Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 07, 2021
- Usunde
fødevarer kan mindske de positive virkninger af en ellers sund kost
- Derfor hader hjernen slankekure
- En enkelt genstand om dagen
forbundet med en øget risiko for atrieflimren
- Veganske børn kan mangle
næringsstoffer.
|
UGENS CITAT
"Af og til
slår det folk, at de ikke behøver at opleve verden på den måde, de er
blevet fortalt."
— Alan Keightley
Usunde fødevarer kan mindske de positive virkninger af en ellers sund
kost
En gruppe forskere satte sig for at undersøge de sundhedsmæssige
konsekvenser af at inkludere usunde fødevarer i en ellers sund kost.
De analyserede, hvor tæt 5.001 ældre mennesker overholdt en
middelhavskost (en kost, der er forbundet med langsommere kognitiv
tilbagegang hos ældre voksne).
De vurderede også, hvor meget hver deltager fulgte en vestlig kost,
der omfattede stegte fødevarer, raffinerede korn, slik, rødt og
forarbejdet kød, ikke fedtreducerede mejeriprodukter og pizza.
Deltagere med langsommere kognitiv tilbagegang var dem med en kost
tættest på middelhavskosten, og som kun spise begrænsede mængder af de
fødevarer, der er en del af den vestlige kost.
Deltagere, der spiste mere af den vestlige kost, oplevede ikke
langsommere kognitiv tilbagegang, selv om de helt eller delvist spiste
en middelhavskost.
Vi bliver med andre ord nødt til at begrænse vores forbrug af
overforarbejdede og andre usunde fødevarer, for at drage fordel af fx
middelhavskosten eller MIND-kosten (en middelhavsagtig plantebaseret
kost specielt sammensat for at gavne hjernen)
Kilde: Rush University Medical Center. "Including unhealthy foods may
diminish positive effects of an otherwise healthy diet." ScienceDaily.
ScienceDaily, 9 January 2021. <www.sciencedaily.com/releases/2021/01/210109152410.htm>.
Undersøgelsen understreger den sundhedsmæssige betydningen af at
begrænse indtagelsen af usunde fødevarer, når kosten ellers er sund. En
ellers sund kost kan ikke opveje (alle) de negative effekter af at
inkluderer (for meget) usundt.
Derfor hader hjernen slankekure
Din hjerne kæmper imod, når du forsøger at skrue ned for dit
kalorieindtag. Derfor virker slankekure kun på kort sigt. Faktisk tyder
forskning på, at op mod to tredjedele af alle, der går på kur, ender med
at veje mere, end de gjorde, før de startede på slankekuren.
Evolutionært set har det været sværere for mennesket at få mad nok
end at få for meget mad. Vores hjerne er derfor genetisk styret til at
holde så godt fast på vores fedtdepoter som muligt.
Vi er med andre ord oppe mod nogle stærke fysiologiske mekanismer,
når vi forsøger at slanke os.
Læs/lyt
mere på videnskab.dks brainstorm
En enkelt genstand om dagen forbundet med en øget risiko for
atrieflimren
En undersøgelse af næsten 108.000 mennesker har vist, at folk, der
regelmæssigt drikker en beskeden mængde alkohol, har øget risiko for
atrieflimren (en tilstand, hvor hjertet slår i en unormal rytme).
Undersøgelsen viste, at sammenlignet med slet ikke at drikke alkohol
var blot en enkelt genstand om dagen knyttet til en 16% øget risiko for
atrieflimren over en periode på ca. 14 år.
Kilde: European Society of Cardiology. "One small alcoholic drink a
day is linked to an increased risk of atrial fibrillation." ScienceDaily.
ScienceDaily, 17 January 2021. <www.sciencedaily.com/releases/2021/01/210117132231.htm>
Veganske børn kan mangle næringsstoffer
Undersøgelser af veganske børn viser, at der især kan være problemer
med A- og D-vitamin.
Forskere fra Helsinge universitet studerede grundigt ernæring og
stofskifte hos 40 raske børn i dagpleje.
Børnene, der spiste vegansk, havde signifikant lavere
D-vitaminniveauer i blodet på trods af, at de regelmæssigt fik
kosttilskud med D-vitamin, og selv om blodprøverne blev indsamlet i
sensommeren. Overraskende nok havde de også lavere niveauer af
A-vitamin. Niveauer for LDL og HDL-kolesterol, essentielle aminosyrer og
docosahexaensyre (DHA, en omega-3 fedtsyre med en central rolle i
udviklingen af visuel funktion*), var lave, mens folatniveauer var
bemærkelsesværdigt høje hos veganske børn.
Ifølge forskerne bør der gennemføres yderligere og større
undersøgelser af de sundhedsmæssige konsekvenser af en veganerkost til
små børn.
Læs
mere på helsinke.fi
Kommentar:
* Docosahexaensyre (DHA) er en langkædet fedtsyre, der især
forekommer i fede fisk. Det er blandt andet en vigtig komponent i den
grå substans i hjernen. Gravide veganere, veganere som ammer og børn,
der lever vegansk, bør for en sikkerheds skyld tage kosttilskud med DHA
fra alger.
Ja, der er brug for flere grundige undersøgelser, der giver mere
viden om, hvordan forældre, der udelukkende serverer vegetabilske
fødevarer til deres børn, kan gøre det på den bedste og mest sikre måde.
Med den viden, vi allerede har, så vidt jeg lige kan gennemskue,
handler det mest om at sikre, at de små får nok af alle næringsstoffer i
kosten eller fra kosttilskud. Det er også vigtig, at forældre søger
hjælp fra diætister og evt. andre fagfolk, hvis de er i tvivl, eller der
er problemer.
Det er vigtigt at være opmærksomhed på i hvert fald:
- B12-, D- og A-vitaminer
- mineralerne/sporstofferne
calcium, jern, jod, zink og selen
- at kosten indeholder nok kalorier
- at kosten indeholder nok omega-3
(inkl. DHA)
- at kosten indeholder nok
proteiner (nok af alle essentielle aminosyrer).