for udvikling af
antibiotikaresistente bakterier er blandt rapportens konklusioner.
Læs
mere på okologi.dk
Sådan mindsker du generne ved natarbejde
Rutiner med regelmæssig søvn, motion og sund mad kan gøre det
lettere for kroppen at klare natarbejde.
Læs
mere på dr.dk
Selv moderat motion øger insulinfølsomhed og mindsker inflammation
En ny rapport, baseret på data fra Framingham Heart Study (FHS),
tyder på, at insulinresistens, en indikator for kardiovaskulær risiko og
udvikling af diabetes, kan mindskes med selv beskedne niveauer af fysisk
aktivitet.
Resultaterne er offentliggjort i tidsskriftet Clinical Obesity.
Forskerne fandt, at øget niveauer af fysisk aktivitet var forbundet med
nedsat insulinresistens samt nedsat niveau af biomarkører for
inflammation.
Læs
mere på sciencedaily.com (på engelsk)