Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 09, 2021
- Flere bælgfrugter i kosten er
godt for sundhed, miljø og vægten
- Kaffe forbundet med nedsat risiko
for hjertesvigt
- Høj indtagelse af raffinerede
kornprodukter øger risikoen for hjerteanfald og tidligere død
- Uregelmæssige søvnrutiner
forbundet med dårligere humør og depression
- Ny pandemi fra svinestaldene
måske lige om hjørnet
|
UGENS CITAT
"At holde
fast i vrede er som at gribe varmt kul med det formål at smide det på en
anden. Det er dig, der bliver brændt."
— Buddistisk
ordsprog
Flere bælgfrugter i kosten er godt for sundhed, miljø og vægten
Bælgfrugter har et højt indhold af proteiner, kostfibre og resistent
stivelse. De mætter derfor godt i forhold til deres kalorieindhold.
Når vi kombinerer grøntsager og bælgfrugter, kan vi tilrettelægge
kaloriefattige måltider, der giver en god og langvarig
mæthedsfornemmelse.
Bælgfrugter er samtidig rige på vitaminer, mineraler og gavnlige
plantestoffer.
Læs mere i
opdateret artikel om bælgfrugter, hvor du også kan se indholdet af
kalorier, proteiner, fedt, kostfibre og calcium i bønner, linser og
ærter.
Kaffe forbundet med nedsat risiko for hjertesvigt
Kostoplysninger fra tre store undersøgelser tyder på, at en eller
flere kopper kaffe dagligt kan reducere risikoen for hjertesvigt (gælder
ikke koffeinfri kaffe).
Undersøgelsen kunne ikke bevise en årsagssammenhæng, men viste, at
kaffedrikning er forbundet med en nedsat risiko for hjertesvigt, og at
kaffe kan være en del af en sund kost, når den indtages uden tilsat
sukker og fedtrige mejeriprodukter.
Professor Evan Pugh udtaler: "Bundlinjen: nyd kaffe i moderation som
en del af et generelt hjertesundt kostmønster, der lever op til
anbefalingerne for frugt og grøntsager, fuldkorn, fedtfattige/ikke-fede
mejeriprodukter, og som har et lavt indhold af salt, mættet fedt og
tilsat sukker. Det er også vigtigt at være opmærksom på, at koffein er
et stimulerende middel, og et stort forbrug kan være problematisk ved at
forårsage nervøsitet og søvnproblemer."
Kilder:
Coffee may help reduce risk for heart failure |
Den videnskabelige undersøgelse.
Høj indtagelse af raffinerede kornprodukter øger risikoen for
hjerteanfald og tidligere død
Data om 16 års kostvaner hos 137.130 deltagere i 21 lande blev
analyseret, og forskere fandt, at et højt indtag af raffinerede
kornprodukter er forbundet med en højere risiko for hjerte-kar-sygdomme,
slagtilfælde og tidlig død.
Raffinerede korn omfattede fødevarer fremstillet af raffineret mel,
herunder hvidt brød, almindelig pasta, nudler, morgenmadsprodukter
fremstillet af raffinerede korn, kiks, kager og desserter med
raffinerede kornprodukter.
Undersøgelsen viste, at mere end syv portioner raffinerede korn om
dagen var forbundet med en 27 % større risiko for tidlig død, 33 %
større risiko for hjertesygdomme og 47 % større risiko for slagtilfælde.
Forskerne konkluderede, at kvaliteten af kostens kulhydrater har stor
betydning.
Studiet er
offentliggjort i British Medical Journal.
Pressemeddelelse om undersøgelsen.
Uregelmæssige søvnrutiner forbundet med dårligere humør og
depression
En undersøgelse viser, at jo mere vores søvnrutiner svinger, desto
større er risikoen for dårligere humør og depressionssymptomer.
En uregelmæssig søvnrutine kan på længere sigt øge en persons risiko
for depression i samme omfang som generelt at sove for lidt eller være
sent oppe de fleste nætter.
Kommentar:
Mange undervurderer søvnens betydning for sundhed og velvære.
Vigtigst er:
- Nok søvn (7-8 timers søvn i
døgnet er bedst for de fleste)
- Nok dyb søvn (det er især under
den dybe søvn, kroppen heler og får ny energi)
- En god døgnrytme (nogenlunde
fastlagte søvnrutiner og så vidt muligt at være vågen, når det er
lyst, og sove i mørke).
Ny pandemi fra svinestaldene måske lige om hjørnet
I et interview med
Dansk Veterinærtidsskrift forudsiger professor i veterinær virologi,
Lars E. Larsen, at den næste pandemi er lige om hjørnet og vil komme fra
svinestaldene.
"Den nye pandemi opstår helt sikkert med svineinfluenza. Det er en
tikkende bombe – og det er noget, erhvervet skal forholde sig til",
udtaler han ifølge tidsskriftet.
Han forklarer i artiklen, hvorfor at netop svineinfluenza udgør en
fare, der er større end andre zoonotiske virusinfektioner, og han
udtaler:
- Jeg kan ikke sætte mig ned i morgen og beskrive, hvordan det hele
skal gøres i svinebesætninger for at forhindre den næste pandemi. Men vi
bliver nødt til at gå i gang og erkende, at influenza i svin er meget
mere end en grisesygdom.