Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 08, 2010


1) Proteinbekymringer

2) Et godt immunforsvar holder dig rask

3) Spørgsmål og kommentarer fra læsere

 

Begynd med at gøre det nødvendige, derefter det mulige, og pludselig gør du det umulige.

— Francis of Assisi


1) Proteinbekymringer

Mange mennesker bekymrer sig om protein, især hvis de ikke spiser kød, men generelt set indtager vi mere end nok protein.

En del mennesker burde overveje, om de mon får for meget protein. Det gælder ikke mindst overvægtige, der får ”professionel” vejledning, hvor de bliver sat på proteinrige diæter — endda ofte diæter med ret store mængder animalsk protein!

Jeg har skrevet en lidt længere artikel om protein, som du kan læse på www.vegetarbladet.dk

Vi havde også emnet oppe i sidste uge, og et par læsere har sendt spørgsmål:

Slankekur med proteinpulver

Jeg skriver fordi jeg er blevet i tvivl om proteinpulver pga. sidste nyhedsbrev fra Nomedica uge 07.2010.

Jeg er i gang med vægttab og har i den forbindelse ladet mig råde til at tage proteinpulver som daglig tilskud. (60 g fordelt over 2 gange daglig)

Når jeg læser nyhedsbrevet forstår jeg det som at det skal man kun hvis man styrketræner! Hvad er korrekt?

Med venlig hilsen
Hanne Jørgensen

Hej Hanne

Du behøver heller ikke at tage proteinpulver, hvis du styrketræner. Du behøver at få nok protein, og det klares let via kosten.

Den eneste grund til at tage proteinpulver er, hvis det skal erstatte et måltid — altså en såkaldt pulverkur, hvor pulveret indeholder protein, vitaminer, mineraler mv.

Det er sjældent en god idé, men en pulverkur kan give et hurtigt vægttab (som er svært af fastholde).

Med venlig hilsen
John Buhl

Hej John,

... Vil det sige, at det er unødvendige kalorier jeg indtager når jeg drikker det proteinpulver? For jeg bruger det ikke som en erstatning for et måltid, men tager det bare de 2 gange daglig. Jeg prøver så vidt mulig at få en alsidig kost med meget grønt og holder den på 1200 kcal (hvilket jeg synes er svært i sig selv :-)

Med venlig hilsen
Hanne Jørgensen

Hej Hanne

Protein indeholder kalorier, og de skal tælles med i dit kalorieregnskab.

Hvis du er helt nede på 1200 kcal skal du naturligvis være meget påpasselig med at få nok af alle næringsstoffer — inkl. protein.

Du kan godt tilrettelægge en kost med 1200 kcal og få alle næringsstoffer, men det er også let at lave fejl. Det kræver lidt omtanke. Det er nok derfor, du er blevet anbefalet proteinpulver. Proteinpulver med vitaminer, mineraler, omega-3 mv. kan gøre en så kaloriefattig kost lidt mere sikker.

Med venlig hilsen
John Buhl

Protein til idrætsudøvere?

Ang. artiklen om at proteinbehovet er overvurderet:

Hvilken betydning vil dette få for de overvægtige, der er på diverse kure med proteinpulver?

Hvad med elite idrætsudøvere? De starter som børn, og bruger ofte proteinpulver i forbindelse med træning?

Aktuelt tænker jeg på en 11 årig, der træner svømning 2 timer 4 gange om ugen, fodbold 1,5 time 2 gange om ugen. Derudover kommer stævner, kampe, samt anden aktivitet, idræt i skolen og fysisk udfoldelse i forbindelse med leg?

V.h.
Birgitte

Kære Birgitte

De officielle anbefalinger er 10-20 % af energi fra protein. Eller ca. 0,6 gram per kg kropsvægt.
Oversat til dansk: Vi danskerne får generelt mere end nok protein!

Der er naturligvis undtagelser.

Børn, der fx får en stor del af deres kaloriebehov dækket med cola, chips, sukker, kager, hvidt brød mv., risikerer alle mulige mangeltilstande — inkl. proteinmangel (hvis kosten ikke på anden måde indeholder proteinrige fødevarer).

Voksne, der får en stor del af deres kaloriebehov dækket med alkohol, sukker og olie kan også i sjældne tilfælde komme til at lide af proteinmangel (samt mangel på vitaminer, mineraler mv.).

Kosten kan sagtens indeholde nok protein — også for en så aktiv 11-årig.

Hvis kosten er sund, vil øget aktivitet give øget kaloriebehov og kalorieindtagelse — og med øget kalorieindtagelse følger mere protein, så det giver sådan set sig selv.

Det er vigtigt, at kaloriebehovet hovedsageligt bliver dækket af hele, uraffinerede fødevarer — fx fuldkornsprodukter, frugt, grønsager, bælgfrugter, nødder. Og hvis der indtages animalske fødevarer bør det være de sundeste varianter — fedtfattige mælkeprodukter frem for de fedtrige, fisk frem for kød, fedtfattigt kød frem for det almindelige osv.

