Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 10, 2011
-
Mange fortsætter med fastfood efter hjerteanfald
-
Klimavenlig kost – også for din egen skyld
-
Hvad er fuldkornsprodukter?
-
Mail: Nok kostfibre uden korn?
|
|
|
I virvar,
find enkelhed. Fra disharmoni/uoverensstemmelser, find harmoni. Midt i
vanskeligheder, ligger muligheder.
— Albert
Einstein
Mange fortsætter med fastfood efter hjerteanfald
Mange patienter, som har haft et hjertetilfælde, vælger
at skære ned på fastfood lige efter deres hjerteanfald — blandt andet
fordi fastfood indeholder for mange kalorier, for meget salt og for
meget mættet fedt — men seks måneder senere, spiser mere end halvdelen
stadig på deres foretrukne fastfood-steder mindst en gang om ugen.
Forskerne studerede 2481 patienter, der havde haft et
hjerteanfald. En rundspørge blandt disse patienter, imens de stadig var
på hospitalet, viste, at 884 patienter (36%) en eller flere gange
ugentlig havde spist fastfood før deres hjerteanfald.
Da forskerne tjekkede igen seks måneder senere spiste
503 af disse stadig fastfood en eller flere gange om ugen.
Ni ud af 10 patienter i undersøgelsen fik
kostvejledning, før de forlod hospitalet, men det syntes ikke at
påvirke, hvor hyppigt fastfoodspiserne forbedrede deres kost.
Kilde: John A.
Spertus, MD, MPH m.fl.
Patterns and Predictors of Fast Food Consumption After Acute Myocardial
Infarction
The American Journal of Cardiology. Available online 7 February 2011.
doi:10.1016/j.amjcard.2010.12.005
Kommentar:
Det er ret uhyggeligt, hvordan mange alvorligt syge —
eller mennesker som er fuldt bevidste om risikoen ved deres vaner og
livsstil — alligevel føler sig ude af stand til at ændre de vaner, som
truer deres helbred og fremtid, selv om de ønsker det.
Læs mere om
kunsten at ændre vaner her >>
Klimavenlig kost — også for din egen skyld
En kost baseret på vegetabilske fødevarer er både godt
for sundheden og klimaet.
Vores kost kan blive langt mere skånsom over for
klimaet.
Det vigtigste er at spise mindre kød og mere grønt. En
enkel ændring, som alle kan klare.
Der er ingen ernæringsmæssige grunde til at spise kød,
eftersom du let kan få alle de næringsstoffer, din krop har brug for,
selv om du spiser mindre kød eller helt udelader kød fra din kost.
Vegetarkost er bedst for både sundhed og miljø. Der er
fx et stort spild af jord og energi forbundet med produktionen af kød og
andre animalske fødevarer. En produktion, der blandt andet ødelægger
skove, forurener vand og luft, er afhængig af olie og kul, og har et
betydeligt medansvar for klimaændringer.
Et overforbrug af animalske fødevarer belaster ikke
alene klimaet men giver også øget risiko for blandt andet fedme, kræft
og hjertesygdomme.
Læs mere på den nye hjemmeside
www.klimakost.dk
Vegetarisk mad kan smage bedre end kød. Nydelsen behøver
ikke at være mindre. Det er mest en vanesag og et spørgsmål om, at du
lærer at tilberede maden, så du og din familie kan lide den.
Bøgerne Vegetar Light og Mere Vegetar Light giver
inspirerende opskrifter til en grønnere kost.
Læs mere
Ikke alle ønsker at blive vegetar — i det mindste ikke
lige med det samme, og det behøver du da heller ikke for at gøre en
forskel for din sundhed og miljøet. Men sats i det mindste på at spise
mindre kød og mere planteføde.
Hvad er fuldkornsprodukter?
Danskerne spiser store mængder brød, men desværre stadig
alt for meget brød i form af franskbrød, rundstykker, boller, pitabrød,
o.l., som er bagt af fintmalet, forarbejdet hvedemel.
Ikke nok med at det meste brød, danskerne spiser, er
fremstillet af næringsfattigt hvidt hvedemel, det har også et højt
sukker- og saltindhold, og netop sukker, salt og fiberfattigt mel
medvirker til overvægt og svækket helbred.
Ægte fuldkornsbrød er bagt af fuldkornsmel, og er både
sunde og mættende, men det har vist sig, at mange mennesker er lidt i
vildrede med hensyn til fuldkorn, og spiser brød, som de tror er sunde
fuldkornsbrød, men som ikke har ret meget at gøre med ægte
fuldkornsbrød.
Jeg har derfor skrevet en
lille side om emnet her
(det er en foreløbig side, som løbende vil blive udvidet med yderligere
oplysninger).
Mail: Nok kostfibre uden korn?
Nu er der nyt om kostfibre, og jeg sidder tilbage nok
engang og tænker på, om ikke der kunne være kostfibre i andet end lige
korn??? Det er igen mit problem med Cøliaki, der spøger, for det er jo
nærmest umuligt for mig, at få kostfibre nok, hvis jeg skal tro på, de
kun findes i de tre (fire når dansk havre tælles med) kornsorter, der er
mest almindelige at anvende.
Så ... kan du måske engang fremhæve, hvor der ellers
findes NOK kostfibre i en almindelig, pensionistpris orienteret kost?
På forhånd tak
Tina
Hej Tina
Du kan sagtens få nok kostfibre, også selv om du ikke
spiser korn. Det klarer du ved at spise ekstra meget af andre
vegetabilske fødevarer — frugt, bær, grønsager, spiselige svampe, tang,
bønner, linser og nødder. Du behøver fx blot at erstatte kød og andre
animalske fødevarer (eller en del af det) med grønsager og bælgfrugter.
På
www.kalorietabel.dk kan du se fiberindholdet i fødevarer.
Med venlig hilsen
John Buhl
Den bedste
del af en god mands liv er de små, navnløse, glemte handlinger af
venlighed og kærlighed.
— William
Wordsworth