Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 09, 2013


  1. Både for meget mættet fedt og for meget omega-6 kan skade hjertet
  2. Frugt og grønt hjælper med at beskytte nyrerne
  3. Mail: Tænder og inflammation
 

At opgive noget betyder ikke nødvendigvis, at man er svag, men at man er stærk nok til at give slip.

— Ukendt


Både for meget mættet fedt og for meget omega-6 kan skade hjertet

Et klinisk forsøg viser, at det ikke hjælper at erstatte mættede fedtstoffer med omega-6 flerumættede vegetabilske fedtstoffer. Det var endda forbundet med en øget risiko for dødsfald blandt patienter med hjertesygdomme.

Et hold forskere fra USA og Australien analyserede data fra  458 mænd i alderen 30-59 år, som for nylig havde en koronar hændelse, såsom et hjerteanfald eller en episode af angina.

Deltagerne blev tilfældigt opdelt i to grupper.

Interventionsgruppen blev instrueret om at reducere mættet fedt (fx fra animalsk fedt og margarine) til mindre end 10% af energiindtagelsen og samtidig øge linolsyre (fra tidselolie og margarine fremstillet af tidselolie) til 15% af energiindtaget.

Det specielle ved tidselolie er, at den er meget rig på omega-6 linolsyre og samtidig ikke indeholder omega-3 fedtsyrer.

Kontrolgruppen modtog ingen specifik kostvejledning.

Begge grupper blev fulgt og skrev kostdagbøger i ca. 39 måneder.

Resultaterne viser, at omega-6 linolsyregruppen havde en højere risiko for dødsfald af alle årsager, samt fra kardiovaskulær sygdom og koronar hjertesygdom sammenlignet med kontrolgruppen.

Forskerne brugte derefter disse nye data til at opdatere en tidligere meta-analyse. De så heller ikke her tegn på, at det gavnede at erstatte mættet fedt med mere omega-6. Men tværtimod en mulig øget risiko forbundet med at indtage mere omega-6.

Kilde: Joseph R Hibbeln m.fl. Use of dietary linoleic acid for secondary prevention of coronary heart disease and death: evaluation of recovered data from the Sydney Diet Heart Study and updated meta-analysis. BMJ 2013; 346  doi.org/10.1136/bmj.e8707 (Published 5 February 2013). Link til hele undersøgelsen

Kommentar:

En interessant undersøgelse, som måske kan få os til at konkludere:

  1. For meget fedt — uanset hvor det kommer fra — kan være skadeligt.
  2. Ved at øge ubalancen mellem omega-3 og omega-6 øger vi også risikoen for hjertesygdomme.
  3. Hvis forskerne ikke i så stor udstrækning havde forværret forholdet mellem omega-3 og omega-6 ved netop at vælge tidselolie, var de nok kommet frem til et andet resultat.

De fleste mennesker indtager allerede alt for meget omega-6 (fra animalske fødevarer og især planteolier, margarine mv.) i forhold til omega-3. Denne ubalance giver mange forstyrrelser i kroppen inkl. at fremme betændelsestilstande, der blandt andet er en faktor ved flere hjerte-kar-sygdomme.

Tidselolie er netop kendt for at være proppet med omega-6 uden at indeholde omega-3.

Til sammenligning indeholder rapsolie en langt bedre balance mellem omega-3 og omega-6, som da også heldigvis er den olie de fleste danskere vælger.

Tidselolie: Omega-6: 77,9% Omega-3: 0%
Rapsolie:  Omega-6: 23,1% Omega-3: 11,6%

Det er ikke ret smart at gennemføre en undersøgelse, hvor man ønsker at sammenligne mættet fedt med umættet fedt (hvis det ellers var formålet) og så bruge tidselolie, som netop er kendt for et ekstraordinært højt indhold af omega-6 uden at indeholde omega-3.

Hvis du bruger olie i madlavningen så vælg rapsolie. Brug kun lidt olie.

Når du bruger olie til andet end stegning (fx i opskrifter til dressing e.l.), så vælg lidt hørfrøolie eller rapsolie. Hørfrøolie tåler ikke stegning ret godt, men er meget rig på omega-3, som en del mennesker får for lidt af (især pga. for meget omega-6 i deres kost).

Det er bedst at undvære olie, og blot få de nødvendige fedtstoffer fra maden som den er (frugt, grøntsager, fuldkorn, bønner, nødder). Du behøver ikke ret meget fedt i kosten — omkring 10 % af energien fra fedt er nok for de fleste, når blot fedtstofferne kommer fra sunde fødevarer.

Hjerteforeningen kommenterer undersøgelsen i artiklen: Brug helst planteolier, hvor de blandt andet skriver, at smør fortsat ikke er sundere og bedre end planteolier.

Hjerteforeningen skriver "Glem ikke fisk" i artiklen. Ok, fair nok. Fisk er sundt i en almindelig dansk kost fordi den sikrer mere omega-3, D-vitamin og selen, som en del mennesker får for lidt af.

De fleste mennesker, der spiser fisk, spiser samtidig mindre af noget andet, der er værre — fx rødt kød.

Hjerteforeningen glemmer desværre ofte at forklare deres medlemmer, at en plantebaseret kost (uden eller næsten uden animalske fødevarer) er bedst til hjertepatienter. Den er endda bedre end en kost med fisk.

