Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 09, 2007
-
Mail: Kød og vægttab
-
Hvidløg sænker ikke kolesteroltallet
-
Mail: Vitaminer mod acne?
-
Høj dosis af zink kan give urinvejsproblemer
-
Vitaminer er med til at forebygge børnekræft
-
Miks af hormonstoffer mangedobler misdannelser
-
Omega-3 styrker knoglerne – også når de kommer fra
vegetabilske fødevarer
-
Meget jern fra kød øger risiko for galdesten blandt
mænd
-
Højt kolesteroltal øger risikoen for hjerneblødning
blandt kvinder
-
Læsertip
Kære læser
Du er velkommen til at indsende spørgsmål, kommentarer
eller opskrifter/tips til nyhedsbrevet.
God weekend!
Med venlig hilsen
John Buhl
”For den mand, som kun har en
hammer i sin værktøjskasse, ligner ethvert problem en søm.”
- Abraham
Maslow, amerikansk psykolog
1) Mail: Kød og vægttab
Til Marianne, der i nyhedsbrevet d. 16. februar spurgte
til noget der kunne nedsætte kolesterol. Tv3 har sendt nogle programmer
med titlen "Du er hvad du spiser" med kostekspert Lene Hansson, der i et
af programmerne opfordrede en kvinde til hver dag at rive noget frisk
hvidløg ud over sin mad netop med henblik på at sænke kolesteroltallet.
Måske du kan få noget ud af dette?
Ellers tak for et dybdegående og tankevækkende
nyhedsbrev. Har selv været vegetar i 10 år og har også forsøgt mig som
veganer i perioder, men har mødt så meget modstand og uforståelighed fra
min omverden, at det har været svært.
Har også lige et spørgsmål til dig John, vedr. min mand,
han er nemlig storspiser af kød, men er samtidig klar over vigtigheden
af at få frugt og grønt. Han har meget højt stofskifte og en høj
forbrænding, et fysisk hårdt arbejde og træner kampsport mindst 3 timer
om ugen. Han har prøvet før at leve som vegetar men oplever simpelthen
at tabe sig for hurtigt hvis ikke han får kød.
I de perioder han taber sig har han mulighed for at få
nutridrinks eller fortimel på recept. Han har gennemgået flere tests for
forskellige sygdomme, men der er ikke noget der tyder på, at han fejler
noget, heller ikke har nogen decideret stofskifte sygdom.
Vi er begge klar over, at nogle mennesker bare har det
sådan, at de kan spise og spise uden nogen sinde at tage på af det, men
alligevel kan jeg ikke lade være at tænke på om det, at han spiser meget
kød faktisk kan være årsag til vægttabet? Har hørt om Atkins kuren. Jeg
tænker også på den mulighed, at hvis han fik overvægt af frugt og grønt
i kosten, at proteinet dermed også nemmere blev optaget og kunne hjælpe
til med at han holder vægten længere. Er ikke 100 % klar over hvordan
biokemien hænger sammen, ved bare at det er den rette kombination af
tingene der gør forskellen. Måske du kan råde og vejlede?
Mvh
DJ
Hej DJ
Det er rigtigt, at hvidløg i større mængder (eller som
ekstrakt i kapsler/tabletter) menes at have en vis mindre indflydelse på
kolesteroltallet. En ny undersøgelse har dog lige vist, at hvidløg i sig
selv nok alligevel ikke kan sænke kolesteroltallet (se artikel nedenfor
efter mit svar).
Det gælder om at gennemføre radikale ændringer i kosten
(ikke blot tilføje lidt hvidløg), hvis der skal gøre en forskel, der
betyder noget.
Et af problemerne med meget aktive mennesker, der bliver
vegetar, kan være, at de simpelthen taber sig for meget. Det er en god
slankekur, men hvis formålet ikke er at tabe sig, bliver det til et
problem for mange sportsudøvere.
Jeg tror, at din mand får for få kalorier, når han lever
af vegetarkost, i forhold til hans forbrænding og aktivitetsniveau. Det
har nok ikke rigtig noget med proteiner at gøre. Han kan få nok
proteiner fra vegetarkosten, men kan let komme til at mangle kalorier.
Løsningen er nok, at han, ud over meget frugt og grønt,
sørger for at spise godt med fuldkornsprodukter (som fuldkornsbrød,
grød, brune ris, fuldkornspaste o.l.). Nødder bør også indgå i kosten i
moderate mængder.
Har han både fysisk hårdt arbejde og træner kampsport
gælder det især om at sikre nok kalorier fra sund mad. Det er muligt med
en vegetarkost, men det kræver omtanke, og ret store mængder mad.
