Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 08, 2011
-
Kostfibre giver længere liv
-
Ny hjemmeside om plantemad
-
Ændringer i livsstil afgørende for forebyggelse
af kræft
-
Mail: Hvordan tager jeg på?
|
|
|
En person kan
blive modløs mange gange, men han er ikke en fiasko før han begynder at
give andre skylden og holder op med at prøve.
— John
Burroughs, forfatter
1) Kostfibre giver længere liv
Mennesker, der dagligt får mange kostfibre, har mindre
risiko for at dø for tidligt fra en række sygdomme — herunder
hjertesygdomme, kræft og infektioner.
Det viser den hidtil største undersøgelse af kostfibres
betydning for dødeligheden totalt set og for risikoen for at dø af en
række sygdomme.
Forskerne fulgte ca. 385.000 mænd og kvinder i ni år.
I starten af undersøgelsen, da deltagerne var mellem 50
og 71 år gamle, blev deres kostvaner undersøgt. Forskerne indsamlede
også andre oplysninger, herunder fysisk aktivitet, vægt, og om ikke
deltagerne var rygere.
I løbet af de ni år, deltagerne blev fulgt, døde 11.330
kvinder og 20.126 mænd.
Det viste sig, at de mennesker, der spiste flest
kostfibre, var mindre tilbøjelige til at dø af hjertekarsygdomme,
infektionssygdomme, og respiratoriske sygdomme — som omfatter
lungebetændelse og astma — end dem, der fik færrest kostfibre. Mænd (men
ikke kvinder), der spiste mange kostfibre havde lavere risiko for at dø
af kræft.
Indtagelse af mange kostfibre nedsatte også risikoen for
at dø af hjerte-kar-sygdomme, og luftvejssygdomme med 24% til 56% hos
mænd og 34% til 59% hos kvinder.
Mændene, der spiste flest kostfibre, havde 17% lavere
risiko for at dø af en kræftsygdom, sammenlignet med dem, der spiste
færrest.
Den femtedel af deltagerne med den højeste indtagelse af
kostfibre indtog i gennemsnit 29 gram fibre dagligt for mændenes
vedkommende og 26 gram for kvindernes vedkommende.
Den femtedel af deltagerne, der spiste mindst kostfibre,
fik i gennemsnit 13 gram om dagen (mænd), og 11 gram (kvinder).
Den femtedel, der fik flest kostfibre, havde 22 procent
lavere risiko for at dø i løbet af ni år sammenlignet med den femtedel,
der spiste færrest.
Alder samt sundheds- og livsstilsfaktorer blev taget med
i betragtning. Tallene er altså justeret for rygning, alkohol,
uddannelse, hormonbrug og den øvrige kost. Resultatet kan med andre ord
ikke forklares med, at dem, der spiser fiberholdig kost, generelt lever
sundere.
Kornprodukter er den kategori af fødevarer som
indeholder flest kostfibre. I undersøgelsen var det også fibrene herfra,
der havde størst positiv effekt.
Kilde: Yikyung
Park, SCD, Amy F. Subar, ph.d., Albert Hollenbeck, ph.d., Arthur
Schatzkin, MD
Kostfibre indtagelse og Dødelighed i NIH-AARP Kost og Health Study
Archives of Internal Medicine. Udgivet online Feb 14, 2011.
doi:10.1001/archinternmed.2011.18
Kommentar:
Især kornprodukter indeholder mange kostfibre, men der
er kostfibre i alle sunde vegetabilske fødevarer — altså i frugter, bær,
grønsager, svampe, tang, bønner, ærter, linser, nødder, frø,
fuldkornsbrød, fuldkornsgrød mv.
Der er ingen kostfibre i animalske fødevarer.
På
www.kalorietabel.dk kan du se fiberindholdet i fødevarer, både i
forhold til vægt og kalorier.
2) Ny hjemmeside om plantemad
Mennesket er plantespiser.
Plantemad uden animalske produkter plus motion og
solskin er ikke en kur eller en speciel kostform. Det er den naturlige
måde at spise og leve på, som passer til kroppens oprindelige biologiske
behov.
Du bliver automatisk sund, når du spiser plantemad.
Plantemad er sund, fordi den indeholder vitaminer, mineraler, kostfibre,
antioxidanter og fytokemikalier, og fordi den ikke indeholder mættet
fedt, kolesterol, animalske proteiner, østrogener og vækstfremmere samt
raffineret sukker.
Læs mere og mange spændende artikler på
Lief
Varmarks nye hjemmeside om plantemad.
3) Ændringer i livsstil afgørende for forebyggelse af
kræft
Ændringer i livsstil som at spise en sund kost, dyrke
motion, og begrænse indtagelsen af alkohol ville forebygge ca. 340.000
kræfttilfælde om året i USA.
Ifølge en ny rapport udgivet af det amerikanske
Institute for Cancer Research er kræft en væsentlig dødsårsag, der på
verdensplan er skyld i 7,6 millioner dødsfald årligt.
Ifølge rapporten kan ændringer i livsstil mindske
risikoen for kræft med 38 procent for brystkræft, 45 procent for
tyktarmskræft og 47 procent for mavekræft.
Kilde: AICR/WCRF
preventability estimates: Update to estimates produced for the 2009
Policy Report. 2011. American Institute for Cancer Research/World Cancer
Research Fund.
Læs evt. på engelsk her. http://www.aicr.org/site/DocServer/UICCprWCD2011.pdf?docID=4781.
Accessed February 7, 2011.
4) Mail: Hvordan tager jeg på?
Jeg har et spørgsmål angående kost. Ofte når der snakkes
om sund kost, så er der fokus på folk der vil tabe sig, men jeg har den
modsatte situation.
Jeg har altid været meget slank og er heller ikke særlig
bred i min knoglestruktur, men det har altid været svært for mig at tage
på i vægt.
... lægen satte mig derfor på en "fedekur" for at komme
op i vægt igen, men vil helst gerne tage på på en sund måde og ikke bare
proppe mig med McD mad og lignende.
Alt i alt, hvad vil være godt for mig at spise for at
tage på på en sund måde? Kan ikke tåle mælk, andet end hvis det er
syrnet.
Nogle gange når jeg læser om god måde at tage på, er der
ofte: bare spis en masse nødder, men synes der er en lidt bagside ved
det, da nødder også kan mætte noget og i sidste ende synes jeg ik det
gi'r så meget i forhold til hvor meget det mætter.
Håber du kan rådgive mig i den rigtige retning
Venlig hilsen
U.
Hej U.
Når formålet er at tage på i vægt er der som regel tre
ting, der er vigtige:
-
at spise sunde kalorierige eller forholdsvis
kalorierige fødevarer — fx nødder, frø, avocado, oliven, søde
frugter og stivelsesrige fødevarer (kartofler, pasta, ris, grød,
brød mv.)
-
at øge appetitten, hvilket ofte kan gøres ved:
- at lave lækker mad
- krydre maden tilpas
- undgå stimulanser, medicin e.l., der hæmmer appetitten
- evt. tage B-vitaminer
-
Styrketræning. Styrketræning kan give mere appetit
og vil på længere sigt opbygge muskelmasse.
Med venlig hilsen
John Buhl
Jeg er
taknemmelig for alle mine problemer. Efter hver af dem blev overvundet,
blev jeg stærkere og bedre i stand til at møde dem, der stadig ville
komme. Jeg voksede med alle mine besværligheder.
— J.C.
Penney, forretningsmand