Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 07, 2007
-
Mail: Nye kostvaner
-
Kød- og mælkeproduktion truer klimaet
-
Mail: Kolesterol
-
Læsertip
Kære læser
Her er et arkiv over nogle af de tidligere nyhedsbreve
med kort oversigt (indholdsfortegnelse), så det er lidt lettere at finde
bestemte emner.
http://www.nomedica.dk/ugeskriftarkiv.htm
Du er velkommen til at indsende spørgsmål, kommentarer
eller opskrifter/tips til nyhedsbrevet.
God weekend!
Med venlig hilsen
John Buhl
”Det er ikke
den stærkeste art der overlever. Heller ikke den mest intelligente. Det
er den der er mest modtagelig for forandring”
- Charles
Darwin
1) Mail: Nye kostvaner
Tanker om "The China Study"...
Hej John!
Læste for snart to år siden "The China Study", hvor jeg
for alvor fik øjnene op for betydningen af en sund kost. Bogen mere end
antyder og dokumenterer, at i særdeleshed animalske produkter har en
negativ indflydelse på den menneskelige organisme. Jeg har siden med
undtagelse af fisk undladt kød i min kost, og har skåret kraftigt ned på
mejeriprodukter. Samtidig er der skruet godt og grundig op for
indtagelse af frugt og grønt. Det har jeg det rigtig godt med!
Jeg formoder de utallige undersøgelser, som bogen
refererer til er oprigtige. Jeg formoder den forskning og resultaterne
deraf, som er hele grundlaget for bogen, er udført af seriøse og dygtige
forskere. Konklusionen i bogen er tydelig: Animalske produkter har
utvivlsomt en negativ indflydelse på vort helbred. Øget risiko for
kræft, knogleskørhed, sukkersyge, hjerte/kar sygdomme, forhøjet blodtryk
og mange andre sygdomme, kan være prisen man må betale.
Hvis det VIRKELIG passer, at animalske produkter har SÅ
stor en indflydelse på f.eks. udviklingen af kræft, og at dette faktum
utallige gange er dokumenteret, rejser det flere spørgsmål end det
besvarer.
Jeg har en lille datter på 4 måneder, som inden længe
skal forsøge sig med fast føde. Har i den forbindelse fået to flotte
foldere af vores sundhedsplejerske. Den ene fra Danske Slagterier, den
anden fra Mejeriforeningen. Behøver jeg fortælle, at begge foldere gør
opmærksom på vigtigheden af indtagelse af kød og mejeriprodukter. Som
der står på forsiden af den ene: "Det gode svinekød".
Jeg undrer mig over, at der trods mange og
veldokumenterede undersøgelser, som påviser at netop kød og
mejeriprodukter IKKE er befordrende for helbredet, ikke er mere fokus på
de negative følger af de to fødekilder. Ethvert barn vil sige, at mælk
giver stærke knogler, og vil man være stor og stærk skal der kød på
bordet. Det samme svar får man, hvis man spør' en voksen.
Sukkersyge – Type 2: Ifølge "The China Study" er der
endog rigtig meget sukkersygepatienter selv kan gøre, for ikke bare at
holde sukkersygen på et tåleligt niveau - men sågar komme sukkersygen
til livs! Kuren er ganske simpel: Holde indtagelsen af animalske
produkter på et absolut minimum. Selv Type 1 patienter kan opnå positive
resultater i form af et nedsat insulinforbrug. Jeg har en formodning om,
at kun de færreste sukkersygepatienter er klar over denne 100 %
medicinfri løsning.
Hjerte/kar sygdomme: Ifølge "The China Study" er det at
afholde sig fra animalske produkter i sig selv helbredende. Det viser
sig, at kroppen under de rette betingelser kan reparere selv en stærkt
forsnævret blodåre. En bekendt fik for nylig lavet en ballon-udvidelse.
Der var kun ganske få procent blodgennemstrømning. Hvordan kan det være,
at man ikke oplyser sådanne hjerte/kar patienter om de enorme
muligheder, en rigtig kost giver - herunder hvad man bør holde sig fra?
Husker at Matas for nogle år siden - under stor
mediebevågenhed, måtte trække solcreme tilbage. Man havde mistanke om,
det kunne være kræftfremkaldende. Det viste sig, ikke at ha' noget på
sig. Men at utallige undersøgelser peger på animalske produkter, f.eks.
proteinet man finder i komælk som værende et endda særdeles potent
kræftfremkaldende/stimulerende "stof", interesserer tilsyneladende ikke
mange. Mener ikke at kunne huske en Tv-avis med overskriften "Dyreforsøg
viser at proteinet i komælk stimulerer væksten af kræftceller".