Under alle omstændigheder er det en dårlig ide at være
storspiser af kød. I første omgang kan han evt. i det mindste trappe ned
med al den kød og trappe op med sunde kalorierige vegetabilske
fødevarer.
Med venlig hilsen
John Buhl
2) Hvidløg sænker ikke kolesteroltallet
Hvidløg eller kosttilskud med hvidløg ser ikke ud til at
have nogen virkning på kolesteroltallet, men er måske med til at
beskytte hjertet på andre måder.
Dr. Christopher D. Gardner of Stanford University
Medical School in California og kollegaer fandt i en undersøgelse, at
voksne med moderat højt niveau af LDL kolesterol (det ”dårlige”
kolesterol) som indtog hvad der svarer til et fed hvidløg dagligt seks
gange om ugen i seks måneder, ikke viste tegn ændring i LDL kolesterol i
blodet eller andre ændringer i blodets fedtsammensætning.
Forskerne sammenlignede tre forskellige former for
hvidløg – rå hvidløg, tilskud af pulveriseret hvidløg og
hvidløgsekstrakt – med placebo (en gruppe der ikke fik hvidløg) blandt
192 mænd og kvinder.
Forskerne tog blodprøver fra deltagerne hver måned i
seks måneder og fandt ingen reduktion af betydning i LDL-kolesterol i
nogle af de fire grupper.
Forskerne bemærker dog, at hvidløg måske kan være
gavnligt for mennesker med højere kolesteroltal end deltagerne i denne
undersøgelse, og at hvidløg måske har andre gavnlige egenskaber på
kredsløbet, selv om det ikke sænker kolesteroltallet.
Archives of Internal Medicine, 26. februar,
2007;167:346-353.
http://archinte.ama-assn.org/cgi/content/abstract/167/4/346
3) Mail: Vitaminer mod acne?
Hej John
Jeg har i en lang årrække døjet med svær acne og er
blevet behandlet med antibiotika flere gange. Dette har dog ingen eller
meget ringe effekt så mit spørgsmål til dig er om du har kendskab til om
det kunne være en mulighed at spise store doser Zink. Jeg spiser i
forvejen 4 stk. Omnimin vitamin/mineral tablet men disse har ingen
effekt i sig selv. Jeg har prøvet at spise ca. 150 mg Zink dagligt i en
uge nu. Er dette nok, for meget eller ... og hvor lang tid går der evt.
før man kan se ændringer i huden?
Jeg hører meget gerne fra dig og er også meget
interesseret i at vide om der findes andre vitaminer / mineraler eller
andet som vil være godt i denne sammenhæng.
Mvh
Mette
Hej Mette
Du bør ikke tage 4 x Omnimin og/eller 150 mg zink.
Det er langt over, hvad der er forsvarligt!
(Kun hvis en læge har ordineret de mængder efter blodprøver e.l. kan det
evt. forsvares i en kort periode).
Acne skyldes næsten aldrig vitamin- eller mineralmangel.
Hold en pause med Omnimin, og tag derefter 1-2 Omnimin
stk. dagligt samt evt.
EPA-GLA+
Og sats så alt på en super
sund kost
Rigtig mange bliver hjulpet med acne, såfremt de
forbedrer deres kost i tilstrækkelig omfang.
Mest effektiv er en fedtfattig vegetarkost uden
raffinerede fødevarer (eller i hvert fald en kost med absolut minimale
mængder animalske fødevarer).
Med venlig hilsen
John Buhl
4) Høj dosis af zink kan give urinvejsproblemer
For meget zink i form af zinktilskud er sandsynligvis
ikke godt for urinvejene blandt ældre mennesker.
Ved en gennemgang af 3.640 menneskers helbred mellem 55
og 80 år, viste det sig, at der var en betydelig øget forekomst af
indlæggelse på hospital pga. urinvejssygdomme blandt patienter, der
havde været med i et forsøg, hvor de fik 80 mg zink dagligt.
De ældre, der fik zink, havde 11,1 % risiko for at få
urinvejssygdom – hvorimod de ældre, der ikke fik zink kun havde 7,6 %
risiko - i løbet af de 6 år undersøgelsen varede.
Det drejede sig mest om urinvejsinfektion og
urinvejssten.
Journal of Urology, Volume 177, Issue 2, Pages 639-643 (February
2007)
http://www.jurology.com/article/PIIS0022534706024943/abstract
Kommentar:
Lad være med at tage zinktilskud – ud over den zink, der
er i din daglige vitaminpille – medmindre der er en meget god grund til
det. Normalt indeholder kosten nok zink. Mere end nok gavner ikke.
