Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 09, 2012


  1. Undgå for meget fedt i blodet (1)
  2. Overspisning kan fordoble risikoen for svækket hukommelse
 

Den egentlige målestok for rigdom er, hvor meget du ville være værd, hvis du mistede alle dine penge.

— Bernard Meltzer


Undgå for meget fedt i blodet (1)

Vi har tidligere været inde på, hvor relativt let det sædvanligvis er at sænke et forhøjet kolesteroltal.

Men det er langt fra altid, at det er kolesterolet i blodet, der udgør et problem eller det største problem.

Det er sandsynligt at enhver form for overskud af fedt i blodet øger risikoen for blandt andet hjerte-kar-sygdomme. Det gælder ikke mindst for meget af fedtstoffet triglycerid i blodet.

Et triglycerid er et fedtstof, der findes i blodet. Men det fedt, du har på kroppen, består også af triglycerider.

Ligesom ved for meget af det dårlige LDL kolesterol i blodet, vil for meget triglycerid i blodet også øge risikoen for åreforkalkning.

Næsten alle fedtstoffer — inkl. vegetabilske olier og animalske fedtstoffer — består af triglycerider.

Forhøjet triglycerid i blodet kan være forbundet med flere sygdomme, herunder hjerte-kar-sygdomme, nyresygdom, fedtlever, betændelse i bugspytkirtlen og kræft.

(Læs evt. mere om fedtstoffer, deres opbygning og funktioner på netdoktor.dk).

En ny undersøgelse har netop vist, at ...

Højt triglycerid niveau i blodet forudsiger slagtilfælde hos ældre kvinder

Forskere fra Albert Einstein College of Medicine i Yeshiva University og New York University School of Medicine fandt, at høje niveauer af triglycerider er den stærkeste risikofaktor for den mest almindelige type af slagtilfælde hos ældre kvinder.

Det viste sig faktisk at triglycerider var en større risikofaktor end forhøjede niveauer af total kolesterol eller low-density lipoprotein (LDL) kolesterol (kendt som det "dårlige" kolesterol).

Forskerne analyserede bl.a. data fra Women's Health Initiative studiet. I løbet af 15 år havde 972 oplevet et iskæmisk slagtilfælde. De blev nu sammenlignet med en kontrolgruppe på 972 deltagere, der ikke havde haft slagtilfælde.

Forskerne fandt, at kvinder med de højeste niveauer af triglycerid i blodet var næsten dobbelt så tilbøjelige til at have lidt et iskæmisk slagtilfælde sammenlignet med kvinder, der havde de laveste triglyceridværdier. Niveauer af total kolesterol og LDL ("dårlige" kolesterol) var ikke forbundet med risiko for slagtilfælde. 1)

Det er dog ikke noget nyt, at høje niveauer af triglycerider og andre såkaldte lipid biomarkører er forbundet med øget risiko for hjertesygdomme og åreforkalkning.

En dansk undersøgelse, hvor forskere analyserede data fra den store Østerbro-undersøgelse, har tidligere vist en klar sammenhæng mellem mængden af triglycerider i blodet og risiko for slagtilfælde.

Deres analyse af sammenhængen med ikke-fastende triglycerider viste, at hvis tallet er over 5 mmol/L er risikoen for slagtilfælde 3-4 gange højere end for personer med en normalt indhold i blodet (1 mmol/L og derunder).

Triglyceridværdi under 1 = ingen øget risiko

Triglyceridværdi mellem 1 og 4 = øget risiko

Triglyceridværdi over 4 = væsentlig øget risiko 2)

Det er ikke kun kosten, der påvirker mængden af triglycerider i blodet, men også dit aktivitetsniveau. Ved inaktivitet ser forskere en stigning i blodets indhold af triglycerid.3)

Når du sidder for meget ned giver det forhøjet indhold af triglycerider i blodet og øget risiko for hjertekarsygdomme og diabetes. 4)

Når vi sidder eller ligger ned, bliver dele af kropsvævet presset af den vægt, der hviler oven på det. Det kan øge fedtproduktionen. Fedtceller producerer flere og hurtigere triglycerider, når de bliver udsat for statisk mekanisk deformation.5)

Hvad du kan gøre

Kort fortalt handler det om at undgå overspisning og begrænse indtagelsen af sukker of fedt.

Følg kostrådene her

Lidt mere uddybende om, hvad du kan gøre for at undgå for meget fedt i blodet, i næste uge.