Skyldes det kort og godt, at sandheden er ilde hørt?
Er det en FOR omfattende sandhed - med næsten
uoverskuelige konsekvenser for store industrier. Og ikke mindst
generationers indoktrinering, at kød og mejeriprodukter hører til i en
sund kost. Måske netop den sidste formodning er den største udfordring.
Arla-lastbilen kører forbi med sloganet "Husk mælken".
Slagteren siger "Lev sundt med kød", og så småt skal min datter til at
supplerer kosten med kød og mælk. Selvfølgelig skal hun det - for sådan
har det altid været - og så er det sundt - du kan bare spørge
eksperterne... :-)
Håber du har et par kommentarer til mit indlæg - på
forhånd tak!
Venlig hilsen
Lars
Hej Lars
Ja, hvordan kan det være?
Uvidenhed?
Ligegyldighed?
Fordomme?
Mangel på tid?
Alle hjertelæger kender til de undersøgelser der viser,
at mange grøntsager og lidt/ingen kød forebygger hjertesygdomme. Mange
kender endog til de videnskabelige undersøgelser der viser, at en kost
baseret på vegetabilske fødevarer kan gøre de fleste hjertepatienter
raske (uden medicin eller kirurgi).
Problemet er nok, at de ikke ser det som deres ansvar
eller opgave, at overtale deres patienter til at forbedre kosten (og de
læger, der ser det som deres opgave, opgiver hurtigt, når de opdager
HVOR svært det er for deres patienter at ændre kosten i tilstrækkelig
grad).
De fleste læger mener nok, at det er en uoverkommelig
opgave. Den grund, de selv giver, er, at de ikke har nok tid!
De praktiserende læger føler sig allerede overbebyrdet,
og kan ikke finde tid til at snakke med deres patienter om motion og
ernæring.
(dagens
medicin 28-02-2007)
Vi har dygtige læger i Danmark, der på mange måder er
veluddannede og ihærdige. De vil givetvis gerne hjælpe deres patienter
med at klare deres helbredsproblemer med ændring i kost og livsstil,
hvis de bliver givet muligheden for det!
Et andet alvorligt problem er, at læger er katastrofalt
dårligt uddannet i sammenhængen mellem kost og sygdom, og de
traditionelle uddannelser indeholder et væld af forældede og direkte
forkerte oplysninger (fx om kød og mælkeprodukter).
De fleste læger opgiver dog nærmest på forhånd, at satse
på medicinfri løsninger i form af fx kostændringer.
Heldigvis er der undtagelser!
Fx Dr. Caldwell B. Esselstyn, Jr. er en hjertelæge, der klarer det hele
med kosten.
Læs her:
http://heartattackproof.com/
Se også det lille videoklip til sidst på siden, og evt. en længere video
sidst på denne side:
http://www.heartattackproof.com/articles.htm
Det bliver utvivlsomt fremtidens måde at klare langt de
fleste hjertekarsygdomme på.
Et andet problem, som du er inde på, er, at vi har meget
kapitalstærke industrier, som gør utrolig meget for at fremme salget af
deres produkter (ikke mindst kød- og mejeribranchen). Markedsføring af
deres produkter er effektiv ... ikke alene har de indflydelse på, hvad
der står i mange lærebøger (og derfor også en del af lægers,
sygeplejerskers og diætisters uddannelse), selv sundhedsplejersker
uddeler åbenbart reklamer for kød og mælk til forældrene!
Du har læst The China Study, så du klarer det nok :-)
... men de fleste forældre er udsat for et næsten umenneskeligt pres fra
sundhedsplejersker, læger og deres omgangskreds (der jo også har
hørt/læst hvor vigtigt det er at spise kød og drikke mælk).
Her er en glimrende artikel om børns sundhed af Dr. Joel
Fuhrmann (på engelsk)
http://www.drfuhrman.com/children/default.aspx
Hans bog nævnt sidst i artiklen er fremragende, og bør læses af alle
forældre!
Sukkersyge (type 2) kan let forebygges og som regel
helbredes med sund vegetarkost. Det er bevist i videnskabelige forsøg.
Referencer, artikler, videoklip og god bog om emnet her:
http://www.nealbarnard.org/diabetes_book.htm
Med venlig hilsen
John Buhl
Kød- og mælkeproduktionen går ikke kun ud over
sundheden, men i høj grad også miljøet, og derved fremtidige
generationers sundhed ...
