Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 08, 2010
Begynd med at
gøre det nødvendige, derefter det mulige, og pludselig gør du det
umulige.
— Francis of
Assisi
Mange mennesker bekymrer sig om protein, især hvis de
ikke spiser kød, men generelt set indtager vi mere end nok protein.
En del mennesker burde overveje, om de mon får for meget
protein. Det gælder ikke mindst overvægtige, der får ”professionel”
vejledning, hvor de bliver sat på proteinrige diæter — endda ofte diæter
med ret store mængder animalsk protein!
Jeg har skrevet en lidt længere artikel om protein, som
du kan læse på
www.vegetarbladet.dk
Vi havde også emnet oppe i sidste uge, og et par læsere
har sendt spørgsmål:
Slankekur med proteinpulver
Jeg skriver fordi jeg er blevet i tvivl om proteinpulver
pga. sidste nyhedsbrev fra Nomedica
uge 07.2010.
Jeg er i gang med vægttab og har i den forbindelse ladet
mig råde til at tage proteinpulver som daglig tilskud. (60 g fordelt
over 2 gange daglig)
Når jeg læser nyhedsbrevet forstår jeg det som at det
skal man kun hvis man styrketræner! Hvad er korrekt?
Med venlig hilsen
Hanne Jørgensen
Hej Hanne
Du behøver heller ikke at tage proteinpulver, hvis du
styrketræner. Du behøver at få nok protein, og det klares let via
kosten.
Den eneste grund til at tage proteinpulver er, hvis det skal
erstatte et måltid — altså en såkaldt pulverkur, hvor pulveret
indeholder protein, vitaminer, mineraler mv.
Det er sjældent en god idé, men en pulverkur kan give et
hurtigt vægttab (som er svært af fastholde).
Med venlig hilsen
John Buhl
Hej John,
... Vil det sige, at det er unødvendige kalorier jeg
indtager når jeg drikker det proteinpulver? For jeg bruger det ikke som
en erstatning for et måltid, men tager det bare de 2 gange daglig. Jeg
prøver så vidt mulig at få en alsidig kost med meget grønt og holder den
på 1200 kcal (hvilket jeg synes er svært i sig selv :-)
Med venlig hilsen
Hanne Jørgensen
Hej Hanne
Protein indeholder kalorier, og de skal tælles med i dit
kalorieregnskab.
Hvis du er helt nede på 1200 kcal skal du naturligvis
være meget påpasselig med at få nok af alle næringsstoffer — inkl.
protein.
Du kan godt tilrettelægge en kost med 1200 kcal og få
alle næringsstoffer, men det er også let at lave fejl. Det kræver lidt
omtanke. Det er nok derfor, du er blevet anbefalet proteinpulver.
Proteinpulver med vitaminer, mineraler, omega-3 mv. kan gøre en så
kaloriefattig kost lidt mere sikker.
Med venlig hilsen
John Buhl
Protein til idrætsudøvere?
Ang. artiklen om at proteinbehovet er overvurderet:
Hvilken betydning vil dette få for de overvægtige, der
er på diverse kure med proteinpulver?
Hvad med elite idrætsudøvere? De starter som børn, og
bruger ofte proteinpulver i forbindelse med træning?
Aktuelt tænker jeg på en 11 årig, der træner svømning 2
timer 4 gange om ugen, fodbold 1,5 time 2 gange om ugen. Derudover
kommer stævner, kampe, samt anden aktivitet, idræt i skolen og fysisk
udfoldelse i forbindelse med leg?
V.h.
Birgitte
Kære Birgitte
De officielle anbefalinger er 10-20 % af energi fra
protein. Eller ca. 0,6 gram per kg kropsvægt.
Oversat til dansk: Vi danskerne får generelt mere end nok protein!
Der er naturligvis undtagelser.
Børn, der fx får en stor del af deres kaloriebehov
dækket med cola, chips, sukker, kager, hvidt brød mv., risikerer alle
mulige mangeltilstande — inkl. proteinmangel (hvis kosten ikke på anden
måde indeholder proteinrige fødevarer).
Voksne, der får en stor del af deres kaloriebehov dækket
med alkohol, sukker og olie kan også i sjældne tilfælde komme til at
lide af proteinmangel (samt mangel på vitaminer, mineraler mv.).
Kosten kan sagtens indeholde nok protein — også for en
så aktiv 11-årig.
Hvis kosten er sund, vil øget aktivitet give øget
kaloriebehov og kalorieindtagelse — og med øget kalorieindtagelse følger
mere protein, så det giver sådan set sig selv.
Det er vigtigt, at kaloriebehovet hovedsageligt bliver
dækket af hele, uraffinerede fødevarer — fx fuldkornsprodukter, frugt,
grønsager, bælgfrugter, nødder. Og hvis der indtages animalske fødevarer
bør det være de sundeste varianter — fedtfattige mælkeprodukter frem for
de fedtrige, fisk frem for kød, fedtfattigt kød frem for det almindelige
osv.
