Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 07, 2012
- Hold hjernen i form ved at være mentalt aktiv hele livet
- Regelmæssig brug af vitamin- og mineraltilskud kan reducere
risikoen for tyktarmskræft
- Hvornår er det for meget jod?
- D-vitaminmangel hos ældre patienter
|
|
|
Det er en
mand af betydning, der ikke sørger over, hvad han ikke har, men glæder
sig over, hvad han har.
— Epictetus
Hold hjernen i form ved at være mentalt aktiv hele livet
Mennesker, der udfordrer deres hjerner i hele deres levetid - ved at
læse, skrive og spille spil - er mindre tilbøjelige til at udvikle de
proteinaflejringer i hjernen, der er forbundet med Alzheimers.
Hjernescanninger viste, at personer uden symptomer på Alzheimers, der
sørgede for at deltage i kognitivt stimulerende aktiviteter gennem hele
deres liv, havde færre forekomster af beta-amyloid, et destruktivt
protein, der er kendetegnende for sygdommen.
Undersøgelsen omfattede 65 raske ældre mennesker med en gennemsnitlig
alder på 76,1 år plus 10 patienter med Alzheimers (gennemsnitsalder 74,8
år) og 11 unge i en kontrolgruppe (gennemsnitsalder 24,5 år).
De blev alle grundigt udspurgt om mentale aktiviteter i deres liv, og
de gennemgik omfattende tests for at vurdere deres hukommelse og evne
til at tænke, og deres hjerner blev scannet for amyloid-aflejringer.
Forskerne sammenlignede hjerneskanninger med 10 Alzheimerpatienter og
11 raske mennesker i 20'erne, og fandt, at mennesker, der havde været
mest mentalt aktiv, havde lavere niveauer af beta-amyloid end dem, der
havde været mindre mentalt aktiv.
Undersøgelsen viste også, at det ikke så ud til at gøre nogen
forskel, hvis personer først for nylig var begyndt at gætte kryds og
tværs og tage del i andre mentale udfordringer.
Kilde: Susan M. Landau,
William J. Jagust m.fl.
Association of Lifetime Cognitive Engagement and Low β-Amyloid
Deposition
Arch Neurol, Jan 2012; doi:10.1001/archneurol.2011.2748
Kommentar:
Konklusionen må være, at det er klogt at holde sig både fysisk og
mentalt aktiv hele livet.
Regelmæssig brug af vitamin- og mineraltilskud kan reducere risikoen
for tyktarmskræft
Kan vitamin- og mineraltilskud i en almindelig kost være med til at
mindske risikoen for tyktarmskræft og beskytte mod kræftfremkaldende
stoffer?
Det tyder et dyreforsøg på.
En undersøgelse offentliggjort i Canadian Journal of Physiology and
Farmakologi (CJPP) fandt, at rotter, der regelmæssigt havde fået
multivitamin og mineraltilskud, havde betydelig lavere risiko for at få
tyktarmskræft, når de blev udsat for kræftfremkaldende stoffer.
Forskerne studerede rotter, som blev givet foder med højt fedtindhold
(20% fedt) over en 32 ugers periode. Rotterne blev delt op i 6 grupper,
som blev udsat for forskellige kombinationer af kosttilskud og
kræftfremkaldende stoffer.
Rotter fodret med en fedtrig og fiberfattig kost, der blev udsat for
kræftfremkaldende stoffer, udviklede forstadier til kræft. Hvorimod
andre rotter, der fik samme kost, men fik et dagligt tilskud af
vitaminer og mineraler, viste en signifikant (84%) reduktion i dannelsen
af forstadier til kræft og ikke udviklede svulster.
Forfatterne konkluderer, at regelmæssige tilskud af multivitaminer og
mineraler kunne være en metode til at mindske risikoen for tyktarmskræft
hos mennesker.
Kilde: Arul, A.B.,
Savarimuthu, I., Alsaif, M.A., Al Numair, K.S. 2012. Multivitamin and
mineral supplementation in 1,2-dimethylhydrazine induced experimental
colon carcinogenesis and evaluation of free radical status, antioxidant
potential, and indicence of ACF. Canadian Journal of Physiology and
Pharmacology, 90: 45–54.
