Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 08, 2009


  1. Hvad er sygdom?
  2. Mail: Kostråd
  3. Mail: Omega fedtsyrer
  4. Lidt af hvert

Kære læser

Du er velkommen til at indsende spørgsmål, kommentarer e.l. til nyhedsbrevet.

God weekend!

Med venlig hilsen
John Buhl


Når alle tænker ens bliver der ikke tænkt meget

-- Johan Norberg


1) Hvad er sygdom?

Jeg får hver dag mails fra læsere, der har spørgsmål vedr. specifikke sygdomme eller symptomer.

Ofte handler spørgsmålene om, hvilke præparater eller hvilken behandling, jeg mener er den bedste ved en bestemt sygdom eller tilstand.

Selv om det kan være udmærket at modtage behandling eller tage kosttilskud/naturmedicin/medicin ved bestemte lidelser, tror jeg, at mange mennesker, der har problemer med helbredet, vil have gavn af at se på sygdom på en lidt anden måde, end vi er vant til.

Derfor i denne og de næste par uger nogle artikler om et nyt syn på sygdom og helbredelse.

Lad mig høre hvad du mener, og hvis du har spørgsmål ...

Hvad er sygdom, og hvordan opstår den?

Det vi oplever som sygdom er — paradoksalt nok — i de fleste tilfælde kroppens anstrengelser for at blive rask.

Allerede omkring 30-40 års alderen begynder de fleste at mærke følgerne af tidligere usunde kost- og levevaner: lidt ondt hist og her, mere uoplagt, en følelse af træthed, begyndende åreforkalkning og måske det, der er værre.
Det behøver ikke at være sådan, men mange mennesker lever et liv, der indeholder så mange negative indflydelser, at det svækker kroppen og dens immunforsvar, og sygdom kan opstå.

Vi udsættes alle for skadelige stoffer og mikroorganismer hver dag. Så længe de ikke overstiger kroppens evne til at neutralisere og udskille dem, klarer vi belastningen uden de store problemer. Nogle af de mest almindelige skadelige stoffer, som mange udsættes for, stammer fra usunde kostvaner, rygning, dårligt indeklima, medicin og miljøgifte.

Kroppen skal hele tiden neutralisere og fjerne skadelige mikroorganismer og giftstoffer, før de når at gøre skade. Normalt bliver de neutraliseret og derefter fjernet via tarme, lunger, nyrer, hud mv. Men når kroppen af en eller flere grunde er ude af stand til at udskille alle de affaldsstoffer, den tilføres eller selv danner, kan de ophobe sig og efterhånden udgøre en trussel. Også skadelige mikroorganismer kan blive en alvorlig trussel, hvis kroppen mister kontrollen over dem, og de formerer sig uhæmmet.

Når kroppen registrerer, at potentielt skadelige mikroorganismer eller giftstoffer begynder at udgøre et større problem, end den kan klare på normal vis, vil den samle sine energireserver og gøre en ekstra indsats for at slippe af med dem. Kroppen trækker noget af energien væk fra musklerne, og bruger i stedet kræfterne på at udskille og hele. Resultatet er, at du vil føle dig mere mat, sløj eller uoplagt.

Så længe kroppen er sund og rask — og har nok energi til sin rådighed — har den normalt forholdsvis let ved at regulere sig selv i forhold til de belastninger, den udsættes for, men langvarig eller intens belastning kan udmatte og derefter give sygdom.

Når kroppen mangler energi til at udføre alle sine funktioner tilfredsstillende, må den prioritere. Når mængden af skadelige mikroorganismer og affaldsstoffer overstiger kroppens tolerance — når de begynder at udgøre en alvorlig fare for din sundhed — er det nødvendigt, at kroppen prioriterer udskillende, opbyggende og helende processer højere, end fx energi til muskelarbejde og fordøjelse.

I de situationer vil du sandsynligvis opleve øget træthed eller føle dig drænet for energi, selv om du har sovet lige så meget og godt, som du plejer. Det er et signal om, at du skal sørge for god søvn og på andre måder forbedre betingelserne for sundhed og kroppens iboende helbredende evner.

Næste uge om akutte sygdomme.


2) Mail: Kostråd

Hej John Buhl

Hvad mener du om ”blodtype-kost” og ”Lene Hanssons principper” (ikke blande proteiner og stivelse sammen i samme måltid)?

Det er meget forvirrende og svært at finde rundt i junglen af såkaldte gode råd og anvisninger.

Jeg har læst i både Kost efter blodtype og Lene Hansson -- det der er godt i den ene bog er det rene gift i den anden!!

Mange hilsner
Kirsten

Hej Kirsten

Ja, det kan gå hurtigt med at blive forvirret, hvis man tror på alle de kostråd der anbefales i de forskellige bøger ;-)

Ideen om at man fx ikke bør blande protein og stivelse til samme måltid er ikke noget Lene Hansson har fundet på. Hun har det fra bøgerne ”Fit for Life” af Harvey Diamond og Marilyn Diamond, som igen skrev deres bøger baseret på et større kursus i Naturlig Hygiejne (samlet af T.C. Fry for 25 år siden). Og det kurset er en gennemgang af en lang række tidligere tiders fortalere for sund kost og levevilkår – heriblandt Herbert M. Shelton, der bl.a. omfattende beskrev principperne for kostkombinering.

Sheltons bøger er fra en tid, hvor man ikke vidste alt for meget om, hvordan fordøjelsessystemet fungerer. Du kan nemlig sagtens blande og fordøje stivelse og protein til samme måltid.