Vælger du at tage zinktilskud, eller bliver ordineret
zinktabletter, så tag dem kun i en kort periode, og kun så længe det er
nødvendigt.
5) Vitaminer er med til at forebygge børnekræft
Ny canadisk forskning viser, at børn født af kvinder,
som dagligt tager en vitaminpille der også indeholder folinsyre, har 47
procent lavere risiko for at få neuroblastoma - den mest dødelige form
for kræft hos børn. Desuden har børnene 39 procent lavere risiko for at
få leukæmi og 27 procent lavere risiko for at udvikle en hjernesvulst.
(politiken 22-02-2007)
http://politiken.dk/videnskab/article250398.ece
globeandmail.com
6) Miks af hormonstoffer mangedobler misdannelser
Nye undersøgelser fra Danmarks Tekniske Universitet
afslører, at påvirkningen af flere forskellige hormonforstyrrende
stoffer på én gang mangedobler hormonskader hos rotter.
Forplantningsevnen bliver altså ramt langt hårdere af kemikalier, end
man hidtil har troet.
Forsøget viste, at 60 til 80 procent af de rotter, som
blev udsat for fire forskellige hormonforstyrrende stoffer, fik
alvorligt misdannede kønsorganer, selv om stofferne blev givet i så lave
doser, at de var uskadelige hver for sig. (Ingeniøren
22-02-2007)
”Det er
forfærdelig vigtigt at vide, hvad der er og hvad der ikke er dit
anliggende.”
- Gertrude
Stein, amerikansk forfatter
7) Omega-3 styrker knoglerne – også når de kommer fra
vegetabilske fødevarer
Senior forskeren Dr. Rebecca L. Corwin konkluderer efter
et forsøg, at vegetabilske kilder til omega-3 kan styrke knoglerne.
Gode vegetabilske kilder til omega-3 er fx valnødder og
hørfrø.
Nutrition Journal 2007, 6:2 doi:10.1186/1475-2891-6-2
http://www.nutritionj.com/content/6/1/2
Kommentar:
Undersøgelsen er endnu et tegn på, at vi lige så godt
(og måske med fordel) kan få omega-3 fedtsyrerne fra vegetabilske
kilder.
Læs
mere om omege-3
her
8) Meget jern fra kød øger risiko for galdesten
blandt mænd
Mænd som indtog større mængder hæmjern i deres kost –
jern fra fødevarer som kød, æg og fjerkræ – har ifølge en undersøgelse øget
risiko for at få galdesten.
Ved en gennemgang af data fra 44.758 amerikanske mænd,
der deltog i ”The health Professional Follow-up Study” fra 1986 til
2002, viste det sig, at mænd med højt niveau af hæmjern i kosten,
øgede deres risiko for galdesten med 21 %, hvorimod højt niveau af ikke-hæmjern (jern fra vegetabilske fødevarer) ikke så ud til at øge
risikoen.
Generelt set kan vedvarende indtagelse af store mængde
jern forårsage betydelig skade, tilføjer forskerne, fordi kroppen ikke
har nogen måde den kan udskille overskud af jern, hvis den får for
meget.
American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 85, No. 2,
518-522, February 2007
http://www.ajcn.org/cgi/content/abstract/85/2/518
9) Højt kolesteroltal øger risikoen for
hjerneblødning blandt kvinder
Kvinder med højt kolesteroltal har betydelig øget risiko
for at få en hjerneblødning.
Forskerne analyserede data fra ”Women's Health Study”,
hvilket inkluderede 28.000 kvinder fra 45 år eller ældre.
Efter ca. 11 år var der forekommet 282 hjerneblødninger.
Kvinder der havde højt niveau af HDL (det ”gode” kolesterol) halverede
næsten deres risiko for hjerneblødning. Kvinder med det højeste niveau
af LDL (”dårligt” kolesterol) fordoblede deres risiko for
hjerneblødning, sammenlignet med de kvinder der havde det laveste
kolesteroltal.
Neurology,
February 20, 2007;68:556-562
Kommentar:
Du kan højst sandsynligt sænke dit kolesteroltal – især
LDL (det ”dårlige” kolesterol) – med en sund og veltilrettelagt kost.
10) Læsertip
Vegansk ”ægge”salat:
Tofu
Ægge-fri mayo
Karse
Karry
Ingredienserne blendes - bare ikke for fint.
Smager meget som æggesalat i en lækker sandwich!
Mvh. Maria