Fuldkorn er med til at holde type 2 diabetes
og hjerte-karsygdomme fra døren
Fuldkornsprodukter er med til at forebygge diabetes
og hjerte-kar-sygdomme
Fuldkorn mindsker inflammation i kroppen, og når mennesker bytter
raffinerede kornprodukter ud med fuldkornsvarianter, falder kroppens
inflammationsniveau.
En kost, hvor de raffinerede kornprodukter byttes ud med
glutenfattige produkter, giver derimod ikke en sporbar ændring i
kroppens inflammationsmarkører.
De såkaldte bifidobakterier — der sædvanligvis forbindes med en sund
tarm — forsvinder, når kosten er glutenfattig.
Det skyldes sandsynligvis fraværet af de kostfibre, der findes i
korn, og som man derfor ikke får, når man spiser glutenfattigt. Disse
typer af fibre er nemlig kendt for at fremme bifidobakterierne.
Læs
mere på food.dtu
Kommentar:
Også andre undersøgelser har vist, at en glutenfri kost ofte er mere
usund end en kost, der indeholder gluten.
Vælg kun glutenfri, hvis du ikke tåler gluten og sørg for, at din
kost indeholder fuldkornsprodukter.
Læs evt. også:
Ernæringsekspert afliver myte om sund glutenkost
Gode råd om mad uden gluten
Nogle kosttilskud risikerer at gøre ondt værre for kræftpatienter
Tyske forskere har fundet ud af, at antioxidanter fra kosttilskud kan
forværre brystkræft hos kvinder.
En undersøgelse, der har fulgt 2.223 kvinder i overgangsalderen med
brystkræft, viser, at kosttilskuddene kan svække kræftbehandlingen og
sprede sygdommen yderligere.
Kosttilskuddene gav ikke øget risiko for at få kræft, men gjorde
behandling med kemoterapi og strålebehandling mindre effektiv.
Tidligere undersøgelser har peget i samme retning.
Læs
mere på nyheder.tv2.dk
Kommentar:
Patienter, der modtager kræftbehandling, skal altid fortælle lægen,
hvilke kosttilskud og andet, som de overvejer at indtage sideløbende med
behandlingen, og lytte til lægens råd og anbefalinger.
Det er sandsynligvis bedst:
- helt at afholde sig fra at tage ekstra kosttilskud med
næringsstoffer (medmindre der er tale om oplagte mangler, som ikke
er lette at korrigere med kostændringer), fordi et overskud af
næringsstoffer risikerer at fodre kræftceller lige så meget eller
mere end de sunde celler i kroppen.
- at undgå alle antioxidanter fra kosttilskud under
kræftbehandling, medmindre anvist af lægen, da de, som beskrevet i
artiklen, risikerer at gøre kræftbehandlingen mindre effektiv og
sprede sygdommen yderligere.
Det kræftpatienter derimod KAN gøre, som sandsynligvis vil kunne
gavne kroppens kamp mod kræftcellerne, er at sikre en så sund livsstil
som muligt -- inkl. god søvn, frisk luft, motion (ikke anstrengende
eller belastende) og sunde kostvaner. Og naturligvis undgå de ting, som
vi ved kan forværre kræft (kræftfremkaldende stoffer, rygning,
forarbejdet kød mv.).
Lidt af hvert
Hash i ungdommen kan give depression som voksen
Teenagere har 37 procent større risiko for at blive ramt af
depression, når de ryger hash.
Når teenagere ryger en joint eller sætter tænderne i en hashkage, øger
de risikoen for en depression senere i livet med 37 procent.
Læs
mere på nyheder.tv2.dk
Kan mæslinger forebygge kræft?
Nej, siger forskere. Og selv hvis der var en sammenhæng mellem
mæslinger og kræft, er det ikke en grund til ikke at blive vaccineret.
Læs mere på
videnskab.dk
Farlig sygdom i kraftig vækst: To danskere smittet med mæslinger
på skiferie
To danskere er meldt smittet med mæslinger. På verdensplan er
mæslingesmitte i stigning.
Også i Europa får vaccine-skepsis skylden for, at man i 2018 endte med
72 dødstilfælde på grund af mæslinger.
»Det er svært at gardere sig mod, fordi der ikke er nogen stabil
autoritet i verden lige nu. Der bliver helt rutinemæssigt sat
spørgsmålstegn ved institutioner og fakta, og løgne er pludselig i
orden,« udtalte Seth Berkley, formanden for den globale vaccine-alliance
Gavi til the Guardian.
Læs
mere på jyllands-posten.dk