Læs evt. mere
Kommentar:
Jeg bryder mig slet ikke om den slags dyreforsøg. Men forsøget viser
en overraskende stor positiv effekt, når rotter på en usund kost fik
tilskud af vitaminer og mineraler.
Nu venter vi så på undersøgelser, der viser, om daglige tilskud af
vitaminer og mineraler også kan være med til at forebygge tyktarmskræft
hos mennesker, der ikke spiser særlig sundt.
Hvornår er det for meget jod?
Kinesiske forskere gav raske voksne kosttilskud med forskellige doser
af jod i fire uger.
De fandt, at ved relativt høje doser — 400 mikrogram om dagen og op —
begyndte deltagerne at udvikle subklinisk hypothyroidisme (hypotyreoidisme
forekommer, når skjoldbruskkirtlen ikke kan danne tilstrækkelige mængder
af stofskiftehormoner).
I denne undersøgelse fik de deltagere, der indtog 400 mikrogram som
kosttilskud, i alt omkring 800 mikrogram jod om dagen, når jodmængden i
deres kost blev medregnet.
Resultaterne tyder altså på, at vi i hvert fald bør få under 800
mikrogram om dagen.
I alt deltog 256 raske voksne, som havde normal skjoldbruskkirtel, da
studiet begyndte.
Deltagerne fik dagligt en af 12 doser af jod i tabletter, der
indeholder fra 0 til 2.000 mikrogram, i fire uger.
Af de mennesker, der tog 400 mikrogram som tilskud, udviklede 5
procent subklinisk hypothyroidisme. Og det tal steg i takt med joddosis:
af de mennesker på den højeste dosis (2.000 mikrogram om dagen),
udviklede 47 procent subklinisk hypothyroidisme.
Kilde: Wanqi Zhang m.fl.
Exploration of the safe upper level of iodine intake in euthyroid
Chinese adults: a randomized double-blind trial. The Americal Journal of
Clinical Nutrition. February 2012 ajcn.028001. doi:
10.3945/ajcn.111.028001
Kommentar:
Fødevarestyrelsen anbefaler, at vi får 150 mikrogram jod dagligt. Jod
findes især i salt (der er beriget med jod) mælk, fisk og tang.
Kosttilskud indeholder som regel ca. 150 mikrogram jod per dagsdosis.
Veganere skal være opmærksomme på at få nok jod, da undersøgelser har
vist at veganere risikerer jodmangel. Læs mere om jod i artiklen:
Veganere skal være opmærksom på at få nok jod
Overskud af jod kan vist kun forekomme, hvis du overdriver med
jodtabletter eller spiser for meget tang (som er meget rig på jod).
D-vitaminmangel hos ældre patienter
Det store flertal af geriatriske patienter på et tysk revaliderings
sygehuse mangler D-vitamin.
1578 patienter fik målt blodets indhold af D-vitamin, og der blev
fundet utilstrækkelige koncentrationer i blodet hos hele 89% af
patienterne, og 67% havde svær D-vitaminmangel.
Kilde: Schilling, S
Epidemic Vitamin D Deficiency Among Patients in an Elderly Care
Rehabilitation Facility
Dtsch Arztebl Int 2012; 109(3): 33-8; DOI: 10.3238/arztebl.2012.0033
Detaljeret om undersøgelsen
her
Kommentar:
Mange ældre holder sig væk fra solen, og kommer derfor let til at
mangle D-vitamin.
Ældre, der ikke kommer nok ud i solen, bør hele året tage et
kosttilskud med D-vitamin.
De fleste bør tage ca. 20 mikrogram dagligt eller evt. i større
mængder, så der er plads til at glemme at tage vitaminerne nogle dage.
Læs evt. også artiklen om D-vitamin i
nyhedsbrevet uge
50, 2011
Læs også om D-vitamin og Fødevarestyrelsens anbefalinger på
altomkost.dk
At grine af
vore egne fejltagelser kan forlænge vores liv. At grine af en andens kan
forkorte det.
— Cullen
Hightower