Kilder:

1) Sylvia Wassertheil-Smoller m.fl.
Lipid and Lipoprotein Biomarkers and the Risk of Ischemic Stroke in Postmenopausal Women. Stroke. STROKEAHA.111.641324. Published online before print February 2, 2012, doi:10.1161/STROKEAHA.111.641324

2) Nonfasting Triglycerides and Risk of Ischemic Stroke in the General Population. Jacob J. Freiberg, MD; Anne Tybjærg-Hansen, MD, DMSc;
Jan Skov Jensen, MD, DMSc; Børge G. Nordestgaard, MD, DMSc Journal of the American Medical Association 2008;300(18):2142-2152.

3) videnskab.dk 3.7.2009: Gå dig til en sundere krop

4) videnskab.dk 13.01.2011: Rejs dig og rør dig oftere

5) videnskab.dk 8.12.2011: Din numse bliver tykkere af at sidde stille


Overspisning kan fordoble risikoen for svækket hukommelse

Ny forskning tyder på, at indtagelse af mellem 2.100 og 6.000 kcal om dagen kan fordoble risikoen for hukommelsestab, eller mild kognitiv svækkelse (MCI - Mild cognitive impairment), blandt mennesker, der er 70 år eller ældre.

MCI er tilstanden mellem det normale hukommelsestab, der kommer med aldring, og tidlig Alzheimers sygdom.

Der viste sig et mønster: Jo flere kcal dagligt over ca. 2.100, desto højere risiko for MCI.

Undersøgelsen omfattede 1.233 personer i alderen mellem 70 og 89 og uden demens. Af disse havde 163 MCI.

Deltagerne rapporterede den mængde kalorier, de spiste eller drak, og blev inddelt i tre lige store grupper baseret på deres daglige kalorieindtag.

En tredjedel af deltagerne indtog mellem 600 og 1.526 kcal dagligt, en tredjedel mellem 1.526 og 2.143, og en tredjedel mellem 2.143 og 6.000 kcal dagligt.

Risikoen for at have MCI var mere end dobbelt så højt i den gruppe ældre, der indtog flest kalorier. Der var ingen forskel af betydning i den midterste gruppe.

Kilde:
Pressemeddelelse fra American Academy of Neurology:
Overeating May Double Risk of Memory Loss 12.2.2012

Kommentar:

Det vigtigste er at få masser af gavnlige næringsstoffer i kosten uden at få for mange kalorier.

Se også artiklen Kaloriebegrænsning holder hjernen ung.

Der er flere fordele ved at begrænse kalorieindtagelsen — det er ikke kun nødvendigt for at holde en sund vægt, men har også mange positive indvirkninger på helbredet og levealderen.

Men svært er det jo! ... i det mindste for de fleste mennesker.

Vi er i vores del af verden konstant udsat for fristende tilbud af lettilgængelige kalorierige fødevarer.

Det gælder om både at begrænse kalorieindtagelsen og øge indholdet af gavnlige stoffer i kosten.

Det klarer du bedst ved at spise masser af grønsager og andre sunde fiberrige/fiberholdige vegetabilske fødevarer.

De sundeste måder, at sænke din kalorieindtagelse på, er ved at undgå raffinerede og animalske fødevarer. Altså:

  1. Undgå sukker og søde sager (eller begræns til et minimum).
  2. Undgå raffinerede kornprodukter. Franskbrød, rundstykker, almindelige morgenmadsprodukter, kager, hvide ris mv.
  3. Undgå olie, eller brug kun meget lidt, når det er nødvendigt. Fx en anelse vegetabilsk olie til stegning, når der ikke er andre muligheder osv.
  4. Undgå animalske fødevarer — især forarbejdet kød og rødt kød.
  5. Undgå eller begræns indtagelsen af mejeriprodukter. Vælg kun de fedtfattige varianter, hvis du vælger at bruge mælk og mælkeprodukter.
  6. Spis masser af grønsager.
  7. Vælg kun eller næsten kun ægte fuldkornsprodukter.
  8. Spis frugt hver dag, men begræns indtagelsen af søde frugter og undgå tørrede frugter.
  9. Spis bælgfrugter. Sammen med grønsager er bælgfrugter meget mættende og indeholder samtidig mange næringsstoffer.

Ingen arv er så rig som ærlighed.

— William Shakespeare

Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.