Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 08, 2009
- Hvad er sygdom?
- Mail: Kostråd
- Mail: Omega fedtsyrer
- Lidt af hvert
Kære læser
Du er velkommen til at indsende spørgsmål, kommentarer e.l. til
nyhedsbrevet.
God weekend!
Med venlig hilsen
John Buhl
Når alle
tænker ens bliver der ikke tænkt meget
-- Johan
Norberg
Jeg får hver dag mails fra læsere, der har spørgsmål vedr. specifikke
sygdomme eller symptomer.
Ofte handler spørgsmålene om, hvilke præparater eller hvilken behandling, jeg
mener er den bedste ved en bestemt sygdom eller tilstand.
Selv om det kan være udmærket at modtage behandling eller tage
kosttilskud/naturmedicin/medicin ved bestemte lidelser, tror jeg, at
mange mennesker, der har problemer med helbredet, vil have gavn af at se
på sygdom på en lidt anden måde, end vi er vant til.
Derfor i denne og de næste par uger nogle artikler om et nyt syn på
sygdom og helbredelse.
Lad mig høre hvad du mener, og hvis du har spørgsmål ...
Hvad er sygdom, og hvordan opstår den?
Det vi oplever som sygdom er — paradoksalt nok — i de fleste
tilfælde kroppens anstrengelser for at blive rask.
Allerede omkring 30-40 års alderen begynder de fleste at mærke
følgerne af tidligere usunde kost- og levevaner: lidt ondt hist og her,
mere uoplagt, en følelse af træthed, begyndende åreforkalkning og måske
det, der er værre.
Det behøver ikke at være sådan, men mange mennesker lever et liv, der
indeholder så mange negative indflydelser, at det svækker kroppen og
dens immunforsvar, og sygdom kan opstå.
Vi udsættes alle for skadelige stoffer og mikroorganismer hver dag.
Så længe de ikke overstiger kroppens evne til at neutralisere og
udskille dem, klarer vi belastningen uden de store problemer. Nogle af
de mest almindelige skadelige stoffer, som mange udsættes for, stammer
fra usunde kostvaner, rygning, dårligt indeklima, medicin og miljøgifte.
Kroppen skal hele tiden neutralisere og fjerne skadelige
mikroorganismer og giftstoffer, før de når at gøre skade. Normalt bliver
de neutraliseret og derefter fjernet via tarme, lunger, nyrer, hud mv.
Men når kroppen af en eller flere grunde er ude af stand til at udskille
alle de affaldsstoffer, den tilføres eller selv danner, kan de ophobe
sig og efterhånden udgøre en trussel. Også skadelige mikroorganismer kan
blive en alvorlig trussel, hvis kroppen mister kontrollen over dem, og
de formerer sig uhæmmet.
Når kroppen registrerer, at potentielt skadelige mikroorganismer
eller giftstoffer begynder at udgøre et større problem, end den kan
klare på normal vis, vil den samle sine energireserver og gøre en ekstra
indsats for at slippe af med dem. Kroppen trækker noget af energien væk
fra musklerne, og bruger i stedet kræfterne på at udskille og hele.
Resultatet er, at du vil føle dig mere mat, sløj eller uoplagt.
Så længe kroppen er sund og rask — og har nok energi til sin rådighed
— har den normalt forholdsvis let ved at regulere sig selv i forhold til
de belastninger, den udsættes for, men langvarig eller intens belastning
kan udmatte og derefter give sygdom.
Når kroppen mangler energi til at udføre alle sine funktioner
tilfredsstillende, må den prioritere. Når mængden af skadelige
mikroorganismer og affaldsstoffer overstiger kroppens tolerance — når de
begynder at udgøre en alvorlig fare for din sundhed — er det nødvendigt,
at kroppen prioriterer udskillende, opbyggende og helende processer
højere, end fx energi til muskelarbejde og fordøjelse.
I de situationer vil du sandsynligvis opleve øget træthed eller føle
dig drænet for energi, selv om du har sovet lige så meget og godt, som
du plejer. Det er et signal om, at du skal sørge for god søvn og på
andre måder forbedre betingelserne for sundhed og kroppens iboende
helbredende evner.
Næste uge om akutte sygdomme.
Hej John Buhl
Hvad mener du om ”blodtype-kost” og ”Lene Hanssons principper” (ikke
blande proteiner og stivelse sammen i samme måltid)?
Det er meget forvirrende og svært at finde rundt i junglen af
såkaldte gode råd og anvisninger.
Jeg har læst i både Kost efter blodtype og Lene Hansson -- det der er
godt i den ene bog er det rene gift i den anden!!
Mange hilsner
Kirsten
Hej Kirsten
Ja, det kan gå hurtigt med at blive forvirret, hvis man tror på alle
de kostråd der anbefales i de forskellige bøger ;-)
Ideen om at man fx ikke bør blande protein og stivelse til samme
måltid er ikke noget Lene Hansson har fundet på. Hun har det fra bøgerne
”Fit for Life” af Harvey Diamond og Marilyn Diamond, som igen skrev
deres bøger baseret på et større kursus i Naturlig Hygiejne (samlet af
T.C. Fry for 25 år siden). Og det kurset er en gennemgang af en lang
række tidligere tiders fortalere for sund kost og levevilkår –
heriblandt Herbert M. Shelton, der bl.a. omfattende beskrev principperne
for kostkombinering.
Sheltons bøger er fra en tid, hvor man ikke vidste alt for meget om,
hvordan fordøjelsessystemet fungerer. Du kan nemlig sagtens blande og
fordøje stivelse og protein til samme måltid.
