Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 09, 2007

  1. Mail: Kød og vægttab

  2. Hvidløg sænker ikke kolesteroltallet

  3. Mail: Vitaminer mod acne?

  4. Høj dosis af zink kan give urinvejsproblemer

  5. Vitaminer er med til at forebygge børnekræft

  6. Miks af hormonstoffer mangedobler misdannelser

  7. Omega-3 styrker knoglerne – også når de kommer fra vegetabilske fødevarer

  8. Meget jern fra kød øger risiko for galdesten blandt mænd

  9. Højt kolesteroltal øger risikoen for hjerneblødning blandt kvinder

  10. Læsertip


Kære læser

Du er velkommen til at indsende spørgsmål, kommentarer eller opskrifter/tips til nyhedsbrevet.

God weekend!

Med venlig hilsen
John Buhl



”For den mand, som kun har en hammer i sin værktøjskasse, ligner ethvert problem en søm.”

- Abraham Maslow, amerikansk psykolog


1) Mail: Kød og vægttab

Til Marianne, der i nyhedsbrevet d. 16. februar spurgte til noget der kunne nedsætte kolesterol. Tv3 har sendt nogle programmer med titlen "Du er hvad du spiser" med kostekspert Lene Hansson, der i et af programmerne opfordrede en kvinde til hver dag at rive noget frisk hvidløg ud over sin mad netop med henblik på at sænke kolesteroltallet. Måske du kan få noget ud af dette?

Ellers tak for et dybdegående og tankevækkende nyhedsbrev. Har selv været vegetar i 10 år og har også forsøgt mig som veganer i perioder, men har mødt så meget modstand og uforståelighed fra min omverden, at det har været svært.

Har også lige et spørgsmål til dig John, vedr. min mand, han er nemlig storspiser af kød, men er samtidig klar over vigtigheden af at få frugt og grønt. Han har meget højt stofskifte og en høj forbrænding, et fysisk hårdt arbejde og træner kampsport mindst 3 timer om ugen. Han har prøvet før at leve som vegetar men oplever simpelthen at tabe sig for hurtigt hvis ikke han får kød.

I de perioder han taber sig har han mulighed for at få nutridrinks eller fortimel på recept. Han har gennemgået flere tests for forskellige sygdomme, men der er ikke noget der tyder på, at han fejler noget, heller ikke har nogen decideret stofskifte sygdom.

Vi er begge klar over, at nogle mennesker bare har det sådan, at de kan spise og spise uden nogen sinde at tage på af det, men alligevel kan jeg ikke lade være at tænke på om det, at han spiser meget kød faktisk kan være årsag til vægttabet? Har hørt om Atkins kuren. Jeg tænker også på den mulighed, at hvis han fik overvægt af frugt og grønt i kosten, at proteinet dermed også nemmere blev optaget og kunne hjælpe til med at han holder vægten længere. Er ikke 100 % klar over hvordan biokemien hænger sammen, ved bare at det er den rette kombination af tingene der gør forskellen. Måske du kan råde og vejlede?

Mvh
DJ

Hej DJ

Det er rigtigt, at hvidløg i større mængder (eller som ekstrakt i kapsler/tabletter) menes at have en vis mindre indflydelse på kolesteroltallet. En ny undersøgelse har dog lige vist, at hvidløg i sig selv nok alligevel ikke kan sænke kolesteroltallet (se artikel nedenfor efter mit svar).

Det gælder om at gennemføre radikale ændringer i kosten (ikke blot tilføje lidt hvidløg), hvis der skal gøre en forskel, der betyder noget.

Et af problemerne med meget aktive mennesker, der bliver vegetar, kan være, at de simpelthen taber sig for meget. Det er en god slankekur, men hvis formålet ikke er at tabe sig, bliver det til et problem for mange sportsudøvere.

Jeg tror, at din mand får for få kalorier, når han lever af vegetarkost, i forhold til hans forbrænding og aktivitetsniveau. Det har nok ikke rigtig noget med proteiner at gøre. Han kan få nok proteiner fra vegetarkosten, men kan let komme til at mangle kalorier.

Løsningen er nok, at han, ud over meget frugt og grønt, sørger for at spise godt med fuldkornsprodukter (som fuldkornsbrød, grød, brune ris, fuldkornspaste o.l.). Nødder bør også indgå i kosten i moderate mængder.

Har han både fysisk hårdt arbejde og træner kampsport gælder det især om at sikre nok kalorier fra sund mad. Det er muligt med en vegetarkost, men det kræver omtanke, og ret store mængder mad.