I tilfælde med eliteidrætsudøvere kan det være en
opgave, at sørge for en dækkende kost. Derfor tager mange kosttilskud,
men det bedste er at få det hele gennem kosten.
Med venlig hilsen
John Buhl
Det er især dit immunsystemet, der holder dig rask. Det
er derfor en god idé at sørge for, at det er i fin form.
Din krop udsættes hele tiden for bakterier, virus,
miljøgifte mv., som under uheldige omstændigheder kan gøre dig syg.
Hvor godt din krop klarer disse angreb afhænger især af
hvor effektivt dit naturlige forsvar — dit immunsystem — fungerer.
Langt de fleste virus og bakterier har ikke en chance,
når de står overfor et immunforsvar, der er klar til at tage
udfordringen op. Selv farlige og potentielt sygdomsfremkaldende
bakterier og virus må normalt hurtigt give op.
Dit immunforsvaret er dit stærkeste våben mod de
bakterier, virus og skadelige stoffer, du hele tiden møder i din
hverdag. Uden et velfungerende immunsystem er det svært at bevare et
godt helbred.
Desværre tror mange, at naturprodukter eller
immunstyrkende planter kan styrke, genopbygge eller stimulere
immunsystemet, men hvis den ide afholder dig fra at foretage de
ændringer, der faktisk vil gøre en stor forskel, er det meget uheldigt.
Selv om der er situationer, hvor udvalgte kosttilskud og
naturprodukter har sin berettigelse, giver de også let en falsk tryghed.
Din krops naturlige forsvarssystem og selvhelbredende
evner har udviklet sig gennem millioner af år, og du kan desværre nok
ikke pludselig forbedre det ved at tage et eller andet præparat.
Men du kan forbedre de vilkår, dit immunsystem
arbejder under, og du kan aflaste det så meget, at det har overskud til
lettere at overmande bakterier og virus, og på anden måde gøre eller
holde dig rask.
Både dine kostvaner, din livsstil, dine levevilkår, samt
din mentale og følelsesmæssige tilstand, har indflydelse på din
modstandskraft.
Du styrker først og fremmest dit immunsystem og din
modstandskraft ved at tilvejebringe de bedste betingelser for din
sundhed. Det er efter min mening de kost- og livsstilsfaktorer, du kan
læse lidt om på
hvordan rask?-siderne her på Nomedica.
Læser: Vi er holdt med at bruge mælkeprodukter.
Kun smør og ost ved meget sjældne lejligheder. Vidste ikke at man kunne
få sådan en fred i maven. :-)
Læser: Nyhedsbrevet har bl.a. fået mig til at
blive veganer for at nedsætte mit kolesteroltal, hvilket også lykkedes.
Læser: For 25 år siden fandt jeg hos Matas, Julie
Vøldans plus-minusbalancen, som også indeholdt syre-basebalancen. Ved at
leve efter den i perioder, har jeg fjernet syster i underlivet, nedsat
for højt kolesteroltal, rettet op på dårlige levertal, fjernet mig fra
en diabetes, som jeg var tæt på, og småskavanker. Den bog har hjulpet
mig meget. Men den handler jo stort set om det samme som du siger: Spis
mere frugt, grønt og groft.
Læser: ... Jeg har ledt på nettet efter en
erstatning til "Sundgården" på Langeland som blev drevet af Grethe
Schmidt, fordi jeg godt kunne ønske mig et ugeophold på "grøn" mad ...
Kommentar: Jeg kender faktisk ikke til steder i
Danmark, hvor man kan tage et ophold og få den bedste mad mv., som man
fx tidligere kunne på Grethe Schmidts sted (eller andre steder, der
tidligere fandtes). Jeg hører gerne fra læsere, der evt. kender gode
steder i Danmark, hvor man kan tage en uges ”kurophold” med grøn mad.
Læser: Jeg har læst, at kvinder over 50 skal have
ca. 1.000 i.e. D vitamin og 1.200 mg calcium per dag (for at undgå
knogleskørhed).
Min mening: Det med mængden af calcium er der
delte meninger om, og det afhænger af en lang række faktorer. Hvis du fx
undgår de fødevarer, der har en negativ indvirkning på knoglerne (for
mange animalske fødevarer, for få grøntsager, for lidt sol, for meget
kaffe, for lidt motion, for meget salt osv.) kan du naturligvis klare
dig med mindre calcium.
Du kan let få nok kalk fra kosten, men det forholder
sig anderledes med D-vitamin, som de fleste af os får for lidt af i
vinterhalvåret, medmindre vi tager tilskud.
D-vitamin på 1.000 i.e. (25 mikrogram) er mere eller
mindre den mængde, mange forskere er begyndt at anbefale. De fleste
kosttilskud med D-vitamin indeholder da også efterhånden 20 - 35
mikrogram per tablet.
Viden er ikke
nok, vi må anvende. Villig er ikke nok, vi må gøre.
— Goethe