Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 09, 2012
- Undgå for meget fedt i blodet (1)
- Overspisning kan fordoble risikoen for svækket hukommelse
|
|
|
Den egentlige
målestok for rigdom er, hvor meget du ville være værd, hvis du mistede
alle dine penge.
— Bernard
Meltzer
Undgå for meget fedt i blodet (1)
Vi har tidligere været inde på, hvor relativt let det sædvanligvis er
at sænke et forhøjet kolesteroltal.
Men det er langt fra altid, at det er kolesterolet i blodet, der
udgør et problem eller det største problem.
Det er sandsynligt at enhver form for overskud af fedt i blodet øger
risikoen for blandt andet hjerte-kar-sygdomme. Det gælder ikke mindst
for meget af fedtstoffet triglycerid i blodet.
Et triglycerid er et fedtstof, der findes i blodet. Men det fedt, du
har på kroppen, består også af triglycerider.
Ligesom ved for meget af det dårlige LDL kolesterol i blodet, vil for
meget triglycerid i blodet også øge risikoen for åreforkalkning.
Næsten alle fedtstoffer — inkl. vegetabilske olier og animalske
fedtstoffer — består af triglycerider.
Forhøjet triglycerid i blodet kan være forbundet med flere sygdomme,
herunder hjerte-kar-sygdomme, nyresygdom, fedtlever, betændelse i
bugspytkirtlen og kræft.
(Læs evt. mere om fedtstoffer, deres opbygning og funktioner på
netdoktor.dk).
En ny undersøgelse har netop vist, at ...
Højt triglycerid niveau i blodet forudsiger slagtilfælde hos ældre
kvinder
Forskere fra Albert Einstein College of Medicine i Yeshiva University
og New York University School of Medicine fandt, at høje niveauer af
triglycerider er den stærkeste risikofaktor for den mest almindelige
type af slagtilfælde hos ældre kvinder.
Det viste sig faktisk at triglycerider var en større risikofaktor end
forhøjede niveauer af total kolesterol eller low-density lipoprotein (LDL)
kolesterol (kendt som det "dårlige" kolesterol).
Forskerne analyserede bl.a. data fra Women's Health Initiative
studiet. I løbet af 15 år havde 972 oplevet et iskæmisk slagtilfælde. De
blev nu sammenlignet med en kontrolgruppe på 972 deltagere, der ikke
havde haft slagtilfælde.
Forskerne fandt, at kvinder med de højeste niveauer af triglycerid i
blodet var næsten dobbelt så tilbøjelige til at have lidt et iskæmisk
slagtilfælde sammenlignet med kvinder, der havde de laveste
triglyceridværdier. Niveauer af total kolesterol og LDL ("dårlige"
kolesterol) var ikke forbundet med risiko for slagtilfælde. 1)
Det er dog ikke noget nyt, at høje niveauer af triglycerider og andre
såkaldte lipid biomarkører er forbundet med øget risiko for
hjertesygdomme og åreforkalkning.
En dansk undersøgelse, hvor forskere analyserede data fra den store
Østerbro-undersøgelse, har tidligere vist en klar sammenhæng mellem
mængden af triglycerider i blodet og risiko for slagtilfælde.
Deres analyse af sammenhængen med ikke-fastende triglycerider viste,
at hvis tallet er over 5 mmol/L er risikoen for slagtilfælde 3-4 gange
højere end for personer med en normalt indhold i blodet (1 mmol/L og
derunder).
Triglyceridværdi under 1 = ingen øget risiko
Triglyceridværdi mellem 1 og 4 = øget risiko
Triglyceridværdi over 4 = væsentlig øget risiko 2)
Det er ikke kun kosten, der påvirker mængden af triglycerider i
blodet, men også dit aktivitetsniveau. Ved inaktivitet ser forskere en
stigning i blodets indhold af triglycerid.3)
Når du sidder for meget ned giver det forhøjet indhold af
triglycerider i blodet og øget risiko for hjertekarsygdomme og diabetes.
4)
Når vi sidder eller ligger ned, bliver dele af kropsvævet presset af
den vægt, der hviler oven på det. Det kan øge fedtproduktionen.
Fedtceller producerer flere og hurtigere triglycerider, når de bliver
udsat for statisk mekanisk deformation.5)
Hvad du kan gøre
Kort fortalt handler det om at undgå overspisning og begrænse
indtagelsen af sukker of fedt.
