Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 08, 2015
- Mere protein?
- Et biprodukt fra tarmbakterier er sat i forbindelse med kronisk
nyresygdom
- En kost med mange syredannende fødevarer påvirker nyrerne
negativt
|
|
|
Hvis vi kunne give
hvert individ den rette mængde næring og motion, ikke for lidt og ikke
for meget, så ville vi have fundet den sikreste vej til sundhed.
— Hippokrates (460-370
f.v.t.)
Mere protein?
I artiklen
Fem gode råd om protein (Lev Nu, dr.dk 3.2.2015), og i det
tv-program artiklen henviser til, fremgår det, at produkter med ekstra
protein er populære — ikke mindst proteinbarer og skyr blev nævnt.
Det fremgår også, at vi allerede får nok protein i vores kost og, at
for meget protein skader mere, end det gavner.
I sjældne tilfælde kan lidt ekstra protein i kosten være aktuelt. Det
gælder fx i nogle tilfælde med patienter, som ikke spiser ret meget,
overvægtige på kaloriefattige kure og ældre mennesker med lille appetit
eller dårlige kostvaner. Men det er i de tilfælde vigtigt, at de fleste
(eller alle) proteiner kommer fra vegetabilske fødevarer.
Du kan let få nok proteiner fra vegetabilske fødevarer, også i de
sjældne situationer eller perioder, hvor du evt. har brug for lidt
ekstra.
Det er en almindelig holdning blandt fortalerne for en proteinrig
kost, at et overskud af protein er uskadeligt, fordi vi blot "tisser
overskuddet ud".
Det giver ekstra arbejde for nyrerne, at bearbejde den overskydende
protein, men eftersom det tilsyneladende ikke er et problem for raske
nyrer, er der jo ingen grund til at være betænkelig ved at indtage
væsentlig mere protein end den anbefalede mængde — eller er der?
Som Lars Holm, senior forsker på Idrætsmedicinsk afdeling på
Bispebjerg, siger i ovennævnte udsendelse om protein, skal man passe på
med overskud af protein, hvis man har skader på nyrerne eller, hvis
nyrefunktionen er nedsat.
Det er jo fint nok med den advarsel, men ved du, om du har nedsat
nyrefunktion?
Nej vel!
Rigtig mange mennesker med nedsat nyrefunktioner ved ikke, at de har
problemet. Og det er heller ikke let for din læge umiddelbart at se, om
du har skader på dine nyrer og nedsat nyrefunktion. Det er ofte først,
når skaderne/svækkelsen begynder at blive alvorlig, at patienter og
læger bliver opmærksomme på problemet.
Ifølge
lægehåndbogen er kronisk nyresygdom blandt de større
folkesundhedsproblemer over hele verden og formentlig lider 3-400.000
danskere af sygdommen. Mennesker med kronisk nyresygdom anbefales at
reducere proteinindtaget til ca. 0,8 gram protein per kg legemsvægt.
Mange mennesker har kun let nedsat nyrefunktion i mange år og med så
milde symptomer, at de sjældent forbinder deres symptomer med
nyreproblemer.
Nogle
af de faktorer, som forværrer nyreskader og fremskynder tab af
nyrefunktion, er blandt andet forhøjet blodtryk, diabetes og overvægt.
Kronisk nyresygdom udvikles gradvist og kan ikke helbredes. Sygdommen
opstår pga. et gradvist tab af nyrefunktion over tid. Efterhånden som
sygdommen forværres, kan affaldsprodukter ophobes i blodet, hvilket kan
være dødelig, hvis der ikke gribes ind.
Derfor: Lad være med at spille hasard med dit helbred ved at vælge
en kost eller en slankekur med et ekstra højt indhold af protein!
Mange mennesker med svækkede nyrer aner det ikke, og en nyresygdom
kan udvikle sig stort set uden at give symptomer, før nyrerne ikke
længere fjerner affaldsstoffer. Det er alvorligt! Det er grunden til at
nyresvigt også kaldes en "tavs sygdom".
