Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 08, 2023
- Sund livsstil mindsker risiko for
COVID-19-senfølger
- Fuldkorn nedsætter risikoen for
tarmkræft: Spiser du nok?
- Plantebaseret kost mod
prostatakræft
- 3 tips til at blive mere
modstandsdygtig
- Fødevareindustrien skal være med
til at forebygge overvægt
- Studie: Konspirationsteoretikere
tror mere på kræftmyter.
|
UGENS CITAT
"Gør i dag
hvad dit fremtidige jeg vil takke dig for."
— Mark
Manson
Sund livsstil mindsker risiko for COVID-19-senfølger
Kvinder, der fulgte de fleste aspekter af en sund livsstil, herunder
sund kropsvægt, ingen rygning, regelmæssig motion, tilstrækkelig søvn,
kost af høj kvalitet og moderat alkoholforbrug, havde 49 % lavere risiko
for COVID-19-senfølger sammenlignet med kvinder uden sunde
livsstilsfaktorer, ifølge en ny undersøgelse.
Forskerne mener, at en mulig forklaring er, at en usund livsstil øger
risikoen for kronisk inflammation og immunforstyrrelser, som har været
forbundet med øget risiko for langvarig COVID.
Læs mere på
hsph.harvard.edu
Fuldkorn nedsætter risikoen for tarmkræft: Spiser du nok?
Siden første fuldkornsdag for 13 år siden, er det lykkedes at øge det
gennemsnitlige indtag af fuldkorn fra 36 g til 82 g om dagen.
Hvis man spiser den anbefalede mængde fuldkorn på 75 g om dagen,
nedsætter man sin risiko for tarmkræft med 17 pct. Derudover er fuldkorn
også gavnligt i forhold til forebyggelse af en række andre kræftformer
og livsstilssygdomme.
Kornprodukter hører samtidig til det fødevarer, der har det laveste
klimaaftryk.
Læs
mere på cancer.dk
I artiklen:
Spis mad med fuldkorn fra Fødevarestyrelsen, kan vi læse:
Fuldkorn er godt for din sundhed. Når du spiser fuldkorn, er det med
til at mindske risikoen for hjerte-kar-sygdomme, type 2-diabetes og
visse typer af kræft.
Fuldkorn finder du i mad, der er lavet af kornprodukter, hvor hele
kornet er taget med. Derfor får du flere vitaminer, mineraler og
kostfibre. Det er vitaminerne thiamin, riboflavin, niacin, vitamin B6,
folat, vitamin E samt mineralerne jern og zink. Når du spiser planterigt
og varieret, er kornprodukter også en vigtig kilde til protein.
Læs også om fuldkorn og fuldkornsprodukter på
fuldkornsprodukter.dk
Plantebaseret kost mod prostatakræft
En kost, der hovedsageligt består af planter, kan både reducere
udviklingen af prostatakræft og mindske sandsynligheden for, at den
vender tilbage.
Mænd med prostatakræft, der spiste den største mængder planter, havde
52 % lavere risiko for sygdomsprogression og en 53 % lavere risiko for
tilbagefald sammenlignet med de patienter, der spiste færrest planter.
Læs mere
her og
her.
3 tips til at blive mere modstandsdygtig
Følelsen af at fejle kan have stor effekt på vores mentale
velbefindende, hvor forskning faktisk kobler denne følelse med en større
risiko for depression.
Men det er umuligt at leve livet uden nogensinde at fejle, og derfor
er resiliens - altså modstandsdygtighed - afgørende.
Ikke alene vil det hjælpe dig med at lære at håndtere og acceptere
disse følelser, det kan også hjælpe dig med bedre at overkomme
tilbageslag og modgang i fremtiden.
Læs
mere på videnskab.dk
Fødevareindustrien skal være med til at forebygge overvægt
Siden slutningen af 1980’erne er andelen af danskere, der lever med
overvægt steget fra 30 til 53 pct. Det betyder, at flere end 3 millioner
danskere i dag har overvægt.
Hvis vi vil vende udviklingen med den stigende overvægt, spiller
fødevareindustrien en stor rolle.
Læs
mere på kalorietabel.dk
Studie: Konspirationsteoretikere tror mere på kræftmyter
Konspirationsteoretikere, vaccineskeptikere, og folk, som foretrækker
alternativ medicin, er mere tilbøjelige til at tro på myter om årsager
til kræft, indikerer et nyt studie. Studiet antyder altså en direkte
forbindelse mellem at falde for digital misinformation og tage
fejlagtige beslutninger om ens sundhed.
Det viste sig, at de havde væsentligt dårligere styr på, hvad der var
kræftmyter- og fakta.
Læs
mere på videnskab.dk