Nok calcium uden mælk
Der er mange misforståelser vedr. mælk og calcium, og vi hører ofte,
at det er svært at få nok calcium, medmindre vi drikker mælk.
Mejeriindustrien har effektivt fået de fleste mennesker til at tænke
ekstremt enkelt (og misvisende) vedr. mælk.
Fx:
Mælk = calcium
Mælk = stærke knogler.
Deres markedsføringen har været meget effektiv!
Men tiderne skifter!
Vi er nu vidne til flere og flere argumenter imod mælk. Ikke alle
argumenter er lige seriøse, og nettet flyder nærmest over med argumenter
både for og imod mælk, som kan forvirre mere end afklare.
Men tvivlen er ved at bide sig fast, og mejeriproducenter føler sig
presset — ikke mindst af argumenter om dyrevelfærd.
Rent sundhedsmæssigt er mælk et tveægget sværd. Mælk er rig på
vigtige næringsstoffer, men indeholder samtidig ingredienser, som vi
ikke har godt af.
Der er ikke meget godt at sige om den måde køer og kalve behandles
på, for at give os mælk. Det hjælper lidt, at vælge økologisk og på
andre måder at vælge produkter fra producenter, der tager dyrevelfærd
mere seriøs, men alligevel.
Uanset, hvordan vi vender og drejer det, er der noget grotesk
underligt ved, at vi skulle behøve eller have gavn af mælk som voksne —
og endda fra et andet dyr.
Vi kommer ikke uden om, at komælk rent faktisk KAN være gavnligt for
mange mennesker. Det er dog ikke så underligt. En persons kost kan
begynde at mangle calcium (eller evt. andre af de næringsstoffer, som
mælk indeholder), når mælk og mælkeprodukter fravælges. Det er afgjort
ikke sundt.
Personer, der spiser en normal dansk kost (en del animalske og
raffinerede fødevarer, og for få grøntsager) uden mælkeprodukter, løber
en stor risiko for at komme til at mangle calcium, og for at knoglerne
afkalker, hvis de ikke tager gode kosttilskud med calcium og andre
næringsstoffer, der er vigtige for knoglerne, og/eller får forbedret
deres kost.
Omvendt er det meget lettere for vegetarer at få nok calcium uden at
drikke mælk, fordi stort set alle vegetabilske fødevarer indeholder
calcium.
Læs
mere på denne side, og tjek selv i tabellerne med vegetabilske fødevarer.
Jeg hører gerne dine mening om siden og tabellerne, og hvis du har
spørgsmål.
Ny bog: ANKLAGEN MOD SUKKER
En ny bog om sukker er netop udkommet fra det samme forlag, som for
ikke så længe siden udgav
Kinastudiet
Forlaget skriver:
"I denne banebrydende bog sammenfatter den anerkendte amerikanske
videnskabsjournalist Gary Taubes de mange anklager, der kan rettes mod
sukker. Bogen vakte berettiget opsigt, da den i 2016 udkom i USA, og den
vil være med til at sætte dagsordenen for debatten om sukker de næste
mange år."
Læs
mere på directionbooks.dk
Vi krydser fingre for, at bogen kan hjælpe med at nedsætte danskernes
tårnhøje og meget usunde indtag af sukker.
E-bøger du kan låne via ereolen:
|
|
|
Klik på billedet |
Klik på billedet |
Klik på billedet |
Bemærk:
- Bøgerne er ikke altid så lette at læse på ereolens system.
- Der kan forekomme fejl (fx virker links i e-bøgerne ikke i deres
system).
- Til gengæld er det helt gratis at læse bøgerne på ereolen :-).
Lidt af hvert
Stor rapport afslører: Alt for mange unge spiser usundt og er
overvægtige
Danske børn og unge spiser for usundt, og alt for mange er
overvægtige. Det viser en ny rapport fra Vidensråd for Forebyggelse.
Antallet af overvægtige eller svært overvægtige børn og unge udgør lige
nu mellem 10-25 procent af alle mellem 4 og 18 år.
De høje tal er ifølge forskerne foruroligende, for der er meget, som
tyder på, at overvægt og svær overvægt i barndommen fortsætter ind i
voksenlivet.
Følgevirkningerne kan være forhøjet blodtryk, forhøjet kolesterol,
fedtlever og prædiabetes.
Læs
mere på videnskab.dk
Forskere vil ruske op i priser og placeringen af usunde fødevarer
Hvis vi skal nedbringe overvægt blandt børn og unge, skal der større
strukturelle samfundsændringer til, konkluderer flere forskere.
Ifølge forskerne er der god dokumentation for, at kombinationen af
følgende fem initiativer vil hjælpe.
1. Lavere priser på sund mad.
Lavere priser på frugt virker. Hæves priserne på usunde fødevarer,
er det vigtigt, at prisforskellen er stor nok til at kunne mærkes, det
vil sige minimum 20 procent.
2. Omplacér varer i butikkerne.
Varernes placering har en betydning for, hvilke fødevarer vi køber.
3. Gør det nemt at vælge sundt.
Det betyder, at sund mad i højere grad bør være tilgængelig.
4. Det skal være forbudt at reklamere for slik
Fødevarereklamer rettet mod børn, påvirker børnenes madpræferencer,
købsforespørgsler og forbrugsmønstre.
5. Kombinér flere indsatser
Læs
mere på videnskab.dk