Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 08, 2013
- Stress af med en bog
- Proteinbegrænset kost mod Alzheimers?
- Mail: Omega-3
- Mail: Hvor meget protein skal jeg have?
- Mail: Betændelseshæmmende virkning fra fiskeolie
- Mail: Rå mad?
|
|
|
Nogle
mennesker giver deres bekymringer svømmeundervisning i stedet for at
drukne dem.
— Mark Twain
Stress af med en bog
En undersøgelse fra University of Succes har ifølge en artikel i The
Telegraph vist, at læsning mindske stress og kan være den bedste måde at
slappe af på.
Psykologer mener, at det er fordi, det menneskelige sind er nødt til
at koncentrere sig om læsning, og det at fortabe sig i en bog letter
spændingerne i musklerne og hjertet.
Deltagernes stressniveau og hjertefrekvens blev forøget gennem en
række tests og øvelser, før de blev testet med et udvalg af
traditionelle metoder til afslapning.
Læsning reducerede forsøgspersonernes stressniveau med 68 procent, og
de behøvede kun at læse for sig selv i seks minutter for at sænke pulsen
og lette spændinger i musklerne.
At lytte til musik reducerede niveauet med 61 procent, en kop te
eller kaffe sænkede det med 54 procent og en gåtur med 42 pct. Videospil
bragte stressniveauet ned med 21 procent fra det højeste niveau, men de
frivillige havde stadig en puls der var højere, end før forsøget
begyndte.
Kilde: I artiklen:
Reading can help reduce stress fra 30 marts 2009 i The Telegraph
Læs evt. også artiklen:
Din reaktion på
stress påvirker dit helbred
Proteinbegrænset kost mod Alzheimers?
Skiftevis at spise en normal kost og en kost med kun lidt protein
hver anden uge forbedrer hukommelse og bremser Alzheimers. I det mindste
hos mus.
Protein i kosten er den væsentligste regulator af et væksthormon
kaldet IGF-1, som ikke kun er blevet forbundet med aldring og sygdomme
hos mus, men også adskillige sygdomme hos ældre voksne mennesker.
Forskerne fandt, at en proteinbegrænset diæt reducerede niveauer af
IGF-1 med 30 til 70 procent, og forårsagede en otte-fold stigning i et
protein, der blokerer for IGF-1.
IGF-1 hjælper kroppen med at vokse i ungdommen, men er også forbundet
med en række sygdomme senere i livet hos både mus og mennesker.
Kilde: Valter D. Longo1 m.fl.
Protein restriction cycles reduce IGF-1 and phosphorylated Tau, and
improve behavioral performance in an Alzheimer's disease mouse model.
Aging Cell. 2013. Online. DOI: 10.1111/acel.12049
Kommentar:
Det proteinhysteri, der florerer i mange kredse og kost-retninger, er
til stor skade for befolkningens sundhed.
De negative virkninger af, at så mange danskere er gået på en såkaldt
stenalderkost eller proteinkure — selv om de allerede indtager mere end
nok protein — vil sandsynligvis vise sig om nogle år i form af en øget
forekomst af flere sygdomme hos disse mennesker.
Læs evt. også på www.proteinkur.dk
Mail: Omega-3
Så tænkte jeg på, om du evt. har nogle forslag til lidt litteratur,
du kan anbefale (udover dine egne bøger selvfølgelig :-)). Jeg synes,
det er utrolig spændende, at læse dine nyhedsbreve og ville gerne læse
meget mere om emnet.
Nu er der jo så meget snak om omega 3-, 6- og 9-fedtsyrer, og så
ville jeg lige høre om du evt. vidste noget om mærket Green Oil, som
sælger vegetabilske kapsler med disse? Der står nemlig flere steder
(hjemmesider, på æsken m.fl.), at de er egnet for veganere, men
samtidig, står gelatine på ingredienslisten!! Det blev jeg noget
overrasket (læs: gal) over, så jeg ringede til dem og fik en lang
forklaring om, at det var speciel gelatine, udvundet af
kartoffelstivelse (???). Hmm ... tænkte jeg, ikke helt tilfreds. Så
tjekkede jeg næringsindholdet, hvor der står at kapslerne indeholder 27
g protein/100 g, og det kan jo umuligt komme fra hverken olierne eller
"kartoffelstivelsen". Det havde de ikke noget svar til, så de ville
ringe tilbage til mig...det er nu 4 måneder siden og det er mig umuligt
at få fat i dem ...! Hvad foreslår du?