Og hvem ved, hvad der sker med selv raske nyrer, hvis de i mange år
skal klare et overskud af protein i kosten?
Et biprodukt fra tarmbakterier er sat i forbindelse med kronisk
nyresygdom.
Forskere har opdaget en tæt forbindelse mellem trimethylamin-N-oxid (TMAO)
og kronisk nyresygdom.
TMAO er en såkaldt metabolit, der opstår i tarmene (en metabolit er
et nedbrydningsprodukt, der dannes, når f.eks. næringsstoffer forbrændes
(metaboliseres). TMAO dannes under fordøjelse af fødevarer, der
indeholder næringsstofferne cholin og carnitin. Det vil især sige
animalske fødevarer som æg, kød og mælkeprodukter.
Tidligere undersøgelser har vist en forbindelse mellem TMAO og
hjertesygdomme.
Forskerne målte fastende TMAO-niveauer hos 521 patienter med kronisk
nyresygdom og i 3166 forsøgspersoner uden kronisk nyresygdom, og fulgte
alle patienterne i en periode på fem år.
De fandt, at TMAO var højere hos patienter med kronisk nyresygdom, og
forhøjede TMAO niveauer var forbundet med større risiko for at dø i
begge grupper.
Også i dyreforsøg har forskerne opdaget en forbindelse mellem TMAO og
udvikling af og forværring af kronisk nyresygdom.
Kilde: Stanley Hazen m.fl. Gut Microbiota-Dependent Trimethylamine
N-Oxide (TMAO) Pathway Contributes to Both Development of Renal
Insufficiency and Mortality Risk in Chronic Kidney Disease. Circulation
Research, 2014; 116 (3): 448 DOI: 10.1161/CIRCRESAHA.116.305360. Læs
evt. også om undersøgelsen på
Science Daily
En kost med mange syredannende fødevarer påvirker nyrerne negativt
Endnu en ny undersøgelse viser, at en kødrig kost er forbundet med
øget risiko for udvikling af nyresvigt hos patienter med kronisk
nyresygdom.
Blandt patienter med kronisk nyresygdom, havde de patienter, der
indtog en syredannende kost, hele tre gange større risiko for at
udvikle nyresvigt sammenlignet med patienter, der indtog en kost med
lavt indhold af syredannende fødevarer.
En kost med lav syrebelastning er en kost, der er rig på frugt og
grøntsager, mens en kost med høj syrebelastning er en kost, der
indeholder en del kød og andre animalske fødevarer.
Resultatet af undersøgelsen viser, at begrænset indtagelse af kød og
øget indtagelse af frugt og grøntsager kan være med til at beskytte
nyrerne hos patienter med kronisk nyresygdom.
Kilde: Tanushree Banerjee m.fl. High Dietary Acid Load Predicts ESRD
among Adults with CKD. Published online before print February 12, 2015,
doi: 10.1681/ASN.2014040332. JASN February 12, 2015 ASN.2014040332
Kommentar:
Med andre ord er den bedste kost en kost, hvor proteinerne (og andre
vigtige næringsstoffer) hovedsageligt (eller kun) kommer fra
vegetabilske fødevarer.
I artiklen:
Diætister om protein-trend: Folk gambler med deres sundhed advarer
Foreningen af Kliniske Diætister os imod at indtage protein i de
mængder, som slankekure og kostvejledere anbefaler.
Ifølge Foreningen af Kliniske Diætister er det dokumenteret, at
proteinrig kost øger blodgennemstrømningen gennem nyrerne. Det får
nyrerne til at svulme op, og belastningen ser ud til at kunne give
varige skader. (Berlingske 13. februar 2015)
Læs evt. e-bogen:
Proteinhysteri (den er gratis).
Når du
snakker gentager du blot det, du allerede ved; men når du lytter, lærer
du måske noget nyt.
— Dalai Lama