Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 08, 2012
- Sukkerfri sodavand forbundet med øget risiko for hjerteanfald
og slagstilfælde
- Grøn te godt for ældre
- Mere sol giver mindre allergi og eksem
|
|
|
Dette er din
verden. Form den eller en anden vil.
— Gary Lew
Sukkerfri sodavand forbundet med øget risiko for hjerteanfald og
slagstilfælde
En ny undersøgelse viser, at folk, der drikker sukkerfri sodavand
hver dag har en forhøjet risiko for hjerteanfald og slagtilfælde.
Undersøgelsen, der fulgte næsten 2.564 ældre (65 år eller ældre) i et
årti, fandt, at dem, der drak light sodavand hver dag (sodavand med
kunstige sødestoffer), var 44 % mere tilbøjelige til at få et
hjerteanfald eller et slagtilfælde, sammenlignet med dem, der ikke drak
light sodavand.
Undersøgelsen, der er offentliggjort i Journal of General Internal
Medicine, beviser ikke, at light sodavand er årsag, blot at der er en
sammenhæng.
Det kan sagtens være, at de personer, der drikker light sodavand
generelt har flere usunde vaner, end personer, der ikke drikker light
sodavand. De har fx tendens til at veje mere og oftere have forhøjet
blodtryk, diabetes og usundt kolesteroltal.
Det tyder alt sammen på, at mennesker, der prøver at tabe sig eller
klare eksisterende sundhedsproblemer, ofte vælger light sodavand i
stedet for de almindelige med sukker. Men selv efter, at forskerne tog
disse faktorer med i betragtning sammen med deltagernes rapporterede
kost- og motionsvaner, fandt de, at daglig indtagelse af light sodavand
var forbundet med 44 % højere risiko for hjerteanfald eller
slagtilfælde.
Der var ingen øget risiko forbundet med mindre end et dagligt
forbrug. Almindelig sodavand var ikke forbundet med øget risiko for
hjerteanfald og slagtilfælde.
Kilde: Hannah Gardener,
Tatjana, Rundek, Matthew Markert, Clinton B. Wright, Mitchell S. V.
Elkind and Ralph L. Sacco
Diet Soft Drink Consumption is Associated with an Increased Risk of
Vascular Events in the Northern Manhattan Study
JOURNAL OF GENERAL INTERNAL MEDICINE. DOI: 10.1007/s11606-011-1968-2
http://www.springerlink.com/content/b042807u865853t7
Kommentar:
Sodavand — uanset om de er sødet med sukker eller kunstige
sødestoffer — hører ikke hjemme i en fornuftig kost.
Drik sjældent eller slet ikke.
Grøn te godt for ældre
Ældre, der regelmæssigt drikker grøn te, er mere adrætte og
uafhængige end deres jævnaldrende. Det viser en stor japansk
undersøgelse.
Grøn te indeholder visse antioxidanter — især en forbindelse kendt
som EGCG — som kan hjælpe med at afværge de celleskade, der kan føre til
sygdomme.
Forskerne fulgte 13.988 voksne, der var 65 år og ældre. De fandt, at
mennesker, der drak mest grøn te, var mindst tilbøjelige til at udvikle
"funktionel handicap" i løbet af de næste tre år.
Funktionel handicap henviser til problemer med daglige aktiviteter
som at gå til butikken eller lave husarbejde, eller besvær med mere
basale behov som påklædning og badning.
I denne undersøgelse blev næsten 13 procent af voksne, der drak
mindre end en kop grøn te om dagen funktionelt handikappede —
sammenlignet med godt 7 procent af de ældre, der drak mindst fem kopper
om dagen.
De, der drak mest grøn te, havde dog generelt sundere kostvaner —
mere fisk, grøntsager og frugt — samt mere uddannelse, røg mindre, havde
færre hjerteanfald og slagtilfælde og større mental skarphed. De havde
også tendens til at være mere socialt aktive.
Men selv med disse faktorer taget med i betragtning så det ifølge
forskerne ud til at grøn te i sig selv havde en reel virkning.
Ældre, der drak mindst fem kopper om dagen, var en tredjedel mindre
tilbøjelige til at udvikle handicap end dem, der drak mindre end en kop
om dagen. Og dem, som gennemsnit tre eller fire kopper om dagen havde en
25 procent lavere risiko.
Kilde: Yasutake Tomata m.fl.
Green tea consumption and the risk of incident functional disability in
elderly Japanese: the Ohsaki Cohort 2006 Study. American Journal of
Clinical Nutrition March 2012. (online January 25, 2012). doi:
10.3945/ajcn.111.023200
Kommentar:
Ud over gavnlige stoffer kan te også indeholde en del pesticider.
Vælg derfor økologisk te. Hold dig til moderate mængder (højst 5 kopper
dagligt).
Grøn te indeholder også koffein, hvilket betyder at de mennesker, der
er særlig følsomme overfor koffein, enten skal undgå eller holde igen
med grøn te.
Ældre bør undgå sodavand, sød saft o.l., og i stedet især slukke
tørsten med vand og evt. grøn te, moderate mængder kaffe, usødet
fortyndet frugtsaft, og ved søvnproblemer kan drikkes usødet
kirsebærsaft sidst på dagen (ikke lige før sengetid), da det evt. kan
forbedre søvnen.
Se artiklen
Kirsebær forbedrer søvnen
Mere sol giver mindre allergi og eksem
Øget eksponering for sollys kan reducere risikoen af både
fødevareallergier og eksem hos børn.
Forskere har konstateret, at børn, der bor i områder med mindre sol,
har større risiko for at udvikle allergi og eksem, sammenlignet med dem,
der bor i områder med mere sol.
Forskerholdet brugte data fra en undersøgelse af australske børn og
analyserede forekomsten af fødevareallergi, eksem og astma i landet. I
tillæg til at finde en sammenhæng mellem breddegrad og allergi over for
jordnødder og æg, viste resultaterne, at børn i den del af Australien
med mindst sol i gennemsnit var dobbelt så tilbøjelige til at udvikle
eksem.
Kilde: Nicholas J. Osborne, Obioha C. Ukoumunne, Melissa Wake,
Katrina J. Allen. Prevalence of eczema and food allergy is associated
with latitude in Australia. Journal of Allergy and Clinical Immunology.
Available online 1 February 2012.
http://dx.doi.org/10.1016/j.jaci.2012.01.037
Der er ingen
følelser, bortset fra ekstremer af frygt og sorg, der ikke finder
lindring i musikken.
— George
Eliot