Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 08, 2012


  1. Sukkerfri sodavand forbundet med øget risiko for hjerteanfald og slagstilfælde
  2. Grøn te godt for ældre
  3. Mere sol giver mindre allergi og eksem
 

Dette er din verden. Form den eller en anden vil.

— Gary Lew


Sukkerfri sodavand forbundet med øget risiko for hjerteanfald og slagstilfælde

En ny undersøgelse viser, at folk, der drikker sukkerfri sodavand hver dag har en forhøjet risiko for hjerteanfald og slagtilfælde.

Undersøgelsen, der fulgte næsten 2.564 ældre (65 år eller ældre) i et årti, fandt, at dem, der drak light sodavand hver dag (sodavand med kunstige sødestoffer), var 44 % mere tilbøjelige til at få et hjerteanfald eller et slagtilfælde, sammenlignet med dem, der ikke drak light sodavand.

Undersøgelsen, der er offentliggjort i Journal of General Internal Medicine, beviser ikke, at light sodavand er årsag, blot at der er en sammenhæng.

Det kan sagtens være, at de personer, der drikker light sodavand generelt har flere usunde vaner, end personer, der ikke drikker light sodavand. De har fx tendens til at veje mere og oftere have forhøjet blodtryk, diabetes og usundt kolesteroltal.

Det tyder alt sammen på, at mennesker, der prøver at tabe sig eller klare eksisterende sundhedsproblemer, ofte vælger light sodavand i stedet for de almindelige med sukker. Men selv efter, at forskerne tog disse faktorer med i betragtning sammen med deltagernes rapporterede kost- og motionsvaner, fandt de, at daglig indtagelse af light sodavand var forbundet med 44 % højere risiko for hjerteanfald eller slagtilfælde.

Der var ingen øget risiko forbundet med mindre end et dagligt forbrug. Almindelig sodavand var ikke forbundet med øget risiko for hjerteanfald og slagtilfælde.

Kilde: Hannah Gardener, Tatjana, Rundek, Matthew Markert, Clinton B. Wright, Mitchell S. V. Elkind and Ralph L. Sacco
Diet Soft Drink Consumption is Associated with an Increased Risk of Vascular Events in the Northern Manhattan Study
JOURNAL OF GENERAL INTERNAL MEDICINE. DOI: 10.1007/s11606-011-1968-2
http://www.springerlink.com/content/b042807u865853t7

Kommentar:

Sodavand — uanset om de er sødet med sukker eller kunstige sødestoffer — hører ikke hjemme i en fornuftig kost.

Drik sjældent eller slet ikke.


Grøn te godt for ældre

Ældre, der regelmæssigt drikker grøn te, er mere adrætte og uafhængige end deres jævnaldrende. Det viser en stor japansk undersøgelse.

Grøn te indeholder visse antioxidanter — især en forbindelse kendt som EGCG — som kan hjælpe med at afværge de celleskade, der kan føre til sygdomme.

Forskerne fulgte 13.988 voksne, der var 65 år og ældre. De fandt, at mennesker, der drak mest grøn te, var mindst tilbøjelige til at udvikle "funktionel handicap" i løbet af de næste tre år.

Funktionel handicap henviser til problemer med daglige aktiviteter som at gå til butikken eller lave husarbejde, eller besvær med mere basale behov som påklædning og badning.

I denne undersøgelse blev næsten 13 procent af voksne, der drak mindre end en kop grøn te om dagen funktionelt handikappede — sammenlignet med godt 7 procent af de ældre, der drak mindst fem kopper om dagen.

De, der drak mest grøn te, havde dog generelt sundere kostvaner — mere fisk, grøntsager og frugt — samt mere uddannelse, røg mindre, havde færre hjerteanfald og slagtilfælde og større mental skarphed. De havde også tendens til at være mere socialt aktive.

Men selv med disse faktorer taget med i betragtning så det ifølge forskerne ud til at grøn te i sig selv havde en reel virkning.

Ældre, der drak mindst fem kopper om dagen, var en tredjedel mindre tilbøjelige til at udvikle handicap end dem, der drak mindre end en kop om dagen. Og dem, som gennemsnit tre eller fire kopper om dagen havde en 25 procent lavere risiko.

Kilde: Yasutake Tomata m.fl.
Green tea consumption and the risk of incident functional disability in elderly Japanese: the Ohsaki Cohort 2006 Study. American Journal of Clinical Nutrition March 2012. (online January 25, 2012). doi: 10.3945/ajcn.111.023200

Kommentar:

Ud over gavnlige stoffer kan te også indeholde en del pesticider. Vælg derfor økologisk te. Hold dig til moderate mængder (højst 5 kopper dagligt).

Grøn te indeholder også koffein, hvilket betyder at de mennesker, der er særlig følsomme overfor koffein, enten skal undgå eller holde igen med grøn te.

Ældre bør undgå sodavand, sød saft o.l., og i stedet især slukke tørsten med vand og evt. grøn te, moderate mængder kaffe, usødet fortyndet frugtsaft, og ved søvnproblemer kan drikkes usødet kirsebærsaft sidst på dagen (ikke lige før sengetid), da det evt. kan forbedre søvnen.

Se artiklen Kirsebær forbedrer søvnen


Mere sol giver mindre allergi og eksem

Øget eksponering for sollys kan reducere risikoen af både fødevareallergier og eksem hos børn.

Forskere har konstateret, at børn, der bor i områder med mindre sol, har større risiko for at udvikle allergi og eksem, sammenlignet med dem, der bor i områder med mere sol.

Forskerholdet brugte data fra en undersøgelse af australske børn og analyserede forekomsten af fødevareallergi, eksem og astma i landet. I tillæg til at finde en sammenhæng mellem breddegrad og allergi over for jordnødder og æg, viste resultaterne, at børn i den del af Australien med mindst sol i gennemsnit var dobbelt så tilbøjelige til at udvikle eksem.

Kilde: Nicholas J. Osborne, Obioha C. Ukoumunne, Melissa Wake, Katrina J. Allen. Prevalence of eczema and food allergy is associated with latitude in Australia. Journal of Allergy and Clinical Immunology. Available online 1 February 2012. http://dx.doi.org/10.1016/j.jaci.2012.01.037


Der er ingen følelser, bortset fra ekstremer af frygt og sorg, der ikke finder lindring i musikken.

— George Eliot

Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.