I tilfælde med eliteidrætsudøvere kan det være en opgave, at sørge for en dækkende kost. Derfor tager mange kosttilskud, men det bedste er at få det hele gennem kosten.

Med venlig hilsen
John Buhl


2) Et godt immunforsvar holder dig rask

Det er især dit immunsystemet, der holder dig rask. Det er derfor en god idé at sørge for, at det er i fin form.

Din krop udsættes hele tiden for bakterier, virus, miljøgifte mv., som under uheldige omstændigheder kan gøre dig syg.

Hvor godt din krop klarer disse angreb afhænger især af hvor effektivt dit naturlige forsvar — dit immunsystem — fungerer.

Langt de fleste virus og bakterier har ikke en chance, når de står overfor et immunforsvar, der er klar til at tage udfordringen op. Selv farlige og potentielt sygdomsfremkaldende bakterier og virus må normalt hurtigt give op.

Dit immunforsvaret er dit stærkeste våben mod de bakterier, virus og skadelige stoffer, du hele tiden møder i din hverdag. Uden et velfungerende immunsystem er det svært at bevare et godt helbred.

Desværre tror mange, at naturprodukter eller immunstyrkende planter kan styrke, genopbygge eller stimulere immunsystemet, men hvis den ide afholder dig fra at foretage de ændringer, der faktisk vil gøre en stor forskel, er det meget uheldigt.

Selv om der er situationer, hvor udvalgte kosttilskud og naturprodukter har sin berettigelse, giver de også let en falsk tryghed.

Din krops naturlige forsvarssystem og selvhelbredende evner har udviklet sig gennem millioner af år, og du kan desværre nok ikke pludselig forbedre det ved at tage et eller andet præparat.

Men du kan forbedre de vilkår, dit immunsystem arbejder under, og du kan aflaste det så meget, at det har overskud til lettere at overmande bakterier og virus, og på anden måde gøre eller holde dig rask.

Både dine kostvaner, din livsstil, dine levevilkår, samt din mentale og følelsesmæssige tilstand, har indflydelse på din modstandskraft.

Du styrker først og fremmest dit immunsystem og din modstandskraft ved at tilvejebringe de bedste betingelser for din sundhed. Det er efter min mening de kost- og livsstilsfaktorer, du kan læse lidt om på hvordan rask?-siderne her på Nomedica.


3) Spørgsmål og kommentarer fra læsere

Læser: Vi er holdt med at bruge mælkeprodukter. Kun smør og ost ved meget sjældne lejligheder. Vidste ikke at man kunne få sådan en fred i maven. :-)

Læser: Nyhedsbrevet har bl.a. fået mig til at blive veganer for at nedsætte mit kolesteroltal, hvilket også lykkedes.

Læser: For 25 år siden fandt jeg hos Matas, Julie Vøldans plus-minusbalancen, som også indeholdt syre-basebalancen. Ved at leve efter den i perioder, har jeg fjernet syster i underlivet, nedsat for højt kolesteroltal, rettet op på dårlige levertal, fjernet mig fra en diabetes, som jeg var tæt på, og småskavanker. Den bog har hjulpet mig meget. Men den handler jo stort set om det samme som du siger: Spis mere frugt, grønt og groft.

Læser: ... Jeg har ledt på nettet efter en erstatning til "Sundgården" på Langeland som blev drevet af Grethe Schmidt, fordi jeg godt kunne ønske mig et ugeophold på "grøn" mad ...

Kommentar: Jeg kender faktisk ikke til steder i Danmark, hvor man kan tage et ophold og få den bedste mad mv., som man fx tidligere kunne på Grethe Schmidts sted (eller andre steder, der tidligere fandtes). Jeg hører gerne fra læsere, der evt. kender gode steder i Danmark, hvor man kan tage en uges ”kurophold” med grøn mad.

Læser: Jeg har læst, at kvinder over 50 skal have ca. 1.000 i.e. D vitamin og 1.200 mg calcium per dag (for at undgå knogleskørhed).

Min mening: Det med mængden af calcium er der delte meninger om, og det afhænger af en lang række faktorer. Hvis du fx undgår de fødevarer, der har en negativ indvirkning på knoglerne (for mange animalske fødevarer, for få grøntsager, for lidt sol, for meget kaffe, for lidt motion, for meget salt osv.) kan du naturligvis klare dig med mindre calcium.

Du kan let få nok kalk fra kosten, men det forholder sig anderledes med D-vitamin, som de fleste af os får for lidt af i vinterhalvåret, medmindre vi tager tilskud.

D-vitamin på 1.000 i.e. (25 mikrogram) er mere eller mindre den mængde, mange forskere er begyndt at anbefale. De fleste kosttilskud med D-vitamin indeholder da også efterhånden 20 - 35 mikrogram per tablet.


Viden er ikke nok, vi må anvende. Villig er ikke nok, vi må gøre.

— Goethe


Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.