2) Kød- og mælkeproduktion truer klimaet
Alle taler om klimaforandringer, men få taler om en af
de væsentligste årsager: Kød- og mælkeproduktion
Ifølge FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, er
den globale kød- og mælkeproduktion ansvarlig for større udslip af
drivhusgasser end den globale transportsektor, og hele 18 procent af de
globale udslip af drivhusgasser stammer fra kød- og mælkeproduktion.
Forskningsprofessor Jørgen E. Olesen ved det
jordbrugsvidenskabelige fakultet ved Aarhus Universitet mener, ifølge
Ingeniøren, at radikalt ændrede kostvaner er det eneste, der virkelig
vil kunne ændre noget ved husdyrholdets miljøeffekter på global skala.
Han tilslutter sig fuldstændig konklusionerne i den
opsigtsvækkende FAO-rapport, der fastslår, at husdyrsektoren er blevet
en af verdens mest betydende bidragydere, hvad angår de mest alvorlige
miljøproblemer.
Også generalsekretær i den danske afdeling af
Verdensnaturfonden, Kim Carstensen, er ifølge Ingeniøren helt enig i, at
kød- og mælkeproduktionens effekter på klimaændringer er enorme.
(Jan Dahlmann;
Ingeniøren 09-02-2007) og:
http://ing.dk/article/20070209/FOEDEVARER/102090120
”Jeg forstår
ikke folk, som frygter forandringer og nye idéer. Personligt har jeg
altid været meget bange for gentagelser og gamle idéer"
- Tom Elert
3) Mail: Kolesterol
Hej John
Vil blot lige spørge om du har nogen erfaring med at
mandler nedsætter kolesterol. I øvrigt kender du til naturprodukter der
kan være gode at tage i kampen mod det dårlige kolesterol.
Tak for dine råd og gode tips på Nomedica - læser dem
med glæde.
Mvh. Marianne
Hej Marianne
Så vidt jeg ved er det eneste naturprodukt, der er
godkendt til at sænke kolesteroltallet, Guarmin:
http://helseonline.dk/product.asp?product=64&sub=24&page=1
Mandler er gode for hjertet (og sænker vist også
kolesteroltallet en smule, jeg ved ikke hvor meget).
Den bedste metode til at sænke kolesteroltallet er først
og fremmest at udelade alle fødevarer, der indeholder kolesterol. Det er
alle animalske fødevarer:
Liste her:
http://www.foodcomp.dk/fvdb_foodnutrlist.asp?CompId=0223
Og samtidig spise så sundt som muligt
http://www.nomedica.dk/sund_kost.htm
samt dyrke motion.
Med venlig hilsen
John Buhl
Køb bøger på helseonline:
To bøger der gør det lettere at gå over til mere
vegetarkost: Vegetar Light og Kunsten at ændre vaner.
Køb
online: 269,00 (normalpris kr. 307,00)
Lær Zoneterapi, på en hurtig og enkel måde. Lær
samtidig kunsten at ændre vaner.
Køb
online: 228,00 (nomalpris: 268,00)
Sikker Slank & Kunsten at ændre vaner
Med disse to bøger lærer du både hvordan du taber dig på en sund
måde, og hvordan du effektivt tilegner dig nye vaner.
Køb
online: 299,00 (normalpris 338,00)
Kunsten at ændre vaner + Fat for life?
To bøger som gør det muligt for dig, som enten er meget overvægtig
eller har særlig svært ved at tabe dig, at tilegne dig de vaner, der vil
give dig succes med at nå og fastholde den vægt, du ønsker.
Køb
online: 325,75 (normalpris 368,00)
Kunsten at ændre vaner + Hvordan Rask?
To bøger der sammen gør det lettere at gennemføre radikale
forbedringer i kost og livsstil, og derved forebygge eller måske endda
helbrede sygdomme.
Køb
online: 274,75 (normalpris: 317,00)
Spar også penge ved at købe andre bøger og
helseprodukter online.
Læs mere på www.helseonline.dk
4) Læsertip
Hummus/bønnedip
Et par håndfulde hvide bønner eller kikærter (i blødlagt
og kogt)
2-3 spsk hasselnødder
3-5 ovnbagte tomater fra olielage + lidt af olien
spidskommen
lidt vand
evt. salt, krydderurter eller hvidløg
Alt blendes til en tyk smørelse.
Bruges fx. som pålæg eller dip.
Mvh. Maria