Læs evt. også artiklen: Vegetarkost mindsker risiko for hjertesygdom med 32%


Frugt og grønt hjælper med at beskytte nyrerne

Ekstra frugt og grønt kan hjælpe med at beskytte nyrerne hos patienter med kronisk nyresygdom, der har for store syreophobninger. Det viser en ny undersøgelse.

Den kost, vi er vant til her i Vesten, er ofte rig på animalske fødevarer og kornprodukter, og er derfor meget syredannende og kan føre til metabolisk acidose, når for meget syre ophobes i kroppen.

Dette er især almindelig hos patienter med kronisk nyresygdom, fordi nyrerne er ansvarlige for at fjerne syre via urinen. Metabolisk acidose kan forårsage hurtig vejrtrækning, forvirring og apati. Svære tilfælde kan føre til chok eller død.

Tilskud af base — fx fra bikarbonat — anvendes til behandling af patienter med kronisk nyresygdom, der har svær metabolisk acidose, men blot at spise mere frugt og grønt (som er basedannende) kan også hjælpe.

Forskerne testede dette ved tilfældigt at dele 71 patienter med alvorlig kronisk nyresygdom op i to grupper til enten at modtage ekstra frugt og grøntsager eller et basedannende medikament i et år. Doseringen af frugt og grøntsager eller medikamentet havde til formål at sænke syreindholdet i kosten til det halve.

Det viste sig blandt andet, at nyrefunktionen var ens mellem de to grupper efter et år, og at indtagelse af ekstra basedannende frugt og grøntsager virkede fuldt ud lige så godt som tabletter til at neutralisere syren.

Kilde: Nimrit Goraya, Jan Simoni, Chan-Hee Jo, and Donald E. Wesson. A Comparison of Treating Metabolic Acidosis in CKD Stage 4 Hypertensive Kidney Disease with Fruits and Vegetables or Sodium Bicarbonate. CJASN CJN.02430312; published ahead of print February 7, 2013, doi:10.2215/CJN.02430312

Kommentar:

Masser af frugt og grøntsager er en god metode til at mindske nogle af de negative konsekvenser af en for proteinrig kost.

Basedannende frugt og grøntsager vil sandsynligvis mindske den belastning, som nyrerne udsættes for på en kost, der indeholder alt for meget protein.

Indtager du mere protein, end du har brug for — og det gør de fleste danskere — eller har du været på en proteinkur i længere tid, og indtager risikable mængder af protein, er det en rigtig god idé, at du samtidig overdriver med din indtagelse af frugt og grøntsager.

Også personer, der indtager store mængder kornprodukter, vil have gavn af også at spise store mængder grøntsager.


Mail: Tænder og inflammation

Jeg føler lyst til at komme med en kommentar i forbindelse med din gode introduktion til emnet inflammation – betændelse. (artiklen: Sammenhæng mellem betændelse og kroniske sygdomme). Dette nævnes faktisk aldrig i forbindelse med dette emne, men er vigtigt.

Jeg er tandplejer og har undervist på Tandlægeskolen i mange år. Her møder vi hver dag mennesker, som har tandkødsbetændelse og/eller parodontose. Rigtigt mange mennesker har disse sygdomme.

Ny forskning viser mere og mere hvor stor sammenhæng der er mellem disse sygdomme og kronisk inflammation i kroppen, der, som du skriver, kan blive årsag til mange andre sygdomme.

Jeg citerer hermed brudstykker fra en artikel skrevet af Professor Birgitta Söder professor i odontologisk profylaktik på Karolinska Institut, Stockholm. Hun er Tandplejer og har lavet en del forskning omkring dette emne.

Et stort antal studier viser, at der findes sammenhæng mellem orale (i munden) inflammationer og andre systemsygdomme med inflammatorisk baggrund.

Forskergruppen har i studier fundet, at personer med parodontitis uden tidligere hjertesygdom, viser tydelige forandringer i halspulsåren, sammenlignet med personer uden parodontitis.

For at forebygge ovennævnte bør der satses på forebyggelse (lære at holde sine tænder HELT rene hver dag).

Du kan sikkert finde al hendes forskning og måske skrive lidt om dette.

Venlig hilsen
Jette

Kommentar:

Ikke mange er klar over, at der er en ret tydelig sammenhæng mellem paradentose og hjerte-kar-sygdom, selv om det er uklart, hvad der er årsag og virkning.

Så vidt jeg ved viser forskning indtil videre kun, at personer, der har paradentose har øget risiko for hjertesygdom — eller at personer med hjertesygdom har større risiko for at have paradentose.

Faktum er dog, at har du usundt tandkød, har du også større risiko for at have et usundt hjerte.

Det er endnu uvist, om behandling af tandkødssygdomme vil mindske risikoen for hjertesygdom, men det er sandsynligt, og det er under alle omstændigheder en rigtig god idé at passe godt på tænder og tandkød.

Selv om otte ud af ti danskere børster tænderne flere gange dagligt, har en tredjedel af dem alligevel dårlig mundhygiejne. Det viser en rapport fra Dansk Sundhedsinstitut. Det beskriver en artikel på go.tv2, som også forklarer lidt om, hvad der er god tandhygiejne.


Hvis du forstår, er tingene blot som de er. Hvis du ikke forstår, er tingene blot som de er.

— Zen ordsprog


   

Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.