Under alle omstændigheder er det en dårlig ide at være storspiser af kød. I første omgang kan han evt. i det mindste trappe ned med al den kød og trappe op med sunde kalorierige vegetabilske fødevarer.

Med venlig hilsen
John Buhl


2) Hvidløg sænker ikke kolesteroltallet

Hvidløg eller kosttilskud med hvidløg ser ikke ud til at have nogen virkning på kolesteroltallet, men er måske med til at beskytte hjertet på andre måder.

Dr. Christopher D. Gardner of Stanford University Medical School in California og kollegaer fandt i en undersøgelse, at voksne med moderat højt niveau af LDL kolesterol (det ”dårlige” kolesterol) som indtog hvad der svarer til et fed hvidløg dagligt seks gange om ugen i seks måneder, ikke viste tegn ændring i LDL kolesterol i blodet eller andre ændringer i blodets fedtsammensætning.

Forskerne sammenlignede tre forskellige former for hvidløg – rå hvidløg, tilskud af pulveriseret hvidløg og hvidløgsekstrakt – med placebo (en gruppe der ikke fik hvidløg) blandt 192 mænd og kvinder.

Forskerne tog blodprøver fra deltagerne hver måned i seks måneder og fandt ingen reduktion af betydning i LDL-kolesterol i nogle af de fire grupper.

Forskerne bemærker dog, at hvidløg måske kan være gavnligt for mennesker med højere kolesteroltal end deltagerne i denne undersøgelse, og at hvidløg måske har andre gavnlige egenskaber på kredsløbet, selv om det ikke sænker kolesteroltallet.

Archives of Internal Medicine, 26. februar, 2007;167:346-353.
http://archinte.ama-assn.org/cgi/content/abstract/167/4/346 


3) Mail: Vitaminer mod acne?

Hej John

Jeg har i en lang årrække døjet med svær acne og er blevet behandlet med antibiotika flere gange. Dette har dog ingen eller meget ringe effekt så mit spørgsmål til dig er om du har kendskab til om det kunne være en mulighed at spise store doser Zink. Jeg spiser i forvejen 4 stk. Omnimin vitamin/mineral tablet men disse har ingen effekt i sig selv. Jeg har prøvet at spise ca. 150 mg Zink dagligt i en uge nu. Er dette nok, for meget eller ... og hvor lang tid går der evt. før man kan se ændringer i huden?

Jeg hører meget gerne fra dig og er også meget interesseret i at vide om der findes andre vitaminer / mineraler eller andet som vil være godt i denne sammenhæng.

Mvh
Mette

Hej Mette

Du bør ikke tage 4 x Omnimin og/eller 150 mg zink.

Det er langt over, hvad der er forsvarligt!
(Kun hvis en læge har ordineret de mængder efter blodprøver e.l. kan det evt. forsvares i en kort periode).

Acne skyldes næsten aldrig vitamin- eller mineralmangel.

Hold en pause med Omnimin, og tag derefter 1-2 Omnimin stk. dagligt samt evt. EPA-GLA+

Og sats så alt på en super sund kost

Rigtig mange bliver hjulpet med acne, såfremt de forbedrer deres kost i tilstrækkelig omfang.

Mest effektiv er en fedtfattig vegetarkost uden raffinerede fødevarer (eller i hvert fald en kost med absolut minimale mængder animalske fødevarer).

Med venlig hilsen
John Buhl


4) Høj dosis af zink kan give urinvejsproblemer

For meget zink i form af zinktilskud er sandsynligvis ikke godt for urinvejene blandt ældre mennesker.

Ved en gennemgang af 3.640 menneskers helbred mellem 55 og 80 år, viste det sig, at der var en betydelig øget forekomst af indlæggelse på hospital pga. urinvejssygdomme blandt patienter, der havde været med i et forsøg, hvor de fik 80 mg zink dagligt.

De ældre, der fik zink, havde 11,1 % risiko for at få urinvejssygdom – hvorimod de ældre, der ikke fik zink kun havde 7,6 % risiko - i løbet af de 6 år undersøgelsen varede.

Det drejede sig mest om urinvejsinfektion og urinvejssten.

Journal of Urology, Volume 177, Issue 2, Pages 639-643 (February 2007)
http://www.jurology.com/article/PIIS0022534706024943/abstract

Kommentar:

Lad være med at tage zinktilskud – ud over den zink, der er i din daglige vitaminpille – medmindre der er en meget god grund til det. Normalt indeholder kosten nok zink. Mere end nok gavner ikke.