Følg kostrådene her
Lidt mere uddybende om, hvad du kan gøre for at undgå for meget fedt
i blodet, i næste uge.
Kilder:
1) Sylvia Wassertheil-Smoller m.fl.
Lipid and Lipoprotein Biomarkers and the Risk of Ischemic Stroke in
Postmenopausal Women. Stroke. STROKEAHA.111.641324. Published online
before print February 2, 2012, doi:10.1161/STROKEAHA.111.641324
2) Nonfasting Triglycerides and Risk of Ischemic Stroke in the
General Population. Jacob J. Freiberg, MD; Anne Tybjærg-Hansen, MD, DMSc;
Jan Skov Jensen, MD, DMSc; Børge G. Nordestgaard, MD, DMSc Journal of
the American Medical Association 2008;300(18):2142-2152.
3) videnskab.dk 3.7.2009:
Gå dig til en sundere krop
4) videnskab.dk 13.01.2011:
Rejs dig og rør dig oftere
5) videnskab.dk 8.12.2011:
Din numse bliver tykkere af at sidde stille
Overspisning kan fordoble risikoen for svækket hukommelse
Ny forskning tyder på, at indtagelse af mellem 2.100 og 6.000 kcal om
dagen kan fordoble risikoen for hukommelsestab, eller mild kognitiv
svækkelse (MCI - Mild cognitive impairment), blandt mennesker, der er 70
år eller ældre.
MCI er tilstanden mellem det normale hukommelsestab, der kommer med
aldring, og tidlig Alzheimers sygdom.
Der viste sig et mønster: Jo flere kcal dagligt over ca. 2.100, desto
højere risiko for MCI.
Undersøgelsen omfattede 1.233 personer i alderen mellem 70 og 89 og
uden demens. Af disse havde 163 MCI.
Deltagerne rapporterede den mængde kalorier, de spiste eller drak, og
blev inddelt i tre lige store grupper baseret på deres daglige
kalorieindtag.
En tredjedel af deltagerne indtog mellem 600 og 1.526 kcal dagligt,
en tredjedel mellem 1.526 og 2.143, og en tredjedel mellem 2.143 og
6.000 kcal dagligt.
Risikoen for at have MCI var mere end dobbelt så højt i den gruppe
ældre, der indtog flest kalorier. Der var ingen forskel af betydning i
den midterste gruppe.
Kilde:
Pressemeddelelse fra American Academy of Neurology:
Overeating May Double Risk of Memory Loss 12.2.2012
Kommentar:
Det vigtigste er at få masser af gavnlige næringsstoffer i kosten
uden at få for mange kalorier.
Se også artiklen
Kaloriebegrænsning
holder hjernen ung.
Der er flere fordele ved at begrænse kalorieindtagelsen — det er ikke
kun nødvendigt for at holde en sund vægt, men har også mange positive
indvirkninger på helbredet og levealderen.
Men svært er det jo! ... i det mindste for de fleste mennesker.
Vi er i vores del af verden konstant udsat for fristende tilbud af
lettilgængelige kalorierige fødevarer.
Det gælder om både at begrænse kalorieindtagelsen og øge indholdet af
gavnlige stoffer i kosten.
Det klarer du bedst ved at spise masser af grønsager og andre sunde
fiberrige/fiberholdige vegetabilske fødevarer.
De sundeste måder, at sænke din kalorieindtagelse på, er ved at undgå
raffinerede og animalske fødevarer. Altså:
- Undgå sukker og søde sager (eller begræns til et minimum).
- Undgå raffinerede kornprodukter. Franskbrød, rundstykker,
almindelige morgenmadsprodukter, kager, hvide ris mv.
- Undgå olie, eller brug kun meget lidt, når det er nødvendigt. Fx
en anelse vegetabilsk olie til stegning, når der ikke er andre
muligheder osv.
- Undgå animalske fødevarer — især forarbejdet kød og rødt kød.
- Undgå eller begræns indtagelsen af mejeriprodukter. Vælg kun de
fedtfattige varianter, hvis du vælger at bruge mælk og
mælkeprodukter.
- Spis masser af grønsager.
- Vælg kun eller næsten kun ægte fuldkornsprodukter.
- Spis frugt hver dag, men begræns indtagelsen af søde frugter og
undgå tørrede frugter.
- Spis bælgfrugter. Sammen med grønsager er bælgfrugter meget
mættende og indeholder samtidig mange næringsstoffer.
Ingen arv er
så rig som ærlighed.
— William
Shakespeare