For nogle mennesker og bl.a. ved visse fordøjelsesproblemer kan det dog være gavnligt i en periode at spise meget simpelt og ikke blande ret mange forskellige fødevarer til samme måltid, men det er en anden sag.

Det er ikke din blodtype, der afgør hvilken kost der er sund for dig. Bogen ”Spis efter din Blodtype” af Peter D'Adamo har -- på samme måde som principperne om kostkombinering -- været udsat for relevant kritik.

De officielle 8 kostråd er ikke så ringe endda, og vil for de fleste mennesker være en stor forbedring i forhold til deres nuværende kost, selv om det sagtens kan gøres endnu bedre.

Med venlig hilsen
John Buhl


3) Mail: Omega fedtsyrer

Kære John!

Kan du anbefale, hvad man kan spise i stedet for fiskeolie for at dække sit behov for omega fedtsyrer? Og hvad med mængderne? Jeg vil ikke tage på af det.

Nogle siger at hørfrø ikke dækker behovet. Hvad siger du? Hvor vigtigt er det at indtage omega fedtsyrer?

Med venlig hilsen
Mary

Kære Mary

Ingen ved præcist hvilke mængder af omega 3, der er bedst (selv om der er mange selvudnævnte eksperter).

Måske får du allerede nok i din kost. Der findes faktisk omega-3 i stort set alle fødevarer -- selv frugt og grønt, blot i meget små mængder.

I de fleste tilfælde vil en meget sund kost, der også inkluderer lidt frø og nødder hver dag, indeholde nok. Hørfrø og hørfrøolie er den rigeste vegetabilske kilde. Blot en lille smule hørfrø eller hørfrøolie vil normalt let dække behovet, sammen med en nogenlunde sund kost.

Omega 6 og især 9 er ikke et problem. Dem får vi nok af i kosten, selv om der måske kan være sjældne undtagelser.

Med venlig hilsen
John Buhl


4) Lidt af hvert

Rugbrød og havregryn følges af andre sunde vaner

De danskere, der spiser mest fuldkorn, lever også på andre måder sundest. Det viser en ny undersøgelse fra projektet Kost, kræft og helbred.
cancer.dk 16-2-1009

Mest nikkel i billig kaffe

Billig kaffe indeholder mere nikkel og koffein som dyrere mærker.
DR.dk 15-2-2009

Forældre har svært ved at sige nej

Antallet af børn, der henvises til specialundervisning, stiger kraftigt, bl.a. fordi forældre lader deres børn styre, siger professor.
Jyllands Posten 14-2-2009

Kunder lokkes med ”naturlighed”

Når en vare ikke lige er økologisk, kan den i stedet være naturlig. Der er næsten frit spil for brugen af ordet.
Politiken 13-2-2009

Danskere er vilde med oksekød

I gennemsnit spiser hver dansker over 30 kilo okse- og kalvekød om året. Det er betydeligt mere end den gennemsnitlige EU-borger.
kvæg.dk

Kommentar:

Kedelig EU rekord, når vi ved at oksekød kan medvirke til netop de sygdomme, som alt for mange danskere rammes af – fx hjertekarsygdomme og kræft.

Al den kød er heller ikke godt for klimaet ...

Drop bøffen og spar 110.000 milliarder kroner på klimaet

250 gram stor bøf forurener lige så meget som 20 kilometer bilkørsel, og hollandske klimaforskere har regnet ud, at hvis verdens befolkning skærer det ugentlige kødforbrug ned fra 1.400 gram om ugen per person til 70 gram fra kødkvæg og 325 gram kylling og æg, så vil verden spare det enorme beløb af 110.000 milliarder kroner i kampen mod den globale opvarmning.

Faktisk vil det samlet set halvere omkostningerne af klimakrisen, mener forskerne.
Ingeniøren 12-2-2009

Kommentar:

Det er rigtig mange penge! (110.000.000.000.000 kr.).

Det er hverken svært eller kedeligt – men sundt og spændende – at gå over til vegetarkost, eller i hvert fald væsentlig øge mængden af vegetabilske fødevarer og mindske mængden af animalske fødevarer.

Skriv dig op som abonnement til det nye online vegetarblad her
http://www.nomedica.dk/nyhedsbreve.htm

Det er helt gratis.

Sodavand kan give kvinder nyreskader

Kvinder, der drikker to eller flere dåser sodavand om dagen, har 86 procent større risiko for at udvikle nyresygdomme.
Dagens medicin 10-2-2009

P-piller kan give astma

Kvinder, der tager p-piller, har større risiko for at få astma.
BT 14-2-2009

Hjertepatienter lider under mislykket medicin

Banebrydende dansk forskning i årsager til hjertesygdomme fastslår, at milliardsatsninger i ny hjertemedicin er rene vildspor. Patienter risikerer at blive mere syge under afprøvning af medicinen.
Berlingske 13-2-2009

Kommentar:

Bemærk at de fleste hjertepatienter kan få det meget bedre eller blive helt raske med tilstrækkelig sund livsstil.

Læs om alternativ behandling

Kræftens Bekæmpelse har åbnet en ny database, hvor du kan søge i de forskningsartikler, der ligger til grund for Kræftens Bekæmpelses anbefalinger vedr. alternative behandling.
cancer.dk


"Den eneste virkelige fejl er den, vi ikke lærer noget fra."

-- John Powell


Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.