Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 06, 2020
- En meget
proteinrig kost fremmer sandsynligvis åreforkalkning
- Patientforeningen Danmark uddeler
pris årtiets modigste læge: Peter Gøtzsche
- Kostfibre er en vigtig del af en
effektiv slankekost
|
UGENS CITAT
"Fokus er
kunsten at vide, hvad man skal ignorere."
— James Clear
En meget proteinrig kost fremmer sandsynligvis
åreforkalkning
Øget opbygning af plak i arterierne (åreforkalkning)
øger risikoen for hjerteanfald, især hvis plakken er ustabilt.
Diæter med et højt proteinindhold kan i en vis
udstrækning hjælpe folk med at tabe sig og opbygge muskler, men fordi
studier af dyr og nogle store epidemiologiske undersøgelser med
mennesker har vist en forbindelse mellem en meget proteinrig kost og
hjerte-kar-problemer, bestemte et hold forskere sig for at undersøge, om
der virkelig er en årsagssammenhæng mellem en proteinrig kost og
dårligere hjerte-kar-sundhed.
En gruppe mus fik et fedtholdigt foder, der også var
meget rig på protein. Proteinindholdet i musenes foder blev øget fra 15%
til 46% af kalorierne.
En anden gruppe mus fik også et fedtrigt foder, men med
et lavt proteinindhold.
Musene på diæten med højt fedt- og proteinindhold
udviklede værre åreforkalkning — ca. 30% mere plak i arterierne —
sammenlignet med mus på en diæt med højt fedtindhold, men med normalt
proteinindhold. Og det endda på trods af, at musene, der spiste mere
protein, ikke tog på i vægt, i modsætning til musene på en fedtrig diæt
med normalt proteinindhold.
Dette er ikke den første undersøgelse, der viser, at en
meget proteinrig kost kan give mere plak i arterierne, men denne
undersøgelse gav forskerne en bedre forståelse af, hvorfor det forholder
sig sådan.
Plak indeholder en blanding af fedt, kolesterol,
calciumaflejringer og døde celler.
Tidligere studier har vist, at immunceller kaldet
makrofager arbejder på at fjerne plak i arterier. Men miljøet inde i
plak kan overvælde disse celler, og når makrofagerne dør, forværrer de
problemet.
"Hos mus på en diæt med højt proteinindhold var deres
plak en makrofag kirkegård," udtaler den ledende forsker Babak Razani.
"Mange døde celler i plakkens kerne gør den ekstrem ustabil og
tilbøjelig til at gå i stykker. Når blod strømmer forbi plakken, lægger
denne kraft — især i forbindelse med højt blodtryk — meget pres på den.
Denne situation er opskriften på et hjerteanfald."
Razani og hans forskerhold fandt, at overskydende
aminosyrer fra en diæt med højt proteinindhold aktiverer et protein i
makrofager kaldet mTOR, som fortæller cellen, at den skal vokse snarere
end at gå i gang med sit rengøringsarbejde.
Signalerne fra mTOR lukker ned for makrofagernes evne
til at rydde op i det giftige plakaffald, og dette udløser en kæde af
begivenheder, der resulterer i makrofagdød. Forskerne fandt, at visse
aminosyrer, især leucin og arginin, i større udstrækning aktiverede mTOR
— og afsporer makrofager fra deres oprydningsopgaver, hvilket førte til
celledød — end andre aminosyrer.
"Indholdet af leucine er især højt i rødt kød
sammenlignet med fx fisk eller plantekilder til proteiner," udtaler
Razani.
Kilde: Zhang, X., Sergin, I., Evans, T.D. et al.
High-protein diets increase cardiovascular risk by activating macrophage
mTOR to suppress mitophagy. Nat Metab 2, 110–125 (2020).
https://doi.org/10.1038/s42255-019-0162-4
Pressemeddelelse om undersøgelsen:
High-protein diets boost artery-clogging plaque, mouse study shows
Patientforeningen Danmark uddeler pris årtiets modigste læge: Peter
Gøtzsche
Professor Peter Gøtzsche modtager 10.000 kr. og en stor tak for det
enestående arbejde, han har udført i patienternes interesse i løbet af
2010´erne.
Peter Gøtzsche har i årevis modigt, vedholdende og dygtigt
dokumenteret og synliggjort, at lægemidler har færre fordele – men flere
bivirkninger, end vi erkender.
Lægemiddelindustrien har alt for stor magt, den har påvirket sygdoms-
og sundhedsforskningen, og den gældende vidensbank er ikke sikker. Der
er brug for ny forskning, der er uafhængig af lægemiddelindustrien.
Læs mere
i artiklen.
Kostfibre er en vigtig del af en effektiv slankekost
En fiberrig kost kan hjælpe overvægtige — uafhængigt af
makronæringsstof- og kalorieindtagelse.
De deltagere i en undersøgelse, der indtog flest kostfibre, også
havde lettere ved at holde sig til en kaloriebegrænset kost.
Madens indhold af kostfibre mindsker kalorietætheden og øger mætheden
af et måltid, hvilket gør det lettere at begrænse kalorieindtagelsen.
Indholdet af kostfibre er en af de væsentlige faktorer, der gør et
fødemiddel sund og giver det en høj slankeværdi.
Læs
mere på slankenyt.dk