For nogle mennesker og bl.a. ved visse fordøjelsesproblemer kan det
dog være gavnligt i en periode at spise meget simpelt og ikke blande ret
mange forskellige fødevarer til samme måltid, men det er en anden sag.
Det er ikke din blodtype, der afgør hvilken kost der er sund for dig.
Bogen ”Spis efter din Blodtype” af Peter D'Adamo har -- på samme måde som
principperne om kostkombinering -- været udsat for relevant kritik.
De officielle 8 kostråd er ikke så ringe endda, og vil for de fleste
mennesker være en stor forbedring i forhold til deres nuværende kost,
selv om det sagtens kan gøres endnu bedre.
Med venlig hilsen
John Buhl
Kære John!
Kan du anbefale, hvad man kan spise i stedet for fiskeolie for at
dække sit behov for omega fedtsyrer? Og hvad med mængderne? Jeg vil ikke
tage på af det.
Nogle siger at hørfrø ikke dækker behovet. Hvad siger du? Hvor
vigtigt er det at indtage omega fedtsyrer?
Med venlig hilsen
Mary
Kære Mary
Ingen ved præcist hvilke mængder af omega 3, der er bedst (selv om
der er mange selvudnævnte eksperter).
Måske får du allerede nok i din kost. Der findes faktisk omega-3 i
stort set alle fødevarer -- selv frugt og grønt, blot i meget små
mængder.
I de fleste tilfælde vil en meget sund kost, der også inkluderer lidt
frø og nødder hver dag, indeholde nok. Hørfrø og hørfrøolie er den
rigeste vegetabilske kilde. Blot en lille smule hørfrø eller hørfrøolie
vil normalt let dække behovet, sammen med en nogenlunde sund kost.
Omega 6 og især 9 er ikke et problem. Dem får vi nok af i kosten,
selv om der måske kan være sjældne undtagelser.
Med venlig hilsen
John Buhl
Rugbrød og havregryn følges af andre sunde vaner
De danskere, der spiser mest fuldkorn, lever også på andre måder
sundest. Det viser en ny undersøgelse fra projektet Kost, kræft og
helbred.
cancer.dk 16-2-1009
Mest nikkel i billig kaffe
Billig kaffe indeholder mere nikkel og koffein som dyrere mærker.
DR.dk
15-2-2009
Forældre har svært ved at sige nej
Antallet af børn, der henvises til specialundervisning, stiger
kraftigt, bl.a. fordi forældre lader deres børn styre, siger professor.
Jyllands Posten
14-2-2009
Kunder lokkes med ”naturlighed”
Når en vare ikke lige er økologisk, kan den i stedet være naturlig.
Der er næsten frit spil for brugen af ordet.
Politiken 13-2-2009
Danskere er vilde med oksekød
I gennemsnit spiser hver dansker over 30 kilo okse- og kalvekød om
året. Det er betydeligt mere end den gennemsnitlige EU-borger.
kvæg.dk
Kommentar:
Kedelig EU rekord, når vi ved at oksekød kan medvirke til netop de
sygdomme, som alt for mange danskere rammes af – fx hjertekarsygdomme og
kræft.
Al den kød er heller ikke godt for klimaet ...
Drop bøffen og spar 110.000 milliarder kroner på klimaet
250 gram stor bøf forurener lige så meget som 20 kilometer bilkørsel,
og hollandske klimaforskere har regnet ud, at hvis verdens befolkning
skærer det ugentlige kødforbrug ned fra 1.400 gram om ugen per person
til 70 gram fra kødkvæg og 325 gram kylling og æg, så vil verden spare
det enorme beløb af 110.000 milliarder kroner i kampen mod den globale
opvarmning.
Faktisk vil det samlet set halvere omkostningerne af klimakrisen,
mener forskerne.
Ingeniøren 12-2-2009
Kommentar:
Det er rigtig mange penge! (110.000.000.000.000 kr.).
Det er hverken svært eller kedeligt – men sundt og spændende – at gå
over til vegetarkost, eller i hvert fald væsentlig øge mængden af
vegetabilske fødevarer og mindske mængden af animalske fødevarer.
Skriv dig op som abonnement til det nye online vegetarblad her
http://www.nomedica.dk/nyhedsbreve.htm
Det er helt gratis.
Sodavand kan give kvinder nyreskader
Kvinder, der drikker to eller flere dåser sodavand om dagen, har 86
procent større risiko for at udvikle nyresygdomme.
Dagens medicin 10-2-2009
P-piller kan give astma
Kvinder, der tager p-piller, har større risiko for at få astma.
BT
14-2-2009
Hjertepatienter lider under mislykket medicin
Banebrydende dansk forskning i årsager til hjertesygdomme fastslår,
at milliardsatsninger i ny hjertemedicin er rene vildspor. Patienter
risikerer at blive mere syge under afprøvning af medicinen.
Berlingske 13-2-2009
Kommentar:
Bemærk at de fleste hjertepatienter kan få det meget bedre eller
blive helt raske med tilstrækkelig sund livsstil.
Læs om alternativ behandling
Kræftens Bekæmpelse har åbnet en ny database, hvor du kan søge i de
forskningsartikler, der ligger til grund for Kræftens Bekæmpelses
anbefalinger vedr. alternative behandling.
cancer.dk
"Den eneste
virkelige fejl er den, vi ikke lærer noget fra."
-- John
Powell