Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 08, 2015


  1. Mere protein?
  2. Et biprodukt fra tarmbakterier er sat i forbindelse med kronisk nyresygdom
  3. En kost med mange syredannende fødevarer påvirker nyrerne negativt
 

Hvis vi kunne give hvert individ den rette mængde næring og motion, ikke for lidt og ikke for meget, så ville vi have fundet den sikreste vej til sundhed.

— Hippokrates (460-370 f.v.t.)


Mere protein?

I artiklen Fem gode råd om protein (Lev Nu, dr.dk 3.2.2015), og i det tv-program artiklen henviser til, fremgår det, at produkter med ekstra protein er populære — ikke mindst proteinbarer og skyr blev nævnt.

Det fremgår også, at vi allerede får nok protein i vores kost og, at for meget protein skader mere, end det gavner.

I sjældne tilfælde kan lidt ekstra protein i kosten være aktuelt. Det gælder fx i nogle tilfælde med patienter, som ikke spiser ret meget, overvægtige på kaloriefattige kure og ældre mennesker med lille appetit eller dårlige kostvaner. Men det er i de tilfælde vigtigt, at de fleste (eller alle) proteiner kommer fra vegetabilske fødevarer.

Du kan let få nok proteiner fra vegetabilske fødevarer, også i de sjældne situationer eller perioder, hvor du evt. har brug for lidt ekstra.

Det er en almindelig holdning blandt fortalerne for en proteinrig kost, at et overskud af protein er uskadeligt, fordi vi blot "tisser overskuddet ud".

Det giver ekstra arbejde for nyrerne, at bearbejde den overskydende protein, men eftersom det tilsyneladende ikke er et problem for raske nyrer, er der jo ingen grund til at være betænkelig ved at indtage væsentlig mere protein end den anbefalede mængde — eller er der?

Som Lars Holm, senior forsker på Idrætsmedicinsk afdeling på Bispebjerg, siger i ovennævnte udsendelse om protein, skal man passe på med overskud af protein, hvis man har skader på nyrerne eller, hvis nyrefunktionen er nedsat.

Det er jo fint nok med den advarsel, men ved du, om du har nedsat nyrefunktion?

Nej vel!

Rigtig mange mennesker med nedsat nyrefunktioner ved ikke, at de har problemet. Og det er heller ikke let for din læge umiddelbart at se, om du har skader på dine nyrer og nedsat nyrefunktion. Det er ofte først, når skaderne/svækkelsen begynder at blive alvorlig, at patienter og læger bliver opmærksomme på problemet.

Ifølge lægehåndbogen er kronisk nyresygdom blandt de større folkesundhedsproblemer over hele verden og formentlig lider 3-400.000 danskere af sygdommen. Mennesker med kronisk nyresygdom anbefales at reducere proteinindtaget til ca. 0,8 gram protein per kg legemsvægt.

Mange mennesker har kun let nedsat nyrefunktion i mange år og med så milde symptomer, at de sjældent forbinder deres symptomer med nyreproblemer.

Nogle af de faktorer, som forværrer nyreskader og fremskynder tab af nyrefunktion, er blandt andet forhøjet blodtryk, diabetes og overvægt.

Kronisk nyresygdom udvikles gradvist og kan ikke helbredes. Sygdommen opstår pga. et gradvist tab af nyrefunktion over tid. Efterhånden som sygdommen forværres, kan affaldsprodukter ophobes i blodet, hvilket kan være dødelig, hvis der ikke gribes ind.

Derfor: Lad være med at spille hasard med dit helbred ved at vælge en kost eller en slankekur med et ekstra højt indhold af protein!

Mange mennesker med svækkede nyrer aner det ikke, og en nyresygdom kan udvikle sig stort set uden at give symptomer, før nyrerne ikke længere fjerner affaldsstoffer. Det er alvorligt! Det er grunden til at nyresvigt også kaldes en "tavs sygdom".

Og hvem ved, hvad der sker med selv raske nyrer, hvis de i mange år skal klare et overskud af protein i kosten?

Et biprodukt fra tarmbakterier er sat i forbindelse med kronisk nyresygdom.

Forskere har opdaget en tæt forbindelse mellem trimethylamin-N-oxid (TMAO) og kronisk nyresygdom.

TMAO er en såkaldt metabolit, der opstår i tarmene (en metabolit er et nedbrydningsprodukt, der dannes, når f.eks. næringsstoffer forbrændes (metaboliseres). TMAO dannes under fordøjelse af fødevarer, der indeholder næringsstofferne cholin og carnitin. Det vil især sige animalske fødevarer som æg, kød og mælkeprodukter.

Tidligere undersøgelser har vist en forbindelse mellem TMAO og hjertesygdomme.

Forskerne målte fastende TMAO-niveauer hos 521 patienter med kronisk nyresygdom og i 3166 forsøgspersoner uden kronisk nyresygdom, og fulgte alle patienterne i en periode på fem år.

De fandt, at TMAO var højere hos patienter med kronisk nyresygdom, og forhøjede TMAO niveauer var forbundet med større risiko for at dø i begge grupper.

Også i dyreforsøg har forskerne opdaget en forbindelse mellem TMAO og udvikling af og forværring af kronisk nyresygdom.

Kilde: Stanley Hazen m.fl. Gut Microbiota-Dependent Trimethylamine N-Oxide (TMAO) Pathway Contributes to Both Development of Renal Insufficiency and Mortality Risk in Chronic Kidney Disease. Circulation Research, 2014; 116 (3): 448 DOI: 10.1161/CIRCRESAHA.116.305360. Læs evt. også om undersøgelsen på Science Daily

En kost med mange syredannende fødevarer påvirker nyrerne negativt

Endnu en ny undersøgelse viser, at en kødrig kost er forbundet med øget risiko for udvikling af nyresvigt hos patienter med kronisk nyresygdom.

Blandt patienter med kronisk nyresygdom, havde de patienter, der indtog en syredannende kost, hele tre gange større risiko for at udvikle nyresvigt sammenlignet med patienter, der indtog en kost med lavt indhold af syredannende fødevarer.

En kost med lav syrebelastning er en kost, der er rig på frugt og grøntsager, mens en kost med høj syrebelastning er en kost, der indeholder en del kød og andre animalske fødevarer.

Resultatet af undersøgelsen viser, at begrænset indtagelse af kød og øget indtagelse af frugt og grøntsager kan være med til at beskytte nyrerne hos patienter med kronisk nyresygdom.

Kilde: Tanushree Banerjee m.fl. High Dietary Acid Load Predicts ESRD among Adults with CKD. Published online before print February 12, 2015, doi: 10.1681/ASN.2014040332. JASN February 12, 2015 ASN.2014040332

Kommentar:

Med andre ord er den bedste kost en kost, hvor proteinerne (og andre vigtige næringsstoffer) hovedsageligt (eller kun) kommer fra vegetabilske fødevarer.

I artiklen: Diætister om protein-trend: Folk gambler med deres sundhed advarer Foreningen af Kliniske Diætister os imod at indtage protein i de mængder, som slankekure og kostvejledere anbefaler.

Ifølge Foreningen af Kliniske Diætister er det dokumenteret, at proteinrig kost øger blodgennemstrømningen gennem nyrerne. Det får nyrerne til at svulme op, og belastningen ser ud til at kunne give varige skader. (Berlingske 13. februar 2015)

Læs evt. e-bogen: Proteinhysteri (den er gratis).


Når du snakker gentager du blot det, du allerede ved; men når du lytter, lærer du måske noget nyt.

— Dalai Lama


   

Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.