Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 06, 2021
- Fedtfattig plantebaseret kost
bedst for vægttab
-
Middelhavskosten igen valgt som den bedste og sundeste kost
- Grøn kost kan måske være med til
at skære 86 % af landbrugets CO2-udslip
- Ny klimadatabase gør oksekød til
endnu større skurk: En mørbrad udleder lige så meget CO2 som en
køretur til Paris
- Svineindustrien: En tikkende
bombe.
|
UGENS CITAT
"Dit livs
bane bøjer i retning af dine vaner."
— James Clear
Fedtfattig plantebaseret kost bedst for vægttab
I et lille men grundigt og strengt kontrolleret studie blev 20
deltagere tilfældigt delt op i to grupper.
I den ene gruppe spiste deltagerne en fedtfattig plantebaseret kost i
to uger. I den anden gruppe spiste de en animalsk baseret kost med et
meget lavt indhold af kulhydrater. Derefter skiftede deltagerne til den
anden kost og spiste den i to uger.
Den plantebaserede fedtfattige kost indeholdt 10,3% fedt og 75,2%
kulhydrat, mens den animalskbaserede, kulhydratfattige kost indeholdt
10% kulhydrat og 75,8% fedt. Begge diæter indeholdt ca. 14% protein.
Deltagerne kunne spise lige så meget, som de havde lyst til.
Det viste sig, at deltagerne på den fedtfattig plantebaserede kost
spiste 550 til 700 færre kalorier om dagen, end når de spiste en
kulhydratfattig og fed kost (keto).
På trods af de store forskelle i kalorieindtag rapporterede
deltagerne ingen forskelle i sult, nydelse af måltider eller mæthed
mellem de to diæter.
Deltagerne tabte sig på begge diæter, men kun den fedtfattig kost
førte til et betydeligt tab af kropsfedt.
Kilde: Hall, K.D., Guo, J., Courville, A.B. et al. Effect of a
plant-based, low-fat diet versus an animal-based, ketogenic diet on ad
libitum energy intake. Nat Med (2021).
https://doi.org/10.1038/s41591-020-01209-1
Pressemeddelelse om undersøgelsen
Middelhavskosten igen valgt som den bedste og sundeste kost
For fjerde år i træk rangerede US News & World Report
middelhavskosten som den bedste kost, da den er let at følge,
evidensbaseret og ernæringsmæssigt afbalanceret.
Middelhavskosten blev ikke alene udvalgt som den generelt bedste
kost, men også som den sundeste kost (delt førsteplads med DASH-kosten),
den nemmeste at følge, den bedste for diabetes (delt førsteplads med en
fleksitar kost, altså en vegetarkost, der også indeholder små til
moderate mængder animalske fødevarer), den bedste plantebaserede kost og
det bedste kost for hjertesundhed (delt førsteplads med DASH-kosten).
Læs
mere på insider.com
Middelhavskosten er rig på frugt og grønt, indeholder mange friske
råvarer, har et lavt indhold af rødt kød og sukker, indeholder fisk og
skaldyr samt fuldkorn og nødder. Den indeholder også olivenolie af høj
kvalitet og et moderat indtag af rødvin.
Det kan diskuteres, om middelhavskosten nødvendigvis er den bedste
eller sundeste kost. Der er i hvert fald flere måder at spise
plantebaseret på, som er forbundet med lavere risiko for en række
sygdomme og længere levealder — lige fra en ren veganerkost til de nye
danske kostråd eller en middelhavskost.
Grøn kost kan måske være med til at skære 86 % af landbrugets
CO2-udslip
Et nyt studie viser, at dansk landbrug kan reducere udledningen af
drivhusgasser med 86 procent inden 2030 ved blandt andet at omlægge
produktionen, så den er tilpasset en kost, der minder om de nye kostråd.
Den store CO2-reduktion kræver blandt andet, at antallet af
landbrugsdyr reduceres, og at der i stedet produceres mange flere
plantebaserede fødevarer.
Det er en forudsætning for at opnå 86 procents-reduktionen, at
omstillingen ikke kun sker i Danmark, men globalt. Det vil sige, at
landbrug over hele verden skal omlægge produktionen til den mere
plantebaserede kost.
Rapporten anslår, at der vil være en sundhedsøkonomisk gevinst på
mellem 4,9 og 5,7 milliarder kroner, hvis danskerne spiser efter
kostrådene.
Læs
mere på videnskab.dk
Ny klimadatabase gør oksekød til endnu større skurk: En mørbrad
udleder lige så meget CO2 som en køretur til Paris
Ifølge nye tal fra den grønne tænketank Concito er oksekød mellem
dobbelt og 11 gange så klimabelastende, som vi ellers normalt beregner
det herhjemme.
Værst er det med en oksemørbrad, der for et kilo kød udleder 152 kilo
CO2, hvilket svarer nogenlunde til en køretur til Paris.
Læs
mere på dr.dk
Svineindustrien: En tikkende bombe
Virolog professor Lars Erik Larsen advarer mod den næste pandemi, som
”helt sikkert” vil komme fra svineindustrien. I et opsigtsvækkende
interview med Dansk Veterinærtidsskrift, nr. 1, 2021, forudsiger han, at
den næste pandemi er lige om hjørnet.
Det er ingen tilfældighed, at netop svineinfluenza bliver den næste
pandemi, og at den udgør en fare, der er større end andre zoonotiske
virusinfektioner.
... Folkesundheden i Danmark er særlig udsat for smitten fra
svinefabrikkerne, fordi vi har den største produktion af samtlige
EU-lande i forhold til indbyggertallet.
Læs
mere på gylde.dk