Vælger du at tage zinktilskud, eller bliver ordineret zinktabletter, så tag dem kun i en kort periode, og kun så længe det er nødvendigt.


5) Vitaminer er med til at forebygge børnekræft

Ny canadisk forskning viser, at børn født af kvinder, som dagligt tager en vitaminpille der også indeholder folinsyre, har 47 procent lavere risiko for at få neuroblastoma - den mest dødelige form for kræft hos børn. Desuden har børnene 39 procent lavere risiko for at få leukæmi og 27 procent lavere risiko for at udvikle en hjernesvulst.

(politiken 22-02-2007)
http://politiken.dk/videnskab/article250398.ece

globeandmail.com


6) Miks af hormonstoffer mangedobler misdannelser

Nye undersøgelser fra Danmarks Tekniske Universitet afslører, at påvirkningen af flere forskellige hormonforstyrrende stoffer på én gang mangedobler hormonskader hos rotter. Forplantningsevnen bliver altså ramt langt hårdere af kemikalier, end man hidtil har troet.

Forsøget viste, at 60 til 80 procent af de rotter, som blev udsat for fire forskellige hormonforstyrrende stoffer, fik alvorligt misdannede kønsorganer, selv om stofferne blev givet i så lave doser, at de var uskadelige hver for sig. (Ingeniøren 22-02-2007)


”Det er forfærdelig vigtigt at vide, hvad der er og hvad der ikke er dit anliggende.”

- Gertrude Stein, amerikansk forfatter


7) Omega-3 styrker knoglerne – også når de kommer fra vegetabilske fødevarer

Senior forskeren Dr. Rebecca L. Corwin konkluderer efter et forsøg, at vegetabilske kilder til omega-3 kan styrke knoglerne.

Gode vegetabilske kilder til omega-3 er fx valnødder og hørfrø.

Nutrition Journal 2007, 6:2 doi:10.1186/1475-2891-6-2
http://www.nutritionj.com/content/6/1/2

Kommentar:

Undersøgelsen er endnu et tegn på, at vi lige så godt (og måske med fordel) kan få omega-3 fedtsyrerne fra vegetabilske kilder.

Læs mere om omege-3 her


8) Meget jern fra kød øger risiko for galdesten blandt mænd

Mænd som indtog større mængder hæmjern i deres kost – jern fra fødevarer som kød, æg og fjerkræ – har ifølge en undersøgelse øget risiko for at få galdesten.

Ved en gennemgang af data fra 44.758 amerikanske mænd, der deltog i ”The health Professional Follow-up Study” fra 1986 til 2002, viste det sig, at mænd med højt niveau af hæmjern i kosten, øgede deres risiko for galdesten med 21 %, hvorimod højt niveau af ikke-hæmjern (jern fra vegetabilske fødevarer) ikke så ud til at øge risikoen.

Generelt set kan vedvarende indtagelse af store mængde jern forårsage betydelig skade, tilføjer forskerne, fordi kroppen ikke har nogen måde den kan udskille overskud af jern, hvis den får for meget.

American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 85, No. 2, 518-522, February 2007
http://www.ajcn.org/cgi/content/abstract/85/2/518


9) Højt kolesteroltal øger risikoen for hjerneblødning blandt kvinder

Kvinder med højt kolesteroltal har betydelig øget risiko for at få en hjerneblødning.

Forskerne analyserede data fra ”Women's Health Study”, hvilket inkluderede 28.000 kvinder fra 45 år eller ældre.

Efter ca. 11 år var der forekommet 282 hjerneblødninger. Kvinder der havde højt niveau af HDL (det ”gode” kolesterol) halverede næsten deres risiko for hjerneblødning. Kvinder med det højeste niveau af LDL (”dårligt” kolesterol) fordoblede deres risiko for hjerneblødning, sammenlignet med de kvinder der havde det laveste kolesteroltal.

Neurology, February 20, 2007;68:556-562

Kommentar:

Du kan højst sandsynligt sænke dit kolesteroltal – især LDL (det ”dårlige” kolesterol) – med en sund og veltilrettelagt kost.


10) Læsertip

Vegansk ”ægge”salat:

Tofu
Ægge-fri mayo
Karse
Karry

Ingredienserne blendes - bare ikke for fint.

Smager meget som æggesalat i en lækker sandwich!

Mvh. Maria


Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.