Jeg forstår selvfølgelig, hvis ikke du har tid til at svare på den
slags, men jeg ville alligevel spørge, da jeg ikke ved hvem, jeg skal
henvende mig til.
Selvfølgelig findes der andre (og bedre) kilder til fedtsyrerne og
jeg er heller ikke meget for piller, men alligevel.
Ellers - som altid - tak et meget interessant nyhedsbrev.
Mvh.
Maria
Hej Maria
Du kan se listen over mine vigtigste
kilder her
Det er samtidig en anbefaling af de nævnte hjemmesider, bøger mv.
Så vidt jeg ved findes der ikke "vegetabilsk gelatine".
Green Oil er kapsler, der indeholder hørfrøolie, rapsolie og
kæmpenatlysolie.
De er ret dyre i forhold til indhold, men ellers i orden, hvis du er
ude efter de fedtsyrer, der findes i olien (blandt andet og især
omega-3).
Hvis du vil undgå gelatine og fiskeolie er hørfrøolie et glimrende
valg.
Med venlig hilsen
John Buhl
Mail: Hvor meget protein skal jeg have?
Jeg vil meget gerne vide hvor mange proteiner man skal have i døgnet,
kan det gøres som vegetar, kan man tage fisk også?
Venlig hilsen fra Anny
Hej Anny
Du kan nærmest ikke undgå at få nok protein uanset hvilken kost, du
vælger, blot du ikke indtager for mange raffinerede fødevarer som sukker
og olie.
Det anbefales af de fleste eksperter, at vi får mellem 0,6 og 1 gram
protein per kg. kropsvægt.
Du får let nok protein som vegetar, også selv om du udelader alle
animalske fødevarer (inkl. fisk).
Fordi protein fra vegetabilske kilder udnyttes lidt dårligere af
kroppen, kan du vælge at satse på ca. 1 gram protein per kilo kropsvægt,
hvilket du også vil få på en vegetarkost, medmindre kosten indeholder
for mange tomme kalorier eller er ekstrem kaloriefattig.
Med venlig hilsen
John Buhl
Mail: Betændelseshæmmende virkning fra fiskeolie
Ang. nyhedsbrev af d. 21.12.12: ”Nogle mennesker mærker en bedre
betændelseshæmmende virkning fra fiskeolie end fra hørfrøolie”.
Jeg har gennem flere år haft hudlidelsen perioral dermatit samt
tendens til at danne betændte knopper (som dog ikke modnes til egentlige
bumser) i hårkanten og hovedbunden (er 46 år gammel). Efter indtagelse
af Eskimo-3 omega er både dermatit og bumser væk grundet den
betændelseshæmmende virkning fra omega 3 fedtsyrerne. Jeg kan derfor
varmt anbefale omega 3 fra Eskimo 3.
Venlig hilsen
Charlotte Søderberg
Kommentar:
Omega-3 er betændelseshæmmende uanset, om den kommer fra fiskeolie,
alger, hørfrø, grøntsager, nødder eller andre steder fra. Fiskeolie
eller omega-3 fra alger kan dog virke bedre hos nogle mennesker, da det
er en lidt anden form for omega-3.
I nogle tilfælde skal der mere til, end vi umiddelbart let kan få fra
kosten, og så er kosttilskud med omega-3 en god løsning.
Mail: Rå mad?
Har lige været inde og se på
Fresh food
festivalen og synes det kunne være inspirerende at deltage.
Har du været med? Tænker du måske helt er gået over til raw food.
Jeg er almindelig vegetar med hang til kaffe og te.
Hvor fanatiske er de mht. koldt og råt?
Hilsen lene
Hej Lene
Jeg har ikke været med, og har ingen planer om at gå over til 100 %
rå mad.
De er nok ret fanatiske :-)
Jeg har tidligere levet på den måde. Efter noget tid er det ret
fantastisk. Efter lidt længere tid skal man være opmærksom på at få nok
af alle vitaminer, mineraler mv. (men det behøver ikke, at være et
problem).
Med venlig hilsen
John Buhl
Erfaringen er
en god læremester, men han sender dig nogle afsindig dyre regninger.
— Minna
Antrim